Priče o elementima #6: Ugljik – element sa stotinu

poruka: 10
|
čitano: 3.101
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Priče o elementima #6: Ugljik – element sa stotinu".
5 godina

G. Raos me nekoliko puta godišnje podsjeti koliko mi je žao što nisam prije 40g imao takvoga profesora/učitelja iz Kemije, možda Fizike ili barem Biologije.

Osim pohvala na odličan članak dodat ču nešto iz iskustva struke u koju sam odlutao.

Dakle, kad završite s roštiljanjem (nikad Briketi. Obavezno drveni ugalj) pustite da se sve ohladi i onda prosijte pepel i sačuvajte ga za drugi put.

Jer najbolju zaštitu od prejakog žara čete dobiti upravo posipanjem pepela, a uz to masnoća koja kaplje iz mesa/ribe neće tako jako planuti kad padne na pepel kao što če kad padne direktno na žar.

Ja nažalost ne znam reći koliko grama pepela vam treba na kvadratni  centimetar i pri kojoj temperaturi jer nisam to učio kada je trebalo.

6 0 hvala 1
7 godina

Pretpostavljam da je Lavoisiera žena zatukla žaračem kad je spalio dijamant.

1 0 hvala 0
16 godina

Kada je o ugljiku riječ, trebalo bi napomenuti da on glavni građevni element u svemiru i koliko je važan govori i poznati broj u Bibliji koji se spominje i kao "broj čovjeka".

I čovjek je građen od ugljika i od njega će se još svašta stvoriti.

Taj je broj 666.

U periodnom sustavu, ugljik ima redni broj 6. 

6 Protona: Nalaze se u jezgri i definiraju ga kao ugljik. 

6 Elektrona: Kruže oko jezgre (2 u unutarnjoj ljusci, 4 u valentnoj ljusci).

6 Neutrona:Najčešći izotop ugljika.

Mislim da bi g. Raos to trebao znati.

0 2 hvala 0
16 godina
Re: Priče o elementima #6: Ugljik – element sa sto

Fiju-briju...

Ju je je? Je ju je!
9 godina
Kakve veze biblija ima sa znanosti?

10 godina
Hvala profesore na još jednom sjajnom članku.
Life is jazz. Play it cool.
Moj PC  
2 0 hvala 0
10 godina
Biblija nema veze sa znanošću.
5 godina
Iiiii ooodeeee.....
16 godina

Koliko si je puta pročitao?

Dali si uopće išta shvatio?

Uhvati se video igrica i instagrama momče. To su tvoji pouzdani izvori informacija.

10 godina
milicevic kaže...

Koliko si je puta pročitao?

Dali si uopće išta shvatio?

Uhvati se video igrica i instagrama momče. To su tvoji pouzdani izvori informacija.

Razmišljao sam bih li uopće odgovarao na ovo, ali evo.

Ajmo redom:

1. nekoliko postova iznad prozivaš prof. Raosa da bi trebao nešto znati o broju 666 i da se u Bibliji spominje... pa da elektroni kruže oko jezgre atoma... Uglavnom prilična količina besmislica. Elektroni NE KRUŽE oko jezgri. Dalje neću objašnjavati, uzmi fiziku pa nauči.

2. Koliko sam puta pročitao bibliju? Jednom u cijelosti, od početka do kraja, a više puta pojedine dijelove. Smatram da bi se svaki kulturan čovjek zapadnog kruga trebao barem malo upoznati s Biblijom. To je pitanje opće kulture. Vjernici na Bibliju gledaju drugačije i to poštujem. 

3 Jesam li išta shvatio iz Biblije? Rekao bih da jesam i to puno toga. Od toga da je Biblija skup tekstova koje su pisali neuki muškarci prije više od 2000 godina, pa sve negdje do 3. ili 4. stoljeća nove ere. I tumačili svijet iz svoje perspektive i iz svojih interesa. Preko toga da u njoj ima lijepih pjesničkih dijelova, pa sve do toga da ima važnih i pozitivnih poruka i pouka. Ali i da ima groznih priča i prizora, danas apsolutno neprihvatljivih. Naravno, nije sve doslovno, ima i alegorija. I konačno naučio sam da Biblija nije riječ božja niti od boga. 

4. A tvoj savjet o video igricama i instagramima je potpuno promašen. Ne igram se niti imam instagram account. Moji su izvori informacija malo drugačiji. A to što me zoveš "momče" - na tome hvala, jer imam prilično puno godina.

I što ćemo sad, poslije svega? Mislio sam ne pisati ništa, na kraju sam napisao puno. 

Ne mislim te prozivati niti etiketirati, ali morao sam reagirati kad si me ovako prozvao. A prozvao si i znanstvenika prof. Raosa koji je gospodski odšutio. Nisam njegov odvjetnik, jer mu to ne treba, ali eto nisam mogao ne reagirati.

Živio!

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice