Da, ali si fulao, kao sto rekoh....
Ja nigdje nisam iznjeo stav protiv trenutne cijene, stovise, stalno govorim da je cijena takva kakva je, i da ce se svi ovi koji cekaju da bude 3750kn s gratis igrama malo nacekati, da je to super optimisticno ocekivati u blizoj buducnosti....
Nadalje, ja sam kupio, platio koja je vec cijena. I to dvaput. Dakle, ne zalim se, i odabrao sam kupiti i koristiti.
Prvo, napisao sam dramatizacija. Umjetnicki izricaj. Karikiranje. Nazovi kako hoces, opis je dovoljno jasan da ne shvatis doslovce sto sam napisao.
E sad dalje....
Nista ja ne ocekujem, niti ja zelim ovo ili ono. Ne ocekujem niti zelim da mi konzola kuha kavu, pere gace i oralno me zadovoljava. Samo zelim da radi onako kako je reklamirano, kako je receno, i sto je u konacnici i bila ona prevaga da se doticna kupi, a ne da se ostane jos neko vrijeme na prosloj generaciji.
Dakle, redom....
Disk..... kad se osulo drvlje i kamenje na sony zbog tako malog diska, onda su to pravdali sa specificnom proizvodnjom, samom brzinom diska, znate, ne moze to svaki.... ok, progutali smo smijesni kapacitet od 600gb slobodnog u vrijeme kad prosjecna igra guta od 50-150gb.... Da, ima ih i koje manje zauzimaju, no nije to poanta....
Imamo li reklamirano instant ucitavanje, seamless ulaz u igru, prijelaz izmedju home screena i igre, dali smo to dobili? Jos uvijek ne. Da, ucitavanje je brze, no, koliko je tesko biti brzi od obicnog hdd-a, sa 5400rpm.... Dali je to mogao odraditi bilo koji SSD veceg kapaciteta? Naravno da je mogao, bio bi brzi, no hajde, jos cekamo potpuno iskoristavanje te tehnologije, biti ce.
Grafika - dali se reklamiralo 8K na 60Hz i 4K na 120Hz? Jeste. Dali se reklamirao raytracing, native 4K@60fps, ultra detalji, nevjerovatan graficki prikaz, bla bla? Jeste. Imamo li to? Jos ne, ok, cekamo da i takve igre dodju, biti ce. Za sada furamo upscaling, performance mode i slicno da bi jedva gurali 60fps, no biti ce, polako.
Kontroler - nevjerovatno iskustvo igranja, realisticno, sveobuhvatno, dinamicki efekti, haptic, povratne informacije, puhanje u kontroler, pricanje kontroleru, srac truc.... Imamo? Da, imamo Astra, odlicnu demonstraciju potencijala, no koja igra to za sada koristi? Neeee.... Stovise, da bi bilo gore, vecina ps4 igara koje trenutno igramo uopce ne "podrzava" dual sense..... da, kontroler radi, igrati se moze, no ne samo da nema podrzano niti jedno od tih cuda novog kontrolera, niti osnovne vibracije nisu podrzane, pa tehnolosko cudo od kontrolera pruza iskustvo igranja kao i ms joypad od 50 kn.... Ok, rano je jos, biti ce i to, cekamo strpljivo...
Dakle.... nista ja ne zelim, kako rekoh, radi se o cinjenicama,a cinjenica je da gore napisano nema nikakve veze s mojim zeljama, ocekivanjima ili mokrim snovima, to su trenutne cinjenice.
Da, promjenit ce se to,relativno brzo, slazem se. No za sada, cekamo. Kljucna rijec - cekamo. I svakako imam pravo kao kupac koji je platio proizvod, biti djelomicno nezadovoljan istim, kad pogledam sto je obecano, a sto je stvarno dobiveno.
I jedina moja krivica u cijeloj prici je naivnost, sto sam reklamirano ocekivao odmah, priznajem, nestrpljiv sam, no da je reklama bila - dolazi za 3 godine, vjerovatno nebih ni uzeo konzolu, vrtio bi i dalje ps4, i realno, nista mi nebi falilo....