Rasprava o grafičkim karticama izdvojena tema

poruka: 7.280
|
čitano: 1.379.795
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: Rasprava o grafičkim karticama
picajzla0707 kaže...
MEGATAMA kaže...

Kojih tocno grafa prodaju desetke milijuna mjesecno da to direkno utjece na cijenu rtx4080?...

ne piše u izvješćima točno koje, ali zanimljivo je da su u q4 imali 20% manje prihoda nego u q3, a profit je skočio za duplo čim su uveli 4xxx seriju

u istom toč četvrtom tromjesečju prodano je 65 milijuna dgpu ukupno na tržištu, od čega nevidijinih 80-90%, pa ti vidi koji su razlozi zadržavanja visokih cijena

Ti si tu naveo broj kao da je za dedicated gpu ali mislim da se tu radi o kompletnom broju ukljucujuci ugradjene.

Ili se odnosi na ugradjene taj broj.

Ovo je sa Toms Hardware

The industry shipped around 6.9 million standalone graphics boards for desktop PCs — including the best graphics cards for gaming — and a similar number of discrete GPUs for notebooks in the third quarter. In total, AMD, Intel, and Nvidia shipped around 14 million standalone graphics processors for desktops and laptops, down 42% year-over-year based on data from JPR. Meanwhile, shipments of integrated GPUs totaled around 61.5 million units in Q3 2022.

In fact, 6.9 million desktop discrete add-in-boards (AIBs) is the lowest number of graphics cards shipped since at least Q3 2005 and, keeping in mind sales of standalone AIBs were strong in the early 2000s as integrated GPUs were not good enough back then, it is safe to say that in Q3 2022 shipments of desktop graphics boards hit at least a 20-year low.

Despite slowing demand for discrete graphics cards for desktops (unit sales were down 31.9% year-over-year), Nvidia not only managed to maintain its lead, but it actually strengthened its position with an 86% market share, its highest ever, according to JPR. By contrast, AMD's share dropped to around 10%, its lowest market share in a couple of decades. As for Intel, it managed to capture 4% of the desktop discrete GPU market in just one quarter, which is not bad at all. Of course, the majority of AIB parts that Intel sold in Q3 2023 were entry-level models, but those were demanded by Intel's customers due to brand awareness and similar factors.

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.4.2023 17:06 (MEGATAMA).
16 godina
fer-de-lance kaže...

Znači dobiješ 25% jaču karticu za 20% manje od tadašnje cijene GTX 1080Ti iz 2016. (i to neprilagođeno za inflaciju), i to je još best case scenarij, sve ostale su još i puno gore...

GTX 1080 Ti je bila 600$ što je kod nas biolo minimalno 6000 kn a koliko vidim po ovoj recenziji bila je i 7000 kn, ne sjećam se više tih cijena.

MSI GTX 1080 Ti Gaming X Trio - Duža, hladnija i moćnija - Recenzije @ Bug.hr

Ova grafa za 3600 kn je ipak skoro duplo jeftinija, a peglaš kaj te volja.

9 godina
neaktivan

Bila je redovito ispod 6000, a 6750XT ti se sad prodaje ispod MSRP (AMD u škripcu) i opet je 6750XT i s ovom akcijskom cijenom prilagođena za kupovnu moć sad u odnosu na tad jedva 20% bolji FPS/$...

Da nije smiješno bilo bi žalosno.

I znam kaj buš sad rekel: kaj to mene briga, meni je tolko dnevnica - well, guess what, meni (kao i 99% čovječanstva) nije, pa moramo dobro razmislit di bacamo novce.

A apsolutno sve grafe danas su precijenjene.

Realno, jedina grafa koja je mogla spasit PC gaming je bila RX6400, ali AMD je ciganio sa sabirnicom i ode sve u k.

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
16 godina

Nebum to reako nego bum rekao da je PC gaminfg danas za klasu ispred onog iz vremena te GTX 1080 Ti za 6000 kn.

Zašto? zato jer danas za razliku od onda doboješ za 3600 kn grafu na kojoj igraš Sony portove, za razliku od onda. Dobio si bar 1/3 gaminga više i to jako kvalitenog, moguće i najkvalitenijeg IMO.

To je razlika nebo i zmlja, i dalje tvrdim da nikad nije bilo bolje biti PC gamer. Cijene su kurac od ovce; ryzen 5600, 32 gb ddr 4, B550, RX 6750XT i peglaš sve živo.

