NVIDIA Blackwell 50xx izdvojena tema

poruka: 4.276
|
čitano: 647.283
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
suspendiran
Re: NVIDIA Blackwell 50xx
Azmo kaže...
Ne razumijem to forsanje performansi. Pa šačica ljudi igra na 4K. Svaki STEAM survey kaže da je još uvijek najzastupljenija reza 1080 a kartica 1070. Pa forsanje Rama na kartici. To je najobičniji marketinški trik. Evo ja imam UW 2K i 4070TI sa 12G ram. Još nisam naišao na igru koja se uopće približila da koristi 12G RAM. Svi su se uzjogunili oko količine rama a nije potreban.

Meni osobno treba nova konfa ali GPU ostaje.

3070 8gb rama i sve igram, najvise na 2k, 60-120 fps, tu i tamo 4k ako gpu dozvoljava.

3 godine
Damir22 kaže...

ja sam ustvari (ispada) izuzetno skroman, gpu tu i tamo, do 400-500e max, tu i tamo koja figura da upotpunim kolekciju...... 

ponekad bih i mogao, puno cesce me vrag vuce, ali opet, kojeg ce mi.....

znam da foto oprema kosta, ma sve kosta jbg, ali uvijek je lakse nekog proglasiti nenormalnim sto je dao novce za nesto, nego usvojiti jako zdravi "zabole me" stav....

ja dam 50e za set boja, kolega da 250 za neki rabljeni objektiv ili nesto..... i u ocima nekog treceg jednake smo budale, bas kao i on u nasim jer trosi na "xy".....

Bitna je granica, imo, trenutak kada hobi prijeđe u opsesiju i ovisnost a ima nas, pogledaj u "vaš audio kutak" temu na forumu, toliku količinu shita kojim se opravdavaju suludo potrošeni novci i opsesija nisam odavno pročitao, nek mi oproste u temi ali ono je, ne znam, sorry na

4 godine
suspendiran
NVIDIA Blackwell 50xx

Ja trenutno igram novi POEII u 8k Ultra, igra izgleda bolesno dobro no vrama imam za jos 3 takve

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Da ti si u gadnom bottlenecku trebas jaci CPU.

15 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Smiješno mi je čitati ova pravdanja da zapravo grafa od 2.600€ vani zanči kod nas čitaj 3.000€ i nije nešto posebno skupa

Ljudi prije par godina (čitaj ne više od 5 godina) smo kupovali max konfiguraciju (čitaj kantu) za te pare. Nema pravdanja ovim cijenama, osim pohlepe i monopola određene firme.

Sada što oni shvaćaju da će ljudi platiti koliko god debilnu cijenu oni daju, e to je već druga priča. Tako da nas zapravo ne treba žaliti, već žaliti ljudski rod koliko je glup i voljan financirati socijološki eksperiment multikompanije koje svake godine dokazuje da je ljudski rod sve gluplji i gluplji iz godine u godinu.

Moj PC  
13 0 hvala 0
16 godina
Slazem se sa postom iznad ova cijena grafe rtx 5090 od 3000 eura je debilna. No, dok se kupuje takva ce cijena biti.
Ponuda i potraznja diktiraju cijenu na trzsitu.
Svejedno mislim odosno se nadam da se nece prodavati tj da ljudi nece kupovati
Intel 80286
Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

kupovat ce se, naravno da hoce.

prvo ce sponzorirani jubitoteki (youtube i tiktok) napraviti takav hajp, ravan sa drugim dolaskom krista ili otkricem atlantide (kao i sa svakom do sada) i onda to krene....

prvi val kupaca su isti spomenuti, koji ce, da bi bili in, i nakupili nesto pogleda i followa nabaviti, da mogu strimati sate i sate glupog gejmpleja i naravno, dati svoj cjenjeni sud, jer, ako nisi medju prvima, djaba krecis, nitko danas nece gledati video o 1080 kartici...

