Nvidia Fermi info zaključana tema

poruka: 3.061
|
čitano: 427.759
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Nvidia Fermi info
Noctifer kaže...
Mad_Badger kaže...

Slusaj sve to stoji, al cinjenica je da je ATI/AMD u plusu samo zbog Intelove milijarde. Bez toga im stanje ne bi bilo tolko bajno, unatoc trenutnoj dominaciji na trzistu. Trenutno san u zelenom taboru, al da navijan i za ATI, definitivno. God bless competition. 

Ali AMD je do sada imao GF, koji je bio velika finaciska rupa. AMD je bio jedini kupac GF, znaci kapacitet GF nije bio uopce iskorišten a prelazak na manji proizvodnji proces je jednako koštao kao i da rade punom parom (pricamo tu oko par miljardi $). AMD bi se ove godine trebao riješiti GF skroz. Na taj nacin ce GF moci raditi punom parom, jer radi promijene vlasnika dobili su dosta kupaca, a AMD više ne trošiti pare na GF. To je super jer sada AMD ime više para za marketing i R&D, a to znaci veca konkurencija Intelu i Nvidiji.

Ajoj....sve je ovo krivo sto si naveo....!Global Foundries je osnovan kapitalom Amd-a,Ati-a i CSM-a upravo da bi se Amd/Ati iscupao od TSMC-a i Intela dok je Nvidia najmanji problem jer i sama koristi TSMC kao oem.

dasHHa
15 godina
neaktivan
dasHHa kaže...

Ajoj....sve je ovo krivo sto si naveo....!Global Foundries je osnovan kapitalom Amd-a,Ati-a i CSM-a upravo da bi se Amd/Ati iscupao od TSMC-a i Intela dok je Nvidia najmanji problem jer i sama koristi TSMC kao oem.

GF je bio ništa drugo nego AMD fab, ali pošto je to bio samo veliki trošak za AMD oni su odvojili fab i stvorili GF, samostalnu firmu. Na taj nacin se AMD riješio dio troškova. AMD još uvijek posjeduje dio GF ali se želi riješiti cim više da bi se mogli više okrenuti procesorima. GF ce biti i dalje fab AMD-u. Za vrijeme Athlona 64 AMD je prodao svaki svoj procesor i fab je radio punim kapacitetom, ali kada su došli Phenom dani proizvodnja je pala ali je se u fab i dalje jednako trebalo ulagati. AMD se nije mogao riješiti GF jer Intel ima x86 licencu, a dad bi AMD proizvodio x86 procesora morao je imati ugovor sa Intelom, i taj ugovor je rekao da AMD mora imati in house produkciju cipova, znaci svoj vlastiti fab. Pošto su Intel i AMD napravili novi ugovor tako da ne bi išli pred sud, AMD sada ne mora više imati in house produkciju cipova i sada može prodati veci dio GF.

http://www.pcper.com/article.php?aid=713

17 godina
neaktivan
Nvidia Fermi info

Evo ja procitao sve postove i vidim da je puno pitanja a malo pravih odgovora.

Da bi se moglo spekulirati oko izlaska fermia treba se prvo dobro upoznati sa dubinom teme i otici nazad u 2005.(Da prije 5 god.)kada su zacrtani prvi planovi za Evergreen seriju(R5xxx)kao i tranzit na Northern Islands(R6xxx)cipove.Ja sad necu pisati sve sto pise u originalu na Anadtechu.Tko zeli saznati vise i zna eng.neka procita 11 stranica cijele sage kako bi mogao shvatiti sto je sve u pozadini Nvidie i AMD(ATI)-a.

Uglavnom ne ocekujte cudo od Fermija(performanse najvjerojatnije u rangu evergreena)a ukoliko nvidia i iznenadi amd,tu je roadmap po kome je gotovo zavrsen R6xxx ali se ceka odgovor iz tabora "zelenih"!

dasHHa
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
dasHHa kaže...

Evo ja procitao sve postove i vidim da je puno pitanja a malo pravih odgovora.