9 godina
neaktivan

A da je normalna situacija (Moore, normalno tržište itd.) onda bi za tih 3600 kuna kupio RTX 4090 ili 7900XTX.

To ti pričam.

Nije sad situacija uopće dobra, nego su ljudi u zadnjem desetljeću navikli da ih se dere, i sad kad se pojavi nekaj za iole normalnu cijenu misle da je to čudo, a nije.

Ta konfa kaj si naveo bi realno trebala koštat ko ta 6750XT, ali ne košta.

A razloge zašto svi znamo...

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
16 godina

Kužim ja tebe, i ne opravdavam Nvida/AMD govnare, pa cijelo vrijeme serem kak iz generacije u generaciju dižu cijene po klasama. 

Nema tu niš od kukanja, treba gledati vedriju starnu i gledati naravno povoljne ponude. Kad se odrekneš RT-a i trčanaj za tim sranjem, perspektiva postane jednostavnija i vedrija :D

Cyberpunk RT maximus, ko ih hebe, odigrao tu igru dva puta uzduž i poprijeko i sad da ju igram još jednom zbog RT-a na grafi od 2000 eura, ha ha pa radije se krenem drogirati :D

Da zaključim, kome se igra danas ima ponudu igara da se usereš od igranja na sasvim OK hardveru za sasvim OK novce.

12 godina
forumaš kaže...

Nebum to reako nego bum rekao da je PC gaminfg danas za klasu ispred onog iz vremena te GTX 1080 Ti za 6000 kn.

Zašto? zato jer danas za razliku od onda doboješ za 3600 kn grafu na kojoj igraš Sony portove, za razliku od onda. Dobio si bar 1/3 gaminga više i to jako kvalitenog, moguće i najkvalitenijeg IMO.

To je razlika nebo i zmlja, i dalje tvrdim da nikad nije bilo bolje biti PC gamer. Cijene su kurac od ovce; ryzen 5600, 32 gb ddr 4, B550, RX 6750XT i peglaš sve živo.

Netocno,bez lazne rezolucije i laznih frejmova danas mozes sanjat o ondasnjim performansama.l za ondasnje novce.

16 godina
MEGATAMA kaže...
forumaš kaže...

Netocno,bez lazne rezolucije i laznih frejmova danas mozes sanjat o ondasnjim performansama.l za ondasnje novce.

Ali možeš igrati igre sa svih platformi, to sam napisao a ne performanse u 4K igranju... btw koje na lažnoj rezoluciji izgledaju odlično.

Next PlayStation PC Port Might Have Leaked via Job Listing (gamerant.com)

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.4.2023 18:04 (forumaš).
12 godina
forumaš kaže...
MEGATAMA kaže...
forumaš kaže...

Ali možeš igrati igre sa svih platformi, to sam napisao a ne performanse u 4K igranju... btw koje na lažnoj rezoluciji izgledaju odlično.

Next PlayStation PC Port Might Have Leaked via Job Listing (gamerant.com)

DLSS na quality 4K daje odlicne rezultate,na 1440p i ne bas ali ok.

Poanta je bila....naprimjer gtx1080ti je donjela velik i stvarni skok u performansama bez lazne rezolucije i frejmova.

Rtx4090 bez lazne reze i frejmova u ovom novom Cyberpunk vizualnom modu ima 17 frejmova....a kao ugradili enormno napredniji i jaci raytrace hardvare nego u 2xxx seriji....

16 godina
Rasprava o grafičkim karticama

Kao što rekoh, prestat pušit i pratiti nvidia marketing i mirna Bosna.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
forumaš kaže...

Istina nitko se ne buni što su cigarete 5-6€, a neka su bile 2-3€ i gorivo i kruh itd. I očito je sve poskupjelo tako bi trebala i cijena rada/h. Ako nisi dobi uskrsnicu 200-300€ - hebeš tu firmu.

16 godina
forumaš kaže...

Džaba to, ne pomaže.

Eto, ja se prestao ubijati duhanom danas točno 2 godine i još nisam skupio za nGridia GPU 

Tigar Krezumica
12 godina
MEGATAMA kaže...