drugi val su "poslovni korisnici", razni umjetnici, ai generatori i ini, koji planiraju nesto i zaraditi, oni su vjerna klijentela, pare nisu problem.

treci val su tutleki koji moraju imati istu karticu kao i njihova omiljena spodoba koju gledaju na yt.

ovo sve se desava vrlo brzo, par dana, onda tek nastupa normalna raja, tj. mi, nekome treba nova graficka,netko bi nadogradio zastarjelu konfiguraciju, netko je stedio 2 godine......

a nvidia ionako ne racuna na neku milionsku prodaju tih najjacih kartica, fail (zbog kojeg bi se mozda opametili i drasticno rezali cijene) bi bilo 2 prodane kartice, a masinerija to jednostavno nece dozvoliti, pa makar poklonili trostruko vise od planiranog, hajp ce se stvoriti, prodaje ce biti......

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
5 0 hvala 0
14 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Nema bolje kartice od 7800XT, moze nvidia izbacit sta hoce 700e ne dam za GPU a 350-400e ne dam za 8gb karticu i dobro.

Moj PC  
4 0 hvala 0
13 godina

Uzmi u obzir da je 6800XT praktički ista. Baš jesu zlatni standard njih dvije. Znaju se za 400e naći gdje nemaju konkurenciju.

Mene stvarno zanima dal ikog ovdje ISKRENO impresionira RTX? Isprobao ga na par igara sa 4080S i ono... Dal pridodaje imerziji? Ako se ne fokusiram u odsjaje i igram igru, meni je to 0 bodova stvarno. 

Osvrnuo bih se na činjenicu kako nas tjeraju da "trebamo" rtx jer nove igre dolaze sa minimalnim zahtjevima za to. SIGURAN SAM da je to zbog nekog dogovora sa AMD i Nvidijom da se pojača prodaja novijih kartica jer je ekipa još uvijek zapela na rasteriziranim. Sad jel to zato što guramo industriju unaprijed i želimo postaviti rtx kao minimalni standard u modernoj industriji? 

Ja to ne vidim, više vidim problem u tome što danas nitko ne optimizira igre nego nasilno idu snagom pa da prođe, ali nas kompletno zaboli kifla za to. Sve je to uzročno posljedična veza za izbacivanjem naslova čim prije da se vidi profit godišnji pa dok dio ispravlja greške drugi rade na novom izbljuvku.  

Sry na rantu, ali ovo što izvode danas je dno dna. Pičkaraju nas nebitnim informacijama i HYPE mašinom influencera i recenzenata. Umjesto da šalju poruku da je ok biti u 95% i igrati na konzolama i kompu od 1000e, a da je 5% entuzijasta i šmokljana, nama OBRNUTO šalju. Sustavno zanemaruju niži budžet jer je nezanimljiv njihovim sponzorima - proizvođačima. Dokaz? Gdje su konkurentne jeftine grafičke kartice? Sirotinjo pušite ga sa 1630tkom i 6400tkom. Kao da su svi jebeno sposobni zaraditi za komp od 3k e. Alo, trebala su proći dva tjedna da se skuži da je ARC B580 - grafička napravljena za budget gamere zapravo SMEĆE ako nije uparena sa novijim procesorom. Spasitelj gamera s razumom/budžetom je ispao zabluda godine. Guraju ju uz procesor od 650e (znam da je to da se iskoristi pun potencijal), ali je to nerealno. 

Tužno je da smo pojeli taj hype bezmozglo. Jbt pa kome je tu sad bitno na kraju dana jel mu je max fps u naslovu na tim i tim postavkama 150 ili 200fps kad se zavale u dnevnu nakon posla odigrati adventure igru na kauču na TV-u od 60Hz. Dal ima ljudi koji iskoriste svaki fps, ima. Jel ih 95%???? Ovaj forum je Forum Romanum; creme de la creme; 5% fraktila šmokljana Republike Hrvatske, ali i dalje mislim da većinu tu nije briga realno dok igramo, ali smo nahajpani na brojke. Ko klinac sam uživao u tome što napokon igram igru koju sam iščekivao, sad imam više dojam da vidim kako igra radi a ne kakva je, ali to je diskusija za drugi dan i temu...

Sve je to biz na kraju krajeva, jedan pametni manipulirani krug. Žao mi je što ga pušimo i što ja na kraju krajeva iščekujem novu seriju, a znam da mi ne treba ništa osim 1080tke, željne žene i čaše korektnog vina da me proslijedi u novi dan.

12 godina
notloB kaže...

Ili baš zato što razumijem što se događa kad hobi prijeđe u ovisnost ...pa još ovo, pa još ono... i tako u nedogled, treba znati stati na loptu, tko ne može, a mnogi ne mogu, trebaju na liječenje ovisnosti, kad ti hobi shebe financije i normalno funkcioniranje u društvu, obitelji. Od običnih sličica preko audifilstva do automobila, kocke, čovjeka ta manija može doslovno uništiti, ako već ulaziš u to treba si postaviti granice, ako ne možeš i ideš preko granica , što financijskih što psiholoških kada si cijeli u tome i nema dana da ne razmišljaš o predmetu žudnje tad se treba zapitati i ostaviti se ludosti na vrijeme, ima milion drugih stvari od kojih su neke i pametne, imo.

samo što je gejmanje, čak i kada pređe u ovisnost, vrlo rijetko tako pogubno po novčanik kao neki drugi hobiji

ne kupuješ svaki mjesec grafičku od soma eura, niti procesor od 600 i matičnu od 300

dobar dio ljudi kecne veću svotu i onda duže vrijeme eventualno upgrejda sitnice

primjerice, prije dvije godine pljujuo sam 6k kuna za 3080 12gb, još uvijek je imam

u međuvremenu sam kupio kućište koje će mi potrajat najmanje još par godina, ssd od terabajta i ne sjećam se više ičega

nije baš da moram na liječenje od ovisnosti

ofkors da ima onih koji upgrejdaju češće, no niti oni ne uzimaju grafu od soma i pol eura baš svako malo

da, zvekne nas upgrejditis tu i tamo, neki se odupru, neki ipak kupe bar nešto, neki potroše i malo više, ali da je ovisnost... pretjeruješ

16 godina
Ja priznajem da bolujem od upgrejtitisa, naime eto vec 20 godina imam IT shop i uzivam u tome sto radim, ako ne slozim neku dobru gaming konfu jednostavno ruke pocmu drhtati nesto se mora sarafat :)
Kroz ruke mi je proslo stvarno svakakog hardwera
Ono sto je u protekloj godini zazivilo i sto bi izdvojio su 4k oled monitori sa 240hz i to bi svakome preporucio ako si moze priustiti (glossy panel) , jer kao kad je izasao ssd vise nema nazad na hdd tako je i sa oledom.

Intel 80286
Moj PC  
6 1 hvala 2
13 godina

Ne pričaj mi molim te. Dođoh, vidjeh, ne priuštih. A budala bi za cijenu jedne 5080tke mogla piknuti takav monitor i 7900gre

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.1.2025 23:53 (maks0806).
13 godina
Horned Reaer kaže...
Ja priznajem da bolujem od upgrejtitisa, naime eto vec 20 godina imam IT shop i uzivam u tome sto radim, ako ne slozim neku dobru gaming konfu jednostavno ruke pocmu drhtati nesto se mora sarafat :)
Kroz ruke mi je proslo stvarno svakakog hardwera
Ono sto je u protekloj godini zazivilo i sto bi izdvojio su 4k oled monitori sa 240hz i to bi svakome preporucio ako si moze priustiti (glossy panel) , jer kao kad je izasao ssd vise nema nazad na hdd tako je i sa oledom.

Razmisljam vec dugo o upgradeu monitora al jednostavno mi se gadi kad vidim da u cijeloj europi kostaju cca duplo nego u US. Ono nemos ispod 1100-1200 EUR kupiti 4k OLED nikako. S tim da me za refresh rate nije briga dok god je minimalno 144, ove 240-360-480 Hz pizdarije su mi gimmick jer ionako neces postici taj FPS nigdje osim u igrama iz 2005.

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
3 godine
picajzla0707 kaže...

... pretjeruješ

Završio si priču o hobijima općenito, ja se nastavio općenito i u postu poslije, ne ponavlja mi se, ukoliko te interesira pročitaj i post nakon.

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.1.2025 0:13 (notloB).
16 godina
Imas onaj aoc model 32” sa 4k i 165hz, monitor koristi nesto izmedju glossy i matt panela tako da kazu da izgledaju boje ok, nisam ga imao prilike isprobati da mogu reci iz osobnog iskustva. Cijena mu je 799 eura sto je best buy po meni.

AG326UD je full oznaka , a na nabavi net ces naci gdje ga ima
Intel 80286
4 godine
suspendiran
maks0806 kaže...

Uzmi u obzir da je 6800XT praktički ista. Baš jesu zlatni standard njih dvije. Znaju se za 400e naći gdje nemaju konkurenciju.

Mene stvarno zanima dal ikog ovdje ISKRENO impresionira RTX? Isprobao ga na par igara sa 4080S i ono... Dal pridodaje imerziji? Ako se ne fokusiram u odsjaje i igram igru, meni je to 0 bodova stvarno. 

Osvrnuo bih se na činjenicu kako nas tjeraju da "trebamo" rtx jer nove igre dolaze sa minimalnim zahtjevima za to. SIGURAN SAM da je to zbog nekog dogovora sa AMD i Nvidijom da se pojača prodaja novijih kartica jer je ekipa još uvijek zapela na rasteriziranim. Sad jel to zato što guramo industriju unaprijed i želimo postaviti rtx kao minimalni standard u modernoj industriji? 

Ja to ne vidim, više vidim problem u tome što danas nitko ne optimizira igre nego nasilno idu snagom pa da prođe, ali nas kompletno zaboli kifla za to. Sve je to uzročno posljedična veza za izbacivanjem naslova čim prije da se vidi profit godišnji pa dok dio ispravlja greške drugi rade na novom izbljuvku.  

Sry na rantu, ali ovo što izvode danas je dno dna. Pičkaraju nas nebitnim informacijama i HYPE mašinom influencera i recenzenata. Umjesto da šalju poruku da je ok biti u 95% i igrati na konzolama i kompu od 1000e, a da je 5% entuzijasta i šmokljana, nama OBRNUTO šalju. Sustavno zanemaruju niži budžet jer je nezanimljiv njihovim sponzorima - proizvođačima. Dokaz? Gdje su konkurentne jeftine grafičke kartice? Sirotinjo pušite ga sa 1630tkom i 6400tkom. Kao da su svi jebeno sposobni zaraditi za komp od 3k e. Alo, trebala su proći dva tjedna da se skuži da je ARC B580 - grafička napravljena za budget gamere zapravo SMEĆE ako nije uparena sa novijim procesorom. Spasitelj gamera s razumom/budžetom je ispao zabluda godine. Guraju ju uz procesor od 650e (znam da je to da se iskoristi pun potencijal), ali je to nerealno. 

Tužno je da smo pojeli taj hype bezmozglo. Jbt pa kome je tu sad bitno na kraju dana jel mu je max fps u naslovu na tim i tim postavkama 150 ili 200fps kad se zavale u dnevnu nakon posla odigrati adventure igru na kauču na TV-u od 60Hz. Dal ima ljudi koji iskoriste svaki fps, ima. Jel ih 95%???? Ovaj forum je Forum Romanum; creme de la creme; 5% fraktila šmokljana Republike Hrvatske, ali i dalje mislim da većinu tu nije briga realno dok igramo, ali smo nahajpani na brojke. Ko klinac sam uživao u tome što napokon igram igru koju sam iščekivao, sad imam više dojam da vidim kako igra radi a ne kakva je, ali to je diskusija za drugi dan i temu...

Sve je to biz na kraju krajeva, jedan pametni manipulirani krug. Žao mi je što ga pušimo i što ja na kraju krajeva iščekujem novu seriju, a znam da mi ne treba ništa osim 1080tke, željne žene i čaše korektnog vina da me proslijedi u novi dan.

Neznam kakav monitor imas no ja sam odavno nabrijan na boje i detalje, trenutno sam na 28" 4k i zaista uzivam u igrama koje izgledaju spektakularno.
Evo Path of Exile 2 izgleda boooolesno na 4k, štovise igram ga u 8k s pomocu Nvidija fsr!
Jednostavno da nema dlss-a ja bi to na 4k/8k gdje je zaista i potreban dlss da bi imao pristojan broj sličica imao loš frejmrate.
Što je najbolje dlss bez obzira sto malo pegla sliku na 4k i pogotovo 8k to izgleda super oštro ovisno o postavci dali je quality ili perf.
Štoviše jos jedna stvar kad se na 4k i 8k primjenjuje sharpness kroz igru na 8k on izostri fotku no nisu vidljivi preeksponirano sprženi pikseli dok se na 4k to jako vidi!
Eto meni treba RTX-ica da se razumijemo ovo s AMD i njegovim Fsr izgleda katastrofa loše naspram dlss!
m2c

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.1.2025 0:50 (Boris grozni).
13 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Ma sve 5. Nije mi do toga, samo želim odigrati malo cyberpunka u dobrim detaljima na telki, life of P, eldenring itd. Preko 60hz me ne dira. Imam odyssey g6 sa 240hz i volio bih oled, ali opet... Realno uživam u igri i ovako. Nije da nisam probao bolje, ali lagao bih sebe da kažem da mi igra toliku ulogu. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
notloB kaže...

Završio si priču o hobijima općenito, ja se nastavio općenito i u postu poslije, ne ponavlja mi se, ukoliko te interesira pročitaj i post nakon.

nisam te skužio, mislio sam da i dalje pričamo o ovisnosti i gejmingu, jer je tvoj prijašnji i ovaj post izgledao tako

priču o ovisnosti uveo si u temu o gejmingu kao hobiju sa - 'kad hobi postane ovisnost'..., samim time podrazumijevam da i dalje pričaš o ovisnosti u smislu gejminga i hobija

nigdje nisam vidio da u tim porukama razdvajaš teme na ovisnost u gejmingu i ovisnost o hobijima općenito, vjerojatno si mislio općenito u drugoj poruci, ali nemam kristalnu kuglu da znam što misliš

jbga, nesporazum

13 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Znači Tl:dr AIAIAIAIAIAIAIAI

Primjetite kako rasterizirane performanse uopće nisu u usporedbama, a prema Jensenu je 5070=4090 za 550 dolara. Očito je ovo novo normalno.

Što se cijena tiče, ne znam koga zavaravaju, ako su duplo od toga kod nas u eurima ne bih se začudio.

Moj PC  
6 0 hvala 0
4 godine
protjeran
NVIDIA Blackwell 50xx

tko je ovaj nvidijin lik sto je predstavljao i zasto ima obojane nokte kao zena?

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.1.2025 6:37 (Petar hw).
Moj PC  
5 0 hvala 0
14 godina
maks0806 kaže...

Znači Tl:dr AIAIAIAIAIAIAIAI

Primjetite kako rasterizirane performanse uopće nisu u usporedbama, a prema Jensenu je 5070=4090 za 550 dolara. Očito je ovo novo normalno.

Što se cijena tiče, ne znam koga zavaravaju, ako su duplo od toga kod nas u eurima ne bih se začudio.