Da bi se moglo spekulirati oko izlaska fermia treba se prvo dobro upoznati sa dubinom teme i otici nazad u 2005.(Da prije 5 god.)kada su zacrtani prvi planovi za Evergreen seriju(R5xxx)kao i tranzit na Northern Islands(R6xxx)cipove.Ja sad necu pisati sve sto pise u originalu na Anadtechu.Tko zeli saznati vise i zna eng.neka procita 11 stranica cijele sage kako bi mogao shvatiti sto je sve u pozadini Nvidie i AMD(ATI)-a.

Uglavnom ne ocekujte cudo od Fermija(performanse najvjerojatnije u rangu evergreena)a ukoliko nvidia i iznenadi amd,tu je roadmap po kome je gotovo zavrsen R6xxx ali se ceka odgovor iz tabora "zelenih"!

Fermi bi trebao doci sljedeci mjesec (ako ga opet ne otkažeju), a trebao bi sse prezentirati na Cebitu pocetkom sljedeceg mjeseca.

17 godina
neaktivan
Noctifer kaže...
dasHHa kaže...

GF je bio ništa drugo nego AMD fab, ali pošto je to bio samo veliki trošak za AMD oni su odvojili fab i stvorili GF, samostalnu firmu. Na taj nacin se AMD riješio dio troškova. AMD još uvijek posjeduje dio GF ali se želi riješiti cim više da bi se mogli više okrenuti procesorima. GF ce biti i dalje fab AMD-u. Za vrijeme Athlona 64 AMD je prodao svaki svoj procesor i fab je radio punim kapacitetom, ali kada su došli Phenom dani proizvodnja je pala ali je se u fab i dalje jednako trebalo ulagati. AMD se nije mogao riješiti GF jer Intel ima x86 licencu, a dad bi AMD proizvodio x86 procesora morao je imati ugovor sa Intelom, i taj ugovor je rekao da AMD mora imati in house produkciju cipova, znaci svoj vlastiti fab. Pošto su Intel i AMD napravili novi ugovor tako da ne bi išli pred sud, AMD sada ne mora više imati in house produkciju cipova i sada može prodati veci dio GF.

http://www.pcper.com/article.php?aid=713

Sve ovo stoji sto si napisao i apsolutno se slazem sa tobom samo si trebao drukcije napisati prethodni post da te skuzim.

dasHHa
15 godina
neaktivan
dasHHa kaže...

Sve ovo stoji sto si napisao i apsolutno se slazem sa tobom samo si trebao drukcije napisati prethodni post da te skuzim.

Znaci nesporazum radi mene. Znam ponekad bit nejasan xD

17 godina
Nvidia Fermi info
Northern island se znači razvijao unakrsno sa cypressom i juniperom, pa sada ATI ima već skoro gotov proizvod ne?

Logično je čekat nvidia-u da se vidi kako to čudovište od fermi-a performira tako da mogu northern island prilagoditi performansama fermi-ja dok prilagođavaju budu izdali hd5890 i hd5990 te hd5950 da se lakše nosi sa zelenima.
MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Noctifer kaže...
dasHHa kaže...

Znaci nesporazum radi mene. Znam ponekad bit nejasan xD

Pa nesto treba razjasnit!Intel,Amd,Nvidia,donekle sad i TSMC i GF su kompanije bolje organiziranije od 90% drzava na svijetu.Njihovi kratkorocni planovi i strategije su godinama(3-5)isplanirane i greske su fatalne.Ne ocekujem da nvidia propadne zbog 1 generacije(trenutno 40 nm)ali ako sad ne stisnu zube i amd im pobjegne za 2 tehnoloska procesa e tada im nema spasa.To pravilo je svetinja u tic-tac arhitekturi(murov zakon).

p.s. Ali mozemo se razumijeti kad hocemo.:)

dasHHa
17 godina
neaktivan
Hyperion kaže...
Northern island se znači razvijao unakrsno sa cypressom i juniperom, pa sada ATI ima već skoro gotov proizvod ne?

Logično je čekat nvidia-u da se vidi kako to čudovište od fermi-a performira tako da mogu northern island prilagoditi performansama fermi-ja dok prilagođavaju budu izdali hd5890 i hd5990 te hd5950 da se lakše nosi sa zelenima.

Tako nekako...To samo oni znaju,njih nekolicina!:)

dasHHa
15 godina
neaktivan
dasHHa kaže...

Pa nesto treba razjasnit!Intel,Amd,Nvidia,donekle sad i TSMC i GF su kompanije bolje organiziranije od 90% drzava na svijetu.Njihovi kratkorocni planovi i strategije su godinama(3-5)isplanirane i greske su fatalne.Ne ocekujem da nvidia propadne zbog 1 generacije(trenutno 40 nm)ali ako sad ne stisnu zube i amd im pobjegne za 2 tehnoloska procesa e tada im nema spasa.To pravilo je svetinja u tic-tac arhitekturi(murov zakon).

p.s. Ali mozemo se razumijeti kad hocemo.:)

Naravno da nece, Nvidija ima dosta para, i puno zarađuje u HPC tržištu. Možda prvi Fermi nece biti ono što se ocekivalo ali zato sljedeca generacija bi trebala biti bolja. ATI je imao više iskustva sa 40nm i radio na staroj arhitekturi, dok je Nvidija imala manje iskustva sa 40nm i rade na novoj arhitekturi, naravno da ce imati problema na pocetku. Nvidija bi jedino imala ozbiljnih problema da trenutno stanje ostaje kakvo je nekoliko godina, ali par loših kvartala ih nece ubiti, bio je AMD u puno gorim situacijama.

16 godina
Hyperion kaže...
je čekat nvidia-u da se vidi kako to čudovište od fermi-a performira tako da mogu northern island prilagoditi performansama fermi-ja dok prilagođavaju budu izdali hd5890 i hd5990 te hd5950 da se lakše nosi sa zelenima.

Ati će imat pravi odgovor na fermija tek kad sa svojim gpu dostignu njegove mogućnosti,a ne snagu.

Ovce moje mirujte u toru eto mene stižem na motoru
Poruka je uređivana zadnji put uto 16.2.2010 21:28 (dery).
16 godina
neaktivan
svaštadery kaže...
Hyperion kaže...
je čekat nvidia-u da se vidi kako to čudovište od fermi-a performira tako da mogu northern island prilagoditi performansama fermi-ja dok prilagođavaju budu izdali hd5890 i hd5990 te hd5950 da se lakše nosi sa zelenima.

Ati će imat pravi odgovor na fermija tek kad sa svojim gpu dostignu njegove mogućnosti,a ne snagu.

svašta...

Commodore 64 , 0.985MHz , 64Kb RAM, VIC II 6567/8567(PAL)
16 godina
mtopol kaže...
svaštadery kaže...
Hyperion kaže...

svašta...

Ti misliš da se gpu upotrebljava samo za igre?

15 godina
neaktivan
dery kaže...

Koliko sam ja cuo Geforce kartice bazirane na Fermi arhitekturi nece iskoristitu novu arhitekturu tako dobro, mislim da ce kartica biti dosta handikepirana što se tice GPGPU mogucnosti, za pun potencijal arhitekture trebat ce se kupit Tesla kartice.

15 godina
neaktivan
dery kaže...

Ako uzmemo u obzir da vecina ljudi ima IGP karticu od Intela koja nema baš bajne GPGPU mogucnosti onda bi rekao da. Vecina ljudi koristi GPU samo  za igre, niti nemaš puno aplikacija koje koriste GPGPU.

16 godina
Noctifer kaže...
dery kaže...

Koliko sam ja cuo Geforce kartice bazirane na Fermi arhitekturi nece iskoristitu novu arhitekturu tako dobro, mislim da ce kartica biti dosta handikepirana što se tice GPGPU mogucnosti, za pun potencijal arhitekture trebat ce se kupit Tesla kartice.

Neka i bude hendikepiran ali opet će bit cjelokupniji proizvod.Šta bi rekli 2 u 1.

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.2.2010 21:36 (dery).
15 godina
neaktivan
Noctifer kaže...
dery kaže...

Ako uzmemo u obzir da vecina ljudi ima IGP karticu od Intela koja nema baš bajne GPGPU mogucnosti onda bi rekao da. Vecina ljudi koristi GPU samo  za igre, niti nemaš puno aplikacija koje koriste GPGPU.

nsam bas toliko upucen u sve to, ali kako mi se cini jedna nvidia graficka ima puno veci potencijal snage od nekog i7 procesora, samo sto se to ne koristi jos uvijek..

tek prije dan dva sam otkrio sta je folding@home..i cak moja hd4670 brze folda kad radi na 60% nego q9550 clockan na 3.2..a da ne pricam koliko je bila jeftinija od procesora xD

kad se gleda sa te strane, i jos kad spomenemo CUDA i slicne stvari, mislim da je GPGPU buducnost..jos uvijek nema puno aplikacija koje koriste taj potencijal, ali mislim da ce ih bit sve vise, a tu je nvidia sa CUDA u velikoj prednosti, jer ne samo da imaju quadro i tesla za profesionalce, nego i svaka 'obicna' geforce kartica ce to moci koristit..a jos uzmimo u obzir da ce vjerovatno serija 400 bit jaca od 5000, onda mi se cini da ATI cekaju teski dani, a to je katastrofa za trziste, jer ako imaju samo 2 proizvodjaca grafickih kartica (sposobnih za pravi gaming) a jedan od njih bukvlano 'owna' onaj drugi, onda to ne valja nikako..

16 godina
neaktivan
Noctifer kaže...
dery kaže...

Svakin danom je sve vise aplikacija koje koristu GPU akceleraciju. Nedavno se pojavia Octane renderer. Malo san se igra s demo verzijom i mogu rec, da stvar stvarno funkcionira. I bilo mi je nevjerojatno vidit kolko to brzo radi (na GTX260). Ali ... CUDA only. Jedini je eventualni problem memorija, jer sad je normalno da mi render vuce skoro 8gb memorije, sta modeli, sta teksture. Fermi ima neke optimizacije za poligone, ali opet ostaju teksture. 

I never learned from a man who agreed with me. - Robert A. Heinlein
17 godina
Nvidia Fermi info
Te nvidia-ine mogućnosti su samo na papiru.

PAPER DRAGON
Moj PC  
2 1 hvala 0
16 godina
Nvidia Fermi info

Neče ati imat problema jer će nju kupovat večina radi igara,nvidiu radi kruha.Tako će narod opet imat kruha i igara.

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.2.2010 21:48 (dery).
Moj PC  
2 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
ismar89 kaže...

nsam bas toliko upucen u sve to, ali kako mi se cini jedna nvidia graficka ima puno veci potencijal snage od nekog i7 procesora, samo sto se to ne koristi jos uvijek..

tek prije dan dva sam otkrio sta je folding@home..i cak moja hd4670 brze folda kad radi na 60% nego q9550 clockan na 3.2..a da ne pricam koliko je bila jeftinija od procesora xD

kad se gleda sa te strane, i jos kad spomenemo CUDA i slicne stvari, mislim da je GPGPU buducnost..jos uvijek nema puno aplikacija koje koriste taj potencijal, ali mislim da ce ih bit sve vise, a tu je nvidia sa CUDA u velikoj prednosti, jer ne samo da imaju quadro i tesla za profesionalce, nego i svaka 'obicna' geforce kartica ce to moci koristit..a jos uzmimo u obzir da ce vjerovatno serija 400 bit jaca od 5000, onda mi se cini da ATI cekaju teski dani, a to je katastrofa za trziste, jer ako imaju samo 2 proizvodjaca grafickih kartica (sposobnih za pravi gaming) a jedan od njih bukvlano 'owna' onaj drugi, onda to ne valja nikako..

Pa GPGPU je buducnost, ali trenutno to još uvijek nije tako velika stvar

ATI ima također kartice za profesjonal rad, FirePro serija

CUDA je dobra, ali radi samo na Nvdija karticama dok ATI ide na OpenCL koji radi na svim novijim (a i starijim) karticama ne smo ATI-a nego i Nvidije i procesorima. I nije stvar što je bolje CUDA ili OpenCL, oboje je dobro, samo programeri trebaju pocet pisati aplikacije za to tako da se GPGPU iskoristi, jer name veze koliko dobar GPGPU hardwer ti imaš, ako nema aplikacija za njega on ti ništa ne znaci.

15 godina
neaktivan
dery kaže...

Neče ati imat problema jer će nju kupovat večina radi igara,nvidiu radi kruha.Tako će narod opet imat kruha i igara.

tako ce jos dugo ostat, ali nvidia je jaca i u igrama..trenutno ne, ali izlaskom 400 serije bi po svim predvidjanjima trebala biti jaca..to sto je skuplja je nama na balkanu problem, ali nekom amerikancu nije problem dat jos 100$ da ima najjacu grafu na svijetu..gledam konfiguracije forumasa kod nas, i kod nekih stranih foruma..dok je kod nas rijetko koji i7, vecinom AMD ili intel stare generacije, poneki i5, na stranim forumima vidim more i7..

za vecinu njih je pc prosto igracka, i kupuju najbolje jer mogu..a profesionalci svakako kupuju najbolje..

16 godina
Nvidia Fermi info

To san već rekao da mi ovde nismo nikakvo mjerilo.Kad bi imali njihov standard malo bi bilo amd-ati fanova.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ismar89 kaže...
dery kaže...

tako ce jos dugo ostat, ali nvidia je jaca i u igrama..trenutno ne, ali izlaskom 400 serije bi po svim predvidjanjima trebala biti jaca..to sto je skuplja je nama na balkanu problem, ali nekom amerikancu nije problem dat jos 100$ da ima najjacu grafu na svijetu..gledam konfiguracije forumasa kod nas, i kod nekih stranih foruma..dok je kod nas rijetko koji i7, vecinom AMD ili intel stare generacije, poneki i5, na stranim forumima vidim more i7..

za vecinu njih je pc prosto igracka, i kupuju najbolje jer mogu..a profesionalci svakako kupuju najbolje..

Offtopic

dasHHa
17 godina
neaktivan

DOUBLEPOST IS NOT MY FAULT!!!

dasHHa
Poruka je uređivana zadnji put uto 16.2.2010 22:54 (dasHHa).
16 godina
neaktivan
Nvidia Fermi info

I kada nam dodje mislim da ću se načekati da na mojoj mašini radi....

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
dasHHa kaže...

Offtopic

Ako smo mi van teme šta  ti radiš?  x2

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.2.2010 22:04 (dery).
17 godina
neaktivan
dery kaže...
dasHHa kaže...

Offtopic

Ako smo mi van teme šta  ti radiš?  x2

A ekipa van teme ste.Zastekalo nesto pa mi je post prosao 2x

dasHHa
16 godina
Nvidia Fermi info

nema ništa novo pa da malo zagrijemo temuNamigiva

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
ismar89 kaže...
dery kaže...

Hah viđaš ti po forumima, to sam i ja vidio. Mi na ovom forumu nečinimo ni 1% korisnika kompova u hrvatskoj, a većina njih ima lošije compove od nas.

Tako je i tamo, naravno da će oni koje zanimaju kutije dolazit na forum i pričat o hardware-u itd.,ali oni koji nedolaze na takve forume sigurno nemaju takve mašine,a njih je puno puno više. Nemoj se ravnat po onome tko šta ima na forumu to je samo šačica ljudi. Dođi na praksu u kompjuterski shop pa ćeš vidjet šta se najviše prodaje.

EDIT: Zaboravio staviti : Oni koji se bave hardware-om većinom i imaju nešto nabrijanije stvari.

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.2.2010 22:33 (Hyperion).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice