AMD Navi izdvojena tema

poruka: 9.270
|
čitano: 1.749.802
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
protjeran
Re: AMD Navi
Krunoo7 kaže...
ansha kaže...

Nemojmo uspredjivat bios sa driverima unutar os-a...

Nitko nije spominjao drivere unutar os-a, a i koliko sam znam, kernel je dio OS-a, ako želiš bit dovoljna picajzla, sam kernel je driver za CPU.

Kernel je kernel, driver je driver, ne rastezi pojmove. To sta imaju dodirnih tocaka u funkcionalnosti ne znaci da su ista stvar. 

10 godina
ansha kaže...
Emilio Estavez kaže...

Danas nikome ne bi preporučio intel zadnje generacije za ozbiljni rad jer ne radi stabilno za razliku od AMD-a. 

Gluposti, ti mislis da se na trzistu moze prodavat cpu koji ne radi stabilno? Kako meni radi stabilno?

Očigledno da si na windowsima 11, ne koristiš programe za obradu videa i ne igraš igre koje ne rade na novom intelu... 

Emilio Estavez
16 godina
AMD Navi

Evo link za kolegu koji nije nikad čuo za mikrokernel CPU update za Intel

https://www.howtogeek.com/781308/intel-cpu-are-getting-mystery-critical-security-updates/

Očekujem naravno backpedaling o tome kako mijenjanje mikrokernela na samom procesoru

nije "driver update", ali na to smo već navikli

zato evo i jedan edukativni link

https://www.howtogeek.com/346627/what-is-firmware-or-microcode-and-how-can-i-update-my-hardware/

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.2.2022 19:41 (segregator).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
ansha kaže...

Kernel je kernel, driver je driver, ne rastezi pojmove. To sta imaju dodirnih tocaka u funkcionalnosti ne znaci da su ista stvar. 

ihush

Realno jedini čovjek koji će rješit raspravu, ne znam kako da ga taggam.

Say hello to my little friend
15 godina
Emilio Estavez kaže...

Za sad nemam loših iskustava s novim AMD driverima (od verzije 21.5.2 nadalje). Kad uspoređujem nvidiu i AMD obje grafičke/driveri imaju svoje muhe. Nvidia experience mi je žešće sranje, od kad sam ga maknuo, sve radi ok. Istina je da trenutno konfa za posao ima intel/nvidiu kombinaciju, a za "doma" je full AMD build. Prije 3 godine je intel/nvidia bila puno stabilnija konfiguracija i to je razlog da je koristim za posao. Danas nikome ne bi preporučio intel zadnje generacije za ozbiljni rad jer ne radi stabilno za razliku od AMD-a. Dok bi prije 3 godine rekao obrnuto, svaka nova arhitektura nosi svoje…

Mislim da budućnost GPU-a nije povećavanje veličine čipa i potrošnje (nvidia) nego povećanje efikasnosti i multi chiplet design (AMD). Jako je teško ohladiti RTX 3090, a živo me zanima kako će ohladiti RTX 4090. Konkurencija je dobra i to što se intel upleo u igru je odlično! Čeka nas doba inovacija i napretka na svim područjima …

Čuj za sada nemaš nikakvih problema sa AMD driverima? Ajde ok to.

Ali Nvidija Experrience se ne instalira ni u ludilu. To čudo samo zbaci 20.000 registry upisa.

Because anything Korea does, Japan does it better.
14 godina
protjeran
segregator kaže...

Evo link za kolegu koji nije nikad čuo za mikrokernel CPU update za Intel

https://www.howtogeek.com/781308/intel-cpu-are-getting-mystery-critical-security-updates/

Očekujem naravno backpedaling o tome kako mijenjanje mikrokernela na samom procesoru

nije "driver update", ali na to smo već navikli

zato evo i jedan edukativni link

https://www.howtogeek.com/346627/what-is-firmware-or-microcode-and-how-can-i-update-my-hardware/

N-i-j-e d-r-i-v-e-r. Jel to cijelo kucanstvo googlealo i pripremalo se? 

14 godina
protjeran
Emilio Estavez kaže...
ansha kaže...
Emilio Estavez kaže...

Danas nikome ne bi preporučio intel zadnje generacije za ozbiljni rad jer ne radi stabilno za razliku od AMD-a. 

Gluposti, ti mislis da se na trzistu moze prodavat cpu koji ne radi stabilno? Kako meni radi stabilno?

Očigledno da si na windowsima 11, ne koristiš programe za obradu videa i ne igraš igre koje ne rade na novom intelu... 

Naravno da sam na 11-ici, nema smisla imat 10-ku kad ima E jezgre jer mislim da to jos nije rijeseno.

Od 7-8 programa koje koristim za posao, sve radi bez greske. Sve igre isto rade, rijeseno nedavno koliko znam.

A i da ne radi, stvar je u tome da software nije prilagodjen big-little arhitekturi a ne u gresci cpu dizajna kao sto se iz tvog posta dalo zakljuciti...

14 godina
Boris grozni kaže...
R3nchi kaže...
Moze AmD izbacit ne znamni ja kakvu seriju grafe ako ce im driveri bit u qurcu i rusit se u igrama ko meni u rdr2 .

Sva sreca rijesio sam se svoje rx 6600 xt to je bilo nesto stravicno, racunalo je podivljalo od najobicnijeg prijenosa slike na Tv pa do rusenja Adobe paketa, igara itd, nevjerovatno koliko nesto tako moze biti loše, stavio Nvidiju ili integriranu sve radi perfektno.!

JA stvarno nisam nikakv fanboy, lazem jedino cega sam fanBoy je moj novcanik i uvjek gledam da prodjem u nekom best buy modu. 

Grafa prije 6800 je bila 5700, koja mi je ok radila nije se rusila (MADA NI JE GEJMAM NESTO) , al ono kad igras jednu il 2 igre i u jednoj ajme steka (gta V nisam uspio skuzit zasto) a u drugoj se rusi

koja ja imam qrac od te grafe? moze imat gddr9 i 1tbs protok memorije..

Jedni  za sta je valjala je bio etherium.

PA zato razmisljam da ju opet ubodem. 

MAda za te pare nadjem i 3060'ti

R33mba#2892
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.2.2022 15:23 (R3nchi).
10 godina
Envy kaže...
Emilio Estavez kaže...

Za sad nemam loših iskustava s novim AMD driverima (od verzije 21.5.2 nadalje). Kad uspoređujem nvidiu i AMD obje grafičke/driveri imaju svoje muhe. Nvidia experience mi je žešće sranje, od kad sam ga maknuo, sve radi ok. Istina je da trenutno konfa za posao ima intel/nvidiu kombinaciju, a za "doma" je full AMD build. Prije 3 godine je intel/nvidia bila puno stabilnija konfiguracija i to je razlog da je koristim za posao. Danas nikome ne bi preporučio intel zadnje generacije za ozbiljni rad jer ne radi stabilno za razliku od AMD-a. Dok bi prije 3 godine rekao obrnuto, svaka nova arhitektura nosi svoje…

Mislim da budućnost GPU-a nije povećavanje veličine čipa i potrošnje (nvidia) nego povećanje efikasnosti i multi chiplet design (AMD). Jako je teško ohladiti RTX 3090, a živo me zanima kako će ohladiti RTX 4090. Konkurencija je dobra i to što se intel upleo u igru je odlično! Čeka nas doba inovacija i napretka na svim područjima …

Čuj za sada nemaš nikakvih problema sa AMD driverima? Ajde ok to.

Ali Nvidija Experrience se ne instalira ni u ludilu. To čudo samo zbaci 20.000 registry upisa.

Imao sam problema do verzije 21.5.1. Od sitnica (back screen na sekundu) do velikih (npr. nije mi radio Diablo 3). Bilo je to na karticama R9 380 i RX 580 (znači period od nekih 6 godina). Ljudi su se dosta žalili, mene nije smetalo jer sam pored AMD-a imao GTX 970 i kasnije GTX 1070 na drugom računalu i tamo sam igrao naslove koji nisu dobro radili na AMD-u. S vremenom je AMD popravio drivere, puno je pomoglo što imaju open sorce drivere za Linux te su uz pomoć tih znanja napravljeni veliki pomaci i u windows driverima.

Uglavnom, od verzije 21.5.2. za RX 580 i noviji za RX 6900 XT (za R9 380 je to 21.5.1. jer je to zadnji driver koji za nju ide) mi se nikad nije dogodilo da nešto ne radi.  Nije da sam pokretao sve na sva tri računala, ali to što sam pokretao je radilo i to u skladu s time što navedena kartica može dati. RX 6900 XT sam baš maltretirao i karticu i drivere. Naletio sam na jedan problem kod Halo Infinite, ali nije bilo do kartice/drivera nego do monitora. Zašto sam kupio AMD, a nisam bio full nvidia, radi spleta okolnosti. R9 380 sam dobio na poklon, a RX 580 sam imao prilike kupiti novu zapakiranu (bez garancije) za 650,00 kn (danas je ta cijena naučna fantastika) pa sam je uzeo da vidim kako to radi.

Sad zadnje, kad sam kupovao karticu za sebe (za firmu bi trenutno uzeo Quadro RTX 4000 jer mi bolje ne treba) sam dvoumio između RTX 3080 i RX 6800XT. Na kraju sam uzeo RX 6900 XT jer mi je razlika u cijeni između RX 6800 XT bila jako mala, a RTX 3080 je bila bolesno skupa i imala je 10GB vrama što mislim da nije adekvatno tome što taj GPU treba (još nije bilo 12GB verzija). Driveri kod kupnje mi sada nisu imali nikakvu ulogu u odlučivanju, jer po meni, nema nikakve razlike, nvidia i AMD trenutno imaju jako dobre drivere.

Emilio Estavez
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.2.2022 13:31 (Emilio Estavez).
10 godina
ansha kaže...
Emilio Estavez kaže...
ansha kaže...
Emilio Estavez kaže...

Naravno da sam na 11-ici, nema smisla imat 10-ku kad ima E jezgre jer mislim da to jos nije rijeseno.

Od 7-8 programa koje koristim za posao, sve radi bez greske. Sve igre isto rade, rijeseno nedavno koliko znam.

A i da ne radi, stvar je u tome da software nije prilagodjen big-little arhitekturi a ne u gresci cpu dizajna kao sto se iz tvog posta dalo zakljuciti...

Meni nije jasno zašto su išli na big-little arhitekturu ako CPU nisu mogli tako napraviti da radi bez problema na windowsima 10. Ima brdo programa koji ne rade dobro na windowsima 11, ne govorim o igrama nego o ozbiljnim programima koji se koriste u industriji. Profitiralo bi se s bržim procesorima, a intel je napravio stvarno brz procesor, ali ga nije napravio kako treba. Da li Intel favorizira wondowse 11? Na poslu sam još uvijek na windowsima 10 i na starom pouzdanom Intelu. Ne mislim prelaziti na novu generaciju windowsa niti na novi procesor dok sve neće raditi kao „švicarski sat“. Meni ako se sruši komp gubim vrijeme i novac (što je u jednu ruku isto).

Popravit će to Intel, ali su o tome trebali odmah misliti ... 

Emilio Estavez
14 godina
protjeran
Emilio Estavez kaže...
ansha kaže...
Emilio Estavez kaže...
ansha kaže...
Emilio Estavez kaže...

Meni nije jasno zašto su išli na big-little arhitekturu ako CPU nisu mogli tako napraviti da radi bez problema na windowsima 10. Ima brdo programa koji ne rade dobro na windowsima 11, ne govorim o igrama nego o ozbiljnim programima koji se koriste u industriji. Profitiralo bi se s bržim procesorima, a intel je napravio stvarno brz procesor, ali ga nije napravio kako treba. Da li Intel favorizira wondowse 11? Na poslu sam još uvijek na windowsima 10 i na starom pouzdanom Intelu. Ne mislim prelaziti na novu generaciju windowsa niti na novi procesor dok sve neće raditi kao „švicarski sat“. Meni ako se sruši komp gubim vrijeme i novac (što je u jednu ruku isto).

Bilo bi korisno da nabrojis sta konkretno ne valja jer ja imam potpuno suprotno iskustvo, sve radi bez problema - 3ds max, photoshop, lumion, video editor koji koristim, archicad, autocad, sve igre koje sam probao, office i svi mali alati kao winrar, irfanview itd.... 

15 godina
ansha kaže...
Emilio Estavez kaže...
ansha kaže...
Emilio Estavez kaže...
ansha kaže...
Emilio Estavez kaže...

Bilo bi korisno da nabrojis sta konkretno ne valja jer ja imam potpuno suprotno iskustvo, sve radi bez problema - 3ds max, photoshop, lumion, video editor koji koristim, archicad, autocad, sve igre koje sam probao, office i svi mali alati kao winrar, irfanview itd.... 

Mislio je valjda na win10 tebi radi jer si na 11

kradem mine iz minskog polja
14 godina
protjeran
dery kaže...
ansha kaže...
Emilio Estavez kaže...
ansha kaže...
Emilio Estavez kaže...
ansha kaže...
Emilio Estavez kaže...

Za 10 i Aldere s E jezgrama ne znam, znam da i5 12400 nema nikakvih problema s nabrojanim softwareom na 10-ki, al on nema E jezgre... 

Ti problemi su spominjani i o njima se pisalo odmah po izlasku Aldera, vecina toga je uklonjena windows i software updateima, al ljudi opet isto...

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.2.2022 14:24 (ansha).
10 godina

Ma nije otklonjena, niti blizu. Evo na primjer ovo su neke od igara koje ne rade na novom Intelu s windowsima 11: Assassin’s Creed: Valhalla, Far Cry Primal, For Honor, Need for Speed – Hot Pursuit Remastered, Sea of Solitude, Star Wars Jedi Fallen Order. O windowsima 10 i ostalom softwareu neću niti pričati.

Kao što rekoh, popravlja se, bude to … Update: evo baš čitam da pod windowsima 11, s zadnjim patchom bi trebalo sve dobro raditi. Ako je tome tako, svaka čast Intelu!

Emilio Estavez
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.2.2022 16:40 (Emilio Estavez).
10 godina
dery kaže...
ansha kaže...
Emilio Estavez kaže...
ansha kaže...
Emilio Estavez kaže...
ansha kaže...
Emilio Estavez kaže...

Mješano sam. Od stolnih računala samo na jednom je 11tica na ostala 3 su 10tke. Što se prijenosnih tiče isto jedan 11tica, 3 desetka. Stavio sam na po jedan za probu.  

Emilio Estavez
15 godina
ansha kaže...

A kad vidim na sto lici Adrenalin software smuci mi se...

To je samo tvoj dojam koji nije opravdan ako usporedimo sa nevidijinim koji kao da je iz kamenog doba. Nevidijini zadaju jednako problema kao i amd, isti drekec.

kradem mine iz minskog polja
Poruka je uređivana zadnji put čet 10.2.2022 13:38 (dery).
13 godina
AMD Navi

uvijek sam bio "nvidijaš" i njihove grafe su uvijek fercerale bez beda. nesto malo problema sam imao sa 2060 ...

odlucio sam dati šansu amdu jer prilikom dobavljivosti i performansi, 6900xt mi je ispala full povoljna kupnja..

i moram reći da sam ugodno iznenađen prelaskom u susjedni tabor. 

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
GrimReaperKC kaže...

uvijek sam bio "nvidijaš" i njihove grafe su uvijek fercerale bez beda. nesto malo problema sam imao sa 2060 ...

odlucio sam dati šansu amdu jer prilikom dobavljivosti i performansi, 6900xt mi je ispala full povoljna kupnja..

E sad si se ureko..

Say hello to my little friend
14 godina
protjeran
dery kaže...
ansha kaže...

A kad vidim na sto lici Adrenalin software smuci mi se...

To je samo tvoj dojam koji nije opravdan ako usporedimo sa nevidijinim koji kao da je iz kamenog doba. Nevidijini zadaju jednako problema kao i amd, isti drekec.

To sta je kao iz kamenog doba i je poanta, znaci da je jednostavno i pregledno. Adrenalinu samo fali suradnja sa MacAfee-em...

14 godina
protjeran
GrimReaperKC kaže...

Izdajico. 

12 godina

Fula si temu, tu je on-topic kolega  :p

Survivor - eye of the tiger
14 godina
protjeran
AMD Navi

Odlicna je Vega 8 u Ryzenu 5900HX, moram forsat dgpu i za gledanje 4k60 videa skinutog s drona jer Vegica dropa frame-ove na sve strane 

Moj PC  
1 0 hvala 1
12 godina

Jesi ti ono imao r9 290?

14 godina
protjeran
metallic kaže...

Jesi ti ono imao r9 290?

Izmedju ostalog..

12 godina

Eh, da good times. Naravno da izmedju ostalog.

14 godina
protjeran
metallic kaže...

Eh, da good times. Naravno da izmedju ostalog.

S njom sam bio manje/vise zadovoljan. Al 1070-ka i 1080-ka pogotovo, su bile savrsene. 

Prodao sam 1080-ku jucer, ta kartica je skoro 5 godina sluzila bez ikakvih gresaka/problema, a i dan danas pomete sve novo do 5k kn na trzistu...

12 godina

Jasno, pa i osobno sam na 1080gtx jos, nemam tendenciju zamjene.

Al nikad se ne zna.

14 godina
protjeran
metallic kaže...

Jasno, pa i osobno sam na 1080gtx jos, nemam tendenciju zamjene.

Al nikad se ne zna.

Racunam da bi za pola godine vrijedila dosta manje pa sam je prodao, imam laptop sa 3070-kom da me pokrije do onda..

10 godina
AMD Navi

Hardware Unboxed je izdao zanimljivi video: Top 5 Best GPUs, Radeon vs. GeForce: February 2022 Update ...

Emilio Estavez
Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
neaktivan
Emilio Estavez kaže...

Hardware Unboxed je izdao zanimljivi video: Top 5 Best GPUs, Radeon vs. GeForce: February 2022 Update ...

da probam pogodit, AMD wins 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice