Ne postaje čovjek s godinama mudriji jer je to zakon univerzuma.. postaje mudriji jer je svjestan koliko je puta u životu bio pod udarima manipulacija, indoktrinacija, lokal-hipnoza, mantri i beskraja " trust me bro" predavanja.
Skloni smo dovesti pod sumnju bilo koje naše čulo. Ako te mogu "navuć" da ne vjeruješ svojim očima, kakve li tek lakoće od našeg (inače ograničenog) sluha napraviti filozofiju o beskrajnim mogućnostima koje u obećanjima nude "probijanje" frekvencijskog spektra čak do šišmišove rezonance. Ma kakav sluh mačke..do šišmiša.
Još tamo od 93će kupio sam više Stereo Review i WhatHIFI magazina, nego BUG-ova. Odlaziš u specjalizirane trafike na koje strani ambasadori dolaze po štivo iz svojih domovina.
Pošto nisi sam, upoznaješ cijelu plejadu podzemnih fanatika. Kao da je postojao nekakav sram.. skrivećki se nalaze na seansama gdje doživljavaju orgazme uz kutije i Marantz PM seriju.
Sjedneš i ti.. pa te pomaknu, jer sjediš u krivom dijelu prostorije.. puste simfonijski orkestar..i kaže..
-" čuješ li klarinet u četvrtom redu s lijeva"
neugodno ti.. mrsiš sebi u bradu.. da da
Tu ti oni pojasne pojam "pozornice".
Naravno, nitko ne sklapa oči i ne odlazi u stanje meditacije, jer oči nam ne bi trebale služiti u ovoj ekstazi.
Ne, svi bulje u marantza. Kao da se radi o izgubljemo židovskom kovčegu saveza s Bogom.
Gledaju kutije i gledaju kabele. A paralelno uz zurenje uspijevaju toliko prokljuvit klarinetistu iz četvrtog reda, da mu pogode i horoskopski znak.
E sad.. znamo da nije poželjno poći u nekakav navijački klub i posrat se na njihov klub. U najmanju ruku će ti zakopat nogu u guzicu.
Hajde pajdo moj, reci ovima.. "nije vama dobro u glavi! kakav klarinet i kakvi kabeli.. svira isto ko u mene u golfu dvici".
Postaješ pokojnik. Zar nisi mogao nešto drugo uvrijediti.. njihovu majku, sestru.. već si im uvrijedio kabel i marantza.
I tako, čovjek kada uđe u treću trećinu životne dobi, shvati da je oko ove materije izgubio puno novaca, vremena i živaca.
Nakaon svega ovoga.. naravno da preskočim recenziju u Bug-u o KEF kutijama koje imaju sva bežična čudesa i još zvuče "nevjerojatno"... a tek Cambridge Audio streamer od 3000€.. sve to preskočiš i zastaneš na recenziji BT slušalica od 100€.
Staviš ih u razmatranje jer postoje još jedne od 120€.
Odložiš časopis u kredencu.
Blago onima koji progledaju i proslušaju.
Ne traži kruha povrh pogače.
Ne vidiš i ne čuješ razlike između 192, 320 i FLAC. A ti bi metar kabela u vrijednosti postavljanja 50 kvadrata pločica.
Ne vjeruj lažnim prorocima, vjeruj svojim ušicama.
Za kraj... pored slušalica od 100€, nije s gorega obratit pažnju na normalan DAC.
A i to je sve boza ljimunada.. Kod modernih klinaca je također komedija oko ovih kodeka... ma ne čuješ ti sinko ništa.
Ti misliš da čuješ razliku između LDAC i SBC (sound before Christ). Zato što te 30 Šuštića uvjerilo da se itekako osjeti ona razlika do 900kbps.

Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS