ja sam novi u tom ps svijetu opcenito, ali, evo kako ja gledam na stvari.
prednosti disk kopije igre
- uvijek ima vrijednost, mozes je prodati, mozes je mjenjati, posuditi (iako to vjerovatno nije poanta ako pitas sony)
- odigras, obrises, ako te ikada uhvati ponovo, instalacija je kratka i bezbolna
- razni popusti, second hand trgovina, oglasi, razmjena i slicne pogodnosti kod nabavljanja igara
- ultimate, collectors i slicni editioni vec dolaze sa dlc-ovima
mane disk kopije igre
- disk se moze ostetiti
- disk naslovi znaju biti skuplji nego ista igra na storeu
- nema nikakve opcije legalnog backupa diska, da se osiguras od ostecenja
- "trosenje" bluray uredjaja, ps se po mom dojmu vise grije kad se igra disk igra nego digitalna (neznam zasto ovo)
prednosti digitalne kopije igre
- day one download najnovijih naslova, igras cim izadje
- razni dealovi, comboi i popusti na storeu
- preorderi najnovijih naslova po niskim cijenama
- nema mjenjana diskova, nekom logikom, ps se manje "trosi"
- nema opasnosti od trajnog ostecenja igre
- uvijek je dostupna (ili barem dok to sony zeli da bude)
mane digitalne kopije igre
- enormni zahtjevi za bandwithom (sto meni recimo nikako ne odgovara)
- u slucaju brisanja igre iz bilo kojeg razloga, vidi prvu stavku
- zbog neke gluposti lako ostanes bez sveg sto si kupio digitalno
- zbog necije gluposti lako ostanes bez svega sto si kupio digitalno
- otezana prodaja ili razmjena, totalno onemogucena posudba
E sad, kao glavni adut digitalne igre se navodi - pa uvijek je skines ponovo kad pozelis, besplatna je. Da, igra je besplatna uvijek, kad je jednom platis, ali internet nije. Ovo ne vrijedi za vecinu koja ima flat dsl, ali tko god ima neki drugi oblik neta s ogranicenim prometom, ovo mu je totalno neprihvatljivo. Moderne igre su 30-50gb, treba to skinuti.
Kako neko rece - a sto kad sony odluci ukinuti digitalnu "podrsku" za neku igru? ako imas disk, igras je i dalje, ako si je skinuo, pa iz bilo kojeg razloga obrisao, moze se desiti da je jednog dana vise ne budes mogao skinuti. Vjerovatno se ovo nece tako brzo desiti, ali...
I ja isto volim imati igru, u fizickom obliku, manje zbog kolekcionarstva, vise zbog navike. Jednom, kad i ako (sto ne vjerujem) sony legalno omoguci backup skinute igre na fizicki medij, sto uopce nije problem napraviti, i pritom onemoguciti piratstvo, dovoljno je da prilikom "snimanja" na medij zapise dio koda iz konzole, ili vec necega sto je jedinstveno za svaku konzolu, i takav medij je upotrebljiv samo i iskljucivo na toj konzoli na kojoj je snimljen (lupam napamet), onda bi ovo imalo malo vise smisla i poante. Barem meni. Ili dok to pirati ne omoguce svejedno je. ALi primarno, enormna potrosnja bandwitha, eventualna potreba za ponovnim downloadom, i nemogucnost pravljena kopije koja se ne oslanja opet na download, su meni glavni razlozi zasto mi ta opcija trenutno nije interesantna, sto ne znaci da ce tako i ostati ubuduce.