Ti si tu naveo broj kao da je za dedicated gpu ali mislim da se tu radi o kompletnom broju ukljucujuci ugradjene.

je, u pravu si, broj prodanih dgpu je dosta manji, ali opet je u milijunima primjeraka mjesečno

poanta ostaje ista, nvidia prodaje i dalje, manje nego prije, ali zarađuje više i dok god ne budemo imali konkurenciju, cijene neće padati

serija 4xxx za nevidiju nije nikakva katastrofa, zasad, jer u okviru tržišta kakvo jest, oni drže udio veći nego ikad prije

nadajmo se da će amd i intel neki kujac napravit uskoro, jer ovo je katastrofa, grafe sve skuplje, a napredak sve manji

12 godina
picajzla0707 kaže...
MEGATAMA kaže...

je, u pravu si, broj prodanih dgpu je dosta manji, ali opet je u milijunima primjeraka mjesečno

poanta ostaje ista, nvidia prodaje i dalje, manje nego prije, ali zarađuje više i dok god ne budemo imali konkurenciju, cijene neće padati

serija 4xxx za nevidiju nije nikakva katastrofa, zasad, jer u okviru tržišta kakvo jest, oni drže udio veći nego ikad prije

nadajmo se da će amd i intel neki kujac napravit uskoro, jer ovo je katastrofa, grafe sve skuplje, a napredak sve manji

A gle,svi smo se nadali RDNA3 ce pomest pod sa Nvidijom price/performance,performance je cak i tu ali price....

Na kraju je jedino Intel krenuo u price/performance rat ali kako ce oni nadoknadit desetljeca prednosti Nvidie i AMDa sto se tice optimizacija za njihove arhitekture....

Vidjet cemo sta ce bit u 2024 sa novim serijama.....ja sam jedino siguran da ce Nvidia napravit nesto radi cega ce rtx4xxx serija izgledat kao smece.Kao sto sad predstavljaju rtx3xxx u usporedbi.

12 godina
O tom potom, a i najveći pomak u 4xxx seriji vidjeli smo na 4090. Ostalo... što južnije, to tužnije.
Nekad je x70 bila debeli skok u odnosu na seriju prije, bilo 970 ili 1070, to je sad puno manje. Serija x60 još lošije, u odnosu na staru gen minimalni pomaci.
Jebote, 1060 je dostizala dvije klase jaču grafu iz generacije ranije - gtx 980, sad je upitno hoće li 4070 dostići stariju 3080, a kamo li okrljaštena 4060.
16 godina

Sigurno je pre rano suditi dok ne izađu recenzije ali po meni je RTX 4070 jedina vrijedna spomena u cijeloj seriji, koji će mi kujac te cigle od grafe na soma wata. 200w je meni za grafu gornja psihološka granica :D

Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina
picajzla0707 kaže...
O tom potom, a i najveći pomak u 4xxx seriji vidjeli smo na 4090. Ostalo... što južnije, to tužnije.
Nekad je x70 bila debeli skok u odnosu na seriju prije, bilo 970 ili 1070, to je sad puno manje. Serija x60 još lošije, u odnosu na staru gen minimalni pomaci.
Jebote, 1060 je dostizala dvije klase jaču grafu iz generacije ranije - gtx 980, sad je upitno hoće li 4070 dostići stariju 3080, a kamo li okrljaštena 4060.

Istina,jos uvjek imam prastaru gtx 970 u kutiji negdje,bio sam prezadovoljan u to vrijeme PC gamingom,igre nisu microstutterale i bas sam uzivao u pc gamingu...niti bivsa rtx2080 strix nije bila losa ali vec su igre lagano krenule dobivat cudne "simptome",danas imam rtx3080 a ne palim pc uopce jer mi se uistinu ne da zajebavat i trazit rijesenja problema po netu.

Rtx4090 je ono sto sam ocekivao od rtx4080 po onim Nvidijinim najavama prije izlaska tih grafa na trziste.

17 godina
fromcelltohell kaže...

Džaba to, ne pomaže.

Eto, ja se prestao ubijati duhanom danas točno 2 godine i još nisam skupio za nGridia GPU 

Pa, da si vrednost te jedne pakle cigareta dnevno ubacio u neku kasicu, za do sada bi uštedeo oko dve 4090-ice.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
12 godina

Moram priznat da me iznenadilo da postoji mogucnost monolithic dizajna i u 5xxx seriji.....

Ocito Nvidia vise ne smatra AMD nikakvom prijetnjom....

https://wccftech.com/nvidia-geforce-rtx-50-blackwell-gpu-rumors-3nm-monolithic-faster-clocks-over-2x-faster-than-ada-rtx-40/

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Nvidijina svaka druga serija valja, tak da vjerujem da će serija 5XXX rasturati sve u 16. Kad su već toliko skupe onda treba čekati pravu robu za razliku od trenutne serije koju su srezali i precijenili.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Nije to neko pravilo, 9xx serija je bila odlična, odmah potom 1xxx također.
To zapravo ovisi o konkurenciji
16 godina

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

Ma stevo fanboy sere. 8gb more još 20 god gurat sve živo max 4k.

kradem mine iz minskog polja
17 godina
forumaš kaže...

Ma nemoguće kad se ti sa svojom rtx 3060 ti igraš bez problema još 3 godine 

Žalosno je što 8 gb postaje premalo i za FHD rezoluciju, šupci namjerno loše optimiziraju igre kao i što Nvidia namjerno štedi V-ram, a mi konji samo nek lupamo lovu u nove grafičke.

Recimo ova rtx 3070 ti koju imam bi bila odlična grafa za narednih par godina da ima barem 12 gb video memorije jer igre koje ne zahtjevaju puno V-rama stvarno rade super pa čak i u 4k sa DLSS-om naravno, a ako nastave štancati "optimizirane" igre kao TLOU, RE 4, Hogwarts i sl. grafa koja trenutno košta skoro 700 eura, za godinu godinu bude doslovno drek na batini ako bi htio zaigrati nešto što bude aktualno tada.

Doslovno sam u dilemi ustati ili odustati od PC gaminga za vijeke vijekova, pa da mi je i 100 puta draži od konzole.

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.4.2023 12:22 (lobotomac90).
17 godina

Ako se ne varam, Tha Last of Us funkcioniše ok kad se teksture spuste sa Ultra na nešto normalnije. Hogwarts Legacy, koliko sam video, ima veći problem jer kvalitet tekstura padne drastičnije.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

TLOU sam odigrao, RE 4 demo je radio sasvim normalno, isključen RT, Forspoken demo je radio ok ali igra mi je govno, a Hogwarts tek trebam odigrati pa bum vidio kakva je situacija. Niš od toga ne maksam, spustim detalje a RT više ne palim u novim igrama. Ne donosi skoro niš vizualno i igre sa njime rade za drek.

Idemo dalje, nema frke za sada 

6:00 1440p max detalji bez RT-a, igra radi ko po špagi.

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.4.2023 17:49 (forumaš).
17 godina

Poanta je što igre na mahove i rade dobro jer sam čip ih je sposoban pristojno vriti, ali kada zafali v-rama dođe do dropova koje ja osobno ne podnosim, pogotovo kada zatrokira sa 120 fps-a na 40 kao što je recimo kod mene bio primjer u Diablo 4 beti.

I u ovom tvom videu čak i na FHD V ram udara do 7 gb, a u 1440 je maltane iskorištena sva memorija.

Hogwarts legacy sam osobno probao i kada dođem u selo Hogsmade sa prosječnih 80-90 fpsa u Hogwartsu odjednom dropovi, meni je to jako iritantno i kvari gameplay, a problem je što iz priloženog vidimo u par novih igara da ni spuštanje rezolucije ne bude dovoljno da bude fluidan gameplay,a to se jako dobro vidi u ovom Stevicinom videu.

Ja bi prvi bio sretan da mogu sa svojom 3070 vrtiti sve još 5 godina bez razmišljanja, ali realna situacija jednostavno nije takva, a spustiti sve na low u FHD kako bih imao konstantan fps, ne bih, hvala.

Strah me samo pomisliti kako će to tek izgledati u nadolazećim igrama.

16 godina

Jebiga, ja se igram na TV-u 60 fpsa vsync ili monitoru 75 fpsa vsync i to imam praktički uvijek i zadovoljan sam.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Ne bi me čudilo da je to taktički odrađeno od strane Nvidie. Svjesni su bili toga što će donijeti UE 5 i onda su ponudili grafičke koje jesu jake i imaju "feature", ali s relativno malo memorije (mislim na 3000 seriju). Pa kupuj novo (ranije nego si mislio) ako želiš igrati na max. postavkama...

Sjećam se ovdje komentara kada je predstavljena 3080 sa 10 GB i 3070 sa 8 GB memorije. Ispada da nije bilo bezrazložno.

Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina
Grafe do 8gb će još dugo biti velika većina grafa u korištenju, kao što je to dugo bila 1060 sa 6gb i slabije.
Developeri koji ne kuže stanje na tržištu brzo će shvatit koliko gube radeći igre za manjinu. Ovaj trend njihove lijenosti je katastrofa, kad vidiš kako mala izdavačka kuća napravi igru koja izgleda fantastično i troši max 6gb vrama poput plague tale, zapitaš se koji je metež u glavi izdavača koji izbaci ovakve brljotine poput re4 i sličnih.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice