AMD Radeon R9 300/Fury Series

poruka: 6.870
|
čitano: 628.813
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
Re: AMD Radeon R9 300 Series
rambox kaže...
Penryn kaže...

Izgleda da nam dolazi punokrvni nasljednik HD 2900 XT. Nikad veća memorijska propusnost, jak gpu, al zato loče kao da sutra ne postoji. 

Koga uopče briga za potrošnju skupih grafa, ako imaš tolko love za ovakvu grafičku karticu boli te đon za potrošnju struje.

VedranMik kaže...

Malo mi je glupo što eto, opet rebrand 7950/280 dolazi. Imam 280, prezadovoljan za te novce, al' ono, skeptičan sam kako će se to sve razviti. 
I sad će svi srati po Fury-u zbog 4GB, no ne mogu staviti zbog limitacija tehnologije, oh sad kad krenu ovi NVidia fanatici...

To je ipak 4GB HBM memorija, dakle nije to obična ddr5 memorija koju moš nač na večini današnjih grafa.Kaj se tiče Nvidia jurišnika, za njih uvjek imaš dva spreja pa pošpricaj po potrebi, i eto odma bježe kao da su na raketni pogon.

Hahaha, oba videa vidjeh, al' ovaj drugi sam morao opet...a što je najjače, planiram uzeti 970 u budućnosti, možda. 

13 godina
dery kaže...

jadan onaj ko kupi ovaj rerebrand koji je na tržištu dvije godine za ovu cijenu šta je serviraju,ma idu mi na...

šta se preseravaju neka izbace samo fury a ne više ovo mamuzanje mrtvog konja

sudeci po ovome izgleda da ostajem jos godinu i pol na r9 290 posto vidim da nema kruha od njih

11 godina
neaktivan
AMD Radeon R9 300 Series

Tresla se brda, rodio se miš!

Postoje samo dvije beskonačne stvari: svemir i ljudska glupost, ali za svemir baš nisam potpuno siguran. (Albert Einstein)
Moj PC  
1 1 hvala 0
13 godina
protjeran
mrki_tua kaže...

O cemu ti??

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
14 godina
Stjepanj kaže...
 O cemu ti??

Pisao poruku pospan, na drogama, pijan možda.

http://www.bug.hr/forum/board/opcenito-o-ict-biznisu/17.aspx?sort=act
13 godina
neaktivan
dery kaže...

jadan onaj ko kupi ovaj rerebrand koji je na tržištu dvije godine za ovu cijenu šta je serviraju,ma idu mi na...

Izbacuju "rebrand" vecinim zato sti nvidia nema sta ds izbaci kvalitetnije ii nivo/inovativno osim grafe sa 3.5gb sto je fijasko sam po sebi i samar svim fanboyima.

Realno grafe od 7xxx serije ce biti i vise nego dovoljne za gaming naredne 2-3 godine pa samo samo sibaju rebrand i jacaju grafe driverima...ne vidim sta je tu lose zaista...

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
13 godina
protjeran
AMD Radeon R9 300 Series

680 je identicna 770, 780 i 780ti su hw zvjeri naspram okrljastene gtx970/980, jedna klokana 780 cak prestize gtx980 u nekim testovima, rokaju nekakve titane s vise rama..nisam odusevljen kao ni s gtx970, 980ti je sasvim druga prica;)Amd-ov fury gpu ce tu napraviti malu revoluciju,em izgledom em perfomansama!lp

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Moj PC  
6 1 hvala 0
15 godina
dery kaže...

Ako želiš da kupiš novu konfiguraciju u ponudi nećeš imati starije grafičke kartice već isključivo novu seriju po cijeni segmenta tržišta kojem su namjenjene. Dakle, vlasnici 280X neće pohrliti u prodavnice da kupe 380X i zamjene "staru" već će novu seriju kupiti oni kojima se recimo pokvari stara  i odluče kupiti novu ili oni koji žele nadograditi....

16 godina
neaktivan
chaselol kaže...
dery kaže...

Izbacuju "rebrand" vecinim zato sti nvidia nema sta ds izbaci kvalitetnije ii nivo/inovativno osim grafe sa 3.5gb sto je fijasko sam po sebi i samar svim fanboyima.

Realno grafe od 7xxx serije ce biti i vise nego dovoljne za gaming naredne 2-3 godine pa samo samo sibaju rebrand i jacaju grafe driverima...ne vidim sta je tu lose zaista...

Nemoj bit smješan. Nisu mogli dosad napravit drivere koji valjaju a sad kao budu.

13 godina
neaktivan
AMD Radeon R9 300 Series

Pogledaj novog witchera, radio bolje na amd grafama bez novih drivera od konkurencije koja je dobila par updatea u par dana, tako da ta prica pada u vidu (ako izostavimo cf problem)

Istina je da ni nvidia nije tako sjajna kao prije, dosta ljudi se zali i na njihove drivere, da cestocrashaju itd pogotovo 9xx serija.

Moj PC  
4 1 hvala 0
17 godina
AMD Radeon R9 300 Series

ma zadnjih godina preskakanje serije ili čak dvije je bila i ostala možda najpametnija opcija. osim ako nisi išao sa mid segmenta na higend ok.

manje više ako si išao na istu klasu novije serije nemože se reći da nisi dobio skok u performansama ali koliko je to isplativo otom potom, 1500-2000 kuna za 10-15% (ako) bolje performanse da zamjeniš nešto što radi sasvim ok.

ČVARCI = ČIPS OD SVINJE
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
chaselol kaže...

Pogledaj novog witchera, radio bolje na amd grafama bez novih drivera od konkurencije koja je dobila par updatea u par dana, tako da ta prica pada u vidu (ako izostavimo cf problem)

Istina je da ni nvidia nije tako sjajna kao prije, dosta ljudi se zali i na njihove drivere, da cestocrashaju itd pogotovo 9xx serija.

Jedna igra dobro radi u odnosu na 90% drugi koje ne rade.

17 godina
neaktivan
chaselol kaže...

Situacija je zapravo suprotna. Kako stvari trenutno stoje Nvidia neće imat uopće potrebe izbacivat ništa novo jer izgleda da će AMDov novi flagship biti jedva jači od GTX 980Ti, a koliko truda, vremena i novca potrošeno na HBM. 

Jasno da ne vidiš ništa loše u tome što nam kartice iz 2011. prodaju pod novo kad ne vidiš dalje od igara. 

13 godina
neaktivan
AMD Radeon R9 300 Series

Kojih 90% sta pricas covjece, sta se gubis 

Jel tebi normalno da izadje igra na trziste koja ce bolje raditi na X grafama nego na Y grafama iste jacine?

To je poluproizvod ako mene pitas, da programeri nisu sposobni odraditi svoj posao kako treba, a pored toga sto X proizvodjac plati da njihove grafe bolje rade?!

Zar to nije debilana i uvreda za gamere, za njih same jer im proizvod nece vidjeti niti zaigrati populacija sa Y grafama? To je jadno prije svega, ali ipak s vremena na vrijeme pojave sr naslovi tipa witcher koji zasluzuju svu tu pompu zbog kvaliteta izrade kako softverski tako i igracki a druge kvazi-igre necu da pominjem.

@penryr jos 300 serija nije izasla tako da jos UVIJEK su to sve price tipa rekla-kazala, cekamo bench! A sto se tice toga za sta ja koristim svoju grafu to je moj izbor i tebe se ne tice sta ja i dokle vidim.

Poruka je uređivana zadnji put ned 14.6.2015 11:57 (chaselol).
Moj PC  
4 0 hvala 1
13 godina
AMD Radeon R9 300 Series

GTA V isto generalno bolje radi na amd karticama, r/grandtheftautoVpc je prepun postova sa problemima/stutterom na 9xx seriji nvidija kartica. A da ne pričam o tome kako se zadnje 3 verzije nvidija drivera ruše non-stop, čak i u desktopu. To se meni na amd driverima nikad nije desilo.

edit: i da, 3xx serija će najvjerovatnije biti žešći fejl i predviđam da će amd izgubit dodatni udio u tržištu te da će prije pascala to izlgedat na 80/20 ili 85/15 nvidija/amd udio. AMD mora bit bar 20% bolji od nvidije za istu cijenu kako bi ga kupci uzimali a nekad i to nije dovoljno....

Poruka je uređivana zadnji put ned 14.6.2015 12:05 (kenan.M).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
chaselol kaže...

@penryr jos 300 serija nije izasla tako da jos UVIJEK su to sve price tipa rekla-kazala, cekamo bench! A sto se tice toga za sta ja koristim svoju grafu to je moj izbor i tebe se ne tice sta ja i dokle vidim.

A čekamo testove, da. Kamo sreće da ne bude onako kako sam gore napisao, jer bi dobili odlične kartice a i nvidia bi još morala spustit cijene. 

Naravno da se mene ne tiče dokle ti vidiš ali ne možeš reći da nema problema u tome što nema napretka u GPU arhitekturi(konkretno kod AMDa) još od 2011. Do HD7xxx serije smo otprilike svako godinu dana dobijali novu, bržu i efikasniju arhitekturu a sad mirujemo već ohoho godina.

14 godina
HD7xxx serija je bila nešto novo,naspram HD6xxx serije koja je jedva bila bolja od HD5xxx.Današnja R9 serija je samo rebrandirana HD7xxx uz dodatak odnosno zamjene prijašnjeg high enda HD7970 u neki med-high.R9 290 i 290X su u suštini isto što i Fury X,dovoljno je u prodaju pustiti samo dvije nove grafe i nazvati ih potpuno nova serija,ali ni nvidia nije po tom pitanju ništa bolja ali su uspjeli napraviti efikasnu GTX9xx seriju koja manje troši od prijašnje serije.Npr jedna GTX980Ti koja troši približno ili zeru više struje od npr R9 280X s TDP od 250W,a malo je reči da ju spomenuta GTX980Ti po pitanju perfomansi kolje za više od 2 puta.AMD mora pod hitno srozati potrošnju novih grafi jer im med segment troši e.energije kao snažnjiji nvidia high end.
13 godina
AMD Radeon R9 300 Series

Leak cijena u evropi

MSI (delivery date: June 16)

• MSI R9 390X Gaming 8G - €549.90

• MSI R9 390 Gaming 8G - €459.90

• MSI R9 380 Gaming 4G - €299.90

• MSI R9 380 Gaming 2G - €269.39

• MSI R9 380 2GD5T OC - €249.39

• MSI Gaming R7 370 4G - €219.90

• MSI Gaming R7 370 2G - €189.90

• MSI R7 370 2GD5T OC - €184.39

• MSI R7 360 2GD5 OC - €139.39

Sapphire (delivery date: June 16)

• Sapphire R9 390X Tri-X OC 8GB - €549.90

• Sapphire R9 390 Nitro 4GB - €549.90

• Sapphire R9 380 Nitro Dual-X OC 4GB - €299.90

• Sapphire R9 380 ITX Compact OC 2GB - €269.90

• Sapphire R9 380 Dual-X OC 2GB - €269.90

• Sapphire R7 370 Nitro Dual-X OC 4GB - €214.39

• Sapphire R7 370 Dual-X OC 2GB - €189.90

GigaByte (delivery on 18 June)

• Gigabyte R9 390X 8GB Gaming G1 - €499.90

• Gigabyte R9 390 Gaming G1 8GB - €419.90

• Gigabyte R9 380 Gaming G1 4GB - €289.90

• Gigabyte R9 380 WindForce 2x OC 2GB - €259.90

• Gigabyte R7 370 WindForce 2x OC 2GB - €179.90

Ako je ovo istina onda R.I.P AMD, jedino ako se 380 pokaže u benchu blizu 970 (sumnjam). 390/x je rebrand 290/x za 550 eura  Nadam se da nije istina, čekamo 16.6.

Moj PC  
2 2 hvala 0
14 godina
neaktivan
kenan.M kaže...

Leak cijena u evropi

MSI (delivery date: June 16)

• MSI R9 390X Gaming 8G - €549.90

• MSI R9 390 Gaming 8G - €459.90

• MSI R9 380 Gaming 4G - €299.90

• MSI R9 380 Gaming 2G - €269.39

• MSI R9 380 2GD5T OC - €249.39

• MSI Gaming R7 370 4G - €219.90

• MSI Gaming R7 370 2G - €189.90

• MSI R7 370 2GD5T OC - €184.39

• MSI R7 360 2GD5 OC - €139.39

Sapphire (delivery date: June 16)

• Sapphire R9 390X Tri-X OC 8GB - €549.90

• Sapphire R9 390 Nitro 4GB - €549.90

• Sapphire R9 380 Nitro Dual-X OC 4GB - €299.90

• Sapphire R9 380 ITX Compact OC 2GB - €269.90

• Sapphire R9 380 Dual-X OC 2GB - €269.90

• Sapphire R7 370 Nitro Dual-X OC 4GB - €214.39

• Sapphire R7 370 Dual-X OC 2GB - €189.90

GigaByte (delivery on 18 June)

• Gigabyte R9 390X 8GB Gaming G1 - €499.90

• Gigabyte R9 390 Gaming G1 8GB - €419.90

• Gigabyte R9 380 Gaming G1 4GB - €289.90

• Gigabyte R9 380 WindForce 2x OC 2GB - €259.90

• Gigabyte R7 370 WindForce 2x OC 2GB - €179.90

Ako je ovo istina onda R.I.P AMD, jedino ako se 380 pokaže u benchu blizu 970 (sumnjam). 390/x je rebrand 290/x za 550 eura  Nadam se da nije istina, čekamo 16.6.

EU cijene uvijek overpriced. A tek kad dođe u HR...

11 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...
mrki_tua kaže...

O cemu ti??

Vidit ćeš za koji dan, o cijenama, o priči, o 300 seriji, a ništa od toga, bar za obične smrtnike i isplativosti. I ne konzumiram droge, nisam nikad, a alkohol slabo već je 30 godina na leđima

Postoje samo dvije beskonačne stvari: svemir i ljudska glupost, ali za svemir baš nisam potpuno siguran. (Albert Einstein)
Poruka je uređivana zadnji put ned 14.6.2015 13:51 (mrki_tua).
10 godina
neaktivan
Penryn 

A čekamo testove, da. Kamo sreće da ne bude onako kako sam gore napisao, jer bi dobili odlične kartice a i nvidia bi još morala spustit cijene. 

Naravno da se mene ne tiče dokle ti vidiš ali ne možeš reći da nema problema u tome što nema napretka u GPU arhitekturi(konkretno kod AMDa) još od 2011. Do HD7xxx serije smo otprilike svako godinu dana dobijali novu, bržu i efikasniju arhitekturu a sad mirujemo već ohoho godina.

Jel AMD ista posebno uopste mjenjao u arhitekturi od HD4××× serije? Koliko znam, nije... HD4××× serija im je vjerovatno bila najbolja u blizoj povjesti, i to samo zato sto je Nvidia ukakila sa pecnicom zvanom fermi... Inace AMD je tada bio i napredniji u proizvodnom procesu(bio je na manjoj arhitekturi), sada to vise nije...

Poruka je uređivana zadnji put ned 14.6.2015 13:57 (skyhawk10).
13 godina
neaktivan
mrki_tua kaže...

Vidit ćeš za koji dan, o cijenama, o priči, o 300 seriji, a ništa od toga, bar za obične smrtnike i isplativosti. I ne konzumiram droge, nisam nikad, a alkohol slabo već je 30 godina na leđima

Cekaj malo kako onda nazivas korisnike 970 grafe i one koji je kupuju? Od jedne tako provjerene firme da ti uleti jedan kiks, koji je mrlja koja se nece izbrisati nikad?  Daj covjece, cijene ce biti vece od 2xx serije sto je normalno jer ce i grafe rebrand biti nesto jace sto zbog veceg clocka itd

Za 1080p gamera realno i dan danas amd 7xxx serija i nvidia 6xx je dovoljna da zavrti sve u 60 fps bez problema, zadnje dvije generacije grafa za gamere su nista drugo nego komercijala.

Jedino sto se moze nazvati next gen u zadnje dvije gen amd i nvidia je amd fury zbog hbm, 50% manja grafa a za performanse cemo vidjeti. 

Sve ostalo je "rebrand" pa makar se uhvatili najglupljeg razloga a to je manja potrosnja.

10 godina
neaktivan
AMD Radeon R9 300 Series

A sto tocno fali GTX970? Na stranu one polemike o alociranju VRAM-a, al ta grafa i dalje ima odlicne performanse i ok cijenu... To sto postoje neki koji bi performanse GTX980, sa cijenom GTX970, to je vec drugi par rukava...

0 0 hvala 0
17 godina
Penryn kaže...
chaselol kaže...

Ti očito nemaš poima kaj je to AMD GCN arhitektura.Ti bi htio neku novu GPU ahritekturu, a niti sam ne znaš kaj bi zapravo htio u praksi.AMD GCN GPU arhitektura, ona je zamišljena da se nadograđuje novim kerefekama i poboljšanjima.Nema tu nikakve potrebe za ništa novo, uostalom AMD GCN je dizajniran tako da bude čvrsto povezan sa CPU djelom, dakle to su APU/HSA tehnikalije kaj drugo.

http://www.bug.hr/forum/topic/vijesti-by-forumasi/hsa-heterogeneus-system-arhitecture-foundation/198626.aspx

AMD GCN arhitektura postoji u četri varijante, GCN1.0/GCN 1.1/GCN1.2/GCN1.3 = Fiji GPU.Nadam se da nema forumaša, koji još uvjek misle da je GCN 1.0 GPU(HD 7750) ista priča kao i GCN 1.2(Tonga) ili pogotovo GCN 1.3 GPU.

Realno gledano posebne grafe več dosta vremena imaju i više nego dovoljne performanse.Sad na red dolazi samo osjetno smanjenje potrošnje struje, ali to tek moš očekivat kad se GPU proizvodnja prebaci na 14 ili 16nm kaj drugo.Ali tu bi moglo biti znatnih problema, jer za sad niti 14nm ili 16nm baš i nije dovoljno ispeglan za velike i rastrošne GPU čipove.

AMD je negdje morao krenut sa HBM memorijom, zato su to nabacili na novi Fiji GPU jer su to mogli napravit bez problema.Da je AMD imao izbora jel, onda bi njihov APU bio prvi kandidat za HBM memoriju. Ali to nažalost za sad nije bilo moguče napravit u realnom vremenskom periodu, i nikako ne po sadašnjim puno previsokim cijenama HBM memorije.Dakle kratko i jasno HBM na Fiji GPU je prvi korak, pa kad stigne Zen APU sa HBM memorijom druge generacije onda ti bude sve jasno.

Za kraj jedna očita činjenica, tebi izgleda još nije jasno da je trenutno u AMD-u novi Zen CPU/APU u prvom planu. Sve ostalo je u drugom planu, jer AMD nema love na bacanje, a GPU dio smo več objasnili i to je to.

http://www.radiocrash.net/category/category/ekipa
Poruka je uređivana zadnji put ned 14.6.2015 14:47 (rambox).
10 godina
neaktivan
AMD Radeon R9 300 Series

Ah, dobri stari Rambox... Vijeciti optimista,pa cak i kada realnost govori drugacije... :D 

Al dobro,kad je AMD u pitanju, samo treba cekat da izbace nesto revolucionarno... Volio bi samo da to bude za Ramboxova zivotnog vijeka, jer covjek je stvarno zasluzio takvu zadovoljstinu... Ja da sam na celu AMD-a, ramboxa bi besplatno opskrbljivao svim AMD-ovim proizvodima do kraja njegovog(ili AMD-ovog) zivota, jer takav optimizam se ne vida cesto... 

5 0 hvala 0
17 godina
skyhawk10 kaže...

Ah, dobri stari Rambox... Vijeciti optimista,pa cak i kada realnost govori drugacije... :D 

Al dobro,kad je AMD u pitanju, samo treba cekat da izbace nesto revolucionarno... Volio bi samo da to bude za Ramboxova zivotnog vijeka, jer covjek je stvarno zasluzio takvu zadovoljstinu... Ja da sam na celu AMD-a, ramboxa bi besplatno opskrbljivao svim AMD-ovim proizvodima do kraja njegovog(ili AMD-ovog) zivota, jer takav optimizam se ne vida cesto... 

Nema tu nikakvog optimizma, nego samo činjenice točnije nakon 2012 godine AMD mjenja plovni put točnije CPU mozgove ili dizajnere.

AMD GPU, na ovom djelu nikad nije bilo problema

AMD CPU, Bulldozer CPU treba zaboravit, sad je tu Zen CPU Powered by Jim Keller

10 godina
neaktivan
AMD Radeon R9 300 Series

Rambox: Sjecam se tvojih istih stilova pisanja za vrijeme izlaska famozno propalog buldozera, koji se u pocetku jedva nosio sa starim Core2 procesorima, dok su iX procesori brisali pod sa svime sto je AMD imao u ponudi... Kad je GPU u pitanju, AMD je imao veliku sansu da promijeni tok sa HD4xxx i tada mu je stvarno krenulo, no Nvidia se brzo trznula i izbacila GTX4xxx, i od tada opet stara prica za AMD...  Ako gledamo cisto poslovanje AMD-a i njegovu zaradu, ti si jos uvijek samo optimista... Realista ces bit kada ce AMD doista izbacit nesto sto ce prodrmat Intel i Nvidiju, i kada cemo gledat AMD-ov profit, a ne gubitke i svakakva prestrojavanja u upravi... Jedino di AMD-u doista ide dobro su konzole, i tu je kralj, sve ostalo je banana vecega obujma... 

1 0 hvala 0
17 godina
skyhawk10 kaže...

Rambox: Sjecam se tvojih istih stilova pisanja za vrijeme izlaska famozno propalog buldozera, koji se u pocetku jedva nosio sa starim Core2 procesorima, dok su iX procesori brisali pod sa svime sto je AMD imao u ponudi... Kad je GPU u pitanju, AMD je imao veliku sansu da promijeni tok sa HD4xxx i tada mu je stvarno krenulo, no Nvidia se brzo trznula i izbacila GTX4xxx, i od tada opet stara prica za AMD...  Ako gledamo cisto poslovanje AMD-a i njegovu zaradu, ti si jos uvijek samo optimista... Realista ces bit kada ce AMD doista izbacit nesto sto ce prodrmat Intel i Nvidiju, i kada cemo gledat AMD-ov profit, a ne gubitke i svakakva prestrojavanja u upravi... Jedino di AMD-u doista ide dobro su konzole, i tu je kralj, sve ostalo je banana vecega obujma... 

A čuj Bulldozer je bio prenapuhan, i to od strane AMD-a i njihovog kasnije otpuštenog marketinga. Nije ovo tema o procesorima zato kratko i jasno, bez dobrih/sposobnih CPU dizajnjera ne moš napravit dobar CPU.Googlaj ime Jim Keller pa ti bude sve jasno, ne moš bez dobrih/provjerenih CPU dizajnera složit dobar CPU to nije moguče.Današnji AMD(2012+) je ljudskim resursima ili mozgovima totalno durkčiji, u odnosu na AMD(2008 godina) kad su krenuli dizajnirat Bulldozer CPU.

Ovo drugo kaj sam pozelenil, jesi ti svjestan da to kaj si napisal nema apsolutno nikakvog smisla.Godinama smo slušali priče, kako AMD APU neče nikad tjerat neku igrači konzolu nema šanse.Na kraju je ispalo sasvim nekaj drugo, pa eto konzole tjera APU u kojem radi CPU(jedini dobar i vrlo jeftin AMD Jaguar CPU) kojeg je malo tko realno očekivao u jednoj igračoj konzoli.Igrači dio konzola je vrlo veliko tržište, uostalom bit če još dvije igrače konzole u kojima če bit AMD APU.

15 godina
protjeran
AMD Radeon R9 300 Series

Ako su leakane cijene istina, moze AMD slobodno stavit kljuc u bravu odjela za graficke kartice. Pretuzno na sta je dosla ta firma...

Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
rambox kaže...

Ti očito nemaš poima kaj je to AMD GCN arhitektura.Ti bi htio neku novu GPU ahritekturu, a niti sam ne znaš kaj bi zapravo htio u praksi.AMD GCN GPU arhitektura, ona je zamišljena da se nadograđuje novim kerefekama i poboljšanjima.Nema tu nikakve potrebe za ništa novo..

Nisam ti mislio odgovorit, al ovo boldano je presudilo. Kako nema potrebe za ničim novim? Evo usporedit ćemo dva trenutna best buya, R9 290 i GTX970.

- cijena proizvodnje: AMD-a slobodno možemo reći ispadne skuplje napraviti R9 290 nego nvidiji GTX970, jer sama jezgra je veća, 438mm u odnosu na 398mm, ima širu(skuplju) sabirnicu i cijeli VRM mora biti bolji, skuplji zbog veće potrošnje. Al ajmo reći da to nije problem AMD-a već onog tko sklapa kartice(Sapphire, XFX itd), no zauzvrat im AMD mora dati GPU dovoljno jeftino da bi se njima isplatilo zezati s tim tj. da u konačnici zarade.

- performanse: Možemo reći da su u globalu R290 i GTX970 praktički identične po performansama.

- potrošnja: GTX 970 u prosjeku cucla 80 do 100W manje, što je ogromna razlika s obzirom da su obje na 28nm, po performansama su identične i cjenovno jako blizu.

- cijena kartice:najjeftinija GTX970 2659knnajjeftinija R9 290 2588kn (vani je razlika i veća, oko 500kn najjeftinija vs najjeftinija)

Znači AMD karticu koja ga ispadne skuplje(a i njegove vendore), koja troši minimum 80W više za iste performanse, mora prodavati primjetno jeftinije da bi ih uspio prodati. I sad opet rade rebrand istog tog proizvoda.. pa stvarno misliš da nema potrebe za nečim novim?

Vjerojatno mislite da sam protiv AMDa, al zapravo sam protiv "osrednjih" proizvoda.. i HD 2900XT sam "pljuvao" u njeno vrijeme, al zato kad je izašla HD3850 512MB uzeo sam je čim je postala dostupna jer je bila jednostavno potpun proizvod.

Poruka je uređivana zadnji put ned 14.6.2015 15:52 (Penryn).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice