[Review] EVGA GTX 780 Classified

poruka: 9
|
čitano: 8.453
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
offline
[Review] EVGA GTX 780 Classified

Uvod

 

EVGA i Classified

 

Hrvatska je nažalost jedna od (rijetkih) zemalja u kojima je proizvođač kompjuterskih komponenti EVGA poprilična egzotika, te bi nedovoljno upućenima mogla zazvučati kao relativno nepoznat brand. Uistinu je šteta što je to tako jer EVGA svakako ima štošta za ponuditi, kako prosječnom korisniku, tako i okorjelom entuzijastu. Ovom potonjem dobro je poznata njihova Classified linija proizvoda koja obuhvaća matične ploče i grafičke kartice, linija koja postoji upravo za najzahtijevnije. Kada je riječ o grafičkim karticama, Classified će u ušima entuzijasta zazvučati jednako privlačno kao i kad čuju riječ "Lightning" ili "Matrix" (naravno, riječ je o perjanicama iz ponude MSI-a i ASUS-a).

A sa svime što ova kartica, čiji review se nalazi u nastavku, ima za ponuditi, ta privlačnost je potpuno opravdana.

 

GTX 780

 

Nvidia je iznenadila mnoge kada je krajem svibnja predstavila inačicu GTX Titana za mase, baby Titana, kako je GTX 780 od milja nazivana. GTX 780 ponudila je performanse u igrama svega 3 - 9 % slabije nego spomenuti GTX Titan uz 35 % nižu cijenu. Veći dio gamerske populacije, naravno, one okrenute high end komponentama, usmjerio je svoju pažnju na nVidijinu novu pridošlicu. Ista je bila još privlačnija zbog referentnog dizajna, koji je bio potpuno identičan onomu svoga 350 eura skupljeg brata, što je dodatno zagolicalo maštu mnogih. Pojavom nereferentnih modela različitih proizvođača, GTX 780 dobila je novi zamah, jer modeli s kvalitetnije izvedenim hlađenjem i custom PCB-om počeli su izvoljevati i prve pobjede nad velikim bratom u benchmarkcima i igrama. GTX Titan ostao je neprikosnoven u profesionalnim aplikacijama, no većina reviewera i korisnika po forumima složila se kako je GTX 780 bolja gaming kartica, barem kada je u pitanju gaming na jednom monitoru. No, koje su točno razlike između GTX Titana i GTX 780? Kada kažem razlike, mislim na one "ispod haube" jer vizualnih, barem kod referentnih modela, baš i nema previše. Oba modela dijele isti čip, riječ je o "srezanom" GK110 koji se inicijalno nalazio u profesionalnim Tesla grafičkim karticama. GTX 780, kodnog naziva Kepler GK110-300 dolazi s 12 SMX-a, 2304 Cuda jezgri, 192 teksturne jedinice, ima 3 GB GDDR5 memorije i 384 bitnu sabirnicu. GTX Titan, s druge strane dolazi s 14 SMX-a, 2688 Cuda jezgri, 224 teksturne jedinice, 6 GB GDDR5 memorije, te 384 bitnom sabirnicom. Iz svega navedenog jasno je vidljiva prava namjena svake kartice. GTX Titan trebao bi imati značajnu prednost u Compute performansama, dok je GTX 780 potpuno orijentirana na gaming.

 

EVGA GTX 780 Classified

 

EVGA GTX 780 Classified najbolji je primjer za tvrdnje iz prethodnog odlomka. Kartica dolazi s 993 MHz taktom jezgre koji u boostu iznosi 1046 MHz, te s 1502 MHz memorije (od toga 6008 MHz efektivno). Tako je barem na papiru. U stvarnosti su ove brojke još i veće. Kada je opterećena, zahvaljujući GPU Boost 2.0 tehnologiji, kartica radi na 1150 MHz jezgre dok su taktovi memorije jednaki deklariranima. Već ovako, iz kutije, kartica je u realnim uvjetima oko 10 % brža od referentne GTX 780 (864/900 MHz boost) i al pari s GTX Titanom. Još, povrh svega navedenog, kartica je namijenjena ekstremnom overclocku što je vidljivo iz robusnih i predimenzioniranih komponenti koje omogućuju stabilnost pri istom. Ono što ovu karticu razlikuje od ostalih nereferentnih GTX 780 modela je mogućnost softverske kontrole napona iznad nVidijina ograničenja (koje iznosi 1.212 V s nekim modificiranim biosima op.a.), te je, uz GTX 780 Lightning, jedina GTX 780 na tržištu koja to omogućuje (bez softmodanja). Ali krenimo redom.

 

Review

 

Pakiranje i izgled

 

Kartica dolazi u relativno jednostavnom (možda i prejednostavnom) pakiranju, bez pretjeranog razmetanja, a dizajn same kutije vođen je idejom kako je sadržaj važniji od forme. Sve bitne karakteristike kartice istaknute su na stražnjoj strani kutije. Najviše pažnje posvećeno je novom EVGA-inom ACX hladnjaku.

 

U kutiji, osim naravno same kartice, nalazi se slijedeće:

  • 2x 8 pin adapter

  • 1x DVI u VGA adapter

  • 1x CD s priručnikom, driverima i EVGA Precision X softverom

  • 1x tiskani priručnik i ostala dokumentacija

  • 2x EVGA Enthusiast built naljepnica

  • 1x EVGA značku za kućište

  • 1x EVGA Game of Pwns poster

 

Za karticu ove cijene i performansi poprilično skromno, ovako na prvu teško je ne primjetiti kako nedostaje barem SLI bridge.

 

Kada karticu izvadite iz kutije, prvo što ćete primjetiti jest njezina veličina. Iako je kartica dual slot, spada među najveće grafičke kartice na tržištu. S ukupnom dužinom od 28 cm i širinom od 12,5 cm poprilično je veća od već ionako velike MSI GTX 680 Lightning koja se prije nje nalazila u mom kućištu.

 

Dizajn same kartice je diskutabilan, nekima će se svidjeti minimalistički dizajn, nekima neće. Meni je osobno puno važnije da je kvaliteta izrade vrhunska, te da je sam dizajn podređen funkciji. S tog aspekta nema zamjerki. Jedini ozbiljniji prigovor uputio bih tome što kartica dolazi bez backplatea, koji bi svakako pridonijeo boljem izgledu i čvrstoći same kartice kada je u PCIe slotu.

 

S novom tehnologijom koju je GTX 780 serija donijela hlađenje je postalo važnije nego ikad prije. Jednadžba je vrlo jednostavna: kvalitetnije hlađenje/niže temperature=viši i konstantniji boost.

Na kartici se nalazi novi EVGA-in ACX (skraćenica za Active Cooling Extreme) hladnjak koji je predstavljen s nVidijinom GTX 7X0 serijom. Sastoji se od dva vrlo učinkovita 90 milimetarska ventilatora, te šest niklovanih toplovodnih cijevi. Također, kartica dolazi s baseplateom kojeg EVGA naziva “Reinforcement Baseplate”, a koji bi trebao pridonijeti čvrstoći kartice, ali i pospješiti hlađenje MOSFET-a i memorije. EVGA s ovim hladnjakom obećava za 15 % niže temperature te isti postotak smanjenja razine buke od refentnog modela. Nedostatak je, kao i kod većine nereferentnih hladnjaka, što glavnina vrućeg zraka završava natrag u kućištu stoga je vrlo važno da je ono dobro provjetreno. Ono što mogu dodati kao opservaciju – kartica je iznimno tiha do nekih 55% brzine vrtnje ventilatora, nakon toga počinje primjetnije bučiti. No, ovdje vrijedi ona "100 ljudi, 200 ušiju", a ja imam vrlo, vrlo osjetljivo uho.

 

Kartica se "hrani" preko dva 8 pinska konektora i zahtijeva napajanje od minimalno 600 W koje isporučuje 42 ampera na 12V railu (u kombinaciji s prosječnom konfiguracijom s i7 procesorom). Kartica također ima dual bios, standardni bios omogućuje power target do 110%, dok drugi, LN2 BIOS, omogućuje power target do 115 %. Drugih primjetnih razlika između dva biosa nema. Još je potrebno napomenuti kako kartica ima 14+3 faznu regulaciju, dok referentni dizajn dolazi s 6+2 faznom regulacijom.

 

Pokraj konektora za napajanje nalazi se i konektor za EVBot, gadget koji omogućuje regulaciju napona i iznad softverske granice koja iznosi 1.35 V. S EVBotom je moguće povećati napon sve do 1.5 V, što nikako nije preporučljivo na tvorničkom hladnjaku, koliko god on učinkovit bio. Prednost EVBota je i u tome što se napon može dodavati/oduzimati tijekom trajanja benchmarka što će profesionalci itekako znati cijeniti.

Odmah pokraj nalazi se još jedan konektor namijenjen za ProbeIT – spravicu koja je zapravo adapter za spajanje s digitalnim multimetrom.

 

Sa stražnje strane kartica dolazi s klasičnim konektorima kao i referentni model a to su redom DVI-I, DVI-D, HDMI i Display-Port. Preko navedenih konektora moguće je spojiti najviše četiri monitora.

 

Da rezimiram, s cijenom od 660 + eura ova kartica bi svakako trebala sadržavati još poneko "iznenađenje" u kutiji. Kada se zbroje cijene svih dodataka; backplate 20 eura, ProbeIT adapter za multimetar 10 eura, te sam EVBot 90 eura; ubrzo dođemo do ukupne cifre od vrtoglavih 780 eura. No, da li je sve to potrebno kako bi izvukli maksimum iz kartice? Odgovor nije jednostavan, backplate bi svakako, po mom mišljenju trebao biti "standardna oprema", pa možda i taj ProbeIT. EVBot je, s druge strane, druga priča, jer s njim nećete ostvariti neku pretjeranu korist sa standardnim hladnjakom, već iznad 1.325 V temperature postaju ograničavajući faktor. Dakle, zapravo ništa od ovih dodataka nije neophodno kako bi ova kartica prodisala punim plućima, u hardverskom smislu sve potrebno je tu. Softver je jedini ograničavajući faktor, no, EVGA je u suradnji s korisničkom zajednicom uspješno doskočila i tom problemu. No detaljnije o tome nešto niže u tekstu.

Prijeđimo na testiranje.

 

Testna konfiguracija:

 

Procesor: i7-3770K @4.2 GHz
CPU hladnjak: Corsair H100i

Matična ploča: ASRock Z77 Extreme 4
RAM: Corsair Vengeance 2X8GB
Napajanje: Corsair TX850 V2
Kućište: Fractal Design Arc Midi
Monitor: DELL U2412M 1920x1200

 

 

 

Rezultati testova*

 

*Verzija drivera: GeForce 320.49. U svim igrama korišteni su ugrađeni benchmarkci.

Tablice se sastoje od dva tipa rezultata; prvi je EVGA GTX 780 Classified na stock postavkama, a drugi je EVGA GTX 780 Classified OC s taktovima jezgre/memorije od 1254/1652 MHz (vidjeti odlomak "Overclocking").

 

 

3DMark 2013 Firestrike

 

Unigine Heaven 3.0

 

Unigine Valley 1.0

 

Oba Unigine-ova benchmarka iznimno profitiraju s dobrim overclockom memorije, nažalost, ovdje je Elpidina memorija ograničavajući faktor za napad na sam vrh ljestvice zrakom hlađenih single gpu-ova.

 

Batman Arkham City

 

U ovoj igri je zabilježena najmanja razlika između svih testiranih kartica i općenito cijeli benchmark nikako ne izgleda fluidno s uključenim Advanced Physx-om, vjerojatno je riječ o problemu s driverima i/ili lošijom optimizacijom.

 

Hitman Absolution

 

Ovdje je prednost GTX 780 u odnosu na ostale kartice izrazita, overclockom je izvučeno dodatnih 6 fps-a. Tijekom igranja, igra radi potpuno fluidno na 1200p rezoluciji s 4xMSAA i pritom izgleda odlično.

 

Mafia 2

 

S isključenim Advanced Physx-om (radi ravnopravnijeg tretmana HD 7970) Mafia 2 nije zahtijevnija ni za stariji hardver, pa tako ni za jednu karticu s liste, a pogotovo za GTX 780 s kojom fps u rijetko kojoj sceni pada ispod 100. A sama igra, unatoč godinama, još uvijek izgleda vrlo dobro.

 

Metro Last Light

 

Jedini benchmark u kojem GTX 780 bilježi manje od 40 fps-a, overclockom je uspješno prebačena i ta psihološka granica. Tijekom igranja, sa svim eye candy-ima uključenim, te sa 2XSSAA igra radi na 40-60 fpsa-a i uz Crysis 3 grafički je najimpresivnija igra današnjice.

 

Tomb Raider

 

TreesFX je isključen pošto bi na svakoj od kartica s njim uključenim fps pao ispod 20, stvar je jednostavna - TressFX i nVidia se ne vole, riječ je o featuru rađenom prvenstveno za AMD-ove kartice.

 

Temperature

 

Na desktopu, s windows 7 aero efektima, kartica radi na solidnih 26 stupnjeva. Puno važniji podatak je naravno temperatura u loadu. Nakon petnaestak minuta Valleya ona iznosi 74 stupnja. 

 

Temperature

 

Overclocking

 

Kada je riječ o overclockingu kompjuterskih komponenti svatko tko je isto ikada pokušao vrlo vjerojatno je razvio svoj specifični pristup i vlastite ideje pravilnog i nepravilnog. Overclocking grafičkih kartica posljednjih godina spada među najednostavnije i kada ga ogolimo do ekstrema moglo bi ga se opisati kao: "pomicanjem slidera u desno do boljih performansi". No ipak, ima tu nešto više od pukog pomicanja slidera, pogotovo ako, kao ja, tomu pristupate metodično i studiozno. Osobno prvo volim utvrditi koje su granice na stock naponu, a u ovom slučaju on iznosi 1.162 V prema EVGA Precision X softveru, te 1.145 V prema GPU-Z-u (pravo stanje potrebno je utvrditi multimetrom), i to na način da prvo testiram jezgru do gornjih granica stabilnosti, nakon čega isto ponavljam i s memorijom. Nakon toga radim to simultano i s jezgom i s memorijm. Obično je kod simultanog podizanja clockova, vrijednosti potrebno nešto sniziti u odnosu na pojedinačno kako bi se postigla maksimalna stabilnost. Kada saznam koje su granice na stock naponu tada pristupam dodavanju dodatnog napona i ponavljam cijeli proces iz početka, naravno, počevši od nešto uvećanih maksimalnih stabilnih vrijednosti na stock naponu. Ovaj proces se možda čini dugotrajan i složen, no njime uvijek dobijem bolje rezultate nego s nekim drugim pristupima.

 

S predstavljanjem GPU Boost 2.0 tehnologije nVidia je ponešto promijenila ustaljeno poimanje overcloka, jer s omogućenim boostom kartica se zapravo sama overclockira kada uvjeti (čitaj: temperature) to dozvoljavaju. Stvar u praksi funkcionira vrlo dobro i većina kartica zapravo iz kutije boosta dosta iznad deklariranih vrijednosti. Dobar primjer je i kartica koja je tema ovog reviewa. S deklariranim boostom od 1046 Mhz, pod opterećenjm zapravo boosta na poprilično visokih 1150 Mhz i to je čini jednom od kartica s najvišim tvorničkim boostom od svih iz GTX 7xx serije. No unatoč ovim pozitivnim stranama, boost 2.0 tehnologija, u kombinaciji s nVidijinim greenlight ograničenjem napona, otežava dobri, stari ručni overclock. Većina kartica je zaključana na 1.162 - 1.200 V i s prosječnim čipom napon će vrlo brzo postati bottleneck. Jedno od rješenja je neki od custom biosa kojim se ta ograničenja ukidaju, a gpu boost 2.0 isključuje, čime ćete ponovno steći onaj osjećaj potpune kontrole. Za one kojima flashanje biosa predstavlja pretjeran i nepotreban rizik ne preostaje ništa drugo nego pomaknuti slider za temperature target maksimalno u desnu stranu, dodati onih mizernih + 37 mV (na onim karticama koje to omogućuju) i napraviti agresivniji profil hlađenja u nekom softveru poput MSI Afterburnera ili EVGA Precisoin X-a. I time zabava s overclockom završava i prije nego što je zapravo i počela.

 

Overclock – GTX Classified Controller

 

Da bi ova kartica ostvarila svoj puni potencijal potrebno ju je osloboditi okova u koje ju je nVidia bacila svojim Green Light programom. Tu u prvom redu mislim na zaključan napon iznad 1.212 V (u EVGA Precisionu i MSI Afterburneru moguće je dodati + 37 mV) i power target koji je ograničen na 115 %. Prvo je naravno povezano s drugim i s naponom od 1.212 V nikada neće dostići tih 115 % no dodajte još malo napona i kartica će vrlo brzo dostići taj limit i početi trotlati. Po bespućima interneta može se pronaći nekoliko biosa koji uklanjaju ta ograničenja, odnosno, pomiču ih prema puno "konkretnijim" brojkama.

 

EVGA je u suradnji s korisničkom zajednicom izbacila jedan vrlo jednostavan program nazvan GTX Classified Controller koji ne zahtijeva dodatnu instalaciju i trebao bi raditi sa svim karticama koje se diče imenom Classified. Pomoću njega napon je moguće regulirati sve do 1.35 V za jezgru, 1.80 V za memoriju i 1.242 V za dodatan napon putem PCI express slota.

 

Konvencionalni overclock – stock napon

 

Nakon nekoliko sati igranja s postavkama pronašao sam sweet spot koji je stabilan u svim benčevima isprobanim u ovom reviewu i, što je još važnije, tijekom pola sata igranja Far Crya 3 koji se pokazao kao najbolji pokazatelj za nestabilan overclock. S tvorničkim naponom ova kartica je sposobna potpuno stabilno raditi na 1161 Mhz jezgre što zapravo u boostu iznosi 1254 MHz, te na 1652 MHz memorije. Ono što je posebno važno – temperature su porasle za svega par stupnjeva i buka se nije povećala, tako da se ove postavke bez problema mogu koristit 24/7. U vezi memorije potrebno je napomenuti kako ona dolazi iz Elpide i najslabija je karika u overclocking lancu. Prve serije ovih kartica dolazile su sa Samsungovom memorijom koja je barem za koplje iznad Elpide. No, overclock memorije najviše će doći do izražaja u sintetičkim benčevima poput Uniginovih Valleya ili Heavena,dok je za gaming puno važnija jezgra.

 

Overclocking - stock LN2 bios

 

Odlučio sam prvo istestirati mogućnosti kartice sa stock biosom, a nakon toga i s custom biosom koji onemogućuje gpu boost 2.0 i povećava power target.

 

Sa stock LN2 biosom već pri naponu od 1.225 V kartica doseže maksimalni power target od 115 % i počinje lagano trotlati. S tim naponom postignut je boost clock od 1333 MHz dok je Elpidina memorija zakucana na onih 1652 MHz i ne ide ni "milimetra" gore neovisno o naponu.

 

Overclocking – custom LN2 bios

 

Na OCN-u sam pronašao bios koji između ostalog omogućuje power target od 130 % i onemogućuje GPU Boost 2.0. S ovim biosom stock taktovi jezgre su 1110 MHz dok su taktovi memorije nepromijenjeni. Trenutni maksimum s ovim biosom je 1398 MHz jezgre te onih mizernih 1652 MHz memorije. Još mi je na raspolaganju ostalo oko 0.04 V napona putem softverskog kontrolera tako da mislim da bi mogla biti probijena i granica od 1400 MHz. Temperature pri ovim postavkama su vrlo ograničavajući faktor. Više o tome kada završim s testiranjem.

 

 

 

(Unaprijed se ispričavam ako slike neće biti uredno postane, nisam razvio baš kvalitetan odnos s uploaderom slika.)

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.9.2013 12:42 (Vojnik).
Moj PC  
38 0 hvala 28
12 godina
offline
[Review] EVGA GTX 780 Classified

Svaka čast na uloženom trudu za ovaj review, vrlo ljepo i jasno.

Moj PC  
2 0 hvala 0
11 godina
offline
[Review] EVGA GTX 780 Classified

Svaka cast na ovako detaljnoj recenziji i iskoristit cu priliku da ti postavim pitanje posto vidim da se itekako kuzis.

Imam gtx 680 phantom 4gb koja se vrti na stock brzini od mislim 1006 mhz i dodao sam na jezgru 100mhz i na vram 300 mhz i pritom nisam dirao voltazu ovo je znaci na stock voltazi i radi potpuno stabilno.Dok mi je grafa u loadu ocitavanje mi je 1300 mhz u boostu i nije mi jasno kako tako puno posto sam dodao samo 100 mhz na jezgru? Unaprijed isprika na oftopiku ali nisam pronasao temu za ovu grafu koju ja imam..

I jos samo jedno pitanje,imao sam prije ove msi 670 pe oc i u afterburneru sam imao podesavanje vram voltaze i mislim aux voltaze ili tako nesto do sad sa fantomkom vidim samo podesavanje voltaze jezgre.Jesu li ove ostale voltaze na fantomki zakljucane ili ih afterburner ne prikazuje?

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
online
[Review] EVGA GTX 780 Classified

Vojnik kapa dolje na reviewu...

Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
offline
Re: [Review] EVGA GTX 780 Classified
MEGATAMA kaže...

Svaka cast na ovako detaljnoj recenziji i iskoristit cu priliku da ti postavim pitanje posto vidim da se itekako kuzis.

Imam gtx 680 phantom 4gb koja se vrti na stock brzini od mislim 1006 mhz i dodao sam na jezgru 100mhz i na vram 300 mhz i pritom nisam dirao voltazu ovo je znaci na stock voltazi i radi potpuno stabilno.Dok mi je grafa u loadu ocitavanje mi je 1300 mhz u boostu i nije mi jasno kako tako puno posto sam dodao samo 100 mhz na jezgru? Unaprijed isprika na oftopiku ali nisam pronasao temu za ovu grafu koju ja imam..

I jos samo jedno pitanje,imao sam prije ove msi 670 pe oc i u afterburneru sam imao podesavanje vram voltaze i mislim aux voltaze ili tako nesto do sad sa fantomkom vidim samo podesavanje voltaze jezgre.Jesu li ove ostale voltaze na fantomki zakljucane ili ih afterburner ne prikazuje?

 

Boost clock bi ti trebao biti 1058 MHz, ako na to još "ručno" dodaš 100 MHz s boostom bi to trebalo biti oko 1200. Nisam imao tu grafu tako da ti ne znam konkretno reći kako je kod nje.

Da li Afterburner pokazuje 1300 MHz ili neki drugi softver?

 

Afterburner (koliko znam, neka me netko ispravi ako griješim) podržava "triple overvoltage" samo na power edition/hawk/lightning karticama.

12 godina
protjeran
offline
Re: [Review] EVGA GTX 780 Classified
Odlican review vojnicina:-)!!stvarno steta sto kod nas nema evga, i jos njih par,jer zaista ispada da su samo top modeli od msi vrh za ex. Oc!lp
||| Intel Core™ i7 inside |||
12 godina
offline
[Review] EVGA GTX 780 Classified

Eh da je vlada jos ovdje pa da izd*ka

[URL=http://www.neobux.com/?r=Kelster][IMG]http://images.neobux.com/imagens/banner9.gif[/IMG][/URL]
Moj PC  
5 3 hvala 0
11 godina
offline
[Review] EVGA GTX 780 Classified

Vojnik hvala na odgovoru,verzija od 4GB je na stock brzini od 1006 ili 1008,na poslu sam pa neznam tocno.Nikome nije jasno zasto su 680 phantom 2gb stavili tvornicki OC a 4gb verzija je stock.Ili afterburner ili fraps ili oba(neznam vise sa cim sam pratio) mi pokazuju 1300mhz boost kad igram,nocas kad dodjem sa posla cu bas sve provjerit da mogu dat tocnu informaciju.

Dali je preporuka OCat sa afterburnerom ili onim od evge programom?

I recenzija grafe ti je doslovno kao sa profi hardver portala,uistinu detaljno i dobro napisano.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
offline
Re: [Review] EVGA GTX 780 Classified

Vjerojatno softver krivo očitava, provjeri točno koji od njih pokazuje 1300 MHz pa ću ti znati više reći.

Afterburner je bolji jer je s njim moguće otključati napon iznad 1.212 V ako imaš NCP4206 kontroler napona, ako nemaš onda ti je manje više svejedno.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice