Doc, plaćenik industrije bezalkoholnih pića.
Sve ovo vrijeme pitao sam se za koga radi, sada se napokon objelodanilo.
Doc, plaćenik industrije bezalkoholnih pića.
Sve ovo vrijeme pitao sam se za koga radi, sada se napokon objelodanilo.
"IARC je kao „vjerojatno kancerogeno“ klasificirao i crveno meso, a prerađeno meso (sušeno, dimljeno, soljeno, konzervirano) kao „kancerogeno“."
Da. Ali zato će 3d printano bit bogomdano, produži život za barem misec po "odresku". Kad ti netko veli da je crveno meso kancerogeno, a umjetno sladilo nije - pali se uzbuna u bulšit-metru automatski. Doduše, tko normalan više drži ove "zdravstvene" nadnacionalne organizacije relevantnim u zdravstvenim pitanjima? Posebno nakon zadnje dvi pandemije. Jedino zdravlje o kojem oni brinu je financijsko zdravlje svojih džepova i onih koji te džepove pune.
Doc glas razuma, kao i uvijek.
Više me zanima što je u kimchiju kancerogeno? Bit će sol... a što onda reći za kiseli kupus.
Sta onda punicu sopam Aspartamom svih ovih godina??
Više me zanima što je u kimchiju kancerogeno? Bit će sol... a što onda reći za kiseli kupus.
Svo fermentirano povrće je "kancerogeno", a navodnici su tu jer ga većina ljudi jede i neće im biti ništa, ali među onima koji ga više jedu bit će statistički više raka želuca.
Za istočnu Aziju u kojoj se jede kimči, posebno Koreje, odavna je primijećena veća incidencija raka želuca i nakon uvođenja frižidera u kućanstva (rak želuca je općenito u svijetu bio češći prije uvođenja frižidera ps se hrana čuvala na sobnim temperaturama ili se kiselila, dimila i sušila) nego u dijelovima svijeta gdje se ne jede, tako da je možda u samim sastojcima kimčija uzrok, a u njega se stavlja sve živo, pa čak i komadići mesa ili morskih plodova ovisno o tome gdje se i tko ga pravi, što mi se nikad nije činilo pretjerano zdravo ni ukusno.
nejasno i dvosmisleno komuniciranje (tipa birokratsko ili marketinško) uzrokuje neusporedivo više konflikata/nesporazuma/sukoba/razočaranja (ali i profita za odašiljatelja) nego što bilo koja "kemikaliju našu daj nam danas" uzrokuje tumore (maligne ili benigne, svejedno) pa si nitko s time glavu ne razbija i mlaćenje prazne slame/lupetanje/sviranje q je masovna pojava oko nas (posebno u politici i marketingu/oglašavanju općenito; na religijske smo već navikli/otupili). a tek tzv. "društvene mreže" ... leleee ...
docovi članci mogu pozitivno utjecati na zanemarivo malen udjel populacije, u smislu razumijevanja i prilagodbe ponašanja, a i to samo među onima koji pročitaju njegov napis. no ne postoje ikakva jamstva, jer je doc manjina za manjinu (čak i doslovce, fizički, kao pedijatar).
na javnoj/medijskoj razini standardno se komunicira prema obrascu s početka ovog posta. dakle, kad pročitate ili čujete kakvo "priopćenje" (bilo koga, igdje, ikad, o bilo čemu), sami ste si krivi za posljedice koje to izaziva po vas i ostaje vaš problem. kad svojim ponašanjem postanete "napast" (= tuđi problem) i dara prevrši meru, e onda ...
poanta: nažalost, bitnija je forma nego sadržaj. način komuniciranja (uključiv i njegov doseg u populaciji - u širinu ali i dubinski) je važniji od njegove poruke/sadržaja (neovisno o cilju komuniciranja; on se tu gubi poput drveta u šumi). jer je većina ljudi glupa k'o q (pa i čisto statistički, normalnom distribucijom).
kao prva obrana protiv navedenoga, striktno osobno, najbolje se pokazao stav "boli me q" (čista stoa). ako to ne pomogne, onda "racio naprijed, emocije stoj" ("vulkanac, sam, majko ..."; do spoznaje se dolazi sumnjom, a možda i ne). sljedeće je potpuno izoliranje od (ljudskog) okoliša ("što sam više s ljudima, više volim životinje"). tek u ekstremnim slučajevima ostaje ak47 no to je sasvim drugi par kobasa, za drugačiju "filozofsku" raspravu. jednako tako, iznimno učestao u svijetu oko nas (= dječja enciklopedija iz moje mladosti), uz preskakanje svih prije navedenih.
pe se (fatalistički refren):
aj dont giv ei fak
što izaziva rak.
bitno je da svrsi služi,
bio život kraći ili duži.
Nikad nisam razumio povezanost ovakvih clanaka sa IT orijentiranim forumom.
Doc je kredibilitet za mene izgubio tijekom mracnog razdoblja korone - prodavao je price po forumu i clancima da te cijepivo stiti i od zaraze i daljnjeg prenosenja, iako je vrijeme pokazalo da taj dio nije bio tocan...
I sad jos ovo - umjetni zasladjivaci jesu potencijalno kancerogeni. Onaj koji misli da nisu - ili je placenik te industrije pa svjesno laze ljude, ili je neupucen. Nema trece.
Sve u svemu, minus od mene. Clanak bi trebao nositi oznaku "sponzorirani sadrzaj".
Doc se okreće kako vjetar puše. Uskoro će i on pričati kako necijepljena djeca su uzrokovala pandemiju hripavca, samo ga trebaju malo platiti da krene kao i sa koronom.
Kad smo već kod hripavca:
Acelularna cjepiva protiv hripavca ne kontroliraju hripavac:
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0083449
Cijepljenje roditelja nije smanjilo dijagnozu hripavca u dojenčadi:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26320420/
Potpuno cijepljena braća i sestre, u dobi od 2-3 godine, najvažniji su izvor hripavca u dojenčadi od 6 mjeseci i mlađe:
http://www.health.gov.au/internet/main/publishing.nsf/Content/cda-cdi3803c.htm
Unatoč više od 50 godina cijepljenja cijele populacije, učestalost hripavca je u porastu:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2880100/
Cijepljenje protiv hripavca u trudnoći:
Cjepivo Tdap sadrži aluminij koji ima potencijal biti teratogen (toksičan za fetus u razvoju), a znanstvena literatura je utvrdila da može biti ozbiljno štetno za potomstvo ako majka doživi imunološku aktivaciju tijekom trudnoće (što je upravo ono što cjepiva imaju za cilj učiniti - aktivirati imunološki sustav).
Povezanost između izloženosti majke aluminiju i rizika od urođenih srčanih mana u potomaka:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26707789/
Aktivacija imunološkog sustava kod trudnica može oblikovati razvoj mozga njihovih beba:
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180228103246.htm
Osim toga, cjepiva koja sadrže aluminij (poput cjepiva protiv hripavca) povezana su s razvojem autoimunih bolesti i mogu uzrokovati neurološka oštećenja.
Učešće aluminija u neurotoksičnosti:
https://www.hindawi.com/journals/bmri/2014/758323/
Davanje aluminija neonatalnim miševima u količinama relevantnim za cjepivo povezano je s nepovoljnim dugoročnim neurološkim ishodima:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/23932735/
I sad jos ovo - umjetni zasladjivaci jesu potencijalno kancerogeni.
Ako živiš u gradu, čim udahneš zrak izložen si kancerogenim spojevima..
Treba uživati u životu i biti umjeren u iću, piću, redovito vježbati, a kad bih gledao tako sa strahom na hranu i pića vjerojatno bih dobio infarkt miokarda od opsesivnoga straha što ću jesti, pa odakle je ova jabuka, rajčica, krumpir..
Nikad nisam razumio povezanost ovakvih clanaka sa IT orijentiranim forumom.
Doc je kredibilitet za mene izgubio tijekom mracnog razdoblja korone - prodavao je price po forumu i clancima da te cijepivo stiti i od zaraze i daljnjeg prenosenja, iako je vrijeme pokazalo da taj dio nije bio tocan...
I sad jos ovo - umjetni zasladjivaci jesu potencijalno kancerogeni. Onaj koji misli da nisu - ili je placenik te industrije pa svjesno laze ljude, ili je neupucen. Nema trece.
Sve u svemu, minus od mene. Clanak bi trebao nositi oznaku "sponzorirani sadrzaj".
Jeste... Citajuci clanke Bereckog, postao je def jedan od omrazenijih.
Na pocetku def nije bilo tako, a onda je dosla koronica i doslovce se ovaj srozao.
Takoder izbjegavam sokove i opcenito te industrijske preradevine koliko god mogu.
Kada sam prvi put probao Colu Zero - nije mi bilo jasno kak netko moze to pit, ili onu Hydru sto se prodaje u kaficima...
Doc se okreće kako vjetar puše. Uskoro će i on pričati kako necijepljena djeca su uzrokovala pandemiju hripavca, samo ga trebaju malo platiti da krene kao i sa koronom.
Kad smo već kod hripavca:
Acelularna cjepiva protiv hripavca ne kontroliraju hripavac:
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0083449
Cijepljenje roditelja nije smanjilo dijagnozu hripavca u dojenčadi:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26320420/
Potpuno cijepljena braća i sestre, u dobi od 2-3 godine, najvažniji su izvor hripavca u dojenčadi od 6 mjeseci i mlađe:
http://www.health.gov.au/internet/main/publishing.nsf/Content/cda-cdi3803c.htm
Unatoč više od 50 godina cijepljenja cijele populacije, učestalost hripavca je u porastu:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2880100/
Cijepljenje protiv hripavca u trudnoći:
Cjepivo Tdap sadrži aluminij koji ima potencijal biti teratogen (toksičan za fetus u razvoju), a znanstvena literatura je utvrdila da može biti ozbiljno štetno za potomstvo ako majka doživi imunološku aktivaciju tijekom trudnoće (što je upravo ono što cjepiva imaju za cilj učiniti - aktivirati imunološki sustav).
Povezanost između izloženosti majke aluminiju i rizika od urođenih srčanih mana u potomaka:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26707789/
Aktivacija imunološkog sustava kod trudnica može oblikovati razvoj mozga njihovih beba:
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180228103246.htm
Osim toga, cjepiva koja sadrže aluminij (poput cjepiva protiv hripavca) povezana su s razvojem autoimunih bolesti i mogu uzrokovati neurološka oštećenja.
Učešće aluminija u neurotoksičnosti:
https://www.hindawi.com/journals/bmri/2014/758323/
Davanje aluminija neonatalnim miševima u količinama relevantnim za cjepivo povezano je s nepovoljnim dugoročnim neurološkim ishodima:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/23932735/
daj prestani srat sa idiotarijama i druziti se sa amerikancima, popili su ti mozak vise nego hripavac
zaboravio si linkat da nismo sletjeli na mjesec, da je zemlja ravna, da su gusteri preuzeli sve, da nas truju chemtrailsima, elvis i 2pac su zivi i ostale cinjenice
Doc se okreće kako vjetar puše. Uskoro će i on pričati kako necijepljena djeca su uzrokovala pandemiju hripavca, samo ga trebaju malo platiti da krene kao i sa koronom.
Kad smo već kod hripavca:
Acelularna cjepiva protiv hripavca ne kontroliraju hripavac:
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0083449
Cijepljenje roditelja nije smanjilo dijagnozu hripavca u dojenčadi:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26320420/
Potpuno cijepljena braća i sestre, u dobi od 2-3 godine, najvažniji su izvor hripavca u dojenčadi od 6 mjeseci i mlađe:
http://www.health.gov.au/internet/main/publishing.nsf/Content/cda-cdi3803c.htm
Unatoč više od 50 godina cijepljenja cijele populacije, učestalost hripavca je u porastu:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2880100/
Cijepljenje protiv hripavca u trudnoći:
Cjepivo Tdap sadrži aluminij koji ima potencijal biti teratogen (toksičan za fetus u razvoju), a znanstvena literatura je utvrdila da može biti ozbiljno štetno za potomstvo ako majka doživi imunološku aktivaciju tijekom trudnoće (što je upravo ono što cjepiva imaju za cilj učiniti - aktivirati imunološki sustav).
Povezanost između izloženosti majke aluminiju i rizika od urođenih srčanih mana u potomaka:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26707789/
Aktivacija imunološkog sustava kod trudnica može oblikovati razvoj mozga njihovih beba:
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180228103246.htm
Osim toga, cjepiva koja sadrže aluminij (poput cjepiva protiv hripavca) povezana su s razvojem autoimunih bolesti i mogu uzrokovati neurološka oštećenja.
Učešće aluminija u neurotoksičnosti:
https://www.hindawi.com/journals/bmri/2014/758323/
Davanje aluminija neonatalnim miševima u količinama relevantnim za cjepivo povezano je s nepovoljnim dugoročnim neurološkim ishodima:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/23932735/
daj prestani srat sa idiotarijama i druziti se sa amerikancima, popili su ti mozak vise nego hripavac
zaboravio si linkat da nismo sletjeli na mjesec, da je zemlja ravna, da su gusteri preuzeli sve, da nas truju chemtrailsima, elvis i 2pac su zivi i ostale cinjenice
To je jedini argument koji imaš ili? Ako je, onda si me posramio te ti se ispričavam jer si sve gore što si napisao argumentom pobio. Sorry još jednom :)
Doc se okreće kako vjetar puše. Uskoro će i on pričati kako necijepljena djeca su uzrokovala pandemiju hripavca, samo ga trebaju malo platiti da krene kao i sa koronom.
Kad smo već kod hripavca:
Acelularna cjepiva protiv hripavca ne kontroliraju hripavac:
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0083449
Cijepljenje roditelja nije smanjilo dijagnozu hripavca u dojenčadi:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26320420/
Potpuno cijepljena braća i sestre, u dobi od 2-3 godine, najvažniji su izvor hripavca u dojenčadi od 6 mjeseci i mlađe:
http://www.health.gov.au/internet/main/publishing.nsf/Content/cda-cdi3803c.htm
Unatoč više od 50 godina cijepljenja cijele populacije, učestalost hripavca je u porastu:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2880100/
Cijepljenje protiv hripavca u trudnoći:
Cjepivo Tdap sadrži aluminij koji ima potencijal biti teratogen (toksičan za fetus u razvoju), a znanstvena literatura je utvrdila da može biti ozbiljno štetno za potomstvo ako majka doživi imunološku aktivaciju tijekom trudnoće (što je upravo ono što cjepiva imaju za cilj učiniti - aktivirati imunološki sustav).
Povezanost između izloženosti majke aluminiju i rizika od urođenih srčanih mana u potomaka:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26707789/
Aktivacija imunološkog sustava kod trudnica može oblikovati razvoj mozga njihovih beba:
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180228103246.htm
Osim toga, cjepiva koja sadrže aluminij (poput cjepiva protiv hripavca) povezana su s razvojem autoimunih bolesti i mogu uzrokovati neurološka oštećenja.
Učešće aluminija u neurotoksičnosti:
https://www.hindawi.com/journals/bmri/2014/758323/
Davanje aluminija neonatalnim miševima u količinama relevantnim za cjepivo povezano je s nepovoljnim dugoročnim neurološkim ishodima:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/23932735/
daj prestani srat sa idiotarijama i druziti se sa amerikancima, popili su ti mozak vise nego hripavac
zaboravio si linkat da nismo sletjeli na mjesec, da je zemlja ravna, da su gusteri preuzeli sve, da nas truju chemtrailsima, elvis i 2pac su zivi i ostale cinjenice
To je jedini argument koji imaš ili? Ako je, onda si me posramio te ti se ispričavam jer si sve gore što si napisao argumentom pobio. Sorry još jednom :)
isprika prihvacena.
Gle, mi ljudi smo takvi da tražimo rješenje u jednostavnim stvarima(uključujem i samoga sebe)
Problem s kilama sam imao, koristio sam light proizvode, te moram priznati da sam bar 3x godišnje bio bolestan, toliko bolestan da se zalijepim u krevet na 2 dana.
Otkad više ne koristim te proizvode, jedem jabuke, banane, datulje, sve povrće i meso(ali iz mesnice), već 2 godine nisam bio bolestan.
Sada sam na željenoj kilaži s tim da vježbam, te se osjećam odlično.
Kada sam pitao prijatelja koji trči svaki dan 10 km, kako mu se da? On mi je odgovorio s jednom rečenicom koja mi je zarezana: "Neda mi se skoro nikada, ali osjećaj nakon mi ne može nitko platiti"
Jedite zdravo, maknite se tih sranja i rafiniranih šećera, budete bili zdraviji, žene će vam biti sretnije .
Tko je sponzor članka?
Ostale tvari klasificirane kao „moguće kancerogene“ uključuju ekstrakt aloe vere, tradicionalno azijsko ukiseljeno povrće (kimchi), neka goriva za vozila i neke kemikalije koje se koriste u kemijskom čišćenju, stolariji i tiskarstvu. IARC je kao „vjerojatno kancerogeno“ klasificirao i crveno meso, a prerađeno meso (sušeno, dimljeno, soljeno, konzervirano) kao „kancerogeno“.
pa... s razlogom? sušeno konzervirano meso ne mora samo po sebi biti kancerogeno, ali je sušeno meso konzervirano kancerogenim tvarima (natrijev/kalijev nitrat/nitrit, famozni E249, E250, E251, E252) kakvo je 99% sušenog mesa na policama - kancerogeno. Pogledaj idući put sastav pršuta, zimske, čajne, buđole, šunke, špeka s police u dućanu
Povezano je sa povećanom vjerojatnosti razvoja raka prostate, raka dojke i raka debelog crijeva
Više me zanima što je u kimchiju kancerogeno? Bit će sol... a što onda reći za kiseli kupus.
Problematika s kiseljenjem je dosta složena. U načelu, biljke sadrže u sebi prirodno nitrate (kratka usporedba: https://www.sheilakealey.com/wp-content/uploads/2014/12/NitratesInVegetables.png), a neadekvatnim korištenjem umjetnih gnojiva ta se količina znatno povečava.
Nitrati sami po sebi nisu problem, ali se isti mogu reducirati u nitrite u određenim uvjetima, npr. pomoću enzima nitrat-reduktaze kojeg posjeduju sisavci. Ti isti nitriti u kiseloj sredini (želudca) ili pri jako visokim temperaturama (prženje i pečenje) se pregrađuju u NO+ kation koji ima sposobnost nitrozacije sekundarnih amina, pri čemu nastaju nitrozamini koji su dokazano kancerogeni spojevi.
Ovdje dolazimo do problema kiseljenja povrća, gdje nitrati imaju pogodnu sredinu, a koncetracija na kraju kancerogenih nitrozamina najviše ovisi što se kiseli i kako. A onda dolazimo i do problema procesiranog crvenog mesa, jer isto se gotovo uvijek konzervira nitritima (najčešće natrijev nitrit). Ovo je npr. razlog zašto nikad hrenovke i suhomesnate proizvode ne bi smjeli pržiti ili peći (npr. hrenovka u tijestu, seljačke pizze sa pancetama i pršutom itd.), jer na temperaturama iznad 130 stupnjeva nitriti puno lakše prelaze u kancerogene nitrozamine.
Naravno, da ne generaliziram, uvijek su izuzeci suhomesnati proizvodi koji nisu konzervirani nitritima, a takvih ima. Npr. ako kupite dalmatinski pršut, on je zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla i recepturom koja dopušta konzerviranje samo sa soli.
Što se tiče aspartama, mislim da je previše izdemoniziran. Ako bi pratili sve studije, acesulfam K ispada problematičniji. Ali mislim da je savjet svakog liječnika i nutricionista izbjegavati visoko procesiranu hranu, a ako u istoj nađete aspartam ili druga umjetna sladila, možete bit poprilično sigurni da je to upravo takav proizvod.
Uglavnom, ovo nije moje primarno područje, ali kako sam jedan od cofoundera startupa ScanEat, jako puno surađujem sa raznim stručnjacima za hranu, pa sam ponešto i naučio :)
Nikad nisam razumio povezanost ovakvih clanaka sa IT orijentiranim forumom.
Doc je kredibilitet za mene izgubio tijekom mracnog razdoblja korone - prodavao je price po forumu i clancima da te cijepivo stiti i od zaraze i daljnjeg prenosenja, iako je vrijeme pokazalo da taj dio nije bio tocan...
I sad jos ovo - umjetni zasladjivaci jesu potencijalno kancerogeni. Onaj koji misli da nisu - ili je placenik te industrije pa svjesno laze ljude, ili je neupucen. Nema trece.
Sve u svemu, minus od mene. Clanak bi trebao nositi oznaku "sponzorirani sadrzaj".
S obzirom da se ne slazes s misljenjem iskusnog lijecnika, za ocekivati je da svoje neslaganje potkrijepis nekakvim materijalom.
Pod materijalom mislim na znanstvenu studiju; Dakle studiju koja govori da cjepivo ne stiti niti najmanje od daljnjeg prenosenja i studiju koja govori da su zaslađivači potencijalno kancerogeni.
S obzirom da se ne slazes s misljenjem iskusnog lijecnika, za ocekivati je da svoje neslaganje potkrijepis nekakvim materijalom.
Pod materijalom mislim na znanstvenu studiju; Dakle studiju koja govori da cjepivo ne stiti niti najmanje od daljnjeg prenosenja i studiju koja govori da su zaslađivači potencijalno kancerogeni.
Ne ulazeci u vasu raspravu, mislim da ne razumijes bas kako znanost funkcionira. Uvijek mozes proanci neku studiju koja dokazuje nesto, ali na kraju svega se mora izvuci znanstveno misljenje koje u ovom slucaju donose velike regulatorne agencije (i koje naravno, mogu pogrijesiti).
Imas najnoviju veliku studiju iz 2022. godine u Francuskoj koja je obuhvatila preko 100 000 odraslih ljudi i donijela zaključak da ljudi koji konzumiraju umjetna sladila češće oboljevaju od karcinoma. Googlaj, lako ces pronac.
Pred par godina je ženu iznenada počela ubijat glavobolja koju btw nije nikad imala.
Glavobolja da smo išli na hitnu, ispovračala se ispred sv. duha da bi nam rekli dai spadamo pod vinogradsku i da idemo tamo. To je trajalo oko tjedan, dva i nisu našli uzrok. CT, MR EEG pizde materine i sve je bilo ok.
Meni je sinulo da je taman u tom razdoblju odlučila prestat pit običnu kolu u kojoj smo se ubijali i prešla na zero.
Reko sam joj da prestane s tim sranjem i glavobolje su prestale.
Od tada više nikad takvih tegoba.
Razmišljao sam ju nagovorit da proba opet da vidimo al bolje ne jer ono, završit na infuziji i provest noć u bolnici nije baš primamljivo.
Jebeš aspartan i slične pizdarije, pršut je kancerogen. Kako mi dalmatinci nismo već svi mrtvi?
p.s.
E da, sad mi pade ma pamet zašto su Neandertalci izumrli - jeli su puno crvenog mesa.
Više me zanima što je u kimchiju kancerogeno? Bit će sol... a što onda reći za kiseli kupus.
Problematika s kiseljenjem je dosta složena. U načelu, biljke sadrže u sebi prirodno nitrate (kratka usporedba: https://www.sheilakealey.com/wp-content/uploads/2014/12/NitratesInVegetables.png), a neadekvatnim korištenjem umjetnih gnojiva ta se količina znatno povečava.
Nitrati sami po sebi nisu problem, ali se isti mogu reducirati u nitrite u određenim uvjetima, npr. pomoću enzima nitrat-reduktaze kojeg posjeduju sisavci. Ti isti nitriti u kiseloj sredini (želudca) ili pri jako visokim temperaturama (prženje i pečenje) se pregrađuju u NO+ kation koji ima sposobnost nitrozacije sekundarnih amina, pri čemu nastaju nitrozamini koji su dokazano kancerogeni spojevi.
Ovdje dolazimo do problema kiseljenja povrća, gdje nitrati imaju pogodnu sredinu, a koncetracija na kraju kancerogenih nitrozamina najviše ovisi što se kiseli i kako. A onda dolazimo i do problema procesiranog crvenog mesa, jer isto se gotovo uvijek konzervira nitritima (najčešće natrijev nitrit). Ovo je npr. razlog zašto nikad hrenovke i suhomesnate proizvode ne bi smjeli pržiti ili peći (npr. hrenovka u tijestu, seljačke pizze sa pancetama i pršutom itd.), jer na temperaturama iznad 130 stupnjeva nitriti puno lakše prelaze u kancerogene nitrozamine.
Naravno, da ne generaliziram, uvijek su izuzeci suhomesnati proizvodi koji nisu konzervirani nitritima, a takvih ima. Npr. ako kupite dalmatinski pršut, on je zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla i recepturom koja dopušta konzerviranje samo sa soli.
Što se tiče aspartama, mislim da je previše izdemoniziran. Ako bi pratili sve studije, acesulfam K ispada problematičniji. Ali mislim da je savjet svakog liječnika i nutricionista izbjegavati visoko procesiranu hranu, a ako u istoj nađete aspartam ili druga umjetna sladila, možete bit poprilično sigurni da je to upravo takav proizvod.
Uglavnom, ovo nije moje primarno područje, ali kako sam jedan od cofoundera startupa ScanEat, jako puno surađujem sa raznim stručnjacima za hranu, pa sam ponešto i naučio :)
Thx za info a i za aplikaciju koju koristim.
Ovih dana često jedem kiseli kupus i to na salatu, imao sam neku upalu i antibioticima uništio crijevnu floru... mislim da probiotičko djelovanje, vitamini itd. iz svježeg kiselog kupusa daleko nadmašuju negativnosti, pogotovo za mene koji uopće ne jedem suhomesnate proizvode.
Ovih dana često jedem kiseli kupus i to na salatu, imao sam neku upalu i antibioticima uništio crijevnu floru... mislim da probiotičko djelovanje, vitamini itd. iz svježeg kiselog kupusa daleko nadmašuju negativnosti, pogotovo za mene koji uopće ne jedem suhomesnate proizvode.
Tebi mozda ok, ali ja jucer jeo dinstani kiseli kupus *sa* kobasicama.
Kontam da idem provjerit jel sve u redu oko oporuke i to.