Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU izdvojena tema

poruka: 5.886
|
čitano: 982.066
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Re: Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU

Jaci je 3570k - 3570k je na razini fx 8320.

Ako želiš da nešto bude kako treba, moraš to obavit sam.
Poruka je uređivana zadnji put pet 2.8.2013 10:11 (Glavas).
14 godina

Evo da poduprem svoju tvrdnju, GPU usage varira s i5 3570k @ 4.1GHz i HD7850.

Na prvoj slici je Battlefield 3: Gulf of Oman 64p, Ultra 0XMSAA. Ova dva velika dropa možete zanemarit jer sam alt-tab napravio.

Druga slika je Battlefield Bad Company 2: Arica Harbor CQ 32p. Naprosto šou od krivulje.

Mene sad zanima, jel bi to išta bolje bilo da imam FX 8350 ili i7?

BF3 BF3
BC2 BC2
Blago budalama.
12 godina
neaktivan
buljo781 kaže...

Na prvoj slici je Battlefield 3: Gulf of Oman 64p, Ultra 0XMSAA. Ova dva velika dropa možete zanemarit jer sam alt-tab napravio.

Druga slika je Battlefield Bad Company 2: Arica Harbor CQ 32p. Naprosto šou od krivulje.

Ne.

14 godina

Pa gdje su sada oni što se kunu u Intela ??? Mislim da tebi nešto ne valja, pogotovo kod BFBC2 jel tada se još pogotovo nije programiralo za milijun threadova.  

P.S. Sigurno je da bi ti sa i7 bilo bolje u ovim igrama koje traže što više threadova a vjerojatno i sa FX-om.

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.8.2013 22:27 (itomic009).
14 godina

Pitam samo jer ne nalazim po internetu baš nešt benčmarka u te dvije igre za FX8350, a čisto me zanima koliko 8 jezgri pomaže s obzirom da i BC2 i BF3 mogu iskoristiti više od 4. Taj FX8350 mi je misterija i dalje, neki kažu "uuuuu, pokida i7 u BF3", neki kažu "meh, ništa bolji od Phenoma II x6", a nigdje podataka vjerodostojnih koji bi mogli potvrdit ijednu od tih tvrdnji.

Svo to testiranje i provjeravanje hardvera mi je stvarno zgadilo igranje općenito.. Kad bi imao neki bolji hobi na pameti, prodao bi sve dijelove i eventualno nabavio neku konzolu za par igara tu i tamo.

EDIT: Tomiću, možda nešt ne valja, al onda je hardverski (iliti jednostavno CPU botl), friški driveri, friški vindovsi i svaki put isto s**nje. U BC2 mi nijedna CPU jezgra nije ni blizu maksimuma a svejedno mi se ovakve stvari događaju, a u BF3 jedino 1. jezgra dođe tu i tamo do 90%, ostale stagniraju na oko 60-75%.

I to "sigurno bi bilo bolje" mogu mačku o rep objesit, nigdje nikakvih konkretnih brojki nema, a tamo di ima FX ne stiže i5 3570k na stocku.

Blago budalama.
Poruka je uređivana zadnji put ned 4.8.2013 22:33 (buljo781).
14 godina

Pa ako ti CPU nije ni blizu da je full iskorišten onda ne može biti CPU botlneck. Može biti dosta drugih stvari pa i igra sama. CPU botlnek je ako to je cpu full iskorišten ( ono tipa preko 90% sve jezgre ) a grafa nije. A ako ti je CPU na 60% a grafa nije iskorištena onda to nije CPU botlneck, nego nešto drugo. To je tako u teoriji, mada nije baš u praksi. Probaj mjeriti frameove u BFBC2 na stocu, pa onda clockaj CPU koliko možeš i ponovi test. Ako FPS raste clockanjem onda znači da treba jači CPU, ako ne raste onda nema nikakvog CPU botlnecka.

A uostalom, ako ti igra ne treza onda se ne trebaš niti zamarati s time. i7 može biti samo bolji u igrama od i5 ( tamo gdje se traži više threadova ) a nikako gori. Slično je i za FX koji pak treba clockati da bude dobar ( ali ne trza ti nijedna igra ni kad je na stocku ).

14 godina

Pa koji onda fak može bit? Mislim, nije da ću mijenjat platformu ili procesor zbog dvije igre koje jedva igram već dosta vremena, al eto, HD7850 je midrange grafa, a neki čončo mađar na jubitou igra Gulf of Oman s 2xGTX 660Ti i i5 3570k na 4.5GHz s Afterburnerom upaljenim i nema približno slične dropove kao ja, njegove dvije grafe minimum budu iskorištene 75% i fps u nebesima..

CPU bottleneck je, nema što drugo bit. HD7850 je na 99% u svim drugim igrama tako da nije do nje.. Kunem se desnom rukom da se jedva išta promjenilo sa stock na 4.1GHz CPU, al to ne mogu sa sigurnošću reći jer je teško dobit konzistentne rezultate u multiplejeru.

EDIT: evo još jedna s Omana 64p. Ovaj zadnji drop je dok sam letao avionom, fps je bio ogroman (127), al ovi na početku, ko će ga znat.

Blago budalama.
Poruka je uređivana zadnji put ned 4.8.2013 23:09 (buljo781).
17 godina
Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU

Pa jel koristiš nove drivere?

Twitter: @191x7
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Pa ako se ništa ne promjeni onda CPU ne sputava grafu jel već i na stocku izvuče koliko izvuče. A kažem ti, šta se uopće zamaraš s time.

15 godina
neaktivan
buljo781 kaže...

Ja mislim da je to ok ako imas visok i dovoljan broj frejmova. Ima on jos prostora sigurno. U suprotnom, jezgre bi isle iznad 90%. 

Jesi li pratio onaj graph? Kakvo je stanje? Pada li zelena krivulja ispod zute?

EDIT: nisam procitao svu raspravu do kraja, itomic kaze isto. Bezveze sam pisao. 

Btw ovo za graph stoji, jesi li pratio?

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.8.2013 23:19 (Almin94).
14 godina

Koristim 13.8 Beta drivere, čista instalacija s driver sweeperom.

Ma ne zamaram se ja ako je fps jako visok. Samo, meni ti dropovi spuste fps ponekad i ispod 60. To nije dobro.

Blago budalama.
14 godina
Almin94 kaže...

Ja mislim da je to ok ako imas visok i dovoljan broj frejmova. Ima on jos prostora sigurno. U suprotnom, jezgre bi isle iznad 90%. 

Jesi li pratio onaj graph? Kakvo je stanje? Pada li zelena krivulja ispod zute?

Imaš slike u Battlefield 3 CPU/GPU performance graph temi u Procesori/MBO podforumu. Po perfoverlay nemam nikakav bottleneck, AVG procesora je isti kao od grafe svo vrijeme, jedino oni zloglasni spikeovi koje svi imaju podignu max na malo više od grafe, minimum je uvijek bolji kod procesora nego kod grafičke.. Vidi se sve na slikama koje sam stavio.

Blago budalama.
13 godina
protjeran
buljo781 kaže...

4jezgre + najzahtjevnija mapa u bf3mp{#} stavi AA na barem 2x i ostalo sve na ultra i nema sanse da grafa padne ispod 99%, a dropovi na 50fps-a s tom karticom neznam sta se cudis (meni je na 7850 padalo i na 30){#} a sad s trenutnom 7950 dosta cesto padne i ispod 50 naravno na ultra detaljima...LP

a sto se tice bfbc2 nebi vjerovao igra je u skoro istoj mjeri zahtjevna kao bf3!

inace neki dan imao doma i7 2600k@4.8ghz+7850(inace su 2x7850) cak i bez AA sve ostalo na high 7850 je zakucana cijelo vrijeme na 100%...a i7 ne prelazi 50%{#} a ostale mape?

||| Intel Core™ i7 inside |||
14 godina
Stjepanj kaže...

4jezgre + najzahtjevnija mapa u bf3mp{#} stavi AA na barem 2x i ostalo sve na ultra i nema sanse da grafa padne ispod 99%, a dropovi na 50fps-a s tom karticom neznam sta se cudis (meni je na 7850 padalo i na 30){#} a sad s trenutnom 7950 dosta cesto padne i ispod 50 naravno na ultra detaljima...LP

a sto se tice bfbc2 nebi vjerovao igra je u skoro istoj mjeri zahtjevna kao bf3!

inace neki dan imao doma i7 2600k@4.8ghz+7850(inace su 2x7850) cak i bez AA sve ostalo na high 7850 je zakucana cijelo vrijeme na 100%...a i7 ne prelazi 50%{#} a ostale mape?

S 4XAA ne mogu ni probit 60fps, s 2XAA mi se, vjerovao ili ne, isto događa. Na ostalim mapama isto imam takve dropove. Ali ne uvijek, začudo. Nekad se dogodi da cijelu rundu imam 99%, neku usage skače ko klokan na drogama s 70 na 90 na 99. Mislim, sve već znaš, čuli smo se već oko toga :)

Čovjek je ograničen CPUom, ali ima 660Ti SLI, pa je razumljivo da njemu nije potrošnja na 99% s obje kartice. Zanimljivo je što mu je minimum fps DALEKO bolji od mog.

Blago budalama.
Poruka je uređivana zadnji put ned 4.8.2013 23:44 (buljo781).
13 godina
protjeran

660ti daleko sisa 7850 u bf3! a kaj si ti ocekivo da nemas dropove na 7850 na tim detaljima? pa nije ta kartica svemoguca, i ja imam dropove ispod 50fps-a(i to me kostalo 3000kn:) pa kaj onda ne zamaram se!

s najmanje 2xAA+ultra grafa nesmije padati ispod 99% u bf3! amen!

ak pada povecaj joj power target na maxx kaj ide ali s stock klokovima pa javi!LP

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Ma odustajem, sve sam ja već probao i nema vajde. I nisu problem dropovi koje kartica uzrokuje, jer kad rokne fps zbog kartice to su krivi efekti na ultra i eksplozije. Kad rokne fps ispod 60 a GPU usage nije 99, eeeeeeeeeeee, onda je to drugi problem. Al neću se zamarat više ni sa čim, ionako previše strke pravim oko toga. Nisam više ni toliko zagrijan za gaming da bi mi se isplatilo zajebavat konstantno s kompjuterom.

Sve što zapravo želim igrat ove godine je Batman Arkham Origins i možda ako nabavim BF4. S betmenom definitivno neću imat problema a BF4 o tom po tom.

Blago budalama.
17 godina

Provjeri si DPC latency te isključi core parking i koristi Set Timer Resolution.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
191x7 kaže...

Provjeri si DPC latency te isključi core parking i koristi Set Timer Resolution.

Core parking je isključen. DPC latency da mjerim dok igram BF3 ili u idle? Set timer resolution ne znam ni šta je ni kako ni gdje je.

DPC Maximum nakon BF3 je 412.

Hvala vam svima što ste moj OCD pokušali riješit, nije to uopće toliki problem kolikim ga predstavljam i nisam htio okupirat toliko vašeg vremena bezveze, samo sam htio potvrdit ono što sam naveo ranije, da kod mene ima GPU usage dropova u Betlfildima i tako je kako je. Ne želim više nikog zamarat s glupostima, ima pametnijih stvari za radit {#}

Blago budalama.
Poruka je uređivana zadnji put pon 5.8.2013 0:19 (buljo781).
15 godina
neaktivan

pokušaj podesit timinge memorije....ili je clocakt na 1600

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
buljo781 kaže...
191x7 kaže...

Set timer resolution ne znam ni šta je ni kako ni gdje je.

http://www.lucashale.com/timer-resolution/

http://www.tomshardware.co.uk/forum/265741-29-what-timer-resolution

12 godina
neaktivan

Sta mislite da li bi i5 4670k bio usko grlo da stavim gtx 780?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Predator90 kaže...

Sta mislite da li bi i5 4670k bio usko grlo da stavim gtx 780?

nebi

I hate this fucking heat. Somebody just shoot me! Far Cry 3
14 godina

Uglavnom ne bi. Igrati ćeš se s tom kombinacijom vrhunski.

12 godina
neaktivan
Nadam se,ovo drugo je sve slozeno i sad jos samo razmisljam cpu-gpu sta da stavim..strah me stavit i5 da ne bi npr za god-dve izasle igre koje koriste vise logickih jezgri i onda bi mi proc vec bio bottleneck :/
13 godina
protjeran
Predator90 kaže...
Nadam se,ovo drugo je sve slozeno i sad jos samo razmisljam cpu-gpu sta da stavim..strah me stavit i5 da ne bi npr za god-dve izasle igre koje koriste vise logickih jezgri i onda bi mi proc vec bio bottleneck :/

pa ak mozes protegni se{#} onda si miran 5godina s i7! vise logickih jezgri se koristi vec prek 5god...{#}

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.8.2013 15:23 (Stjepanj).
14 godina
Predator90 kaže...

Ako već kupuješ high-end grafu, uzmi i high-end procesor (i7).

Blago budalama.
14 godina

Mogu li ovo uzeti? 7790 je u pitanju... http://prntscr.com/1jlxcp

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011
12 godina
neaktivan
Slazem se da,istegnut cu se jos malo za i7 i onda sam miran nadam se sto se tice gaminga i svega
12 godina
neaktivan
dj_renny kaže...

Za tu lovu radije uzmi phenom 965 i odgovarajuću matičnu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.8.2013 10:18 (Glavas).
14 godina
Glavas kaže...
dj_renny kaže...

Za tu lovu radije uzmi phenom 965 i odgovarajuću matičnu.

uzeo bih tako ali investiram u budućnost...A a8 mi se čini dobrim izborom

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice