Slijepi test otkriva da ne čujemo razliku između M

poruka: 57
|
čitano: 13.153
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Slijepi test otkriva da ne čujemo razliku između M".
17 godina

Meni je sva lokalna mjuza u FLAC/ALAC formatima i iskreno, rijetko kad čujem razliku između njih i dobro kodiranih MP3/AAC datoteka. 

Razliku najčešće čujem kad mi je izvor lossy a slušam preko bluetooth slušalica. 

Ako je izvor FLAC i slični formati, bome sve mi zvuči dobro. 

Moj PC  
4 0 hvala 1
8 godina
prestanite već jednom lagati uši ovog napaćenog naroda...i te kako se osjeti razlika u gustoći energij ekvantnog polja kod mp3...flac...ili nekomprimiranog...od kada koristim kablove od čistog srebra i dijamantne membrane na zvučnicima nema nazad
mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
14 1 hvala 2
8 godina
Re: Slijepi test otkriva da ne čujemo razliku izme
HCMAA kaže...
prestanite već jednom lagati uši ovog napaćenog naroda...i te kako se osjeti razlika u gustoći energij ekvantnog polja kod mp3...flac...ili nekomprimiranog...od kada koristim kablove od čistog srebra i dijamantne membrane na zvučnicima nema nazad

Ako nemaš membrane od kože 2 mjesečne činčile koja je hranjenja samo sa eko kukurozom iz istočne Ugande nemaš pojma šta je kvaliteta! 

15 godina

Ja sve čujem....lp

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

-naravno da hifi zvučnici moraju biti prepucijsko menbranski, sve ostalo ne prenosi vjeran zvuk.. i najvažnije, hifi certificirana SD kartica (memorija, flash-nand-sd..).

-tad se krene u pravo flaksanje (ako se netko pita zašto se format naziva flac..)... do vrhunskog užitka .. u zvuku! (bando jedna ..).. :))

-koliko vidim, pod autor naveden šuštić.. i koliko se mogu prisjetiti, ovo ruši njegov svijet.. hrabro, no za razliku od maga pokreta ne traži trumpa za otvoriti oči-uši i prihvatiti činjenice :)) ..

-meni su i dalje vrhunac-simbol kvalitete zvuka hifi certificirane SD kartice (flash-nand-storage..) .. onak, top! .. 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

8 0 hvala 0
17 godina

ovaj popis prioriteta, na prvo mjesto bi umjesto sobe stavio ego. 

Mnogi imaju problema sebi priznati neke stvari pa uvjeravaju druge.

Razlike mp3 vs flac postoje  ali su male, treba imati zaista trenirano uho i iskustvo, sto audiofili cesto i imaju i zato cesce i cuju razlike, barem neki, vjerujem da vecina zapravo ne cuje nego misli da cuje, ali diranje ove teme je osinjak + gnjezdo strsljena, onih velikih africkih.

Jedan od problema je sto ne postoji standardizacija koja definira kolika je promjena ili razlika s obzirom da je to potpuno subjektivno.  Meka mala i jedva cujan razlika jedmo, drugi ce tvrditi da su razlike ogrome tipa nebo i zemlja. Meni je to debelo pretjerivanje ali svakom njegovo. cuo sam hrpu dobri i osrednjih sistema i nikad mi nista nije bilo nebo i zemlja, razlike su ovcite ali ne toliko drasticne kako s govori. Zato su meni ove razlike dobro kodiranog mp3 320 kbs vs flac ili neki nekomprimirani format minimalne, draze mi je slusat flac nego mp3 radi mira u glavi (da crv ne radi) ali zapravo jednako uzivam bez obzira na format ako je sustav dobar jer oboje onda zvuci dobro.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.4.2026 21:34 (Pixel).

2 0 hvala 1
5 godina
Ha! Pa normalno da se ne čuje razlika ako nemaš zlatne cincheve!

3 0 hvala 0
18 godina
@Davor, samo me interesira jesi li test izveo na zvučnicima ili slušalicama?
Plamene zore bude me iz snaFabrička jutra, dim iz dimnjakaPesma se ori, mladi radniciČelicna jutra, hitam fabrici.

1 0 hvala 0
2 godine

ja to trubim već godinama, ali moraju ljudi nekako opravdati zlatne činčeve, bakrene i srebrne kabele. 

još su mi jači ovi što koriste streaming servise i što su godinama kukali kako Spotify nema lossless, a i sad kad ima im nije dovoljno dobar jer nije 495435345097Hz i 423847239423 bitrate. jer oni to sve naravno čuju.

8 0 hvala 0
18 godina

Onaj koji na imalo normalnom HIFI sustavu (govorimo o polovnim zvučnicima od par sto EUR) ne čuje razliku između MP3 i NORMALNOG lossless formata (direct CD ili vynil rip, a ne kad iz mp3 "pretavarjau" u lossless i tvrde da je to lossless) iste pjesme ili albuma, može lagano odmah do dokotra da mu daju uputnicu za otorinolaringologa, i neka se testiraju kakav im je zbilja sluh... Da ne govorim tek o slušalicama...

To live is to suffer, to survive is to find some meaning in the suffering. Friedrich Nietzsche
Poruka je uređivana zadnji put ned 19.4.2026 23:18 (gkelekov).
Moj PC  
1 7 hvala 0
2 godine
gkelekov kaže...

Onaj koji na imalo normalnom HIFI sustavu (govorimo o polovnim zvučnicima od par sto EUR) ne čuje razliku između MP3 i lossless formata iste pjesme ili albuma, može lagano odmah do dokotra da mu daju uputnicu za otorinolaringologa, i neka se testiraju kakav im je zbilja sluh... Da ne govorim tek o slušalicama...

vidim pročitao si tekst i odradio test 

i kad napišeš samo MP3 to ne znači previše.

18 godina

ne, nije zajebancija

In Blind Test, Audiophiles Unable to Tell Difference Between Sound Signal Run Through an Expensive Cable and a Banana

https://futurism.com/robots-and-machines/blind-test-audiophiles-cable-banana

gurtna giržtna gužni žnorda gižnu žertir gžerdu žinar gurdaž žarpar ženar žednu žena
Moj PC  
8 0 hvala 1
10 godina
Problem s hifistima je što kad su bili mladi i mogli čuti dobro - nisu imali novaca za dobar hifi.
Sad kad su stari, jedva čuju išta, a pametuju sa skupim kutijama.
Jbg, imam 6 banki i osjetim da ne čujem dobro. I nema smisla ulupavati novce u skupu opremu.
Razlika između flaca i mp3 za mene ne postoji 😀
A i za većinu ostalih, priznali ili ne.
Life is jazz. Play it cool.
Moj PC  
18 0 hvala 2
18 godina

Treba nekako opravdati kupovinu besmisleno preskupe audio opreme.

Uostalom, audiofili su krugodrčna ekipa; nitko neće priznati da je nešto besmisleno jer bi se tom izjavom samoizopćio iz tog kruga.

So if God has existed forever, you know, what did he do in his spare time? Like, before he made the Earth and everything?
Moj PC  
9 0 hvala 0
14 godina

Vise me brine kvaliteta masteringa i dinamicki raspon, to je razlog zasto mi nijedan streaming servis ne valja, jer zapravo ni nemas informaciju koju verziju cega slusas, a uglavnom to bude neka digitalno napucana glasna verzija, divlji zapad, krivi tagovi itd. Ne podnosim "glasne" mastere koji kvrce, clippaju i iritiraju za slusanje osim ak smanjis glasnocu na 1 fizicki. Nego... nabavljam... najkvalitetnije verzije muzike koju slusam i Plex server i na svakom uredaju odlucujem u kojoj kvaliteti slusam, dok su originali u FLAC/ALAC.

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.4.2026 8:43 (Minneyar).
Moj PC  
4 0 hvala 3
16 godina

imam jednog poznanika koji je maltene tvrdio da samo s najboljom (čitaj najskupljom) opremom možeš čuti te ćutiti svu ekspresivnost ozbiljne glazbe, uživati u ponaosob izvedbi svakog člana koncertnog orkestra - truć-srać....

hodamo jednom do grada na cugu, ispred nas na nogostupu s hrasta dotrči strizibuba, stane i okrene se prema nam, čula je korake...

zaustavim ga i velim: Slušaj !

A on će: A što ?

Veliki audiofil naravski nije čuo strizibubu kako nas upozorava (drugi naziv im je cvilidreta)...

Nakon toga kad krene o audiofilskoj nirvani, samo mu spomenem Koncert za strizibubu i cvrčka....

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
7 0 hvala 2
11 godina

Mislim da je ova analiza površna.
Razlika se vidi kada se sluša glasno ili koristi equilizere. Tada dolazi do distorzije zvuka.

0 2 hvala 0
17 godina
Stric_Jura kaže...

..

zaustavim ga i velim: Slušaj !

A on će: A što ?

..

.. u tom trenu sam puk'o :) .. jednog tihomira iz potaje :)) .. kao dodatni blindtest koji osim sluha uključuje ostale percipilne senzore do suzenja očiju ...

.. nakon te nirvane, više ne pitaju za test kao što djete više ne povlači mali prst.. neovisno o mp3 kompresoru loss-lessu i sl. .. 

4 godine

Snimanje na višim frekvencijama (npr. 96 kHz) omogućuje preciznije digitalno procesiranje zvuka i smanjuje distorziju (aliasing) koja nastaje kada visoke frekvencije "zalutaju" u niži, čujni spektar.
Prednosti 24-bitnog/96 kHz zapisa;

Profesionalni studiji preferiraju 24-bit/96 kHz jer pruža veću "dinamičku slobodu" (headroom) i bolju kvalitetu prilikom obrade (mixanja i masteringa), čak i ako se konačni proizvod (CD) konvertira na 16-bit/44.1 kHz.

24 /96 kHz ljudsko uho ne čuje, ali se primjeti kod produkcije glazbe u finijem podešavanja amplituda, olakšava anti alizing filtre, manje artefakata u visokim frekvencijama.

Da čovjek čuje 24/96 konačni proizvod bi bio u tom formatu.

Dakle, to je razlog što se audio cD snima u 16bit/44 kHz.

Evo da ne kakim što kaže AI

Većina ljudi ne može pouzdano čuti razliku između CD kvalitete (16-bit/44,1 kHz) i MP3 formata na 320 kbps (kilobita po sekundi) u normalnim uvjetima slušanja. Iako je MP3 "lossy" format (kompresija s gubitkom), brzina od 320 kbps je dovoljno visoka da zadrži većinu informacija koje ljudsko uho može percipirati.
Ključni faktori za razliku:

Oprema: Razlika postaje čujna uglavnom na visokokvalitetnim audio sustavima (skupa pojačala, kvalitetni zvučnici/slušalice).
Vrsta glazbe: Kompleksna glazba s puno visokih frekvencija (npr. klasična glazba, jazz s činjelama) ponekad otkriva nedostatke MP3-a, dok je kod pop/rock glazbe razlika zanemariva.
Vježbano uho: Iskusni slušatelji ili audiofili mogu primijetiti suptilne razlike u "prostranosti" zvuka (soundstage), odvajanju instrumenata ili visokim tonovima.

Zaključak testiranja:
Brojne "blind" studije (testovi na slijepo) pokazale su da čak i na dobroj opremi, većina slušatelja ne može konzistentno razlikovati ove dvije kvalitete. MP3 od 320 kbps se često smatra "transparentnim", što znači da zvuči identično kao izvorni zapis za ljudsko uho u 99% slučajeva.

合気道 五段
Moj PC  
0 0 hvala 0
20 mjeseci

Ovo nije točno.

"Dakle, to je razlog što se audio cD snima u 16bit/44 kHz."

To je povijesni kompromis iz kraja 70-ih / početka 80-ih:
Sony i Philips su trebali način da digitalni audio snimaju na video kazetama (U-Matic) jer tada nije bilo digitalnih medija za masovnu pohranu zvuka.

Video sustavi su imali fiksne frekvencije:

NTSC (SAD/Japan): 30 fps × 525 linija
   PAL/SECAM (Europa): 25 fps × 625 linija

Audio se “ubacivao” u video linije kao PCM signal.

Kad se izračuna koliko uzoraka stane u video linije i sinkronizira s oba sustava, dobije se zajednički faktor: 44.100 Hz

17 godina

-da.. tj jedno je krtiterij semplanja, dvostruko od željenog spektra, koji je standardno za ljudsko uho definiran 20hz-20khz.. dok digitalizacija traži duplo da bi bila dovoljno precizna, može više..

-tj prvi logični broj bi bio 40, dok su ostali kriteriji, vlasništva, i primarno zaštite interesa kao i onemogućavanje kopiranja-piraterije-umnažanja izmišljeni upravo da to otežaju-onemoguće, npr dat-48kgz, dok se u svakoj konverziji koja nije čisti višekratnik nešto gubi, preciznost-interferencija i sl. ..

-pa se tako za cd ili hifi pod philipsom našao 44.1 dok je za studijsku kvalitetu korišten 48, koje su kasnije poduplali na 96 ako se netko pita od kud ta brojka.. pa sve do 192, klasični višekratnici, ne brojka iz dupeta proizvoljno :) ..

0 0 hvala 1
2 godine
Zaporožac kaže...

Snimanje na višim frekvencijama (npr. 96 kHz) omogućuje preciznije digitalno procesiranje zvuka i smanjuje distorziju (aliasing) koja nastaje kada visoke frekvencije "zalutaju" u niži, čujni spektar.

Profesionalni studiji preferiraju 24-bit/96 kHz jer pruža veću "dinamičku slobodu" (headroom) i bolju kvalitetu prilikom obrade (mixanja i masteringa), čak i ako se konačni proizvod (CD) konvertira na 16-bit/44.1 kHz.

24 /96 kHz ljudsko uho ne čuje, ali se primjeti kod produkcije glazbe u finijem podešavanja amplituda, olakšava anti alizing filtre, manje artefakata u visokim frekvencijama.

Većina ljudi ne može pouzdano čuti razliku između CD kvalitete (16-bit/44,1 kHz) i MP3 formata na 320 kbps (kilobita po sekundi) u normalnim uvjetima slušanja. Iako je MP3 "lossy" format (kompresija s gubitkom), brzina od 320 kbps je dovoljno visoka da zadrži većinu informacija koje ljudsko uho može percipirati.

Oprema: Razlika postaje čujna uglavnom na visokokvalitetnim audio sustavima (skupa pojačala, kvalitetni zvučnici/slušalice).
Vrsta glazbe: Kompleksna glazba s puno visokih frekvencija (npr. klasična glazba, jazz s činjelama) ponekad otkriva nedostatke MP3-a, dok je kod pop/rock glazbe razlika zanemariva.
Vježbano uho: Iskusni slušatelji ili audiofili mogu primijetiti suptilne razlike u "prostranosti" zvuka (soundstage), odvajanju instrumenata ili visokim tonovima.

Zaključak testiranja:
Brojne "blind" studije (testovi na slijepo) pokazale su da čak i na dobroj opremi, većina slušatelja ne može konzistentno razlikovati ove dvije kvalitete. MP3 od 320 kbps se često smatra "transparentnim", što znači da zvuči identično kao izvorni zapis za ljudsko uho u 99% slučajeva.

AI pametniji od većine komentara na ovu temu. 

vježbano uho = tonac, audio inženjer, dirigent... a ne random lik koji misli da će mu high tech oprema omogućiti da "pročuje"  jeftinije mu je probati sa LSDom.

17 godina
millennial kaže...
Zaporožac kaže...

Zaključak testiranja:

vježbano uho = tonac, audio inženjer, dirigent... a ne random lik koji misli da će mu high tech oprema omogućiti da "pročuje"  jeftinije mu je probati sa LSDom.

Pa zar su tonski snimatelj ili audio inženjer na SAE kolegijima ili dirigent na glazbenoj akademiji "vježbali" uho? Ili to vrijedi za automehaničara koji "na uho" naštimava ler-gas?

Reporter: What is your ambition in life? Parvulescu: To become immortal, and then to die.
17 godina
tursound kaže...

Ovo nije točno.

"Dakle, to je razlog što se audio cD snima u 16bit/44 kHz."

To je povijesni kompromis iz kraja 70-ih / početka 80-ih:
Sony i Philips su trebali način da digitalni audio snimaju na video kazetama (U-Matic) jer tada nije bilo digitalnih medija za masovnu pohranu zvuka.

Video sustavi su imali fiksne frekvencije:

NTSC (SAD/Japan): 30 fps × 525 linija
   PAL/SECAM (Europa): 25 fps × 625 linija

Audio se “ubacivao” u video linije kao PCM signal.

Kad se izračuna koliko uzoraka stane u video linije i sinkronizira s oba sustava, dobije se zajednički faktor: 44.100 Hz

Red Book, specka, razlog je Nyquistov teorem i raspon ljudskog sluha 

2 godine
goddard kaže...
millennial kaže...
Zaporožac kaže...

Zaključak testiranja:

Pa zar su tonski snimatelj ili audio inženjer na SAE kolegijima ili dirigent na glazbenoj akademiji "vježbali" uho? Ili to vrijedi za automehaničara koji "na uho" naštimava ler-gas?

mislim da i sam znaš odgovor.

17 godina
Ja znam ali ti očito ne znaš. Vježbanje uha nema veze sa akademskim znanjem, kao što ti vježbanje u teretani neće pomoći da položiš anatomiju na medicini. A bogme ne moraš ni biti liječnik kako bi imao uvježbano tijelo
Reporter: What is your ambition in life? Parvulescu: To become immortal, and then to die.
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.4.2026 17:54 (goddard).
13 godina

1978. na Filipinima Anatolij Karpov i Viktor Korčnoj igrali meč za prvaka svijeta u šahu. Na početku meča u prvom redu je sjedio izvjesni dr. Zuhar, psiholog i hipnotizer, a neki kažu i parapsiholog, ako to uopće i postoji. Korčnoj, koji je u to doba već bio disident, tvrdio je da ga Zuhar pokušava hipnotizirati i da ga ometa u igranju te je tražio da se Zuhara udalji iz dvorane. Iz Karpovljevog stožera su tvrdili da su to gluposti, da je Zuhar tu samo da pomogne Karpovu u psihološkoj pripremi. I tako se razvila žučna diskusija je li moguće da Zuhar ometa Korčnoja. I trajale je sve dok jedan velemajstor nije rekao da ako Korčnoj misli da ga Zuhar ometa, onda ga stvarno ometa.

Tako je i s audiofilima. Ako misle da čuju razliku između FLAC-a i MP3-ja onda je zaista čuju. Mi ostali je ne čujemo. A razlog zašto je čuju je taj da se sluša mozgom, a ne ušima. Uši služe samo da zvučne vibracije pretvore u signale koje mozak razumije.

Dakle, prvo glazbenici "drkaju" po instrumentima. Instrumenti to drkanje pretvore u zvučne valove, te valove onda mikrofon pretvori u električni signal koji se zapiše na magnetofonsku traku. Onda taj signal računalo kodira u niz nula i jedinica, zatim se te nule i jedinice zapišu u neku memoriju (ako se radi o MP3-ju onda se prije toga komprimiraju da ih bude manje). Pa se iz te memorije pošalju u drugo računalo koje ih opet pretvori u električni signal. Onda se taj signal pojača u pojačalu. Tako pojačan pošalje se zvučniku koji to pretvori u zvučne valove koji stignu do uha koje ih ponovo pretvori u električne signale i pošalje mozgu koji ih onda pretvori u nešto što mi zovemo muzika. A mozak usput odluči čuje li ili ne čuje razliku između količine nula i jedinica koje čine tu muziku. I to samo ako zna radi li se o FLAC ili MP3. Kad ne zna onda ne obraća pažnju, pa mu je svejedno.

I u cijelom tom nizu pretvaranja iz jednog u drugo ispada da je najvažnije koliko ima nula i jedinica. Što je opet logično jer od viška glava ne boli.

E da, nakon nekoliko kola napravljen je kompromis. Zuhar je iz prvog reda ostatak meča promatrao iz četvrtog. Na kraju je meč dobio Karpov, ali ne zbog Zuhara, nego jer je bolji šahist od Korčnoja. Znali su to i u SSSR-u, ali ipak ništa nisu htjeli prepustiti slučaju pa su našli Karpovu pravog (para)psihologa.

42
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.4.2026 18:06 (markoBT).

7 0 hvala 6
18 godina

Sve što mi treba je da svira na 320 mp3 u autu a kod kuće nek ide ide dokle god možeš priuštiti.

U besptičju i krava zvuči kao slavuj!
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.4.2026 20:15 (Azr43l).
Moj PC  
1 0 hvala 0
18 mjeseci
Placebo ili nocebo, ipak je mozak u pitanju!
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
1 0 hvala 0
18 godina
Odes na koncert na Šalatu i stanes kraj tonca pa s njim promomentiras flac vs mp3 dok pokusavas skuzit koja stvar svira omiljenog benda ciju diskografiju znas napamet u nazad.

1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice