Danas se BUG pojavio online, ali u p2p communityju. Neko je bio dovoljno strpljiv/uporan/zaludan da skenira BUG-a br. 186 (a vidim da je i Mreža 5/08 dostupna sve sa WinDays dodatkom) i da sve silne jpegove "podeli" sa internet populacijom. Interesantno da je čovek uredno skenirao i strane sa oglasima.
Ko je, kako, zašto, da li to treba ili ne, verujem da će se raspredati naširoko. Lično osuđujem, a hteo bih ovo iskoristiti kao priliku da predložim ekipi iz BUG-a je da ozbiljno razmotri uvođenje elektronskog izdanja tj pretplate na isto. Razlozi su višestruki. Jeftinije i njima, verovatno i nama pretplatnicima. Jednom mesečno mi na mail stigne pdf ili se npr. logujem na portal i skinem časopis ili nešto treće. I ovo izdanje plaćam platnom karticom preko interneta, ali kod elektronskog izdanja izbegao bih nekoliko banalnih neprijatnosti. Ne bih morao više da častim prodavce (bilo na ulici ili kiosku) da mi sačuvaju primerak ako ovde uopšte i dođe, i to sa 1-2 meseca zakašnjenja. Za Mrežu na koju sam pretplaćen, ne bih morao da brinem dali će je u Pošti rasturiti zbog kontrole, da li će neko u tom lancu jednostavno drpiti ako ne sve, ono samo medij. Vidi čovek šareni disk "Gle, ovo mora da je dobro, ajd da uzmem, ako ništa dobri su kao podmetač!" (verovatno za flašu Vinjaka ). Takođe ne bi bio prvi put da mi poštar upropasti časopis, pokušavajući da ga na silu ubaci u sanduče (verovatno posledica ranije pomenutog napitka). Glavna mana, pretplata bi išla bez medija, ali preživeo bih. Prednosti su ipak mnogostruke. Ne zauzima mesto na polici, sadržaj brojeva bi se mogao lako pretraživati (bilo pojedinačno u readeru bilo grupno u nekom search engineu). Verujem da bi postoji značajan broj vaših sadašnjih i budućih pretplatnika koji bi bili spremno platiti za ovako izdanje, umesto skidanja 60+ Mb nekakvih divljih arhiva sa skenovima kojima se providi prethodna strana. U nekim ranijim porukama Miro je pominjao da se razmatra izdavanje starih brojeva u pdf formatu, ja bih zamolio da se u razmatranje uvrsti i ovo, tim pre što postoji mogući ekonomski interes i časopisa i pretplatnika.