Canon 50D ili Nikon D300

poruka: 53
|
čitano: 22.019
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Canon 50D ili Nikon D300

Dvoumim se između navedena dva aparata pa bih vas zamolio da bi pomognete u ovoj dilemi.

Definitivno mi treba SLR ovakve klase,znači da definitivno uzimam jednog od njih(zato nemojte nudit druge marke,te klase ispod od nikona i canona,recimo 40D,D90 ili klase iznad 5D m2,D700 itd ).

Jako sam dobro upoznat sa karakteristikama jednog i drugog.

Vas bi drage ljude,entuzijaste fotografije zamolio da bi kažete ŠTO BI VI ODABRALI i ZAŠTO i na što moram obratit pozornost?

A slikavao bi manje više sve,svaki dobar motiv,podjenako na otvorenom i zatvorenom (uz aparat kojeg uzmem definitivno ću uzet i grip i bjeskalicu,a i ostalnu neophodnu opremu,dva vruhunska objektiva f2.8 15-55 70-200 itd.... tako da o dodatnoj opremi nebih raspravljao u ovaj temi)

Znači biram tijelo SLR-a,hvala svima koji pomognu Osmijeh a i onima koji će samo sudjelovat u ovoj temi Namigiva!

it was once.....
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.1.2009 12:46 (cosmoblic).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Canon 50D ili Nikon D300

Pentax K20D + grip + 540FGZ blic + DA*16-50/2.8 + DA*50-135/2.8. Namigiva

ta kombinacija nije baš ništa lošija od ekvivalentnih canona i nikona (50D i D300, jel), objektivi su jednako brzi, jedino ti možda malo može faliti domet u slučaju pentaxa, pa slobodno dokupiš još i DA*200/2.8.

no, cijene pojedinih sustava:

pentax

fotić - K20D - 5700 kn

grip - D-BG2 - 1300 kn

blic - AF540FGZ - 2900 kn

širac - DA*16-50/2.8 - 5200 kn

telac - DA*50-135/2.8 - 6200 kn

telac 2 - DA*200/2.8 - 6900 kn

ukupno: 28200 kn

canon

fotić - 50D - 9900 kn

grip - BG-E2N - 1600 kn

blic - Speedlite 580EX II - 3900 kn

širac - EFS 17-55/2.8 IS USM - 7600 kn

telac - EF 70-200/2.8 L IS USM - 13100 kn

ukupno: 36100 kn

nikon

fotić - D300 - 10700 kn

grip - MB-D10 - 2000 kn

blic - SB900 - 3100 kn

širac - AFS 17-55/2.8 - 11000 kn

telac - AFS 70-200/2.8 VR - 13900 kn

ukupno: 40700 kn

sony

fotić - a700 - 7500 kn

grip - VG-C70AM - 1900 kn

blic - HVL-F56AM - 2700 kn

širac -Sigma 18-50/2.8 - 3400 kn

telac - Sigma 70-200/2.8 EX DG APO II - 5900 kn

ukupno: 21400 kn - sigma objektivi, sony još nema u ponudi carl-zeisse istog raspona i blende kakve ima konkurencija, šteta.

(canon i nikon imaju rupu između 55 i 70 mm, ovi objektivi ne pokrivaju taj poprilično zanimljiv raspon)

mane - canon 50D je fotić čiji je senzor po testovima problematičan na višim osjetljivostima, nikonov 17-55/2.8 objektiv nema stabilizaciju, pentax slika 3fps max.

prednosti - canon i nikon su veliki brandovi, pentax je osjetno jeftiniji, čak i u kombinaciji s tri vrhunska objektiva.

pa ti vidi kaj ti se više isplati... Osmijeh

ali u ovom slučaju, kupi nikona - najskuplji je, valjda i daje najbolje fotke onda... Namigiva

ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.1.2009 15:20 (elkarrde).
16 godina
neaktivan
Canon 50D ili Nikon D300

Ma razumijem ja što mi ti uzeo,al od gore navedena 2 aparata(kad bi morao uzet),koji bi bio tvoj izbor i zašto?

To me zanima,zanimaju me mišljenja o aparatima,znači što mislite čije su perfomanse bolje,WB,ISO,AF,LCD,ergonomija,senzor itd....znači VAŠE mišljenje me zanima,ja praktički imam formirano mišljenje kojeg da uzmem,ali me zanima to što i drugi misle i koliko ja odstupam ili ne odstupam od takvog mišljenja.

Eto toliko od mene!

Lijep pozdrav :-)

it was once.....

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Canon 50D ili Nikon D300

mene pak fascinira postavljanje tako stručnih pitanja na ovako nestručnom forumu...

ako se malo prošvrlja po samo naslovima tema, brzo se vidi da se tu uglavnom nalaze početnici koji nemaju pojma o ničemu a kupili bi nekakav fotić, a ti ipak govoriš o vrhunskoj opremi....

za ovakvu divnu investiciju bi se ipak obratila na nekim forumima i stranicama koje se bave isključivo fotografijom :)

osim ako ne misliš slikati samo cvijeće, ptice i ženu i djecu za božić :)

(bez uvrede svima prisutnima)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
cosmoblic kaže...

Ma razumijem ja što mi ti uzeo,al od gore navedena 2 aparata(kad bi morao uzet),koji bi bio tvoj izbor i zašto?

To me zanima,zanimaju me mišljenja o aparatima,znači što mislite čije su perfomanse bolje,WB,ISO,AF,LCD,ergonomija,senzor itd....znači VAŠE mišljenje me zanima,ja praktički imam formirano mišljenje kojeg da uzmem,ali me zanima to što i drugi misle i koliko ja odstupam ili ne odstupam od takvog mišljenja.

gle, ja nebi dao 10-20k kn više samo za ime marke, baš da imam i milijune na bacanje, tak da mi je odgovor u tom slučaju vrlo jednostavan: niti jedan. ;)

ofkors, ima razloga kad bi mi trebala (bespotrebno) skuplja stvar - recimo, treba mi veći framerate, imam pristup objektivima skuplje marke, treba mi fotić kao statusni simbol (jbg, neki imaju i tu potrebu), ili mi treba fotić kao trošak na opremu za firmu zbog smanjenja poreza.

no, ajde, čisto kao usporedba 50D vs. D300, jako bi se dvoumio. evo moja usporedba:
50D za: noviji senzor, jako dobra ergonomija, mali registar - postoje adapteri za većinu drugih objektiva.
50D protiv: senzor ima više šuma na višim osjetljivostima, canon mi generalno ima isprane boje, nema stabilizaciju u tijelu, velik je.

D300 za: jako dobar senzor, bolje boje od canona, nikon ima jako puno starih objektiva koji čak i rade normalno na D300.
D300 protiv: nema stabilizaciju u tijelu, ne postoje adapteri bez korektivne optike, skuplji, velik je.

moj odgovor: niti jedan, za mene imaju vrlo bitne nedostatke. :D

dakle, uz pretpostavku da ti je budžet neograničen, sve se svodi na ono za što ti treba fotić. ako misliš slikati (bez uvrede) nezanimljive snapshotove (cvijeće, obitelj, kuću, auto, izlete, godišnji), zaboravi DSLR općenito, kupi canona G10. ili još pametnije - isprobaj oba, pa vidi koji ti se više sviđa. ;)

ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.1.2009 15:21 (elkarrde).
17 godina
neaktivan
Canon 50D ili Nikon D300

a ja znatiželjna mala plava pa ću pitati - šta bi ti time slikao??

nemam nikakvih negativnih misli, samo sam znatiželjna zašto ljudi kupuju tako skupu opremu, za koje svrhe  O:-)

nadalje, rado bih savjetovala ali navedeni fotići ipak prelaze domenu mojeg znanja :(

edit: canon G1? lol :D a da nisi ipak malo prestrog? ;)

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.1.2009 15:27 (draenei).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Canon 50D ili Nikon D300

Ola, kompadre!

Ovako, pošto već napamet znaš razlike u specifikacijama ta dva fotoaparata, postoji razlika među njma koja inače ne piše nigdje =)

To je ubiti glavna razlika Nikon i Canon modela koji pariraju u cjenocnom rangu (Nikon je uvjek malo skuplji).

Fotografi koji ih koriste slažu se u mišljenju da je Canon bolji za fotkanje sportskih fotki i opčenito fotki u pokretu za koje

koristiš vrlo brzu ekspoziciju, 1/1000 nadalje. Nikon naprotiv daje bolje rezultate za fotografije spore ekspozicije, do nekih 1/125, opčenito fotke za koje

imaš vremena čačkati po fotiću i u kojima ti model, motiv itd. neče pobječi iz kadra niti raditi nagle pokrete.

Ja bi uzeo Nikona na tvom mjestu!

Mudar ko čovjek-jesetra!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Canon 50D ili Nikon D300

no da, brzina autofokusa. stvar koju nit ne koristim, pa mi nit ne padne na pamet. :D

da, potpuno si u pravu, canonov autofokus je jako brz.

btw, canonov i nikonov brzi autofokus i visoki framerate su i doveli do tehnike zvane "spray and pray", ili "machinegunning". :D

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.1.2009 16:51 (elkarrde).

0 0 hvala 0
17 godina
Canon 50D ili Nikon D300

Neću se uopće obazirati na budalaštine napisane u međuvremenu, nego ću probati odgovoriti OP-u.

Ja trenutno skupljam za 50D. Isto kao i ti sam se dvoumio između Canona i Nikona, pošto će mi ovo biti prvi SLR. Složio sam si početnu postavu od 2300$ (tijelo + 17-85+70-300 +30(1.4)) i sad treba nabavit novac. Zujao sam po internetu i svaki site na koji naletiš favorizirat će jednog ili drugog. U principu su obje vrhunske firme i nečeš pogrješti koju god da izabereš.

90% mladih si piše gluposti u potpis. Ako si ti među onih 10%... zašto ovo uopće čitaš?
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.1.2009 16:59 (Kuv).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Canon 50D ili Nikon D300

Kod brzine ne mislim na Auto Fokus, koji je definitivno jači kod Canona,

nego na samu kvalitetu fotografije u pokretu i statike!

Koristim Canon EOS 450d sa kit objektivom, sasvim pristojno za prvi DSLR.

Nisam uzeo Nikona samo zato što je Canon , u tom cjenovnom rangu, bitno bolji.

Da nisam bio ograničen financijama definitivno bi uzeo Nikona, samo zbog toga

što je bolji za fotografije koje nisu u pokretu.

Oba modela imaju CMOS senzore, što dovodi u pitanje cjelu priču oko brzine i kvalitete.

Canon ima vrhunske CMOS senzore, dok Nikon nije posebno istaknut u toj tehnologiji!

Sve u svemu to su vrhunski fotoaparati i niti jedan te sigurno neće razočarati.

Moj glas ide Nikonu!

Mudar ko čovjek-jesetra!
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.1.2009 17:44 (Zvekan).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Canon 50D ili Nikon D300

huh, izgleda da ja ipak nisam u kategoriji s ovim profesionalcima, moj prvi SLR je bio ipak samo Zenit EM. ;)

kuv - zašto kupuješ baš sigmu 30/1.4? koje prednosti ima nad canonom EF 28/1.8 USM, ili nad EF 24/1.4L?

zvekan - 450D je izvrstan izbor za prvi DSLR. imam pitanje - kolko predznanja i iskustva sa SLRovima imaš od prije, i da li misliš da ti stvarno iskreno treba 50D? ono, jel misliš da si prerastao 450icu?

cosmoblic - aj ti nama lijepo objasni za kaj ti treba fotić, ono "slikavao bi manje više sve,svaki dobar motiv,podjenako na otvorenom i zatvorenom" mi zvuči kao da bi ti neki kompakt u klasi canona G10/SX110 bio praktičniji izbor.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Canon 50D ili Nikon D300

ma nemate vi pojma!

toliko ste svi pametni i toliko pametno govorite o nikonima kanonima pentaksima olijima senzorima objektivima i iznosima u kunama da........ne znam....da ste dosadni!

fotografija nije samo BROJ koji označava otvor, brzinu, žarišnu duljinu i tome slično a pogotovo ne ovisi o opremi!

izdvojila bih sada dvije skupine...

jednu u koju spadaju oni kojima je to profesija, kojima je to slikanje posao, koji rade za časopise-novine-slično - DA, NJIMA TREBA DOBRA KVALITETNA I SKUPA OPREMA DA BI DOBILI TEHNIČKI KOREKTNU FOTKU KOJA MOŽE DALJE U TISAK (i tko kaže da je to nužno canon i nikon al ajde, nek vam bude, to je kod nas popularno) ali svi vi ostali (znači ona druga skupina) jednostavno PRETJERUJETE.

okej, možda ne svi ali većina DA!

i jedino na što sam zaboravila pišući ovo jest to da se nalazim na forumu digitalni FOTOAPARATI i ta činjenica govori da sam ja ta koja PRETJERUJE.

priznajem.

i da, ja bi zakonom uvela da svatko tko priča o fotoopremi navede u koje točno svrhe koristi svoju opremu, čisto da se zna, da nebi dolazilo do nekakvih zabuna kad se nađu na forumu neki poput mene kojoj FOTOGRAFIJA znači SLIKA a ne BROJ.

i da, glasam za canona...eto tako....bilo mi ugodno slikat sa njim...lijepo leži u ruci....bila skeptična al ispao je super....

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.1.2009 22:04 (draenei).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
elkarrde kaže...

zvekan - 450D je izvrstan izbor za prvi DSLR. imam pitanje - kolko predznanja i iskustva sa SLRovima imaš od prije, i da li misliš da ti stvarno iskreno treba 50D? ono, jel misliš da si prerastao 450icu?

Ja sam tek uplovio u vode DSLR-a. 450d mi je prvi i imam ga tek mjesec dana =).
Tako da mi na pamet ne pada kupovina biločega drugoga, ne kupujem ja 50D
(pobrkao si me, ja ne kupujem, samo komentiram i pravim se pametan x).
Na ovu temu odgovaram jer sam prije te velike financijske investicije (kupovine DSLR-a)
jako puno čitao i proučavao, a i razgovarao sa profesionalnim fotografima, pa iznosim
svoje mišljenje!
Mudar ko čovjek-jesetra!
17 godina
neaktivan
draenei kaže...

ma nemate vi pojma!

toliko ste svi pametni i toliko pametno govorite o nikonima kanonima pentaksima olijima senzorima objektivima i iznosima u kunama da........ne znam....da ste dosadni!

fotografija nije samo BROJ koji označava otvor, brzinu, žarišnu duljinu i tome slično a pogotovo ne ovisi o opremi!

izdvojila bih sada dvije skupine...

jednu u koju spadaju oni kojima je to profesija, kojima je to slikanje posao, koji rade za časopise-novine-slično - DA, NJIMA TREBA DOBRA KVALITETNA I SKUPA OPREMA DA BI DOBILI TEHNIČKI KOREKTNU FOTKU KOJA MOŽE DALJE U TISAK (i tko kaže da je to nužno canon i nikon al ajde, nek vam bude, to je kod nas popularno) ali svi vi ostali (znači ona druga skupina) jednostavno PRETJERUJETE.

okej, možda ne svi ali većina DA!

Molim te pročitaj post sa kojim je otvorena tema prije nego počneš pokazivati prstom =)
Tema je izbor striktno između dva modela, Nikona i Canona! Zato su takvi i odgovori.
Sa time da fotografija nije samo broj se u potpunosti slažem. Fotografija mora imati dubinu, kompoziciju,
a najviše od svega te mora navesti da se zapitaš, razmisliš što ti se želi pokazati i prikazati, u kojem
kontekstu i zašto (ukratko =)!
Mislim da bi svi ljudi koji prelaze na DSLR fotoaparate trebali znati što žele i imati barem nekog prijašnjeg
iskustva sa fotografijom i fotografiranjem (čitaj smisleno prožvakati par "idijota" i pritom nešto konstruktivno naučiti).
I da mislim da su kod DSLR-a bitne tehničke specifikacije i kvaliteta (baš za tisak), jer nemožeš uspoređivati
gledanje fotografije na nekakvom ekranu i držanje kvalitetnog isprinta u rukama! Sve dobre fotografije treba
razvijati, a ne ostaviti u nekom folderu da čuće =))))
Mudar ko čovjek-jesetra!
17 godina
neaktivan
Zvekan kaže...
Ja sam tek uplovio u vode DSLR-a. 450d mi je prvi i imam ga tek mjesec dana =).
Tako da mi na pamet ne pada kupovina biločega drugoga, ne kupujem ja 50D
(pobrkao si me, ja ne kupujem, samo komentiram i pravim se pametan x).
Na ovu temu odgovaram jer sam prije te velike financijske investicije (kupovine DSLR-a)
jako puno čitao i proučavao, a i razgovarao sa profesionalnim fotografima, pa iznosim
svoje mišljenje!
 nisam te pobrkao, baš me zanimalo jel smatraš da ti treba jači fotić - obično većina slini za top-modelom (ili barem stepenicu jačim), a realno nema potrebe za tim.

uhh, šta nisi pričekao još mjesec dana, očekuje se 500D (i sukladno tome, pad cijena starih modela). no, taj 450D ima jedan jako dobar fičr - eksterni ISO gumb. :)

eto, super, različito mišljenje je uvijek dobra stvar! (dok god je smisleno i opravdano :D)
17 godina
neaktivan
Zvekan kaže...
Sve dobre fotografije treba
razvijati, a ne ostaviti u nekom folderu da čuće =))))
 da, ali ANALOGNE fotografije to zaslužuju. digitalne po definiciji ne zaslužuju ništa više nego da čuče zaboravljene u nekom folderu.
17 godina
neaktivan
elkarrde kaže...
 nisam te pobrkao, baš me zanimalo jel smatraš da ti treba jači fotić - obično većina slini za top-modelom (ili barem stepenicu jačim), a realno nema potrebe za tim.
Definitivno mi NE treba ništa jače, EOS 450d je vrhunski fotoaparat,
i u potpunosti zadovoljava sve moje zahtjeve i očekivanja.
Sigurno neću ulagati u novi fotoaparat idućih par godina, naravno
ako ovaj ne ode u preranu mirovinu (padne pod kamion ili u kadu =).
Jako me zanima macro fotografija i investirat ću još u neki stativ,
neki pristojan, ali ništa skupo; kupit ću i adapter da bi mogao
pripasati neki stari analogni macro objektiv, jer su mi ovi novi (Sigma itd.)
sa motorom za auto fokus urnebesno skupi.
Prevedeno sa adapterom i analognim objektivom mogu proči za 500-700kn
(u oglasniku naravno), a dobar novi macro objektiv košta oko
3500 kn - do the math =D

Mudar ko čovjek-jesetra!
17 godina
neaktivan
Zvekan kaže...

Molim te pročitaj post sa kojim je otvorena tema prije nego počneš pokazivati prstom =)
(...)
 haha, točno što sam očekivala.....da pročitam post prvo.... :D ne trebam ja čitati post jer kao što napisah - ja sam ta koja pretjeruje! ;) to kao prvo.
a kao drugo, ja nisam spomenula konkretno izbor i pitanje dotičnog gospodina (dapače, dala sam svoj mali nebitni plusić među svim vašim bitnim plusićima koji uključuju puno brojeva i kratica, bilo bi glupo govoriti sve što je već rečeno ili to bude bilo)

ovo nije prozivka nekog određenog, ovo je prozivka vas generalno. i nije prozivka zbog napisanog u ovom topicu već u svima do sada.
zapravo sam iskoristila ovaj topic za našpotati sve po redu sa svim tim silnim brojevima, kraticama i ponekad čak bespotrebnim željama, ostavljate mi dojam vonabi fotografa koji o tehnikalijama znaju sve (ili pričaju kao da znaju sve) ali mi je upitno koliko to znanje mogu i znaju upotrijebiti da dobiju dobru fotku (ili koliko uopće mogu dobiti dobru fotku)
nagledala sam se primjera gdje se hvali nekim ODLIČNIM objektivom a ono slika njime ko da je moja seka uslikala. a seka ide u vrtić!
moje iskrene isprike na kritiziranju, nije zlonamjerno :)
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.1.2009 0:01 (draenei).
17 godina
neaktivan
Canon 50D ili Nikon D300

Nije bed u kritici, nikada niti nije bio =)

Mislio sam da si pobrkala nekaj.

Kompadre koji je otvorio temu je mozda

dobio svega 2 konkretna odgovora =) sorry kompadre!

Mudar ko čovjek-jesetra!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Canon 50D ili Nikon D300

pa kad mu dilema i nije baš neka :/

mislim, nije da je riječ o različitim klasama ili cjenama...ne znam... koliko ja vidim, razlika među njima ispada minimalna..

sam je rekao da je sa svim karakteristikama upoznat, naveli smo neke tehničke razlike, prednosti/mane, pomoglo mu možda a možda je to i znao.......

ja mislim da mu jedino preostaje odlučit na temelju izgleda i koji mu bolje stoji u ruci (ah, kako banalno, zar ne?)

0 0 hvala 0
17 godina
Canon 50D ili Nikon D300

@draenei

Evo, da rješim tvoje nedoumice. Ja NISAM profesionalni fotograf. Ja sam samo amater koji uživa u fotografiji. Na skupu opremu se odlučujemo jer nas fotografija veseli. Mog frenda vesli kabronska pločica za koju je dao 400kn u stavio si ju u kabinu auta, pa ga nitko ne kritizira. Trenutno imam Olympus SP510. Na njega sam se odlučio dok još nisam imao pojma i kako sam učio o fotografiji, fotoaparat me počeo ograničavati. Kada slikam, ja u glavi imam ideju toga na što bi fotografija trebala ličiti i pri tome me fotoaparat jako ograničava jer njime to ne mogu postići. Od nas koji znamo nešto o tome (a kako si sama rekla da ti ne znaš) svaka od onih brojki predstavlja jednu mogućnost prilikom izrade te fotografije. Ako hoćeš pošaljem ti nekoliko fraza koje možeš izguglat i izjutubat da shvatiš o čemu mi pričamo.

90% mladih si piše gluposti u potpis. Ako si ti među onih 10%... zašto ovo uopće čitaš?
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.1.2009 12:10 (Kuv).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Canon 50D ili Nikon D300

ispričavam se zbog svih grubih riječi, čini mi se da je u pitanju pms Sramim se

edit: ja sam nisam napisala da ne znam nego da navedeni fotići prelaze domenu mog znanja, nisam ih koristila a ne pričam o nečem što ne isprobam :)

i slobodno pošalji, proguglam ja sve, možda naučim nešto novo a možda i nekom drugom pomogne da nauči :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.1.2009 12:36 (draenei).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kuv kaže...

@draenei

Evo, da rješim tvoje nedoumice. Ja NISAM profesionalni fotograf. Ja sam samo amater koji uživa u fotografiji. Na skupu opremu se odlučujemo jer nas fotografija veseli. Mog frenda vesli kabronska pločica za koju je dao 400kn u stavio si ju u kabinu auta, pa ga nitko ne kritizira. Trenutno imam Olympus SP510. Na njega sam se odlučio dok još nisam imao pojma i kako sam učio o fotografiji, fotoaparat me počeo ograničavati. Kada slikam, ja u glavi imam ideju toga na što bi fotografija trebala ličiti i pri tome me fotoaparat jako ograničava jer njime to ne mogu postići. Od nas koji znamo nešto o tome (a kako si sama rekla da ti ne znaš) svaka od onih brojki predstavlja jednu mogućnost prilikom izrade te fotografije. Ako hoćeš pošaljem ti nekoliko fraza koje možeš izguglat i izjutubat da shvatiš o čemu mi pričamo.

huh, ako te fotoaparat jako ograničava, ja bi rekao da radiš nešto jako pogrešno.
mene baš niti jedan fotić nije nikad jako ograničavao, ni onaj na mobitelu, ni Zenit EM...

no, možda sam ja samo jako puno lošiji fotograf...
17 godina
Canon 50D ili Nikon D300

AF na tom aparatu je katastrofa. Ima 3 moda AF-a i ne znam koji je gori. Obično je potrebno oko dvije sekunda da nađe fokus. Manualni bi rađe umro nego namještao. Nije dobar fokus = mutna slika. Osim toga performanse kad nema svjetla su za plakat. Najviši (podnošljivi) ISO je 400, a uz blendu 2.8 i bez stabilizacije ako nema svjetla, mogu zaboraviti slikanje.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Canon 50D ili Nikon D300

Vidim da su se svi uvatili gluposti. Ja ću samo odgovorit na pitanje 50D ili D300.

Odgovor je D300. Zašto? Superiornija ergonomija, precizniji i brži AF, bolji senzor, bolja reprodukcija boja, bolje tražilo. Zapravo pitam se šta nije bolje?

EDIT: Prije par dana su skočile cijene Canonovih proizvoda 10-20%.

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.1.2009 18:44 (Bara).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kuv kaže...

AF na tom aparatu je katastrofa. Ima 3 moda AF-a i ne znam koji je gori. Obično je potrebno oko dvije sekunda da nađe fokus. Manualni bi rađe umro nego namještao. Nije dobar fokus = mutna slika. Osim toga performanse kad nema svjetla su za plakat. Najviši (podnošljivi) ISO je 400, a uz blendu 2.8 i bez stabilizacije ako nema svjetla, mogu zaboraviti slikanje.

ovaaaj, ne znam kak da ti objasnim, ali ni na SLRu se nećeš baš pretjerano oduševiti autofokusom u neidealnim uvjetima. a ni slikama na preko ISO 800. a na canonu nemaš čak ni stabilizaciju onih kritičnih objektiva za low-light uvjete (recimo sigma 30/1.4).
radije si kupi 40D onda, fotke imaju primjetno manje šuma nego one koje uslika 50D.

preporučio bi ti lijepo analogni SLR bez autofokusa, izvježbaj se s manual fokusom, pa pređi na digitalce i uvjeri se sam kolka su sranja digitalni senzori. ;)
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.1.2009 20:34 (elkarrde).
16 godina
neaktivan
Canon 50D ili Nikon D300

Evo da kažem čime se mislim bavit,kanim otvarat foto studio,ova oprema i tijelo je samo za početak.

it was once.....

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
cosmoblic kaže...

Evo da kažem čime se mislim bavit,kanim otvarat foto studio,ova oprema i tijelo je samo za početak.

uhh, ali zašto onda ostati na aps-c fotiću? za studijski posao bi bez imalo dileme išao na ff aparat - 5D mk2 ili D700. takiovak ti ide u trošak, odbija ti se od poreza, razlika u cijeni nije baš tolko drastična - D700 je skuplji svega 6300 kn od D300 (5D mk2 je ipak duplo skuplji, a nije tolko bolji), isplatit će ti se brzo. za ozbiljan profesionalni posao ff senzor definitivno ima više smisla.
ovako uložiš lovu u fotić kojeg ćeš takiovak za godinu dana najkasnije mijenjati - po meni neisplativo, no, štajaznam, za mene komercijana fotografija više nije umjetnost već samo još jedan bezvezni zanat.

no dobro, vjerujem da znaš šta radiš. na inicijalno pitanje ti ne znam odgovoriti, nekako naginjem canonu, i to starom modelu - 40D - zbog neusporedivo bolje kompatibilnosti sa ne-EF objektivima, dostupnosti starog 5D, te povoljnije cijene modela za entuzijaste (jer 50D nije vrhunski profi model, već samo aparat za entuzijaste).

(a sad se ode veseliti svom novom objektivu. do čitanja! :))
16 godina
neaktivan
Canon 50D ili Nikon D300

Da znam,definitivno ću uzet 2 ff aparata,uzet ću ili dva 2 x  D700 ili 5D mark II kroz par mjeseci,sa 3 do 4 vrhunksa prime objektiva,ovaj sad aparat kojeg uzmem bit će mi dok ne pokrenem posao ( a to će bit kroz nekih cca 5-6 mjeseci,dok se određene stvari poslože,a o tome ovdje nebih raspravljao) pa mogao bih reći za zabavu ili vam ga gušt.

Btw dragi ljudi nemojte plz misliti da sam ja nekakav lovaš,uzeo sam ja dobar kredit radi ovoga Mršti se,ali mislim(uvjeren) sam da će se isplatiti.

it was once.....

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

no dobro, ajde, ovaj aps-c aparat će ti poslužiti kasnije kao backup. po meni i dalje dosta love samo za backup i za zabavu, no rekoh, vjerujem da znaš kaj radiš. :)

vjerujem da si popriličan kredit uzeo, nadam se da će ti se brzo otplatiti, opremiti studio nije jeftino...

nadam se da ćeš napisati svoje dojmove o fotićima koje planiraš kupiti, kako se ponašaju u realnim uvjetima eksploatacije. lako fotićima s nama amaterima (i entuzijastima, hehe), ako okinu 10000 fotki godišnje - puno su okinuli.

ak niš, mene zanima kak se ponašaju kad rade 8 sati dnevno, svaki dan.  :)

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice