Evo ja cu ti reci iz iskustva da se neces bas naigrati novih igara na toj konfi, pogotovo igre hardverski zahtjevne poput COD-a. Poslusaj kolegu iznad, uzmi ako mozes GTX950 i polako skupljaj novce za novi CPU+GPU+RAM.
Vodič za odabir grafičke kartice
- poruka: 41.846
- |
- čitano: 6.925.311
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Najbolje odmah krenut u lov na Sandy ili Ivy Bridge ili Haswell komponente po Njuskalu, ali oprezno!
Brza kupnja gtx 950 mozda i nije najbolje rjesenje jer uskoro dolazi Polaris iz AMDa, tocnije Polaris 11 (r9 470) za kolegu.
Naravno moze i polovno lovit grafe, samo polako i oprezno :)
Poštovani,
do sada sam imao komp bez diskretne grafe, i to core i7 6700, 16 gb ram, ali sad bih ipak uzeo neku grafu do cca 1500 kn.
Nisam u nekom taboru, al ajde možda bih prije išao na AMD..
Nisam hard-core igrač, zapravo, povremeni sam igrač, al volio bih ipak imat nešto koliko-toliko solidno za povremeno igranje.
Kaj bi preporučili? S tim da ću morat uzet u ADM-u.
Monitor ću također uzimati novi, vjerojatno 24" , ne znam još dal FHD ili jači.
Hvala puno, SVD.
Poštovani,
do sada sam imao komp bez diskretne grafe, i to core i7 6700, 16 gb ram, ali sad bih ipak uzeo neku grafu do cca 1500 kn.
Nisam u nekom taboru, al ajde možda bih prije išao na AMD..
Nisam hard-core igrač, zapravo, povremeni sam igrač, al volio bih ipak imat nešto koliko-toliko solidno za povremeno igranje.
Kaj bi preporučili? S tim da ću morat uzet u ADM-u.
Monitor ću također uzimati novi, vjerojatno 24" , ne znam još dal FHD ili jači.
Hvala puno, SVD.
Traži prvu do koje se možeš rastegnuti financijski R9 380 4GB.
problem je u procesoru koji je pazi sad:
star 10 godina iako ces moci sve pokrenuti svaku izaslu igru frame rate ce ti biti po meni jako slab! no evo isao sam
inace ak vec mislis dati cca 900kn za gpu onda rade odaberi 750 Timodel( dosta jaci)! ne brini radi jednog venta kartica se drzi na cca 70°c!
Ako mislis uskoro preci na neku noviju generaciju cpu-a onda slobodno uzmi gtx950 koja je drasticno jaca od 750ti modela! ili jos bolje ako imas nekoga s gtx950 pa probaj kak kod tebe radi! no ja osobno nebi jer se za 1200kn kupi ploca s novijim i5(polovni, naravno to sto imas prodas i namiris razliku:)lp
Evo ja cu ti reci iz iskustva da se neces bas naigrati novih igara na toj konfi, pogotovo igre hardverski zahtjevne poput COD-a. Poslusaj kolegu iznad, uzmi ako mozes GTX950 i polako skupljaj novce za novi CPU+GPU+RAM.
Jel puno slabiji Q6600 od Q9400 ? evo kod mene npr sa Q9400 na 3,3 GHz u kombinaciji sa GTX 950 je to sasvim ok .
9400 ima brzu sabirnicu(ak me sijecanje dobro sluzi), a ona daje najveci boost u kombinaciji s visljim taktom! Tak da je onda razlika primjetna kad ti fali cpu snage za pogurat jacu grafu!lp

Jel puno slabiji Q6600 od Q9400 ? evo kod mene npr sa Q9400 na 3,3 GHz u kombinaciji sa GTX 950 je to sasvim ok .
Čisto sumnjam da je neka bitna razlika među tim procesorima ako su oba clockana na slične taktove u današnjim igrama.
Čisto sumnjam da je neka bitna razlika među tim procesorima ako su oba clockana na slične taktove u današnjim igrama.
Ne znam , zato sam i pitao gore , ali znam da ova GTX 950 kod mene radi sasvim ok u kombinaciji sa navedenim procesorom , gpu usage je iznad 90 % skoro uvijek sa pristojnim fps-om i visokim detaljima u svim igrama koje sam probao (dying light , GTA V , COD AW i BO III itd ..)
Iskreno , dosta bolje nego sto sam se nadao .
I da , zaboravih , dosta fluidniji i tecniji gameplay na 3,3 GHz ,dok je na defaultnih 2,66 to nekako trzavije i manji fps , pa nek kolega i na to obrati paznju ( bar 3.0 ako može , pomoći će mu )
q9400 ima sabirnicu na 1333mhz sto je za 333mhz vise od q6600( a to je puno za 775 socket), s overklokom sabirnica poprilicno raste(naravno ovisi i o tome koliko ti rami dopustaju+ploca) a ona je velim glavna boljka kod perfomansi(citaj fps-a), imao sam hrpu tih procesora pa znam, 9400-tku sam drzao hladnim s lc cc95 na 3,6ghz jedva da je prelazio 60°c! q6600 da bi radio na 3,3ghz treba poprilicno truda+ploca itd...9400 s drasticno jacom sabirnicom to radi kao od šale!lp
Pa nije za ništa q9400 bio onoliko skuplji od q6600.
http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core2-Quad-Q9400-vs-Intel-Core2-Quad-Q6600
Također predpostavljam da kolega error uz clockani q9400 ima 6-8gb RAM-a + GTX950, dok kolega cipi ima q6600 stock + predpostavljam neku losiju plocu na kojoj ne moze clockati + 4GB DDR2 800MHz (i vjerojatno ni ne moze nadograditi jos RAM-a, a taman i da moze nadogradivati i clockati koliko je isplativo ulagati u jos 4gb RAM-a pa cooler za CPU na tu staru konfu, a i pitanje je kakvo napajanje ima) = ništa od novijih igara. Mogo bi uz bolju grafu neke tipa GTA5, BF Hardline i slicno ali to je sve silovanje na low/medium na 1080p sa FPS-om koji varira od 15 do 45 ovisno od mjesta do mjesta. Npr Black Ops 3 i Fallout 4 bez 8GB RAM-a su neigrivi. Pricam iz iskustva, isprobavao sam to na Q8200+HD6850/GTX560Ti i na Q6600+HD6850/GTX560Ti sa 2x2GB DDR2 800MHz. Sa Q6600 su naravno malo bolji rezultati, ali sve je to tu negdje i na granici neigrivosti, ili je igrivo uz potpuno kresanje postavki. Na igre tipa Advanced Warfare i Black Ops 3 moze zaboraviti (a za ovu drugu je bas i pitao)
Uzmi onda jednu od tih sa linka, ako ikako mozes pruzi se do te Asus Strix sa 4GB VRAM-a i 3 god garancije za 1.800kn
Uzmi onda jednu od tih sa linka, ako ikako mozes pruzi se do te Asus Strix sa 4GB VRAM-a i 3 god garancije za 1.800kn
Pa ako se vec pruza do 1800 nek nadje jos koju kintu do 380X
Pa ako se vec pruza do 1800 nek nadje jos koju kintu do 380X
Pa ako ce vec davati 1.900kn neka onda doda jos 20kn pa uzme R9 380X sa 3 godine garancije, tako mozemo u nedogled
Pa ako ce vec davati 1.900kn neka onda doda jos 20kn pa uzme R9 380X sa 3 godine garancije, tako mozemo u nedogled
Majku mu, otkad to XFX bez 3 godine gare, sta je ovima u ADM-u?
Evo jedne na njuskalu Sapphire 380X s dvije godine gare i mogla bi cijena malo dole, a najbolja je u seriji!
A kad je XFX uopce imao 3 godine garancije na grafama?
A otkad XFX kartice imaju 3 godine gare? ja koliko znam svuda imaju po 2 godine.
Hm da sve osim njihovih grafa ima 3 godine, nekako sam ih stavio bio u tu kategoriju jer nisam puno ni gledao njihove grafe
Hvala za ispravku
Nemaju 3 god ni Sapphire, Powercolor, Gainward, Palit....
Quad 6600 je puno bolji overclocker od q9300. Na 3600mhz radi bez problema sa nekih 1066mhz modulima.
Uvijek bih prije uzeo starog quad 6600 nego q9300 zbog boljeg oc potencijala i vise cache memorije.
Nesto si ti gadno pobrkao, 6600 nema nikakve sanse pored 9400 u niti jednom aspektu, 9300 ne postoji...lp

Hvala Ibme74, mislim da ću ići na strix... moram negdje postaviti granicu, jbg.
Ma kazem, to je nesto kao Q8200 i Q8300, jedan te isti proc sa 100 i kusur MHz razlike na stocku.
Što se gore rasprave tice, Q6600 je bolji izbor jedino ako se cilja na neki bijesni OC, u svemu drugom je Q9300/Q9400 bolji izbor.
Može proči ova ili drugi proiz?
http://www.instar-informatika.hr/graficka-msi-gf-gtx970-gaming-4gb-gddr5-dx12/msi-n970-game-4g/product/
Preskupo, ako ces ici na 970, sve da je i od MSIa, opet preskupo za 300-400kn s obzirom na nize cijene.
Ja bih ti preporucio, da ako se mozes strpit mjesec dana da se strpis jer dolaze 2 Polaris AMD grafe koje bi obje trebale biti jace od r9 390 i gtx 970. Predstavljanje tih je za tjedan dana. Gtx 1070 ce vjerojatno biti oko 4000kn, a 1060 tko zna kad ce doc.
Može proči ova ili drugi proiz?
http://www.instar-informatika.hr/graficka-msi-gf-gtx970-gaming-4gb-gddr5-dx12/msi-n970-game-4g/product/
Na abrakadabri imaš tu grafičku za 2300kn s popustom od 20% za korisnike ZABE, nađi nekoga tko ima račun u zabi i kupi je tamo.
https://www.abrakadabra.com/hr-HR/Katalog-Racunala-i-periferija-Komponente/GF-GTX970-Gaming%2C-DX12/p/7001NPC
Ako ti nije hitno najbolje poslušaj savjet od kolege povrh...čekaj nove AMDove pulene