Windows startup/boot time

poruka: 47
|
čitano: 6.504
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina

FAST BOOT (opcija u biosu) nije isto sto i opcija u windowsima. 

U biosu, kod mene je ukljucen, s postavkom "NORMAL BOOT", vrijeme biosa je 12 sekundi. Dodatno, postoji i nesto sto se oznacava sa "POST DELAY", neki default je 3 sekunde, to je koliko ce bios "cekati" s onom porukom "press dell or F2"..... 

Znaci, moderni uefi, fast boot, a za windowse pojma nemam, 13 sekundi od pritiska na dugme do funkcionalnih windowsa je meni sasvim ok vrijeme, taman dok odmaknem stolicu, sjednem..... sve spremno....

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
3 0 hvala 0
3 godine

Dakle ili je tema krivo nazvana i očitavamo ispravnu vrijednost "last bios time" iz "task managera" ili je dobro nazvana a očitavamo krivu vrijednost... da ponovim ono što je već zaključio Ivan(4), što je u pitanju Borise?

Rezultat moje konfe od pritiska tipke za paljenje do win logon screena, minuta i 16 sekundi, mjereno štopericom.

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.10.2024 11:36 (notloB).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Izvinjavam se stvarno, i hvala na update-u informacija.

Do sad nikad nisam ni obraćao pažnju na ovaj podatak, jer mi je apsolutno nebitan,a vođen sam naslovom teme, i mogućnošću da microsoft "nekad"  nazove stvari pogrešnim imenom na prvu sam pomislio da to i jest vrijeme podizanja Windows-a.

U suštini išao sam na to da se mjeri vrijeme samog podizanja windows-a, a ova opcija znatno produžuje vrijeme pokretanja ako je isključena. Time ne moraš restartovat računar nakon nekog vremena u toku rada, što je bolja opcija, nego u slučaju nekog bug-a u pola posla dok imam 10 programa otvorenih da moram resetovat računar da bi odštampao neki dokument jer print spooler neće da se pokrene, ili nešto slično. Zamisli da moraš povuć izvještaj iz software-a unazad nekoliko godina o kompletnom proizvodnom procesu u firmi, gdje imaš slične ali vro rijetko iste komade, taj proces traje od 40min do nekoliko sati, i zamisli nakon 4h čekanja dok želiš kreirati PDF, poslati mail, odštamapti taj izvještaj moraš resetovati računar jer iz nekog razloga ne želi da pokrene potrebnu funkciju.

LOL
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

-fastboot u biosu.. u normalnom modu bios detektira sve uređaje, inicijalizira ih.. to je POST procedura, nakon čega ako je sve ok, err=0, kreće boot osa s bootabilnog medija ako posotji..

-u tom normalnom modu je već bios nešto postavio, odredio, npr uključio ps/2 miša ako ga je detektirao.. ako ga tad nema naknadno ga nije moguće uključiti, tj opet gašenje-spajanje-paljenje.. jer to nije usb :)

-ovisno o računalu, klasi, potrebi.. npr server defaultno prebrojava-čekira ram.. i to traje..

-ako je fasboot uključen, tad se to preskače, bios tad ne upravlja hw-om, nema inicijalizacije-detekcije biosa nego to sve radi os i to je ok, ali ne kad se prvi put slaže računalo-hw ili kad se nešto mijenja, tj ako je prvi put mora biti normalni mod da bi recimo ram ili cpu bili prepoznati-aktivirani.. bez tog je nedostupno, za već postojeći os postoji postavka-driver, tad se to može preskočiti i zato se fasboot može uključiti nakon što se hw instalira, prijavi-prepozna od biosa, jednom snimi .. tad se može fastbootati-preskočiti, prije ne.

-a može jer os radi isto to, tj detektira-inicijalizira hw i ima postavke-confige-drivere..

-razlika.. bios fasbootom preskače inicijalizaciju-detekciju, radi kad je već hw posložen, kad se hw više ne dira-mijenja..

-os-win.. preskače neke rutine, pravila, .. npr provjeru timeservera-sinkronizacije sata.. preskače 'stotine' raznih detekcija, računajući da je postojeće ispravno stanje već zapisano u winreg i koristi ga, slično kao što sleep-hyber učitaju stanje memorije i otvore posljednje stanje recimo browsera pa možete nastaviti s 'radom'.. :) dodatno, u paljenju win mogu se isključiti neke dodatne app, logičnije je to raditi kroz samu app u njenim opcijama, tj većina apps nudi pokretanje s win u obliku čekboxa-kvačice.. npr steam za gaming i sl. .. ako neka app ne nudi, može se kroz win-task, recimo diseblirati.. tad se to ne izvršava-preskače se.. logično, ako računalo nešto radi, tad je sporije nego ako to preskoči ne radi.. i zato su to nazvali fastboot, samo što se odnosi na različite stvari, u biosu za inicijalizaciju hwa tj driver a u osu za appse.. pošto je to sve soft ako ne gledamo odvojeno bios-os-driver-app.. tad je svejedno-isto, brže-sporije, ovisno što sve mora odraditi, manje posla će biti prije gotovo.

-biosovo vrijeme u tasku je besmisleno-beskorisno.. tj za win-os, za juzera.. paljenje i spremnost za 'rad' je ono što je realno.. ne jel inicijaliziran ram jer bez appsa kao browser juzer ne može ništa, tj za juzera je samo upaljeno računalu u recimo 'dosu' beskorisno.. mada je to 'brže'.. tek s učitanim osom spremnim za rad u konkretnoj app za juzera ima smisla.. a tad benčanje bios-boota baš ništa ne znači, tj ako se već nešto benča tad treba ulaz u desktop-app-rad, npr do otvaranja notepada ili browsera.. ono kad juzer može klikati ikonu na desktopu, ne dok je pješčanik-kotačić.. :) ... pri tome je recimo agresivan antivirus možda veći faktor razlike ili neki sync ili cloud ili backup..

-tj najjača i najslabija računala, recimo celeron i i9 .. razlika je vrlo mala, više razlike da hdd-ssd-nvme razlika brzine diskova-medija kao i ostatak smeća-dodataka koje juzer može imati defaultno uključene (jer većina appsa bahato to tako radi a dio juzera ne zna ni da postoji opcija ne paljenja s win... npr torrent pa seedaju i sl.).

-brzina diskova (storage-medija ili driveovi) je primarni kriterij, zatim količina hw-a, više diskova, .. više rama može tražiti duže prebrojavanje-ček, no tad se može koristiti za agresivno keširanje što daje brzinu, jači cpu ima više jezgara, više fičera-simdova kao fema-avx.. pa će sve što radi, kodira uključujući i učitavanje fileova dok paralelno radi antivirus, ažuriranje, mreža.. obaviti brže-paralelno na jačem, mada bi to 'teoretski' moglo biti identično, dok nrp vga-gpu neće ubrzati ili utjecati na paljenje-boot.. tek u korištenju-gamingu.. 

-i održavanje, čišćenje smeća-tempova.. jer naprosto je tad manje smeća-fileova koje av rutinski provjerava i sl. + ako svaki dan uključimo računalo tad ono neprimjetno obavi provjeru ažuriranja.. ako ga ne palimo neko vrijeme npr tjedan, tad će boot biti 'sporiji'.. tj automatika će tad čekirati ažuriranja i sl. dodatne provjere, antivirus.. sve će tražiti više vremena mada nismo ništa dirali-mijenjali, dok će računalo bez mreže-intereneta to preskočiti pa time biti 'brže' i sl. a pošto se korz tjedan-mjesec uvjek nađe više ažruriranja, kao i okidač koji će tad zatražiti da se to obavi sad, ne kroz dan.. i tad će računalo koje palimo jednom tjedno sporo bootati, tj radi isto ali ima više posla-ažuriranja i automatika koja to tad traži .. npr mjesečni paket ažuriranja drugog utorka u mjesecu koji je kod nas u srijedu itd.. ako vam se iduće srijede računalo sporije pali, to je to.. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 1 hvala 0
4 godine
Re: Windows startup/boot time
notloB kaže...

Dakle ili je tema krivo nazvana i očitavamo ispravnu vrijednost "last bios time" iz "task managera" ili je dobro nazvana a očitavamo krivu vrijednost... da ponovim ono što je već zaključio Ivan(4), što je u pitanju Borise?

Rezultat moje konfe od pritiska tipke za paljenje do win logon screena, minuta i 16 sekundi, mjereno štopericom.

The Last BIOS time is the amount of time in seconds it took the UEFI BIOS firmware to identifying and initializing hardware devices and running a power-on self-test (POST) before it begins booting Windows when you power on the computer.

Zanima nas ono sto pise u tm ne štoperica. Zivio

16 godina

Ok, al' to onda nije Windows startup time, možda može neki mod da promeni naslov teme.

Prvi put vidim da neko bencha tih nekoliko sekundi, ali opet, što da ne.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
4 0 hvala 0
3 godine

Kako bi se onda mogla zvati tema? Vaši "Last bios time" rezultati možda ili POST time ili Vrijeme prije početka boota windowsa?

Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
notloB kaže...

Kako bi se onda mogla zvati tema? Vaši "Last bios time" rezultati možda ili POST time ili Vrijeme prije početka boota windowsa?

Da, ali koga iskreno briga koliko dugo BIOS učitava svoje gluposti, ako je ikoga išta briga je koliko treba kompu da se postavi, iako kako vidim u prosjeku je to 15ak sekundi za večinu što je najvjerovatnije nekakav maximum bez obzira koja generacija M2 diska je.

15 godina
notloB kaže...

-bios vrijeme inicijalizacije, post-time. .. vrijeme od pritiska on tipke do početka boota osa.

-manje je važno kako bi nazvali temu.. više da juzeri razumiju na što se odnosi, što očigledno nedostaje i 'powerjuzerima' na forumu :)

edit: .. a tko želi mjeriti vrijeme bootanja-podizanja win-osa, ima odgovarajuću skriptu koja to radi (uz dozvoljavanje pokretanja-izvršavanja skripti što je defaultno onemogućeno, tj preporuka, ne pokretati i čačkati dozvole nego zaobići pokretanjem u cmd-u, copypasteom (jer tad to nije skripta i ne traži dozvole.. nego je ono što admin ručno natipka..).

-skripta u tabličnom obliku foramtira rezultate od početka rada računala prema vrhu (najnoviji je na vrhu liste) + vidljiv predzadnji boot, ne aktualan za koji treba vrijeme obrade i zapis u logovima-reg iz kojeg se generira lista..

edit: .. boot time duration je naziv ms-skripte.. google zna ostalo.

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.10.2024 14:09 (ihush).
3 godine
ihush kaže...
notloB kaže...

-bios vrijeme inicijalizacije, post-time. .. vrijeme od pritiska on tipke do početka boota osa.

-manje je važno kako bi nazvali temu.. više da juzeri razumiju na što se odnosi, što očigledno nedostaje i 'powerjuzerima' na forumu :)

Naravno, pohvalno je kako kad znaš o čemu pričaš budeš iznimno kratak i precizan a kad nemaš pojma pišeš plahte nadrobljenih misli.

BTW. već sam u temi izrekao činjenicu da nisam znao točno značenje Last bios time. I iživcirao se što sam pisao gluposti vezano oko toga.

nikonja kaže...

Da, ali koga iskreno briga koliko dugo BIOS učitava svoje gluposti...

Očito Borisa.

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.10.2024 14:14 (notloB).
15 godina

-za razliku od tebe koji nikad ne zna o čemu priča? .. :)

-dok plahte nisu za tebe, nemaš minimalne requirementse. To traži buffer veći od par sms znakova twit-lajkera za dekodiranje, odnosno čitanje ne slova-rečenica nego značenja-smisala i tad je to plahta ili odlomak, ne sms-twit. no i ovih par rečenica-slova više već dovode do preljeva ograničenog registra tak da... zaboravi :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.10.2024 14:15 (ihush).
15 godina
ihush kaže...

-dok plahte nisu za tebe, nemaš minimalne requirementse. To traži buffer veći od par sms znakova twit-lajkera za dekodiranje, odnosno čitanje ne slova-rečenica nego značenja-smisala i tad je to plahta ili odlomak, ne sms-twit. no i ovih par rečenica-slova više već dovode do preljeva ograničenog registra tak da... zaboravi :)

Tigar Krezumica
3 godine
ihush kaže...

Poslan ti je pm. za daljnji off topic i osobne teme, pa tamo možeš nastaviti generirati lorem ipsum.

Edit: A o čitanju tvojih rečenica koje stilom i smislom podsjećaju na dadaističku umjetnost ili neposložene puzzle sam već napisao što mislim iznad.

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.10.2024 15:00 (notloB).
15 godina
notloB kaže...
..neposložene puzzle ..

-koji smisao je dobiti složene puzzle? riješenja pitanja testa ili kviza? odnosno i u tome ti je odgovor, razlika, što ti misiš-želiš-tražiš a što ja nudim, uz to da povremeno pokušavaš i pomoći no neznanjem često naletiš na minu, pohvalno je dobra volja i želja za pomoći, no da bi kvalitetno pomogao prvo moraš znati, npr ozljeđenu osobu možeš ubiti.. dobre želje-namjere su pohvalne ali ne moraju biti dovoljne.

-ja juzerima-početnicima koji žele naučiti recimo pomažem, pri čemu nije sve za svakog.. samo mali dio .. odnosno kao i npr čitanje stručne literature za razne pc grane-branše, ne čita svatko sve.. čita onaj tko se time bavi ili se želi time baviti, naučiti.. nije to kliknextanje i kratki sms-post a puzzle upravo zato dolaze u obliku puzzla, inače bi bila printana slika.

3 godine
ihush kaže...
notloB kaže...
..neposložene puzzle ..

-koji smisao je dobiti složene puzzle? riješenja pitanja testa ili kviza? odnosno i u tome ti je odgovor, razlika, što ti misiš-želiš-tražiš a što ja nudim, uz to da povremeno pokušavaš i pomoći no neznanjem često naletiš na minu, pohvalno je dobra volja i želja za pomoći, no da bi kvalitetno pomogao prvo moraš znati, npr ozljeđenu osobu možeš ubiti.. dobre želje-namjere su pohvalne ali ne moraju biti dovoljne.

-ja juzerima-početnicima koji žele naučiti recimo pomažem, pri čemu nije sve za svakog.. samo mali dio .. odnosno kao i npr čitanje stručne literature za razne pc grane-branše, ne čita svatko sve.. čita onaj tko se time bavi ili se želi time baviti, naučiti.. nije to kliknextanje i kratki sms-post a puzzle upravo zato dolaze u obliku puzzla, inače bi bila printana slika.

Znači moramo zasrati i ovu temu jer ti želiš povećati svoju vidljivost i prisutnost, u pm si mi napisao točno tri riječi i jednu skraćenicu, što ćeš još od off topica napisati ovdje a nisi mogao napisati u našim off topicom već zasranoj temi ili u pm?

DA, ČESTO NALETIM NA MINU jer ne znam i trudim se pomoći ali ponekad to nije dovoljno, koliko puta to treba priznati da bi bio zadovoljan? Nije li dovoljno što se ispričam i još nikoga nisam ubio i nadam se svojim neznanjem i neću ubiti.

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.10.2024 22:26 (notloB).
11 godina
notloB kaže...

Znači moramo zasrati i ovu temu...

a neš ti teme...

14 godina

Hahaa koje štivo.
Nemojte zatvarati ovo još..

Bit će materijala za kartone

Batllelog: sudy_freak | Steam: sudy_freak | PUBG: slav_baba_yaga
Moj PC