Mislim da nitko nije ocekivao ovakve cijene. Rip AMD.

twice the pride double the fall
13 godina

Te cijene su relevantne koliko i Perini oglasi na forumu

16 godina
Rtx 5090 - 1999 dolara
Rtx 5080 - 999 dolara
Rtx 5070 ti - 749 dolara
Rtx 5070 - 549 dolara
Msrp cijene u americi , dakle kod nas

Rtx 5090 - 2600 eura
Rtx 5080 - 1400 eura
Rtx 5070 ti - 1000 eura
Rtx 5070 - 800 eura
Tako nekako
Intel 80286
Moj PC  
8 0 hvala 0
13 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

To možemo očekivati za pola godine kada scalperi nascalpaju, mislim da je jasno još od covida da msrp ne znači gotovo ništa 

Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
Horned Reaer kaže...
Rtx 5090 - 1999 dolara
Rtx 5080 - 999 dolara
Rtx 5070 ti - 749 dolara
Rtx 5070 - 549 dolara
Msrp cijene u americi , dakle kod nas

Rtx 5090 - 2600 eura
Rtx 5080 - 1400 eura
Rtx 5070 ti - 1000 eura
Rtx 5070 - 800 eura
Tako nekako

Ove cijene što si napisao za kod nas, nema teorije pa RTX 4070 TI Super je 1.000 EUR, RTX 4070 Super je 700 EUR, nema teorije da budu ovako niske cijene nove serije kod nas.

Živi bili pa vidjeli, ali nema teorije da ova niža klasa kartica bude sa ovim cijenama, ovo su samo nečiji mokri snovi

12 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

ništa nije nemoguće, ali sumnjam...

i 9xx serija je izašla sa 50-100usd nižim cijenama od serije 7xx, ali od tada su se povampirili i ovo mi izgleda sumnjivo do jaja

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

ova mi je brutala Aorus Master ICE

Cijene u njemačkoj ce biti nesto povoljnije pa treba pratiti na idealo.de

Intel 80286
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Realne su cijene.

16 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Pa meni se ovo cini cak nesto nizi MSRP nego RTX40x0 serija kada je izasla, osim naravno RTX5090. Ali kod nje je u odnosu na prethodnu generaciju i najveci skok.

Iskreno, ocekivao sam puno vece MSRP cijene. E sad, koliko ce to biti kod nas u ducanima ostaje za vidjeti.

RTX4070 - 599

RTX4070 Super - 599

RTX4070 Ti - 799

RTX4070 Ti Super - 799

RTX4080 - 1199

RTX4080 Super - 999

RTX5070 - 549

RTX5070 Ti - 749

RTX5080 - 999

Znaci, serija 5070 ima 50$ manji MSRP nego serija 4070 sto je za Nvidiu poprilicno nevjerovatno.

RTX5080 ima cak poprilicno manji MSRP nego RTX4080 kada je izasla i identican kao RTX4080 Super.

Mislim da ce se AMD naci u neobranom grozdju. S obzirom da pucaju na 5070 sa svojim 9070 mislim da moraju ici debelo ispod 500$ ako misle ista market sharea uhvatiti.

A onaj glavni lik za Radeon je bas i izjavio da im je trenutno glavni cilj povecati market share i da zato i ne idu na high end.

S ovim cijenama ce Nvidia zakucati svoju dominaciju GPU trzistem.

Demokracija je sistem u kojem dvije budale mogu preglasati jednog genija.
Poruka je uređivana zadnji put uto 7.1.2025 8:18 (Mauro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Cijene su kakvo je vrime kod svega došlo odlične...na početku privih dva,tri miseca ce bit napuhana al do lita bi se i u eu tribla cijena normalizirati.Ovo je jako dobra ideja tvrtke da nvidia do kraja zavlada tržištem i sad je na novim amd grafama pritisak da idu dosta ispod cijene.Jedina mana je ta škrtost njihova sa video memorijom,jer 4k uz upscaling i ultra ili cak high teksture plus Fg koji isto trši memoriju dođeš brzo do plafona i teškog trzanja

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice