Reciklaža plastike je dobra, funkcionira u granicama mogućnosti. Laički, koliko je meni objašnjeno, dodaje se "novoj, svježoj" smjesi u maksimalnom mogućem postotku. Ne može se potpuno reciklirat jer većina plastike, s obzirom na svoj kemijski sastav i kemijsku vezu, gubi svojstva zbog kojih ih koristimo. Što se tiče spaljivanja, ja sam 100% pobornik toga. Kontrolirano spaljivanje smeća, uz veoma skupe, ali učinkovite katalizatore, filtre, kemijske i organske, nema tolike opasnosti za ljude. Velika je prednost jer se smanji količina govana koje vjetar raspuhuje, u mikro i nano veličinama, koja nam već kolaju krvožilnim sustavom. Također, temperatura izgaranja je krucijalna za svaku kemijsku reakciju oksidacije. Oksidacija, princip rada turbine, upumpavaš zrak u kotao, dižeš temperaturu, povećavaš korisnost i smanjuješ emisije bilo čega. Ali gospodin je pročitao da mali Mika na selu pali plastiku na livadi i gume i da to stvara dioxine. Stoga, gospodin piše, kakvo paljenje, reeeeeeeeeeeeeeeeeeee. O smanjenju volumena otpada radi spaljivanja u spalionici da i ne govorimo. O proizvedenoj toplinskoj energiji, koja grije vodu, čija para ide ljeti na lopatice turbine i dela struju za tvoju klimu, gospodine dioxin, a zimi ti grije gu**cu preko gradske toplane, nećemo govorit. A zeleni iz EU daju potpore za takve projekte. Zamisli si biznis, iz cijele RH smece ide u Zagreb u suvremenu ogromnu spalionicu koja u kompleksu ima generator i kotlovnicu spojenu na sustav toplovoda. Ali... Dioxin.
edit: pardon, na periferiji, 5-10 kilometara od Zagreba, da se ljudi ne preplaše.
Slažem se s tobom, ali gdje kod nas postoji takva spalionica koja bi proizvodila toplinsku energiju i pri tome ne bi zagađivala okoliš? Nisam istraživao, ima li barem kakav nadolazeći projekt? Jer, mi u RH za sada samo gomilamo otpad, ne rješavamo problem. BTW izgaranje PE ne proizvodi dioxin, u pitanju su druge vrste plastike, prvenstveno mislim na PVC . Činjenica je da nedovoljno visoka temperatura izgaranja uz nedostatak adekvatnih filtera rezultira otrovnim nusproduktima. Još jedna stvar, mi, korisnici "debelo" smo, također, krivi za gomilanje plastičnog otpada (osim samih proizvođača): jedan banalan primjer - voda JANA KIDS puni se u boce od 250 ml. Dakle za bocu od 500 ml "normalne JANE" sada imaš volumenom i masom više otpadne plastike, više nego duplo. Čemu to prese**vanje...novac naravno. Ali ako bi netko u Vladi zabranio takva pakiranja (ne samo JANI, bilo kome) ....? Takvih proizvoda ima na tisuće (ne samo sokova).