Na slikama ne, ali probao sam i spojiti sva 3 ista je stvar no tip iz MSIa je rekao da je taj jedini 6 pinski po izboru, ako se radi jaci oc. I jos jedna stvar koju sam zaboravio napomenuti, iznad tog 6 pinskog ima jedan LED koji svijetli crveno ako je npr. samo jedan 8 pinski spojen, plavo svijetli kad oba 8 pinska rade kao "normal mode" i narancasto/zuto svijetli kad su sva 3 spojena u kao "OC modeu", ali kad ugasim komp taj led ostane svijetliti kao na maticnoj onaj zeleni. Cudno mi je to pošto nikad prije nisam vidio tako sta, imao sam na vapor x ledove po pcbu ali bi se gasili kada bi ugasio pc
R9 290/X club
- poruka: 1.726
- |
- čitano: 266.069
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Probaj stavit power na +20%. Kod mene je to jako ustabililo load i clock.
Prije mi je znao clock padat po 100-200 MHz pod 100% load-om i onda sam del na +20 i od tad je super a nema neke razlike u temp.
Mozda se i kod tebe ustabili.
Ma stabilna je moja nema dropova u clockovima ali mi je to cudno sto tako varira GPU load gore dolje, jedino ostane na 90-100% konstantno kad udjem u BF4 i stavim sve moguce na ultra i AA (iznenadjujuce dobro radi na tom presetu :D)
Ha onda ocito izrendera kaj treba pa nema kaj dela dok se to ne "potrosi" iz memorije pa dalje, ultra fast :D
Ma stabilna je moja nema dropova u clockovima ali mi je to cudno sto tako varira GPU load gore dolje, jedino ostane na 90-100% konstantno kad udjem u BF4 i stavim sve moguce na ultra i AA (iznenadjujuce dobro radi na tom presetu :D)
gpu usage ti varira jer ju fx teško čini opterecnom
dakle ovo je zahtjevna grafa čak zahtjevnija od gtx 970 gdje je fx radio bn..
bn smanjuješ na način da staviš veću rezoluciju i najviše moguće postavke i tada će ti gpu usagebiti bolji tj neće toliko skakati i oscilirati..
probja witchera 3 i javi da li će ti gpu usage biti 99% - trebao bi biti
E vidiš, uključi lijepo VSR na njoj i onda deri da rendera u 4k :D
Hmm, pa vidio sam da ekipa ima 290X uz 8350 bez beda, ali cpu usage mi nije ni do pola za to vrijeme
Ako mjeriš CPU usage afterburnerom, nije u potpunosti istinit. Afterburner pokazuje samo koliko igra troši CPU, ali dosta ode i na API i drivere. Za točno očitanje CPU usagea gledaj u Task Manageru.
Evo probao sam sa DDU u safe modeu obrisat sve i na cisto zadnje drivere, upalio sam task manager, gpuz i afterburner pa sam u svemu sve gledao na drugom monitoru dok sam probao GTA V, Full hd sve max, i dalje skace usage naokolo (na 280X mi je bio 99%), podignem rezoluciju na 1440p ili 3200x1xxx nešt preko VSRa i onda dodje na 100% konstantno. A cpu u oba slucaja varira izmedju 55% i 65% tako da ne vjerujem da je bottleneck.
Takodjer primjetio sam da mi u idleu dok je sve pogaseno cak i browser, memory clock bude 1250mhz cijelo vrijeme, probao sam googlat i vidio da dosta ljudi sa 970 i 980 imaju isti problem kada imaju spojena 2 monitora, probam ištekat jedan monitor - odma padne na idle clockove (300-500mhz tako nesto). Baš sam zbunjen u vezi svega hahah bitno mi je da to nije nikakav "problem" ili slicno iako imam garanciju, ali nebih slao naokolo ako nije nista
Baš ovo što si naveo je bn :)
podiznanjem rezolucije ti je gpu usage otisao na 99%
prco niti ne smije biti na previše posto da ne bi doslo do stucanja ali grafa mora
fx ti ima slabe jezgre i stara je to arhitektura, jednostavno nema on snage iskoristiti ove mocne graficke sto je je..
biti ce ti lagodan gaming i sve ali npr na nekoj i5 ili jos bolje i7 dobio bi ogroman boost.
Šteta, jer sad nemam para za disketu. Nisam ocekivao posto puno ljudi koristi baš tu kombinaciju 8320(8350) + 290X. Ali šta nije bn ako je cpu usage veci (ili slican) kao gpu usage, posto je moj dosta nizi, ugl. oko 50% nekad peaka 60% to je onak normalno za tako zahtjevnu igru. Meni se više čini kao da 1080p nemože ponuditi dovoljno loada za taj chip da bi ostao zakucan na 100%, ali onda opet znam kad sam na proslim karticama upalio slabije igre pa ono gpu usage varira izmedju 40-60% a ne ko ovo izmedju 0 i 100 lol
1080p je rezolucija za ove grafe tipa gtx 970, r9 390 r9 290 i slično..
npr probaj gta 5 na toj rezi i witchera 3 budes vidio da je u full hd dovoljan da zakolje grafičku.. a ima jos igara
1440p bi bio optimum ali taj racnaj da ces brze mijenjat grafičke :) pa sada kako zelis..
za 4k ove graficke nemaju sta trazit tu se ide ipak na klasu više
bn je kada grafa nije iskorištena u potpunosti,
prihvatljiv gpu usage je nekih 85- 99% ako ti fx moze hendlat taj gpu usage i da nema padova na 40-50% iz 99% tada si okey ali znam da ne moze.
druga stvar koju fx radi puuuno više od intelovih proceva je screen tearing iako postoje fixevi za to.
no cinjenica je da sa meni na i7 takve stvari dogadaju puno rijeđe kada pustim fps visoko.
Jesam na full hd max gta v i nemoze ju na 100% konstantno, tek kad popalim onaj super sample u advanced graphics. A sad ovo da mora bit 99% usage skroz inace je bottleneck ne vjerujem, jer opce poznato je da sto su vece postavke veci je i usage, npr ako stavim bf4 na high samo za ocekivat ce bit gpu usage od 60% posto, po meni je to normalno - ali mi nije normalno da skace gore dolje, sad googlam i poceo sam nalazit na jos ljudi koji imaju istu stvar, ali njima automatski i fps padne kad usage padne. Meni usage padne na milisekundu na 6% a framerate isti ostane
Jesam na full hd max gta v i nemoze ju na 100% konstantno, tek kad popalim onaj super sample u advanced graphics. A sad ovo da mora bit 99% usage skroz inace je bottleneck ne vjerujem, jer opce poznato je da sto su vece postavke veci je i usage, npr ako stavim bf4 na high samo za ocekivat ce bit gpu usage od 60% posto, po meni je to normalno - ali mi nije normalno da skace gore dolje, sad googlam i poceo sam nalazit na jos ljudi koji imaju istu stvar, ali njima automatski i fps padne kad usage padne. Meni usage padne na milisekundu na 6% a framerate isti ostane
To nije do procesora, nešto drugo te zeza.
@Toxic
Kakav screen tearing spominješ sa fx procesorima? Nikad čuo za tako nešto a i nema mi logike da screen tearing ima ikakve veze sa procesorom. Vezan je za grafu i refresh rate monitora.
Neznam do cega je, imam osjecaj da je senzor jer nema smisla da load bude 5% pa 100% a fps se ne promjeni ni za 1... Ugl. igrao sam bf4 i bome je proc dosao do 70% usage to nikad nisam vidio u ovih godinu kolko ga imam. Ugl. frend je kupio 280X Vapor X TriX istu kakvu sam i ja imao do jucer, i cpu usage sa njom mu je 80% a ima 4690k, nema logike. Neznam sta se dogadja
Neznam do cega je, imam osjecaj da je senzor jer nema smisla da load bude 5% pa 100% a fps se ne promjeni ni za 1... Ugl. igrao sam bf4 i bome je proc dosao do 70% usage to nikad nisam vidio u ovih godinu kolko ga imam. Ugl. frend je kupio 280X Vapor X TriX istu kakvu sam i ja imao do jucer, i cpu usage sa njom mu je 80% a ima 4690k, nema logike. Neznam sta se dogadja
U BF4 ces jedino imati mali bottleneck kada su 64 igraca na serveru. Ali svejedno, FPS ce biti debelo iznad 60 na Ultra postavkama uz 4xMSAA. U ostalim igrama GPU usage ce biti iznad 90% tako da nemas problema. Btw prebaci sa DirectX-a na Mantle u BF4 i sve si rijesio.
Framerate je strava da :D Mislio sam da ce bit jako mali upgrade sa 280X ali bome neke igre baš preferiraju taj chip. Jos dok sam imao 270 odustao sam od Mantlea posto mi je spikeao fps dropove skroz, probat cu sad. A ostale igre takodjer idu gore dole sa loadom, bit ce da je senzor tako da ja ju nebi zbog tog nosio na servis, jedino kad budem prodavao zbog toga mozda bi slao na servis.
EDIT: Evo slike usagea prvo 280X pa 290X, kako je na 280X stabilno i ravno više manje naspram 290X
Pozdrav, odlucio sam pitati za savjet kod moje graficke, Asus R9 290, znaci temperature u idle-u su mi izmedu 45-50 dok u gamingu izmedu 80-90. Mene zanima moze li se nesto uciniti da se te temperature smanje osim da se povecava brzina ventilatora jer ce zvucat kao mlaznjak aviona. Graficka je na default postavkama. Hvala.
Pozdrav, odlucio sam pitati za savjet kod moje graficke, Asus R9 290, znaci temperature u idle-u su mi izmedu 45-50 dok u gamingu izmedu 80-90. Mene zanima moze li se nesto uciniti da se te temperature smanje osim da se povecava brzina ventilatora jer ce zvucat kao mlaznjak aviona. Graficka je na default postavkama. Hvala.
koja asus, referentna s turbinom ili nereferentna? sad sam vidio, nazalost 290-tka od asusa tj njeni heat-pipovi su na krivom mjestu, otuda i povecane temperature...
Flashanje Biosa ti nece vratit heatpipeove na mjesto. Asus se kod AMD-a jednostavno ne kupuje.

Mislim na grafe R9 200 i 300 serije sa DCII hladnjakom, iako kolko citam niti Strix nije nesto na 300 seriji.
ej ljudi ima tko windforce 290 4gb.... sad igram dotu 2 i skače mi temp do 80... to mi nikada sad u zadnjih godinu dana nije
ej ljudi ima tko windforce 290 4gb.... sad igram dotu 2 i skače mi temp do 80... to mi nikada sad u zadnjih godinu dana nije
meni tako skoci na WOT-u,normalno...digni malo vrtnju ventilatora...
Jel se kome jos rusaju driveri na 15.8 driverima ? Otkako sam ih skinuo igrao sam samo armu 3 i kad god izadjem iz igre sruse se driveri i upale nekoliko puta, neznam jel to do igre ili drivera pa ono... ?
Jesi li ju ocistio koju put od prasine....kompresirani zrak u bocici.
očistio sam je baš nedavno prije nekih tj dana.... ventilatori se vrte normalno... jer sam i njih bio skidao
skoči mi temp na 80 sam tak... i ventilatori se onda čuju i preko slušalica
Pod skidao ventilatore mislis skidao si kompletan cooler dolje? Da nisi mozda zayebo termalnu pastu ispod? Jesi uopce mijenjao pastu?
Pod skidao ventilatore mislis skidao si kompletan cooler dolje? Da nisi mozda zayebo termalnu pastu ispod? Jesi uopce mijenjao pastu?
ma nisam ga skidao dolje... daju se oni mali ventilatorčići skinut bez beda