Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU izdvojena tema

poruka: 5.886
|
čitano: 979.920
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU

Al opet mu ne bi bilo loše uzet nešto jače od 660, DX12 stiže, a igre postaju više grafički zahtjevnije nego zahtjevnije za CPU.

12 godina
buljo781 kaže...

Al opet mu ne bi bilo loše uzet nešto jače od 660, DX12 stiže, a igre postaju više grafički zahtjevnije nego zahtjevnije za CPU.

ja sam uvijek za jaču grafu, jer jača grafa će kad god može davati više - što ovisi o tipu igre, dok će slabija davati manje bez obzira bila igra cpu zahtjevna ili ne

to se vidi kod testova dvojezgrenih pentiuma gdje oni bez problema s high end grafama u nekim single player naslovima postižu vrlo slične rezultate kao i neki i5 ili i7, a to sa slabijom grafom sigurno ne bi išlo jer ona jednostavno niti s najjačim i7 nemere preko svoje granice

no, u ovom slučaju radi se, ne o max fps-u, nego o minimalnom - odnosno o famoznom cpu overheadingu, zbog kojeg bi mu 7950 ili 270x stvarale veće probleme nego gtx660 u smislu minimalnog fps-a

dakle, što mu vrijedi što će 7950 potegnuti povremeno i do 80 fps-a u nekoj igri (bubam), ako mu svako malo bude padala ispod 30, dok će mu 660 raditi daleko stabilnije na nekih 40-60, dakle s manjim max fps-om, ali bez padova u neigrivi i trzajući dio min fps-a

za dx12 još ne znamo hoće li riješiti taj problem

dakle, da on ima jači proc ne bi bilo rasprave - 7950 bez greške

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.8.2015 10:57 (picajzla0707).
12 godina
neaktivan
Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU

A hoće li mi biti bottlenecka ako kupim 7950?

Poslje mislim uzeti još rama i procesor

0 0 hvala 0
15 godina
Almin94 kaže...

Do kojeg napona bi Noctua NH-D14 mogla drzati FX 8350?

Mislim da bi u ovom slučaju procesor prije crko od prenapona već od pregrijavanja.

14 godina
mrba kaže...

A hoće li mi biti bottlenecka ako kupim 7950?

Poslje mislim uzeti još rama i procesor

Ako ćeš uzimat jači procesor, HD7950 bez dvojbe. Tj to bi bila R9 380, ne?

12 godina
neaktivan

hoće li mi bottleneckat sa r9 270x dual x saphire oc?

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.8.2015 12:20 (mrba).

0 0 hvala 0
14 godina
Almin94 kaže...

Pa ovisi o chip-u. Ne može se to reći ovako napamet. Ali generalno se ne preporuča viši napon od 1.45V za 24/7 mada se to može rastegnut i do 1.5V a kao gornja granica za normalno žestoko clockanje je 1.55V. Kad se toliko diže napon treba razmišljat i o hlađenju VRM-a a ne samo CPU-a.

12 godina
neaktivan

Jel mi bolje uzeti tu hd 7950,gtx 660 ili r9 270,jer svim mi je ista cijena...

0 0 hvala 0
14 godina

HD 7950.

12 godina
neaktivan

Sa hd 7950 cr mi biti bottlenecka,ali što je taj bottleneck,to je kad se grafička ne iskorištava 100%,ali koliko će mi biti losija?koji fps?

0 0 hvala 0
14 godina

Bit će ti sa svakom grafom bottlenecka, al pokraj HD7950 se ostale grafe ne isplate kupovat previše, pogotovo za iste novce.

Pošto ti je u planu upgrade procesora, uzmi HD7950. Nećeš ju u svim igrama iskoristit u potpunosti, al će bit sasvim dovoljno do jačeg procesora.

15 godina
neaktivan
itomic009 kaže...
Almin94 kaže...

Pa ovisi o chip-u. Ne može se to reći ovako napamet. Ali generalno se ne preporuča viši napon od 1.45V za 24/7 mada se to može rastegnut i do 1.5V a kao gornja granica za normalno žestoko clockanje je 1.55V. Kad se toliko diže napon treba razmišljat i o hlađenju VRM-a a ne samo CPU-a.

Ma znam ali cini mi se da ga ne moze hladiti ni na 1.45V a kamo li na 1.5V (IBT). Mozda nije nesto ova Cooler Masterova pasta.

15 godina

Moraš uzeti u obzir da su visoke dnevne temperature pa to ostavi za hladnije dane.

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
Almin94 kaže...
itomic009 kaže...
Almin94 kaže...

Ma znam ali cini mi se da ga ne moze hladiti ni na 1.45V a kamo li na 1.5V (IBT). Mozda nije nesto ova Cooler Masterova pasta.

A sad, ne znam što se dešava kod tebe ali ja kad sam imao Noctu u nekoliko FX 83XX procesora nisam imao problema niti s jednim na tom naponu što se tiče hlađenja. I što kaže kolega, ako ti je sad u sobi 30C onda uzmi u obzir da će ti inače temperature bit barem 6 - 8C niže preko većeg djela godine.

9 godina
neaktivan

dali ja imam kakav bottleneck

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Marijan007 kaže...

dali ja imam kakav bottleneck

Mali bn imas.

14 godina

Hoce biti velik bottleneck ako uzmem GTX 960 na Phenom II 965BE na 3.8GHz?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
kobra24 kaže...

Da, hoce. Meni je 955BE na 4.0GHz kocio i HD6870 u nekim naslovima.

17 godina
kobra24 kaže...

U nekim DX11 igrama hoće, u mnogima neće (hoće ali ti neće biti bitno). U nijednoj DX12 igri ne bi trebao biti.

Twitter: @191x7
14 godina
191x7 kaže...
kobra24 kaže...

U nekim DX11 igrama hoće, u mnogima neće (hoće ali ti neće biti bitno). U nijednoj DX12 igri ne bi trebao biti.

U sveukupno jednoj dostupnoj DX12 igri zasad, koja je u alphi i koja radi probleme Nvidia grafama u DX12

Baš me zanima koliko bi DX12 poboljšanja donio u igrama poput Battlefield 3 i 4.

13 godina
protjeran
To nebus nikad doznao mozda u bf5;)
Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
14 godina

Da ima neki pametno odrađeni test s Mantleom u BF4 dobili bi neki uvid.

17 godina
buljo781 kaže...

Da ima neki pametno odrađeni test s Mantleom u BF4 dobili bi neki uvid.

Odradio sam. Još kada je Mantle bio nov.

Jedini problem kod Mantlea u BF4 je taj što je BF4 jedina Mantle igra u kojoj je Mantle BROKEN.

14 godina

Problem je i u tome što je s AMD grafama DX11 broken isto, osim onima na i7-icama.

Kad sam imao HD7850, DX11 se vrtio ko golo govno, a s Mantle-om je framerate bio fenomenalan, samo što igra nije bila igriva zbog memory leaka.

Da sad mogu usporedit DX11 s GTX 970 i Mantle, onda bi mogao vidit napredak low level API-a, ali ne mogu.

Osim ako je netko s i5 ili ekvivalentnim i AMD grafom voljan samnom skočit na neki Siege of Shanghai server pa da vidimo na 1280x720 + ultra bez AA koliki je napredak DX11 vs Mantle.. Ako netko hoće, PM :)

13 godina
protjeran

đaba vam svi presli na nvidiju

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Moj PC  
5 0 hvala 0
17 godina
buljo781 kaže...

Problem je i u tome što je s AMD grafama DX11 broken isto, osim onima na i7-icama.

Kad sam imao HD7850, DX11 se vrtio ko golo govno, a s Mantle-om je framerate bio fenomenalan, samo što igra nije bila igriva zbog memory leaka.

Da sad mogu usporedit DX11 s GTX 970 i Mantle, onda bi mogao vidit napredak low level API-a, ali ne mogu.

Osim ako je netko s i5 ili ekvivalentnim i AMD grafom voljan samnom skočit na neki Siege of Shanghai server pa da vidimo na 1280x720 + ultra bez AA koliki je napredak DX11 vs Mantle.. Ako netko hoće, PM :)

Mantle ima gadne probleme s štekanjem, konstantni framedropovi očiti na cpu grafu u igri, onak točno se vidi i čini igru neigrivom.

I to što pojede previše RAM, ako imaš grafu s manje od 2GB vRAM ne vrijedi ti Mantle ni na najnižim detaljima - bude neigrivo.

14 godina

Znam ja to sve, iskusio iz prve ruke, al ako znamo koliki je framerate advantage Mantlea naspram DX11, onda možemo vidjet koliko bi DX12 okvirno donio poboljšanja u igrama poput BF4.

17 godina
buljo781 kaže...

Znam ja to sve, iskusio iz prve ruke, al ako znamo koliki je framerate advantage Mantlea naspram DX11, onda možemo vidjet koliko bi DX12 okvirno donio poboljšanja u igrama poput BF4.

Average je očajan jer sve useru ti cpu frametime spajkovi. Kada bi njih eliminirali, Mantle bi imao onoliko više koliko je u DX-u grafa bottleneckana.

14 godina

Ak bi testirali na mjestima na kojima sam uočio bottleneck, ne bi average imao nikakvog utjecaja, spajkovi bi bili nebitni.

15 godina
protjeran

Evo nakon prelaska s i5 4690K (@4.5ghz) na i7 5820K (@4ghz), GPU usage je u GTA V skocio sa 60-70% u gradskoj guzvi na 95-99%, minimalni framerate skocio sa 41-42 na 56-57fps. Kad 5820K dignem na isti takt od 4.5ghz razlika je jos veca...

Pouka je da ako hocete mid-range amd karticu iskoristiti do kraja, kupite haswell-e 

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.8.2015 13:11 (ansha).
Moj PC  
1 2 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice