Vodič za odabir grafičke kartice izdvojena tema

poruka: 41.846
|
čitano: 6.934.551
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Vodič za odabir grafičke kartice

Imam napajanje corsair 450 W. Grafička radeon 4890. AMD Phenom x4 925. 4 gb RAM. Ako uzmem još 4 gb ram - a i grafu nvidia gtx 560  da li trebam novo napajanje. Unaprijed hvala !!

0 0 hvala 0
14 godina
Re: Vodič za odabir grafičke kartice
goran022 kaže...

Imam napajanje corsair 450 W. Grafička radeon 4890. AMD Phenom x4 925. 4 gb RAM. Ako uzmem još 4 gb ram - a i grafu nvidia gtx 560  da li trebam novo napajanje. Unaprijed hvala !!

Ne trebaš novo.

14 godina
neaktivan

Pozdrav!

Znači zanima me grafička kartica pci do 150 kn... Razlog je što mi treba za staru konfu u garaži neka gpu koja će poslužit za cod4,cod2,l4d,cs i sl. LAN party-e... uz njega bi radio e5200, 2GB ddr2, 350W napajanje, GA-P31-ES3G i hdd...

Naravno govorim samo o polovnoj kupnji znači njuškalo i sl.

Trebam znači što bolju u tom cjenovnom rangu

Hvala i LP!

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
kole2689 kaže...

Pozdrav!

Znači zanima me grafička kartica pci do 150 kn... Razlog je što mi treba za staru konfu u garaži neka gpu koja će poslužit za cod4,cod2,l4d,cs i sl. LAN party-e... uz njega bi radio e5200, 2GB ddr2, 350W napajanje, GA-P31-ES3G i hdd...

Hvala i LP!

Protegni se do 200kn i imas radeon 5670/6670/5750.

Ja imam radeon 5670 i igram sve novije igrice. (battlefield 3 sp i imam 35fps na medium, reza 1360*768)

This cat Is cat A cat Good cat Way cat To cat Keep cat An cat Idiot Cat Busy cat For cat 20 cat Seconds cat Sad pročitaj rieči bez cat
14 godina
neaktivan
Tony1999 kaže...
kole2689 kaže...

Pozdrav!

Hvala i LP!

Ja imam radeon 5670 i igram sve novije igrice. (battlefield 3 sp i imam 35fps na medium, reza 1360*768)

Hvala na preporuci!

Gledao sam http://www.njuskalo.hr/graficke-kartice/palit-gt-220-ddr3-1gb-oglas-11589163  i   http://www.njuskalo.hr/graficke-kartice/pc-komponente-ddr2-ram-graficka-ekran-oglas-11623470?list_return_url=%2Fgraficke-kartice%2Fpc-komponente-ddr2-ram-graficka-ekran-oglas-11623470

I tu su negdje cjenovno kaj je najbolje, tako da... 5670 bi bila bolji izbor između ove dvije? 

14 godina
kole2689 kaže...
Tony1999 kaže...
kole2689 kaže...

Pozdrav!

Hvala i LP!

Hvala na preporuci!

Gledao sam http://www.njuskalo.hr/graficke-kartice/palit-gt-220-ddr3-1gb-oglas-11589163  i   http://www.njuskalo.hr/graficke-kartice/pc-komponente-ddr2-ram-graficka-ekran-oglas-11623470?list_return_url=%2Fgraficke-kartice%2Fpc-komponente-ddr2-ram-graficka-ekran-oglas-11623470

I tu su negdje cjenovno kaj je najbolje, tako da... 5670 bi bila bolji izbor između ove dvije? 

5670 je svakako jača

This cat Is cat A cat Good cat Way cat To cat Keep cat An cat Idiot Cat Busy cat For cat 20 cat Seconds cat Sad pročitaj rieči bez cat
12 godina

Pozdrav

Što mislite o ovom oglasu? r9 290

Kupljena negdje u 2 mjesecu, čovjek ima par komada... rudari pomalo

i 3 koda za igrice

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Entropija kaže...

Pozdrav

Što mislite o ovom oglasu? r9 290

Kupljena negdje u 2 mjesecu, čovjek ima par komada... rudari pomalo

i 3 koda za igrice

Ta grafa je mozda najtisa i najhladnija r9 290 sto postoji sa ogromnim potencijalom za OC!

Cijena od 333 evra je odlicna za to, pogotovo sto dolazi s garancijom....ako imas lovu bez razmisljanja! 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
12 godina

A jel ima kakve veze što je koristi za "rudarenje"? Vjerovatno radi 27/7 pod opterečenjem.

12 godina
nema nikakve veze što kartica-e rudare, kartice koje rudare one se underclockaju da ne troše previše struje i da se nepregrijavaju pošto rade njih više skupa
http://valid.canardpc.com/hwx19k
Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina

nisam baš siguran da nema veze, svaki hw ima svoj vijek trajanja, ne u kutiji nego u pogonu i ako je pogonjena 24 sata na dan na maksimalnom opterećenju, izračunaj koliko je to nakon par mjeseci ili više u odnosu na normalno korištenje i koliko joj je rudarenje skratilo životni vijek

da ne spominjemo da sa normalnim korištenjem ta grafa ima vremena i "odmoriti" povremeno, bilo na duže staze kad ideš spavati ili na kraće staze između većeg i manjeg opterećenja u igrama, dok je ovdje non-stop pod punim opterećenjem - to nikako nije isto

EDIT: netko je ovdje na sličnu opasku već iznio usporedbu s monitorom ili tv-om koji su upaljeni po cijeli dan, no to nikako nije isto jer monitor ne radi pod opterećenjem i moglo bi se uspoređivati eventualno da je kartica samo upaljena 24 sata na dan i da uglavnom idla, no ovo je heavy load non stop bez prestanka i sigurno ostavlja posljedice

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.5.2014 8:40 (picajzla0707).
Moj PC  
4 6 hvala 1
14 godina

Slažem se s kolegom da definitivno to nije isto kad je grafa u punom pogonu kod rudarenja mjesecima ili kad je kao kod mene u punom pogonu svake prijestupne po par sati da to nije isto.

16 godina

Sa druge strane ja sam ima komp sa gtx 280 koji nisam 3 godine gasio, cak kad sam isao spavati sam znao (relativno cesto rekao bih) ostavit upaljen WoW ili slicnu igru gdje se nesto "farmalo" , ako je postojao exploit, dakle grafa je radila skoro na full i nikad problema sa njom... Koliko vise se moze moderna ATI grafa sa puuuuno boljim hladenjem potrosit u 3 mjeseca (ja sam imao referentno), a koja moguce ni ne radi na full?

Moj PC  
3 0 hvala 0
12 godina
Rhodin kaže...

Sa druge strane ja sam ima komp sa gtx 280 koji nisam 3 godine gasio, cak kad sam isao spavati sam znao (relativno cesto rekao bih) ostavit upaljen WoW ili slicnu igru gdje se nesto "farmalo" , ako je postojao exploit, dakle grafa je radila skoro na full i nikad problema sa njom... Koliko vise se moze moderna ATI grafa sa puuuuno boljim hladenjem potrosit u 3 mjeseca (ja sam imao referentno), a koja moguce ni ne radi na full?

čuj, ja ne tvrdim stopostotno kao neki ovdje koji su sigurni da rudarenje ne šteti (samo da mi je znati na osnovu kojeg istraživanja su tako sigurni), samo logično pretpostavljam

što se tiče trajnosti, također pretpostavljam da ionako na grafi najčešće ne crkne sam procesor koji se upgrejda svakom generacijom, već sve ostale komponente koje su na toj tvojoj gtx 280 i ovoj novoj vjerojatno potpuno iste (ovisi naravno i koliko kvalitetne stavljaju) jer potpuno iste kondiće viđam već na generacijama matičnih ploča, pa je tako pretpostavljam i na grafama

također sumnjam da ti je grafa i kad spavaš 24 sata na dan bila u pogonu na 100 posto opterećenju, pa tako mjesecima... no, kako sam već rekao, samo pokušavam logički razmišljati i ne znači da sam u pravu

13 godina
protjeran

ajde dosta gluposti{#}, jedina komponenta koja bi trebala prva krepati na gpu je ventilator! ostalo je namjenjeno da radi godinama...kao i sav hw u racunalima! stovise graficka ce nakon procesora najvise durati!

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Moj PC  
4 7 hvala 0
12 godina
Stjepanj kaže...

ajde dosta gluposti{#}, jedina komponenta koja bi trebala prva krepati na gpu je ventilator! ostalo je namjenjeno da radi godinama...kao i sav hw u racunalima! stovise graficka ce nakon procesora najvise durati!

puno ljudi kojim su crkle grafičke ne bi se složilo s tobom, a jel imaš ti neke temelje za takvu sigurnost ili bi mi ovce tebi trebali vjerovati na riječ

grafički procesori u nekoliko su godina postali i nekoliko puta jači, no jel to opterećenje prate i druge komponente na grafi ili je to kao kad u golfa jedinicu strpaš motor od 400 konja i očekuješ da getriba, homokinetički zgobovi i sve ostalo što tu snagu prenosi do kotača, radi jednako dobro i dugo kao i s motorom od 70 konja, a u krajnjem slučaju i najizdržljiviji motor neće dugo podnijeti rad u najvišim okretajima, bez obzira jel se pregrijavao ili ne

razmisli malo stjepanj, okani se bahatog stava da ti sve znaš i da je sve tako kako ti kažeš, jer švercanje hardverom i isprobavanje nekoliko ili čak nekoliko desetaka grafa u benchevima ne daju ti apsolutno nikakvo znanje u smislu njihove izdržljivosti i kvalitete izrade, pojma nemaš kao niti ja što se sve opterećuje u grafi i koji od dijelova trpi najviše pri stalnom full opterećenju

stavi link na neko ozbiljno istraživanje, to što ti nešto tvrdiš ima snagu argumenta koliko i prdac na vjetru

14 godina
neaktivan

Evo treba bi povrat poreza uskoro, pa se mislim nabavit novu grafu.

Sada imam Sapphire Radeon 6950 2gb (Dirt3 edition), s 2 hladnjaka od kojih se jedan "olabavio" uglavnom vec skoro pola godine bruji i vec mi daje na zivce.

Kartica se hladi sve ok, ali zvuk me nervira na n-tu.

Isto primjetim da je vrijeme lagano gazi jer novije igre cesto moram stelat u postavkama da mi idu glatko (prije bi samo stavia sve na ultra i mozak na pasu)

Trenutno mi je oko zapelo na GTX 770 ( http://www.centro.hr/detalji_proizvoda.B261F02F-74B0-4E79-8671-C4BD3AFD33F3.aspx )

Ima li smisla uzet tu karticu ili da se strpim dok ne izade 8xx serija?

Na Radeona se nebi vraca, jer sam u dosta igara ima problema radi drivera i ntih cuda, a kad bi ugugla 90% tih slucajeva ekipa na forumima sta se zali ima AMD kartice.

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Covjek poredi golfa i graficku karticu {#}

picajzla0707 za moderatora!

Moj PC  
1 6 hvala 0
12 godina
chaselol kaže...

Covjek poredi golfa i graficku karticu {#}

picajzla0707 za moderatora!

u čemu je problem, sve što radi se i troši

asus na najnovijim matičnim pločama reklamira nove konedenzatore koji bi trebali biti dva i pol puta izdržljiviji od običnih i pod full opterećenjem izdržati 5.000 sati pa dodaju kako su onda u realnim uvjetima rada to znači maksimalnu izdržljivost i duži lifespan, znači da se ti dijelovi troše u radu, da su proizvođači svjesni toga i time se hvale

no, eto stjepanj i njegov vjerni štitonoša chaselol znaju najbolje

13 godina
neaktivan

Kad shvatite da je graficka kartica kao i svaka druga masina, ako radi pod jednom temperaturom vecinu svog vremena i ne mijenja se precesto (slucaj kod gaminga) kartica ce izdrzati bez problema.
Bolje da mi kartica radi non stop na 65*C nego da mi pada na 40*C u 2 minute van igre.
Razmislite malo o tome, isti princip i kod motora od auta. Motor bolje radi ugrijan, kad je hladan ne radi kako treba kao i svaka druga masina.
Da to "trosi" karticu to je mit i izmisljotina. Ako ti kartica radi na 100*C, ne treba da te brine mining koji radis, nego lose hladjenje koje imas kod te grafe.

Elem u ovom slucaju ovo je vrhunska grafa sa najboljim hladjenjem sto postoji, tako da apsolutno nema brige za to.
Covjek najvjerovatnije izlazi iz posla i hoce da izvuce sto prije dio ulozenog novca. 

P.S. ta grafa je vrhunac tehnike danas sto se tice gaminga, to je napravljeno da radi ne da se trosi k'o sapun. Izdrzljive su to masine.

I jos nesto, po tvojoj ideologiji onda niko ne bi trebao kupovati grafe stare 6 mjeseci i vise, jer kad saberes isto ti ga dodje a znamo da su to gluposti.
Odrasti. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.5.2014 13:21 (chaselol).
Moj PC  
4 6 hvala 0
17 godina

Grafička kartica bez problema može raditi na 24/7 i ništa joj neće biti ako ima kvalitetno hlađenje( vodeno), U suprotnom ako ona radi na visokim temperaturama cijelo vrijeme normalno da če prije otiči. Imaš tu i na forumu primjer od forumaša 997gt3 koji ima  4*690 ali sa vodenim hlađenjem pa mu rade po 24/7 i nije imao nikakvih problema. Mislim da je on najbolje upoznat sa time pošto se profesionalno bavi video obradom i češto zna imati grafe po mjesec dana u full loadu, tako da bi on mogao dati informacije iz prve ruke. 

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
Moj PC  
3 2 hvala 0
11 godina
neaktivan
XFX ATI RADEON HD4870 1GB GDDR5

jel dobra ova grafa za igranje?

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.5.2014 13:40 (stipee98).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Može pokrenuti naslove. Ovisi za koje novce ćeš ju uzimati.
Optimizam je nedostatak iskustva.
11 godina
neaktivan

do 500kn..http://www.iqcentar.hr/product&product_id=47701 jel ova bolja ili losija?

0 0 hvala 0
12 godina
chaselol kaže...

Kad shvatite da je graficka kartica kao i svaka druga masina, ako radi pod jednom temperaturom vecinu svog vremena i ne mijenja se precesto (slucaj kod gaminga) kartica ce izdrzati bez problema.
Bolje da mi kartica radi non stop na 65*C nego da mi pada na 40*C u 2 minute van igre.
Razmislite malo o tome, isti princip i kod motora od auta. Motor bolje radi ugrijan, kad je hladan ne radi kako treba kao i svaka druga masina.
Da to "trosi" karticu to je mit i izmisljotina. Ako ti kartica radi na 100*C, ne treba da te brine mining koji radis, nego lose hladjenje koje imas kod te grafe.

Elem u ovom slucaju ovo je vrhunska grafa sa najboljim hladjenjem sto postoji, tako da apsolutno nema brige za to.
Covjek najvjerovatnije izlazi iz posla i hoce da izvuce sto prije dio ulozenog novca. 

P.S. ta grafa je vrhunac tehnike danas sto se tice gaminga, to je napravljeno da radi ne da se trosi k'o sapun. Izdrzljive su to masine.

I jos nesto, po tvojoj ideologiji onda niko ne bi trebao kupovati grafe stare 6 mjeseci i vise, jer kad saberes isto ti ga dodje a znamo da su to gluposti.
Odrasti. 

hehe, četrdeset banki imam u guzici i ti mi savjetuješ da odrastem

grafička kartica jest kao i svaki drugi stroj, radi i motor bolje kad je ugrijan i kad se koristi, sve si to u pravu

no, ovdje je riječ o konstantnom radu pod punim opterećenjem 24 sata na dan, mjesecima bez gašenja i za to te kartice nisu namijenjene

za rad pod konstantnim opterećenjem imaš profesionalne kartice koje su za to napravljene i ne koštaju bezveze višestruko više iako su složene oko istog grafičkog čipa

motor u automobilu nije isti kao i onaj u radnom stroju, motori koji su konstantno izloženi velikom opterećenju rade se od kvalitetnijih materijala i robusniji su od običnih, kao i svi dijelovi koji ih okružuju i koji prenose njihovu snagu, a tako je i sa grafičkim karticama

dakle, čak i da tu grafu oboružaš vodenim ili još efikasnijim hlađenjem ne znači da će raditi duže pod konstantnim opterećenjem od jedne tesle i takvo opterećenje kroz više mjeseci sigurno skraćuje životni vijek gejmerske kartice, no je li to smanjenje za 1, 5 ili 50 posto ti znaš isto koliko i ja

kupovanje rabljenog hardwera je lutrija kao i kupovanje rabljenih automobila i nikako nije isto kao i kupovanje novog niti su to gluposti i izmišljotine

Patrick_cro, to je već normalan način razgovora i argument u raspravi, a 997gt3 svakako može nešto reći iz iskustva, a ne ko ovi samozvani eksperti koji misle da znaju sve

15 godina
neaktivan
Lošija.
Za 500 kn polovno mislim da bi najbolje bilo ovo. http://www.njuskalo.hr/graficke-kartice/sapphire-hd-6770-1gb-ddr5-vapor-x-oglas-11179754

Neka kolege isprave ako ima što pametnije.
Optimizam je nedostatak iskustva.
16 godina

Ej, govorimo o kupnji 3 mjeseca stare grafe sa 21 mjesec preostale garancije... Ne govorimo o kupnji 23 i pol mjeseca stare grafe koja je skoro cijele 2 godine bila pod ful opterecenjem i ima jos oko 2 tjedna garancije.

Sve da nesto i krepa garancija je vazeca.

Imas nekoliko proizvodjaca koji na pojedine modele daju 10 godina, pa cak i dozivotnu garanciju - sumnjam da to rade sa karticama sastavljenim od srot komponenata sa ciljanim vijekom trajanja.

Stare GTX-ice su radile na preko 100°C (meni su za spomenutu GTX 280 rekli iz nvidijinog supporta da se do 105°C ne zamaram - "they are tested on temperatures well over 100 degrees celsius" -, iako je pozeljno ocistit vent i drzat temperaturu cim nizom) - govorim dakako o radnoj temperaturi procesora, ali sumnjam da je ostatak komponenata bio ista manje izdrzljiv i da nije pratio taj chip. Noviji chipovi su samo na manjim proizvodnim procesima / razlicitim arhitekturama, pa dozvoljavaju vise tranzistora na vecim frekvencijama, temperature su tu negdje, sabirnice imaju istu propusnost, cak u nekim slucajevima i manju. Sve ostale komponente imaju isti zadatak - tunanje odredjenih vrijednosti, oblika napona ("peglanje") i slicno... Potrosnja high end kartica od onda do danas nije se promijenila, vrijednosti temperatura... cak na nize prije nego na vise (imamo sve naprednije hladnjake), tako da to sto kazes da su sve ostale komponente ostale iste - koga briga, jos bolje, radile su onda, rade i danas. upitan je eventualno VRAM, ako ista - a ti meni reci koliko cesto si cuo da je nekom krepao RAM pod opterecenjem?

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.5.2014 14:24 (Rhodin).
Moj PC  
8 0 hvala 0
12 godina

Rhodin, dosta toga zvuči logično, a pogotovo si u pravu za prvi dio da je riječ o tri mjeseca staroj grafi sa još 21 mjesec gare

svakako za one koji često mijenjaju hw pretpostavljam da je ok

u svakom slučaju dosta je spamanja, makar mi se tema čini dovoljno zanimljivom za zasebnu raspravu

Moj PC  
2 3 hvala 0
13 godina
protjeran

da svakako! tema o tome kako bi se hw trebao drzati u ormaru i sto manje koristiti, kao i auti;)! kaj sve covjek nece procitati ovdje! neki imaju razmisljanje kao da su zivjeli pod zemljom 100godina!{#} sad nek netko spomene i kako treba zenu cuvati, ali od sebe samoga naravno da se nebi istrosila!{#}{#} evo i teme za one koji misle tako pa nek se tamo prebace!LP

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Moj PC  
6 2 hvala 1
15 godina
moderator

Bilo je dosta nepotrebne rasprave, vratite se na temu!

TROLLBUSTER!!! Izrada naljepnica za aute, stickerbomba, naljepnica za zidove i majica s tiskom. Banggood kodovi na PP.
Moj PC  
7 1 hvala 4
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice