AMD Radeon R9 300/Fury Series

poruka: 6.870
|
čitano: 629.051
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
AMD Radeon R9 300 Series

Nvidia bolje surađuje s developerima i već dugo vremena ima kvalitetnije drivere, to je stavka koju treba imati na umu. Što se tiče potrošnje, malo koga je briga za veću potrošnju u smislu računa za struju - ono što je problem je što ljudi sa solidnim napajanjima moraju razmišljati o uzimanju jačeg. Ja bih mogao uštekati 290 na svoje, to bi vjerojatno funkcioniralo, no ne znam želim li toliko mrcvariti napajanje koje bi trebalo biti više nego dovoljno s obzirom na današnje standarde potrošnji komponenti. Naravno da mi ne pada na pamet uzimati novo napajanje pored ovog, za te novce uzmem 970 i to je to. Vjerojatno ima još dosta ljudi koji razmišljaju ovako. Maxwell je toliko dobro složen da gtx970 ide i u mini izvedbi, tržište mini atx računala je sve popularnije i to s razlogom.

Što se tiče srednjeg segmenta, unatoč skepsi oko gtx960 i 128bit-a, ispostavilo se da je to izvrsna kartica za 1080p s mizernom potrošnjom i fantastičnim oc potencijalom. Sada je već ima za  ~1600kn kod nas.

Gdje je tu amd? Ako su ove cijene AMD-a točne, malo tko sa ikakvim poznavanjem gpu tržišta bi ih trebao kupovati. Da se razumijemo, ja sam imao hd4870 4 godine i nisam nikakav fanboy, možda čak malo više navijam za AMD. Vidjet ćemo za koji dan, no ove najave su mi prilično razočaravajuće.

Tread softly because you tread on my dreams.
Moj PC  
2 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Re: AMD Radeon R9 300 Series
ElektričnaOvca kaže...

Nvidia bolje surađuje s developerima i već dugo vremena ima kvalitetnije drivere, to je stavka koju treba imati na umu. Što se tiče potrošnje, malo koga je briga za veću potrošnju u smislu računa za struju - ono što je problem je što ljudi sa solidnim napajanjima moraju razmišljati o uzimanju jačeg. Ja bih mogao uštekati 290 na svoje, to bi vjerojatno funkcioniralo, no ne znam želim li toliko mrcvariti napajanje koje bi trebalo biti više nego dovoljno s obzirom na današnje standarde potrošnji komponenti. Naravno da mi ne pada na pamet uzimati novo napajanje pored ovog, za te novce uzmem 970 i to je to. Vjerojatno ima još dosta ljudi koji razmišljaju ovako. Maxwell je toliko dobro složen da gtx970 ide i u mini izvedbi, tržište mini atx računala je sve popularnije i to s razlogom.

Što se tiče srednjeg segmenta, unatoč skepsi oko gtx960 i 128bit-a, ispostavilo se da je to izvrsna kartica za 1080p s mizernom potrošnjom i fantastičnim oc potencijalom. Sada je već ima za  ~1600kn kod nas.

Gdje je tu amd? Ako su ove cijene AMD-a točne, malo tko sa ikakvim poznavanjem gpu tržišta bi ih trebao kupovati. Da se razumijemo, ja sam imao hd4870 4 godine i nisam nikakav fanboy, možda čak malo više navijam za AMD. Vidjet ćemo za koji dan, no ove najave su mi prilično razočaravajuće.

Srednji segment, tu AMD ipak malo vodi, 280, po mom mišljenju je superiorni naspram 960. Zato i jesam uzeo 280 preko 960.

Sad koštaju podjednako, al' kad sam ja uzimao, 960 je još bio svjež i ispod 1900kn ih nije bilo, a Sapphire 280 je bio 1750kn u Futuri.

15 godina
neaktivan
AMD Radeon R9 300 Series

Koliko je GTX 970 novija od 290X? Morate i na to gledati. Isto mi nije jasno zasto je bitna potrosnja/temperatura grafulje, dok je tiha mene nije briga (a ako ne kupite referentnu, bit ce i tiha i hladna). Na koncu morate shvatiti da nVidiju, ni AMD nije briga za vas, nVidija ima love pa ju nije briga ako zajebe (kao sa memorijom u doticne 970) i nije ju briga za vas pa opice jake cijene na kartice (npr. GTX 960) koje ce ionako ljudi kupovat jer imaju fanbase (kao apple i razer) koji ne bi kupili AMD ono nikad, pa ni tad. AMD je jadan pa mora stavljat nize cijene samo da se odrzi, a i cinjenica je da ih nVidija gazi, ali ne zato jer imaju bolje GPU-ove nego zato jer imaju vise love, cuju se dalje, gameworks, Witcher 3, palis igre svugdi pise nvidija... Ja bih rekao da je GTX 970 bolja kupnja, ali bih isto rekao da je pre glupo kupovati u ovom trenutku karticu ako ce uskoro izaci nova AMD-ova serija, pa makal bila rebrand donit ce manje cijene u oba tabora.

LoL acc THCJoshi
Moj PC  
14 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Jonja kaže...

Koliko je GTX 970 novija od 290X? Morate i na to gledati. Isto mi nije jasno zasto je bitna potrosnja/temperatura grafulje, dok je tiha mene nije briga (a ako ne kupite referentnu, bit ce i tiha i hladna). Na koncu morate shvatiti da nVidiju, ni AMD nije briga za vas, nVidija ima love pa ju nije briga ako zajebe (kao sa memorijom u doticne 970) i nije ju briga za vas pa opice jake cijene na kartice (npr. GTX 960) koje ce ionako ljudi kupovat jer imaju fanbase (kao apple i razer) koji ne bi kupili AMD ono nikad, pa ni tad. AMD je jadan pa mora stavljat nize cijene samo da se odrzi, a i cinjenica je da ih nVidija gazi, ali ne zato jer imaju bolje GPU-ove nego zato jer imaju vise love, cuju se dalje, gameworks, Witcher 3, palis igre svugdi pise nvidija... Ja bih rekao da je GTX 970 bolja kupnja, ali bih isto rekao da je pre glupo kupovati u ovom trenutku karticu ako ce uskoro izaci nova AMD-ova serija, pa makal bila rebrand donit ce manje cijene u oba tabora.

Fino napisano. Ako Nvidia nastavi preuzimati tržište, neće biti tako lijepo za nas.

13 godina
AMD Radeon R9 300 Series

280x je mozda bolja kupnja ali nvidia je bolja kupnja po meni, 4gb verzija 960 gaming je "taman" za danasnje igre po meni.

Moj PC  
0 7 hvala 0
14 godina
neaktivan
Luka123 kaže...

280x je mozda bolja kupnja ali nvidia je bolja kupnja po meni, 4gb verzija 960 gaming je "taman" za danasnje igre po meni.

Da mi je znati što je pjesnik želio reći

15 godina
protjeran
Jonja kaže...

Po leakanim informacijama o cijenama ne cini se da ce biti tako, ako je ono istina, nvidia moze slobodno i dignut cijene...

10 godina
neaktivan
Luka123 kaže...

Neće 4GB pomoći baš, dobrodošlo je, bolje nego 2, al i dalje ima usku sabirnicu i sama jezgra je što diktira kako će da "fercera" u igrama. 280x šiba 960, 280 je ravan 960. Frend ima 960 na i5-4440, ja Sapphire 280 i5-4460 i u GTA V sam imao bolje performanse, prosječno bolji AVG FPS.
No, razlika od 1 i kusur FPS razlike je u granicama marginalne pogreške, jednake su, a i cijena je jednaka. Kad sam ja uzimao, bila je druga priča, naginjalo se na AMDovu stranu jer je 960 bila svježa i skuplja dosta.

15 godina
neaktivan

Nista neznas dok AMD ne izbaci to, jer ako izbaci po ovim cijenama to smo vec rekli da se mogu pokopat. AMD to zna i sumnjam da ce stavit tako visoke cijene.

LoL acc THCJoshi
17 godina
neaktivan
axos kaže...

Većini nije bitna efikasnost arhitekture nego rezultat/cijena, a temperatura je bitna samo ako se želi OCat i to malo žešće. Cijena najmanje bitna? Mora da onda imaš Titan X u SLI izvedbi. Jer mislim da je to većini hrvata prva stavka koju gledaju (nisam ni ja izuzetak). R9 290 i Gtx 970 bi se dalo raspravljat. Da li 80W razlike opravdava 20% višu cijenu i 0,5GB RAMa manje?

Moja logika je da kad se već daje 2.5k-3k kn za karticu nema smisla gledati u parsto kn gore dolje da bi u konačnici dobio kompletniju(tišu, hladniju, efikasniju) karticu koji možeš clockat koliko želiš bez da ona pojačano grije cijelo kućište i ostale komponente. Razlika u cijeni je trenutno kod nas 15%, MSI R9 290 vs MSI GTX 970.

Ima li ikoja igra pa i na 4k rezoluciji u kojoj R9 290 ima značajnu prednost zbog 0,5GB više?

14 godina
Ova R9 380 če biti nezanimljiva ako cijena ne bude ispod 1600kn,jer je to ništa drugo nego osvježeni R9 285.GTX960 za slične novce po meni je bolja kupnja,istina kaska perfomansama za koji postotak ali nadoknađuje to izvrsnim OC potencijalom,niskom bukom i zagrijavanje i ne treba neka snažna napajanja od preko 500W.
13 godina
VedranMik kaže...
Luka123 kaže...

Neće 4GB pomoći baš, dobrodošlo je, bolje nego 2, al i dalje ima usku sabirnicu i sama jezgra je što diktira kako će da "fercera" u igrama. 280x šiba 960, 280 je ravan 960. Frend ima 960 na i5-4440, ja Sapphire 280 i5-4460 i u GTA V sam imao bolje performanse, prosječno bolji AVG FPS.
No, razlika od 1 i kusur FPS razlike je u granicama marginalne pogreške, jednake su, a i cijena je jednaka. Kad sam ja uzimao, bila je druga priča, naginjalo se na AMDovu stranu jer je 960 bila svježa i skuplja dosta.

Mislio sam na ovu ako bi kupovao 960...
http://www.scan.co.uk/products/4gb-asus-gtx-960-strix-directcu-ii-oc-pcie-30-7010mhz-gddr5-gpu-1228mhz-boost-1317mhz-cores-1024-dp-

U nas je bilo kupit u linksa mislim nema je vise, neda mi se trazit po nabavi...

Ovo sto je pjesnik htio reci, jednostavno sam veci fan nvidie i asusa opcenito nikad problema s njima, sve ostalo mi se kvarilo. Sad 280x ko me se svidja nek kupi ima ih brdo na njusci za 1400 kn sa garancijom, je cinjenica da su jeftine i da ce im cijena jos pasti kad izadje nova serija, ali zasto onda 280x kupovati, a ne ici na 290??

13 godina
neaktivan
AMD Radeon R9 300 Series

Zasto uzeti 290 a ne 280x? Mozda zato sto za 290 treba dosta jaci proc, napajanje i velika je razlika u cijeni. Sta je pjesnik htio reci kod tebe to samo ti znas.

P.S. kad pricamo o clockanju, znas li ti da je 280 iliti 7950 cip mozda i najjaci cip sa OC potencijalom u zadnje 2-3 generacije grafa ako se ne varam i moze se vecina njih clocknuti za 15-25% vecih performansi! Znas li ti koliko je to vazno u ovom slucaju?!

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.6.2015 16:30 (chaselol).
Moj PC  
1 2 hvala 0
11 godina
neaktivan

I ja se bojim da R9 380 nece biti nista posebno, jedino 390X i Fury/X ce biti nesto, takav osjecaj imam

Battlelog: D3lBoy-00
14 godina
neaktivan
Luka123 kaže...
VedranMik kaže...
Luka123 kaže...

Mislio sam na ovu ako bi kupovao 960...
http://www.scan.co.uk/products/4gb-asus-gtx-960-strix-directcu-ii-oc-pcie-30-7010mhz-gddr5-gpu-1228mhz-boost-1317mhz-cores-1024-dp-

U nas je bilo kupit u linksa mislim nema je vise, neda mi se trazit po nabavi...

Ovo sto je pjesnik htio reci, jednostavno sam veci fan nvidie i asusa opcenito nikad problema s njima, sve ostalo mi se kvarilo. Sad 280x ko me se svidja nek kupi ima ih brdo na njusci za 1400 kn sa garancijom, je cinjenica da su jeftine i da ce im cijena jos pasti kad izadje nova serija, ali zasto onda 280x kupovati, a ne ici na 290??

280x vs 960. Amd daje malo bolje performanse, Nvidia daje nižu cijenu, nižu potrošnju, niži tdp, 1GB rama više (da li je potrebno nisam siguran).

Sve u svemu nvidia malo preteže na svoju stranu. A zašto ne 290 je ako nemaš dovoljno para za nju ili ako ti treba bolje napajanje.

13 godina
neaktivan
axos kaže...

280x vs 960. Amd daje malo bolje performanse, Nvidia daje nižu cijenu, nižu potrošnju, niži tdp, 1GB rama više (da li je potrebno nisam siguran).

Sve u svemu nvidia malo preteže na svoju stranu.

Pobrkao si neke stvari. 

280 na stock vrijednostima je blizu 960ke negdje je 280 bolja negdje 960 ali to je mizerija. Sad 280 se fenomenalno clocka, preko 80% njih se clocknu bez problema i vece temperature za 20% dok je situacija kod 960 obrnuta, pogledao sam tonu bencha i apsolutno nisu uspjeli clocknuti 960 stabilno iznad 10-12%! Znaci i uz staj clock dobijes grafu koja je onako recimo blizu "280X" ali sta se desi kad se 280X oc-a? ;)

Dalje, govoris da 3GB je nepotrebno, da je 2GB dovoljno...znaci svi koji su kupili gtx 970, 980/ti r9 280/290/X su napravili gresku jer te grafe imaju visak memorije? Daj ne budi smijesan, molim te :)

960 je fina karta za ljude koje imaju slabiji cpu i slabije napajanje jer nije veliki potrosac niti puno zahtjevna za sirovom procesorskom snagom, ali gledajuci cisto po performansama koga to briga?!

Dok ne izadje TI verzija te kartice, ona je totalni promasaj pa hejtajte koliko hocete ali to je cinjenica.

14 godina
AMD Radeon R9 300 Series
Ista cijena, praktički iste performanse i tebi je promašaj? Treba napomenuti da je 960 novija kartica sa mnogim novim featuresima, a definitivno jedna od korisnijih je da ima full HEVC podršku što je bitno za 4k playback. To čak nemaju ni jače 970, 980
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
chaselol kaže...
axos kaže...

Sve u svemu nvidia malo preteže na svoju stranu.

Pobrkao si neke stvari. 

280 na stock vrijednostima je blizu 960ke negdje je 280 bolja negdje 960 ali to je mizerija. Sad 280 se fenomenalno clocka, preko 80% njih se clocknu bez problema i vece temperature za 20% dok je situacija kod 960 obrnuta, pogledao sam tonu bencha i apsolutno nisu uspjeli clocknuti 960 stabilno iznad 10-12%! Znaci i uz staj clock dobijes grafu koja je onako recimo blizu "280X" ali sta se desi kad se 280X oc-a? ;)

Dalje, govoris da 3GB je nepotrebno, da je 2GB dovoljno...znaci svi koji su kupili gtx 970, 980/ti r9 280/290/X su napravili gresku jer te grafe imaju visak memorije? Daj ne budi smijesan, molim te :)

960 je fina karta za ljude koje imaju slabiji cpu i slabije napajanje jer nije veliki potrosac niti puno zahtjevna za sirovom procesorskom snagom, ali gledajuci cisto po performansama koga to briga?!

Dok ne izadje TI verzija te kartice, ona je totalni promasaj pa hejtajte koliko hocete ali to je cinjenica.

Što sam pobrkao Ja san napisao da 280x ima malo bolje performanse, to si napisao i ti.

Nvidia daje nešto nižu cijenu oko 100 kn na nabava.net

TDP je za 960 120w a za 250w za 280x ---Nvidia hladnija.

Kakva pobogu 2gb. Govorim o gtx 960 s 4GB dok amd ima 3GB. I taj 1GB kažem da neznam koliko ima utjecaja jer ne znam da li ima dovoljno snage da iskoristi sva 4gb. Odnosno da za 1080p možda dovoljno 3GB i da će oni s više monitora ili većom rezolucijom možda poželjeti bolju karticu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.6.2015 17:16 (axos).
13 godina
neaktivan
AMD Radeon R9 300 Series

Tako je i AMD isto radio kad je hvalio 260X govoreci da ima TrueAudio, super fensi dodatak o kome se vise i ne prica. Veoma bitno da se o tome i ne prica da ce biti u 980ti a bas im znaci kad nisu ga ubacili u 970/980 kartice. Sve je to kul ali, wall od text OC razlike, necu ponovo pisem procitaj.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
axos kaže...

Što sam pobrkao Ja san napisao da 280x ima malo bolje performanse, to si napisao i ti.

Nvidia daje nešto nižu cijenu oko 100 kn na nabava.net

TDP je za 960 120w a za 250w za 280x ---Nvidia hladnija.

Kakva pobogu 2gb. Govorim o gtx 960 s 4GB dok amd ima 3GB. I taj 1GB kažem da neznam koliko ima utjecaja jer ne znam da li ima dovoljno snage da iskoristi sva 4gb. Odnosno da za 1080p možda dovoljno 3GB i da će oni s više monitora ili većom rezolucijom možda poželjeti bolju karticu.

Uspoređuješ pogrešne kartice. R9 280 je dobar konkurent GTX960, a ima 3GB i košta isto kao GTX960 2GB, odnosno 500kn manje od GTX960 s 4GB. 

GTX960 2GB je za 1080p u knap dovoljna zasad, tako da nvidiji treba GTX960 Ti s bar 192bit sabirnicom i 3GB mem.

14 godina
neaktivan
Penryn kaže...

Uspoređuješ pogrešne kartice. R9 280 je dobar konkurent GTX960, a ima 3GB i košta isto kao GTX960 2GB, odnosno 500kn manje od GTX960 s 4GB. 

GTX960 2GB je za 1080p u knap dovoljna zasad, tako da nvidiji treba GTX960 Ti s bar 192bit sabirnicom i 3GB mem.

R9 280 - 1700kn

R9 280x - 2300kn

GTX 960 2GB - 1700kn

GTX 960 4GB - 2200kn

Score u 3D marku

R9 280    - 9700

R9 280x  -10860

GTX 960  -10500

Ako gledamo score npr s 3d markom GTX upada u sredinu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.6.2015 17:44 (axos).
15 godina
neaktivan
AMD Radeon R9 300 Series

Kad već radiš usporedbu, daj obje verzije 960-ice.

Ne predaj se nikada osim kad moraš - Grunf
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
chutac kaže...

Kad već radiš usporedbu, daj obje verzije 960-ice.

3dmark nažalost nema podjelu prema količini memorije ili brandu. Ali ljudi koji su testirali kažu da su u firestrike testu razlike unutar 1FPS.

Rezultati u igrama ovise od naslova do naslova. Ali uglavnom je razlika 1-3 FPSa (bez obrzira na rezoluciju). Izuzetak je BF:Hardline s rezultatima:

1080p:

60FPS 2GB

66FPS 4GB

1440p:

36FPS 2GB

43FPS 4GB

4k:

7FPS 2GB

21FPS 4GB

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.6.2015 18:28 (axos).
12 godina
chaselol kaže...

ma 280 je izvrsna grafa i sa 3gb vrama je možda sigurnija opcija trenutno za budućnost od 960 sa 2gb

no, ovo drugo što pričaš jednostavno nije istina

pa miša mu jarca, koliko sam vidio 280 ako se digne za 20 posto možeš biti sretan, a sve 960 koje sam gledao testove idu preko 30 posto od stock vrijednosti

sa boostom idu preko 1500mhz svi testovi koje sam gledao i jednostavno su bolji oceri od 280

drugo, u 95 posto igara 960 je stock vs stock jača od 280 i tu je negdje sa 285

svakome svoje, ti više voliš amd i sve pet, ali brate prestani pričati neistine

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.6.2015 18:46 (picajzla0707).
13 godina
protjeran
AMD Radeon R9 300 Series

i ti pricas bedastoce sry kaj moram tak reci, 960 se kloka eventualno od 5- do maximalno 20%, 280-tka podnosi jos veci oc, ako je full otkljucana do cak 40% to niti jedna zlatna 960 nemoze! nemoj mjesati boost taktove!lp

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Moj PC  
4 0 hvala 0
12 godina
Stjepanj kaže...

i ti pricas bedastoce sry kaj moram tak reci, 960 se kloka eventualno od 5- do maximalno 20%, 280-tka podnosi jos veci oc, ako je full otkljucana do cak 40% to niti jedna zlatna 960 nemoze! nemoj mjesati boost taktove!lp

zašto ne spominjati boost ako ga ima, ako je grafa nafrljena na 1500mhz boosta i to daje kad god ti zatreba

to je kao da ja tebi kažem da ne spominješ turbo kod intel procesora 

kako misliš 5-max 20 posto???

koji god sam test gledao idu preko 1500mhz i to je u odnosu na stock boost preko 30 posto

13 godina
protjeran
AMD Radeon R9 300 Series

kakav stock boost covjece? ako cemo tako racunati 280-tka koja nema boosta onda one idu i prek 40%, tako se to ne racuna prijatelju! Hd79xx je i dan danas ostala kralj zracnog overkloka od 40%, 280-tka(rebrand 7950) podnosi nesto manje no svakako veci postotak od 960! ak neznas po iskustvu nadi si po bespucima interneta!lp

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.6.2015 19:10 (Stjepanj).
Moj PC  
2 1 hvala 0
16 godina
AMD Radeon R9 300 Series

A kaj to sve ima sa serijom 300? Samo zagađujete temu.

StariGad_HR @battlefield StariGAD#2592 @ Diablo 3
Moj PC  
10 0 hvala 2
13 godina
protjeran
Butcher kaže...

bas sam to htio nadopisati! ako r9 290 sad kosta 2600kn(sto je poskupljenje od 200kn nego sto je bila dugo vremena) "polu nasljednik" ce kostati znaci barem 3000kn... ako ne i vise, tu onda ulazi gtx970 koja je odlicna po pitanju perfomansi, hladenju i buci! iako mi se ni osobno ne svida upitna kolicina rama!(s kojom sam se i sam uvjerio u stekanje kad se ram napuni do daske)

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.6.2015 19:17 (Stjepanj).
12 godina
Butcher kaže...

Kako nema veze pa izgleda da će R9 280 "postat" priko noći R9 380 i ako to tako bude ova rasprava ima itekako smisla pošto su direktni konkurenti GTX-ici 960

Sami sebi smo najveci neprijatelji
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.6.2015 19:25 (nicky.sl).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice