znaci ja uzmem nesto od npr 10$ i postarina je npr 5$ i carina npr 10$ i meni tih 10$ carine skinu automatski i jel trebam sta prijavljivat carini?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
znaci ja uzmem nesto od npr 10$ i postarina je npr 5$ i carina npr 10$ i meni tih 10$ carine skinu automatski i jel trebam sta prijavljivat carini?
Ajmo ovako. Predmet je 10$+5$=15$*5.3=79.5 kn. Pošto je vrijednost manja od 160 kn, neće ti cariniti.
A i carina se ne plaća pri plačanju predmeta nego tek dok ti predmet dođe na carinu
sorry al totalnoooooo te nisam razumio , ako ti nes kosta 10$+5$ poštarina to ti je 15$ i to nije 160 kn znaci nece bit carine nikake stize ti odmah kuci
Ljudi ajd razlikujte pojmove shipping, carina, poštarina, porez itd.....ako piše free shipping onda si prevedi doslovce: "besplatna dostava" dakle ne plaćaš nikakvu poštarinu za taj predmet, gdje god da se prodavač nalazio on ti to pošalje bez naknade poštarine itd.
Ako vrijednost kupljenog predmeta prelazi onih 160kn, onda ti se tek može naplatiti carina ali TEK kad predmet dođe na carinu RH, razumiješ? Ne zna seller, niti ga zanima naš zakon pa da ti odmah naplati carinu za određeni predmet pri kupnji.
Pri kupnji na netu (eBay i sl.) ti plaćaš SAMO cijenu predmeta + shipping (shipping=dostavu do RH, ili ako već hoćeš mogu reći i POŠTARINU), ok?
Ako ukupna cijena predmeta (cijena+shipping) prelazi preko 160kn, tek onda (u pravilu) plaćaš carinu + porez, ali dakle samo ako je IZNAD 160kn... eto valjda je sad jasnije...
E al brate ček, jesi li student iz Osijeka, ili si student koji ide u Osijek ?
ma studiram u Osijeku
E al brate ček, jesi li student iz Osijeka, ili si student koji ide u Osijek ?
ma studiram u Osijeku
ok ^^
da, vidim da imamo mali gubitak razumijevanja, evo mali hint svima:
eBay:
-Price (cijena) = To je cijena proizvoda koji gledate/kupujete, npr 19,99$.
-Shipping (dostava)= To je cijena dostave paketa koju plača prodavač, tj. osoba od koje ste kupili proizvod.Cijene mogu varirati, npr 4,99$.
-Free Shipping (besplatna dostava) = Ako vam na opisu dostave piše Free Shipping, to znači da NEPLAČATE dostavu predmeta koji naručujute.Osoba koja ga prodaje nudi besplatno.To je odlično naravno.Ali, uvijek provjerite, zna se desiti da piše Free, ali pod uvjetima znaju navesti da se dodatno naplati.
Carinski ured:
-Carina = Ovo je nadoplata koju vam carinik može naplatiti ako proizvod zadovoljava ove uvjete:
-Prelazi granicu cijene od 160 kn
-Nije IT oprema (doslovno sve što radi na struju, laički rečeno)
-Nije riječ o knjizi
-Carinik/ca nije popio kavu ujutro, imao loš dan ili jednostavno mu se je*e za sve (ovo je vrlo važan čimbenik, tzv. Ljudska paralaksa i čimbenik, ako je carinik/ca stvarno dobre volje neće vam ocariniti ni majicu od 1000 kn)
-PDV ili porez = "Plati državi veselo", ne ? hehe, uglavnom, u carinskom uredu vam mogu naplatiti PDV ako proizvod zadovoljava ove uvjete:
-Prelazi granicu od 160 k
-Ponovo, ljudska paralaksa, ja znao par puta proći bez ikakve naplate, tako da, stvar sreće.
E sad, ovo su pojašnjenja.kako sve funkcionira ? Evo ovako:
Ako se dogodi da vam proizvod zadovoljava sve ove uvjete ili ako na proizvodu nepiše njena vrijednost (znači prodavač nije napisao koliko košta ), onda će vam ljudi iz carine poslati deklaraciju (plava koverta), koju vam poštar dostavi na adresu i morate je platiti 10 kn (lol).Kada to dobijete, sa neta isprintate onu transakcijsku potvrdu (paypal) gdje piše koliko ste platili taj proizvod.To sve odnesete u carinu i sjetite se ovih uvjeta o carini.
Nadam se da je sve sad jasnije , ako ima pitanja, pročitajte još jednom, ako je još nejasno, pitajte
E sad bih ja samo htjeo dodat da mi više nije jasno koji je točno iznos na koji se plaća carina..neki mi je dan stigo sat koji sam kupio za 44$ (oko 260kn) i nije bilo nikakve carine.. Rekao bih da kod takvih stvari najviše ovisi o carinarnici i samom cariniku kojem paket prolazi kroz ruke.. :)
E sad bih ja samo htjeo dodat da mi više nije jasno koji je točno iznos na koji se plaća carina..neki mi je dan stigo sat koji sam kupio za 44$ (oko 260kn) i nije bilo nikakve carine.. Rekao bih da kod takvih stvari najviše ovisi o carinarnici i samom cariniku kojem paket prolazi kroz ruke.. :)
..upravo to, ovisi sve o carinicima raspoloženju itd...
Ali isto tako, imaš i na www.carina.hr negdje (nisam siguran točno gdje a iskreno sad sam lijen potražit pa puknut baš direkt link - ali ima) neki dokument (ako se ne varam, riječ je o .xls dokumentu), sa popisom sve moguće robe, koliko ide carina na šta i slično...
Sve lijepo piše, čak je i sortirano (ne bi vjerovao - državno a organizirano), pa si pogledaj (a i ostali kog zanima) malo..
ali opet to NIJE pravilo, to je ono što bi rekli "na papiru", a sasvim druga stvar je u kojoj mjeri će to carinik poštivati dok radi svoj posao...ljudi su znali kupovati miksete koje vani vrijede cca 3000 USD, pa nisu platili niti lipe carine ni poreza, a neki su za naočale od 200kn plaćali i carinu i porez....prema tome...sve ti je jasno
moze li mi netko objasniti kako se pokrece taj case, prosla su mi 34 dana od narudžbe i 4 dana od kad sam poslao mail prodavacu, ali mi nije odgovorio, a i na ebayu ga vise nema
e pa sad kad sam gledao tog itema ni nema na popisu na ebayu, ali mi je novce skinuo, znaci to sad samo na paypalu pokrecem i oni mi vrate novce, ili trebam nesta i preko ebaya
ajmo rec ra ja kupim nesto od 200kn i naplae mi carinu kako cu ja tu carinu platit i gdje???
ajmo rec ra ja kupim nesto od 200kn i naplae mi carinu kako cu ja tu carinu platit i gdje???
Kešom. Na carini.
a gdje je carina?
Kešom. Na carini.
Ili kešom kad ti poštar pokuca na vrata i preda račun carine :)
Kešom. Na carini.
kao što kolega @tnakir kaže, jedino što postoje razlike od grada do grada, negdje će te zvat u carinski ured (ili kako se to već zove), a negdje će ti poštar donijet...dakle ovisi od mjesta do mjesta..
Kešom. Na carini.
kao što kolega @tnakir kaže, jedino što postoje razlike od grada do grada, negdje će te zvat u carinski ured (ili kako se to već zove), a negdje će ti poštar donijet...dakle ovisi od mjesta do mjesta..
Ljude iz mog mjesta su znali ocarinit bez da su ih pitali za racun, a isto tako je bilo situacija gdje bi ih ovisno o predocenom racunu carinili. Nema pravila.
ako dobro sakrije ne =) hehe neznam za takve situacije ali mislim da nemogu jer mi je stric prosli mjesec iz amerike donio ps3 bez problema
Za konzole ne znam ali prijatelj koji je radio u Americi pola godine preko studentske neke organizacije bez problema je kuci donio 2 laptopa, 2 fotoaparata, 2 kamere ako se dobro sjecam :D Tako da vjerovatno ta osoba moze da prenese i konzolu ali nisam siguran.
Za konzole ne znam ali prijatelj koji je radio u Americi pola godine preko studentske neke organizacije bez problema je kuci donio 2 laptopa, 2 fotoaparata, 2 kamere ako se dobro sjecam :D Tako da vjerovatno ta osoba moze da prenese i konzolu ali nisam siguran.
laptop se moze bez hebemti prenijeti... zapravo mozes sve bez hebemti prenijeti preko granice AKO NEMAS PREVISe....
znaci ako nosis samo jedan laptop ili samo jednu konzolu nitko te nece zahebavati...
ja tako radim kad kupujem u Austriji ili Francuskoj (posto prodjem i do 50% jeftinije + dobijem tax refund direktno u trgovini (imaju naljepnice tax free shoping)... nitko me jos nije dirao...
laptop se moze bez hebemti prenijeti... zapravo mozes sve bez hebemti prenijeti preko granice AKO NEMAS PREVISe....
znaci ako nosis samo jedan laptop ili samo jednu konzolu nitko te nece zahebavati...
ja tako radim kad kupujem u Austriji ili Francuskoj (posto prodjem i do 50% jeftinije + dobijem tax refund direktno u trgovini (imaju naljepnice tax free shoping)... nitko me jos nije dirao...
Daj mi se pliz javi na PM!!!
imam pitanje,naime narucio sam si kopacke,odnosno kupio sam ih preko ebaya ali ih nisam odma platio jer u tom trenutku sam zaboravio da nemam para :P
tek nakon 3tj sam odlucio platiti ali nisu imali broja i ja sada sam duzan to kupiti a morat cu cekat neznam koliko da dobe broja.
E sada,dali kako mogu refund napravit da uzmem druge ili sam osuden na ovo???
imam pitanje,naime narucio sam si kopacke,odnosno kupio sam ih preko ebaya ali ih nisam odma platio jer u tom trenutku sam zaboravio da nemam para :P
tek nakon 3tj sam odlucio platiti ali nisu imali broja i ja sada sam duzan to kupiti a morat cu cekat neznam koliko da dobe broja.
E sada,dali kako mogu refund napravit da uzmem druge ili sam osuden na ovo???
Pa možeš tražiti prodavaca da prekine kupnju...
kako?
kako?
Pošalji mu poruku da zelis prekinuti kupnju.

kako?
Pošalji mu poruku da zelis prekinuti kupnju.
kako da mu posaljem?mail ili?