Vidjevši količinu interesa za Tehničko Veleučilište u Zagrebu odlučio sam napisati jednu skupnu temu za TVZ. Za sve studije.
Web stranica TVZ-a sa svim ovim informcaijam i još više njih:
http://www2.tvz.hr/
Web stranica za studente TVZ-a:
https://moj.tvz.hr/
Web stranica za buduće studente TVZ-a:
http://studiraj.tvz.hr/
Na TVZ-u postoji 7 preddiplomskih stručnih studija:
Elektrotehnika
Računarstvo
Graditeljstvo
Informatika
Strojarstvo
Mehatronika
Protetika i Ortotika
Studentima je omogućeno studirati i izvanredno i redovno na stručnim studijima. Jedino Protetika i ortotika je isključivo izvanredni studij.
Neki od tih 7 studija se kasnije djele na smjerove:
Elektrotehnika:
-Energetska elektrotehnika
-Automatizacija i procesno računarstvo,
-Komunikacijska i računalna tehnika.
Graditeljstvo:
-Građevinsko poduzetništvo
-Niskogradnja
-Visokogradnja
-Okoliš u graditeljstvu
Informatika:
-Organizacija i informatizacija ureda
-Elektroničko poslovanje
-Informatički dizajn
Strojarstvo:
-Proizvodnja
-Konstrukcije
-Mehatronika
-Termotehničko inženjerstvo
Računarstvo:
-Inženjerstvo računalnih sustava i mreža
-Programsko inženjerstvo
TVZ kao nastavak studija studentima nudi 3 specijalistička studija: Elektrotehniku, Informatiku i Graditeljstvo.
Ovi studiji su prije bili zamišljeni kao isključivo izvanredni studiji. Međutim od prošle godine 15 najboljih studenata sa Graditeljstva i Elektrotehnike mogu upisati odgovarajući specijalistički studij kao redovni studenti. Također pošto studenti stručnog studija informatike i računarstva upisuju zajedno specijalistički studij informatike njima je omogućeno 30 redovnih upisnih mjesta. Studenti koji ne upadnu u te kvote se mogu upisati jedino kao izvanredni studenti.
Specijalistički studiji se dijele na module a neki moduli se dodatno dijele na smjerove:
Elektrotehnika:
-Automatizacija i procesno računarstvo
-Energetska elektrotehnika
-Komunikacijska i računalna tehnika
Graditeljstvo:
-Građevinsko poduzetništvo
-Niskogradnja
-Okoliš u graditeljstvu
-Visokogradnja
Informatika:
-Modul Dizajn i Multimedija
-Modul Informatički sustavi:
--e-Poslovanje
--e-Zdravstvo
--e-Uprava
-Modul Računarski sustavi:
--Računalne mreže i sustavi
--Programsko inženjerstvo računarskih i ugradbenih sustava
ČPP:
Koja je razlika između stručnog i sveučilišnog studija?
Na stručnim studijima težište je na praktičnom znanju. Na sveučilišnim studijima više se radi o izučavanju nekih teorijskih i znanstvenih vještina. Međutim usudio bih se reći da je i znanstveni aspektna TVZ-u odrađen sasvim dobro jer usudio bih se reći da sam u svoje 3 godine na TVZ-u naučio kako napisati stručni rad, znanstveni rad, znanstveni članak i sl. Nekada je postojala u Hrvatskoj razlika da su sveučilišni stdiji višeg ranga i vrijedniji, i ta razlika je možda ostala u umovima nekih šefova koji ne testiraju znanja svojih budućih radnika na intervju-u. Međutim kao protuteža tome postoje glasine da se u EU više cijeni stručni studij nego u Hrvatskoj.
Neznam kako da prevedem naziv TVZ-a na Engleski?
Novi službeni prijevod TVZ-a na Engleski je 'Zagreb University of Applied Sciences'. Prijašnji službeni prijevod na kojega još uvijek možete naići na webu je 'Polytechnic of Zagreb'.
Što je taj Erasmus?
Erasmus je program za razmjenu studenata diljem Europe. Možete dobiti financijsku subvenciju i studirati nekoliko mjeseci u EU.
Kako će se moja diploma akreditirati u Europi i ostalom inozemstvu?
Diploma TVZ-a ima tzv. Europsku markicu i prijevod na engleski. To znači da u Europi većinom nebi trebalo biti problema i proces akreditacije bi se većinoom mogao i preskočiti. U ostatku inozemstva to ovisi od države do države.
Koja je lokacija TVZ-a?
Imam tu jednu poruku za vas: Grad Zagreb je lijep i šetanje je zdravo! Iako je glavni ured TVZ-a na lokaciji Vrbik 8 u Zagrebu, ja znam barem 6 lokacija koje TVZ koristi: Konavoska 2, Vrbik 8, još jedan mali ured u Vrbiku( svega par profesora tamo imaju ured), FSB sjever, FSB jug, zgrada od graditeljstva... Dobra vijest je da su sve zgrade osim konavoske i graditeljstva u istom kvartu.
Ok, a koje su mi menze na raspolaganju na svim tim lokacijama:
Ako ste u Konavoskoj, Konavoska ima sama svoju novu menzu. Međutim ako je zatvorena ili želite nekam drugamo imate dvije opcije, možete 20 minuta šetati do menze od Tekstilno tehnološkog fakulteta ili možete uzeti tramvaj do studenstkog centra.
Za građevinu neznam...
A ako ste na bilo kojoj drugoj lokaciji imate veliki izbor, evo kratak pregled menzi blizu te lokacije:
FSB-jug- Prednosti: većinom najbliža menza, možete jesti na terasi. Mane-skoro uvijek veliki i spori red, nekim brucošima ju je teže pronaći jer je sakrivena dosta duboko u zgradi.
FER- Prednosti:Kvalitetno uređen prostor, bolje pripremljena hrana. Mane-skupo, red je duži alib brži nego na FSB-u, i dalje sveukupno vrlo sporo.
Studentski centar- Prednosti: Smješteno u studentskom centru, najveći izbor hrane od ovih spomenutih. Mane: Najdalji od spomenutih
Studentski dom Cvjetno- Prednosti: Redovi većinom ne postoje, sasvim dobar izbor hrane. Mane: Ako se sjećam jedno vrijeme nisu radili ponedjeljkom popodne i ujutro? btw. Cvjetno je bila moja omiljena menza.
Koliko je TVZ 'težak'?
Mislim da ga ova rečenica dobro opisuje:'Lagan za 2, ali težak/skoro nemoguć za 5.' Ima i na TVZ-u ljudi koji se vuču po godinama, ugrubo bih rekao da barem četvrtina studenata odustane/nekam nestane nakon prve godine, međutim usudio bih se reći da ako to prođeš da si na putu do diplome.
Kakav savjet za bolje studiranje?
Nekoliko njih zapravo. Budite solidarni sa kolegama, oni su u sličnom škripcu kao vi. Mijenjajte se za mjesta po grupama i labosima, to puno pomaže 'zaposlenima' i 'putnicima' a može i vama omogućit ugodniji raspored. I profesori su ljudi od krvi i mesa, mnogo puta su mi pomagali oko birokracije dok sam neke stvari zaboravio i vrijedi kod većine profesora ono pravilo 'ponašaj se prema drugima kako želiš da se drugi ponašaju prema tebi'. I nemojte se ustručavati pitati išta u referadi. Nemojte biti sramežljivi išta prezentirati dok budete trebali, jer gotovo svaki drugi predmet ima neki oblik seminarskog rada ili prezentacije. Izborite se prvo za 'potpis' iz svih kolegija, to je najvažnije.
Važni kontakti:
http://www2.tvz.hr/tko-smo/kontakt/
Google+ neslužbena grupa studenata:
https://plus.google.com/communities/114736844775513336094
Ako imate ikakva pitanja oko TVZ-a javite se u ovoj temi. Alternativno ako imate neka pitanja baš specifična za informatiku, javite se u ovu temu: http://www.bug.hr/forum/topic/ict-skolovanje/tvz-informatika/44693.aspx
Međutim ako imate pitanja poput 'dali da upišem Informatiku ili Računarstvo ili Elektrotehniku?', ova tema je prikladnija.