eBay - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 14.402
|
čitano: 5.373.827
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: eBay - pitanja i odgovori
mbaksa kaže...
Gunner_V kaže...

Jel ima itko iskustva s ovim import chargesima-jel to znači da ću platiti 9.62$ na ebayu, ali onda neću morati platiti pdv kad mi stigne paket na vrata?

Tako je.

A što bi bilo s ovim slučajem-vidim da voliš linkove pa evo ^^ http://www.ebay.com/itm/151729273198

dakle kaže import charges 0.00$ - jel to greška ili je ukupna vrijednost ispod neke granice da opale porez?

Hoće li mi na to naši udariti porez (jer ovi iz global shippinga nisu)?

Can't find a better Jam!
17 godina
moderator
Gunner_V kaže...
A što bi bilo s ovim slučajem-vidim da voliš linkove pa evo ^^ http://www.ebay.com/itm/151729273198

dakle kaže import charges 0.00$ - jel to greška ili je ukupna vrijednost ispod neke granice da opale porez?

Hoće li mi na to naši udariti porez (jer ovi iz global shippinga nisu)?

To ti je sivo područje oko kojeg se carina sama sa sobom ne može dogovoriti.

Od carinjenja su oslobođene "pošiljke zanemarive vrijednosti do 22 eura". A sad - što je vrijednost? Ovi preko kojih se šalje i koji uvoze taj proizvod ispada da je njima vrijednost cijena proizvoda bez dostave. S druge strane carina piše "Svi poštanski troškovi koji se naplaćuju do mjesta isporuke, a odnose se na robu poslanu poštom uključiti će se u carinsku vrijednost te robe (uključujući i trošak inozemne poštarine)."

Tako da bi se dalo zaključiti da ako ti se to uveze preko tog Global Shipping programa, da nećeš platiti PDV (nemoj me držati za riječ!), a ako bi ti bilo poslano običnom poštom i ako bi te carina tražila račun, onda bi ga platio.

15 godina
neaktivan
eBay - pitanja i odgovori

A sad jedno teško pitanje...smije li tvrtka koja se bavi samo veleprodajom u HR prodavati stvari preko Ebaya privatnim osobama? (prodavali bi samo za EU)? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
beha kaže...

A sad jedno teško pitanje...smije li tvrtka koja se bavi samo veleprodajom u HR prodavati stvari preko Ebaya privatnim osobama? (prodavali bi samo za EU)? 

E jesi ga ubo... Teško da će ti ovdje itko dati konkretan odgovor ali te mogu malo usmjeriti...

Dakle, kao prvo, odi knjigovođi (kakvom boljem, ne onim jdoo firmicama) i raspitaj se. Dalje, vjerojatno moraš imati neku odgovarajuću djelatnost (NKD) za tu neku maloprodaju. Kako se plaća isključivo karticom, ne moraš se zamarati sa nikakvom fiskalizacijom ali to bi trebalo nekako knjižiti - riječ je o izvozu i tko zna čemu još sve (porez, prirez, ostale 3.14zdarije od države) koje bi trebalo plaćati kako spada. Koliko ja znam, računi za prodaju u EU su donekle standardizirani (nešto kroz maglu se sjećam u jednom ERPu).

Uglavnom - prva postaja ti je knjigovođa.

My name is Legion... For we are many!
13 godina
Sum_of_all_fears kaže...
beha kaže...

E jesi ga ubo... Teško da će ti ovdje itko dati konkretan odgovor ali te mogu malo usmjeriti...

Dakle, kao prvo, odi knjigovođi (kakvom boljem, ne onim jdoo firmicama) i raspitaj se. Dalje, vjerojatno moraš imati neku odgovarajuću djelatnost (NKD) za tu neku maloprodaju. Kako se plaća isključivo karticom, ne moraš se zamarati sa nikakvom fiskalizacijom ali to bi trebalo nekako knjižiti - riječ je o izvozu i tko zna čemu još sve (porez, prirez, ostale 3.14zdarije od države) koje bi trebalo plaćati kako spada. Koliko ja znam, računi za prodaju u EU su donekle standardizirani (nešto kroz maglu se sjećam u jednom ERPu).

Uglavnom - prva postaja ti je knjigovođa.

Ako već ima tvrtku, vjerojatno ima i knjigovođu.

A tko zna, kako vlasnici nabacaju svakave djelatnosti kod osnivanja firme, možda ima sreću pa je unutra već i prodaja u inozemstvo (kako se god to službeno zove).

Battlelog: [G] CyberDemonVZ; NiramX kaže... Tko se na četvorku opeko i na peticu puše
16 godina
odjavljen

Da ali ako su VP, sumnjam da ima izvoz-maloprodaju. Zapravo, nemam uopće pojma kako to ovi naši zovu i kako se to kvalificira u NKDu sad po novom. Mijenjaju te propise svakih mjesec dana. Prije EU to je bio samo "izvoz" i gotovo.

16 godina
mbaksa kaže...

Što se tiče tog "free" shippinga, moram priznati da mi fakat ide na živce kad to netko ističe. Nimalo me ne zanima kolika je cijena proizvoda, a kolika shippinga - zanima me isključivo cijena sa shippingom i kupit ću proizvod kod kojeg je ta cifra najniža. Slična je i pomama za akcijama, odnosno akcijskim cijenama, pa onda ono - kupi kupi jer je na akciji, a akcijska cijena na jednom mjestu viša nego redovna cijena na drugom. Al nema veze, riječ je o akciji, na popustu je, nemoj to propustititi! 

Eto ja do sad gledao samo "free shipping", nije mi se dalo zbrajat, kad bi vidio shipping 10$, jednostavno bi nastavio dalje. Vjerojatno sam pretjerao sa 10 puta, ali mi je nekako odbojno kupiti nešto od100$,a shipping 120$. Primijetio sam da je najčešće US područje, koje ima najskuplji shipping.

17 godina
moderator
ivo454 kaže...
Eto ja do sad gledao samo "free shipping", nije mi se dalo zbrajat, kad bi vidio shipping 10$, jednostavno bi nastavio dalje.

Kod pretraživanja odabereš da ti se rasporedi po "Price+Shipping: lowest first" i to je to - ne trebaš ništa zbrajati.

ivo454 kaže...
Vjerojatno sam pretjerao sa 10 puta, ali mi je nekako odbojno kupiti nešto od100$,a shipping 120$.

Nadam se da si pročitao:

http://www.bug.hr/forum/topic/internet/ebay-cesto-postavljana-pitanja-faq/167189.aspx

Besplatni shipping zapravo ne postoji. 

ivo454 kaže...
Primijetio sam da je najčešće US područje, koje ima najskuplji shipping.

Da, a ni EU obično nije baš jeftina.

15 godina
neaktivan

Znaci, naručeni paket iz kine mi je prvo poslan u Amsterdam i tamo prepakiran i poslan u Hrvatsku. Od kud našim lopovima pravo da to carine?? Paket je u nas Hrvatistan stigao iz EU, to je jedino valjda što lopove treba zanimati??

1 1 hvala 0
16 godina
Zoko kaže...

Znaci, naručeni paket iz kine mi je prvo poslan u Amsterdam i tamo prepakiran i poslan u Hrvatsku. Od kud našim lopovima pravo da to carine?? Paket je u nas Hrvatistan stigao iz EU, to je jedino valjda što lopove treba zanimati??

Imaju nos i za te cake. 

15 godina
neaktivan

Lopov će uvijek imati nos za priliku da ukrade, samo me zanima ovo pravno pokriće?? Na temelju čega je tu udarena carina?

0 1 hvala 0
15 godina
Zoko kaže...

Lopov će uvijek imati nos za priliku da ukrade, samo me zanima ovo pravno pokriće?? Na temelju čega je tu udarena carina?

Na temelju toga da je paket iz Kine.

Swedish latin super funk.
17 godina
moderator
Zoko kaže...

Malo se skockaj. Naša carina ne da ti smije cariniti paket koji nije ocarinjen kad je ušao u EU, nego je to zapravo dužna učiniti. Znači, ako ti paket nije ocarinjen u Amsterdamu, a iz tvoje reakcije je evidentno da nije, onda je normalno da ti ga carini naša carina.

Također, zbog čega si tako siguran da je paket prepakiran u Amsterdamu i da za sobom ne vuče (bilo fizički, bilo digitalni) trag da je zapravo poslan iz Kine?

15 godina
neaktivan

Sadrzaj paketa je iz Kine, a paket je poslan iz amsterdama.... Ako je netko trebao cariniti onda su to Nizozemci  ne naša mafija...

0 2 hvala 0
17 godina
moderator
Zoko kaže...

Sadrzaj paketa je iz Kine, a paket je poslan iz amsterdama....

Nisi odgovorio na pitanje - kako znaš da da je sadržaj paketa prepakiran u Amsterdamu (tj. kako znaš da je paket ušao u Nizozemsku, a ne ostao u međunarodnom prostoru na aerodromu) te da ne postoji nikakav fizički (oznaka na paketu) ili digitalni trag da je sadržaj paketa zapravo iz Kine?

Zoko kaže...

Ako je netko trebao cariniti onda su to Nizozemci  ne naša mafija...

Pa onda te zafrknula Nizozemska carina, a ne naša! Jer paket je negdje morao biti ocarinjen. A s obzirom da nije bio ocarinjen u Nizozemskoj, onda je logično da bude ocarinjen u Hrvatskoj.

A ako se ne varam, bilo je pred godinu-dvije riječi o tome da će se mijenjati pravila o tome gdje obavlja carinjenje - ne znam što se s tim dogodilo - provjeri da nije na snazi pravilo po kojem se paket carini u zemlji primatelja.

16 godina
odjavljen
mbaksa kaže...
.. ne znam što se s tim dogodilo - provjeri da nije na snazi pravilo po kojem se paket carini u zemlji primatelja.

A to jedino i ima smisla - kakve veze ima što je paket prošao kroz Njemačku ili šta već, a primatelj u RH? Mora se tu cariniti...

15 godina
neaktivan

Molio bih za pomoć!

28.06. preko ebay.uk plaćam i naručujem robu koja se nalazi u Americi. Unutar 24 h roba je poslana preko: "Delivery service: USPS First Class Mail Intl / First Class Package Intl Service". Dobio sam i tracking broj.

Pratim transport pošiljke i jučer navečer vidim "Status: Delivered" (print screen u privitku), a ja nisam dobio nikakav paket niti se je pojavio bilo kakav poštar. Ukupan iznos koji uključuje i poštarinu iznosi USD 26.99.

Što da radim?

0 0 hvala 0
13 godina
Canis kaže...
28.06. preko ebay.uk plaćam i naručujem robu koja se nalazi u Americi. Unutar 24 h roba je poslana preko: "Delivery service: USPS First Class Mail Intl / First Class Package Intl Service". Dobio sam i tracking broj.

Pratim transport pošiljke i jučer navečer vidim "Status: Delivered" (print screen u privitku), a ja nisam dobio nikakav paket niti se je pojavio bilo kakav poštar. Ukupan iznos koji uključuje i poštarinu iznosi USD 26.99.

I ja sam imao isti slučaj.

Išao sam na Poštu s brojem pošiljke i na kraju smo skužili da je susjed preuzeo paket, ali je već izašao iz kuće kad sam došao, pa mi nije stigao reći da je stigao paket :D

Battlelog: [G] CyberDemonVZ; NiramX kaže... Tko se na četvorku opeko i na peticu puše
10 godina
neaktivan
eBay - pitanja i odgovori-carina-pdv

imam jednostavno pitanje:

Ako preko ebay.co.uk ili ebay.de, dakle u EU naručim uređaj uz koji piše Item location: USA ili negdje izvan EU, podliježem li plaćanju carinskih davanja? Napominjem da je cijena izražena u funtama u kojima i plaćam!!!

0 1 hvala 0
16 godina
odjavljen
Re: eBay - pitanja i odgovori-carina-pdv
Schimasan kaže...

Ako preko ebay.co.uk ili ebay.de, dakle u EU naručim uređaj uz koji piše Item location: USA ili negdje izvan EU, podliježem li plaćanju carinskih davanja? Napominjem da je cijena izražena u funtama u kojima i plaćam!!!

Jednog dana ću napisati skriptu koja broji koliko puta je postavljeno ovo glupo pitanje...

Do tada, ti fino pročitaj ovo.

15 godina
odjavljen
Re: eBay - pitanja i odgovori-carina-pdv
Schimasan kaže...

Naravno da podliježeš.

Svi smo mi Mentalist.
17 godina

Ako ja kupim nešto u Kauflandu, a proizvedeno je u Kini, jesam li ja kupio Hrvatski proizvod? Eto takvo je tvoje pitanje. Malo razmisli

http://www.njuskalo.hr/korisnik/VTxCRO
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Provjerio sam sa carinikom. Nije bitno tko je proizvođač i gdje je na skladištu. O tome brine firma u Engleskoj jer od njih sam kupio i njima platio. Dakle EU, nema davanja.

Rješeno!

17 godina
moderator
Schimasan kaže...

Provjerio sam sa carinikom. Nije bitno tko je proizvođač i gdje je na skladištu.

Krivo si ga razumio. Nije bitno odakle je prodavač, nego je bitno odakle se šalje roba.

10 godina
neaktivan

To je točno, ali u Digimix-u u Engleskoj su mi rekli da roba iz Amerike dolazi kod njih u skladište. Ovo što ja trebam, još imaju na zalihama u Engl. Oni su preprodavači i riješili su carinjenje iz USA u UK

13 godina

Čekam neki paket, došao je u Švedsku kao, ali i dalje nikakvih pomaka 4 dana.

Koliko često se osvježavaju te informacije ? Treba li zvati negdje i to ? Savjet neki ili jednostavno čekati ? :D

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.7.2015 9:56 (ContoNick).

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
ContoNick kaže...

Čekam neki paket, došao je u Švedsku kao, ali i dalje nikakvih pomaka 4 dana.

A od ta 4 dana 2 dana vikenda.

ContoNick kaže...

Koliko često se osvježavaju te informacije ? Treba li zvati negdje i to ? Savjet neki ili jednostavno čekati ? :D

Prvo treba pročitati ovo: http://www.bug.hr/forum/topic/internet/ebay-cesto-postavljana-pitanja-faq/167189.aspx

A nakon toga - čekati.

13 godina
mbaksa kaže...

A od ta 4 dana 2 dana vikenda.

Da slažem se, u nekim normalnim državama se vikendom ne radi ... My bad. Thnx

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.7.2015 12:16 (ContoNick).
17 godina
neaktivan

može li kratak odgovor mogu li preko aliexpressa i evaya kupovati kao firma, te koja je caka na koju moram baciti oko? tnx

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Oprostite na smetnji!

Nov sam kupac na ebayu i amazonu pa me zanima kada pisem shipping adresu da stavljam č,ć,š ili da pisem c,s.

Hvala !

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice