Pozdrav svima,
Već danima kupujem novu grafičku, i evo nakon puno savjeta od kolega sa foruma, odlučio sam se na ovu ASUS-ovu 5850 upakiranu u overclockersku ediciju.
Po obećanju, napisati ću po koju riječ o toj kartici, čisto da možda još nekom dam ideju za kupovinu.
ASUS EAH5850 DirectCU 1GB
(neda mi se vaditi karticu iz kompa, pa sam bacio sliku kartice pokupljenu sa neta)
Uglavnom, par riječi.
Kartica izgleda sasvim pristojno. Ima bolje sređeno napajanje od referentnih 5850, ali i nešto više struje troši.
Stoga kartica zahtjeva 1x6pin PCIX naponski kabel i 1x8pin naponski kabel.
U dijelu gdje se nalazi napajanje kartice, na ASUSovom modelu se vidi puno veći broj kondenzatora i ostalih komponenti za kvalitetniji i stabilniji napon pri velikom overkloku.
Još jedan dodatak koji se vidi na gornjem rubu je jedna metalna ploča koja je pričvršćena uz cijelu dužinu kartice koja ne dozvoljava savijanje PCBa.
Nešto sam čitao da određeni modeli u toj seriji kartica dolaze podešeni na frekvencije od 5870 modela, i evo potvrđujem da je i moja čim sam je instalirao bila namještena na 850MHz odnosno 1200MHz.
Na tim frekvencijama kartica kartica drži 53c u idle i potpuno je nečujna.
Na 725MHz - 1000 koje bi trebale biti njezine tvorničke postavke, temperatura je 38c-40c u idle, isto tako nečujno.
Karticu još nisam konkretno testirao, ali probao sam koliko overclock ima i uspio sam par Vantage testova odvrtiti.
Karticu sam sa 1.25V digao na 1000/1200 i prešao sam 19.000 GPU bodova na 3DMark Vantage Performance testu.
(zabunom nisam napravio SS)
EDIT: Nisam išao dalje sa voltažom i overclockom, jer ipak ne želim sve spaliti prvi dan.
Na defaultnim voltažama uspio sam dići na 950/1200 i dobio 18.416 GPU bodova.
Kartica je na kraju glatko prešla rezultate od 5870 kartica, čak i nekih overklokiranih edicija.
Zaključio bi ovaj kratki pregled kartice sa cijenom, ona je u Protisu 2400kn.
To je za 300kn više od naj jeftinije VTX3D 5850 kartice, a po mom mišljenju tih 300kn se skroz isplati dodati pri kupovini.