Koliko kablovi stvarno utječu na kvalitetu zvuka?

poruka: 85
|
čitano: 20.150
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Koliko kablovi stvarno utječu na kvalitetu zvuka?".
17 godina

Ne postaje čovjek s godinama mudriji jer je to zakon univerzuma.. postaje mudriji jer je svjestan koliko je puta u životu bio pod udarima manipulacija, indoktrinacija, lokal-hipnoza, mantri i beskraja " trust me bro" predavanja.

Skloni smo dovesti pod sumnju bilo koje naše čulo. Ako te mogu "navuć" da ne vjeruješ svojim očima, kakve li tek lakoće od našeg (inače ograničenog) sluha napraviti filozofiju o beskrajnim mogućnostima koje u obećanjima nude "probijanje" frekvencijskog spektra čak do šišmišove rezonance.  Ma kakav sluh mačke..do šišmiša.

Još tamo od 93će kupio sam više Stereo Review i WhatHIFI magazina, nego BUG-ova. Odlaziš u specjalizirane trafike na koje strani ambasadori dolaze po štivo iz svojih domovina.

Pošto nisi sam, upoznaješ cijelu plejadu podzemnih fanatika. Kao da je postojao nekakav sram.. skrivećki se nalaze na seansama gdje doživljavaju orgazme uz kutije i Marantz PM seriju.

Sjedneš i ti.. pa te pomaknu, jer sjediš u krivom dijelu prostorije.. puste simfonijski orkestar..i kaže..

-" čuješ li klarinet u četvrtom redu s lijeva"

neugodno ti.. mrsiš sebi u bradu.. da da

Tu ti oni pojasne pojam "pozornice".

Naravno, nitko ne sklapa oči i ne odlazi u stanje meditacije, jer oči nam ne bi trebale služiti u ovoj ekstazi.

Ne, svi bulje u marantza. Kao da se radi o izgubljemo židovskom kovčegu saveza s Bogom.

Gledaju kutije i gledaju kabele.  A paralelno uz zurenje uspijevaju toliko prokljuvit klarinetistu iz četvrtog reda, da mu pogode i horoskopski znak.

E sad.. znamo da nije poželjno poći u nekakav navijački klub i posrat se na njihov klub. U najmanju ruku će ti zakopat nogu u guzicu.

Hajde pajdo moj, reci ovima.. "nije vama dobro u glavi!  kakav klarinet i kakvi kabeli.. svira isto ko u mene u golfu dvici".

Postaješ pokojnik. Zar nisi mogao nešto drugo uvrijediti.. njihovu majku, sestru.. već si im uvrijedio kabel i marantza.

I tako, čovjek kada uđe u treću trećinu životne dobi, shvati da je oko ove materije izgubio puno novaca, vremena i živaca.

Nakaon svega ovoga.. naravno da preskočim recenziju u Bug-u o KEF kutijama koje imaju sva bežična čudesa i još zvuče "nevjerojatno"... a tek Cambridge Audio streamer od 3000€.. sve to preskočiš i zastaneš na recenziji BT slušalica od 100€.

Staviš ih u razmatranje jer postoje još jedne od 120€.

Odložiš časopis u kredencu.

Blago onima koji progledaju i proslušaju. 

Ne traži kruha povrh pogače.

Ne vidiš i ne čuješ razlike između 192, 320 i FLAC. A ti bi metar kabela u vrijednosti postavljanja 50 kvadrata pločica.

Ne vjeruj lažnim prorocima, vjeruj svojim ušicama.

Za kraj... pored slušalica od 100€, nije s gorega obratit pažnju na normalan DAC.

A i to je sve boza ljimunada.. Kod modernih klinaca je također komedija oko ovih kodeka... ma ne čuješ ti sinko ništa.

Ti misliš da čuješ razliku između LDAC i SBC (sound before Christ). Zato što te 30 Šuštića uvjerilo da se itekako osjeti ona razlika do 900kbps.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
Moj PC  
84 0 hvala 23
12 mjeseci
Re: Koliko kablovi stvarno utječu na kvalitetu zvu
Sada otuda nakon ovog štiva prirodno dolazi misao na one što čuju a ne slušaju razliku između FLAC, OGG ili MP3 zapisa pod uvjetom da se zadnja dva kvalitetna sa dosta bit ratova.

Postskriptum imam naviku kad podešavam zvuk za filmove (TV mi ne čita DTS) pa ga konvertiram u AC3 i 320 ili 640 (što je previše ali eto). Ima li razlike kako tv čita AC3, MP3 ili neki treći?
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
sve je to za ljude i ima ljudi sta stvarno dobro cuju ali treba se distancirat cim neko tvrdi da cuje nesto van razuma, npr ekipa navodno cuje razliku na kabelu od napajanja, i cak izmedju tih "pravih" kabela, ista ekipa ne cuje npr tracking gresku od naj obicnijeg volume potenciometra koja cesto bude u par decibela ljevi-desni kanal, dok razlika kabela napajanja je skoro nemjerljiva nakon filtriranja u napajanju pojacala.
naravno i razlike izmedju dva ista zvucnika znaju bit u decibelima, niti jedna tema o tome ali zato sto tema po raznim forumima jeli bolji napajacki audioquest ovaj ili onaj... e da varijacije u mreznom naponu koje znaju bit dobro preko 10% isto niko ne cuje, cak ni ekipa s pojacalima kojima iste varijacije nisu regulirane pa pojacalo vidi razliku u naponu i mjerljivo mjenja karakteristike u normalnom radu.
Moj PC  
5 0 hvala 3
4 godine

Gdje ima dobro oklopljenih kablova za aktivne zvučnike ?

Kupio sam nove Adam aktivne za studio, a dali su mi one jadne tanke crveno-bijele za povezivanje drugog zvučnika.

Evo, našao sam, dobri a jeftini;

合気道 五段 Me, myself and I ...Radoslaw Sikorski
Poruka je uređivana zadnji put ned 26.10.2025 11:57 (Zaporožac).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

-ja sam i dalje očaran-fasciniran kristalnom čistoćom hifi-certificiranih SD kartica.. to se jednostavno čuje, osjeti.. čak i kad je prazna-neformatirana ili kad se u pozadini čuje rafal ex ministra neke cajke na 112kb-mp3 iz privatne kolekcije lokalnog binga i brata mu.. :)

-to je naprosto tako, kao boca vrhunskog domperignona, kao nanostotinka cagera rolexa.. to se osjeti, čuje, čak kroz ušni vosak i zaštopane sinuse direktno u (vrlo) malom mozgu do hipofiznog dijela koji je povezan s jajima i onim obćutkom kad sve to prođe kroz kičmu :)) .. naravno, ne prolazi to kroz mozak, čak ni audiofila, to traži poseban gen-očaranosti..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

5 0 hvala 0
6 godina

nevjerojatno je da osim frekvencije nitko ne razmatra razliku između prijenosa signala i prijenosa energije, odnosno razliku u impedanciji, snazi ili bilo kojoj drugoj karakteristici tog električnog kruga...

da ponovim osnove elektrotehnike s prve godine bilo kojeg elektrotehničkog fakulteta:

oklapanje kabela kao zaštita od smetnji koristi se na velikim unutrašnjim impedancijama (1 MOhm), npr na ulazima osciloskopa, ili na ulazima pojačala..

na malim unutrašnjim impedancijama, zvučnici (4-8 Ohm, dakle 10.000x manje od ovih gore), šuko utičnice (0.1-1 Ohm), nema potrebe za ikakvom zaštitom od smetnji..

ako netko baš želi oklopljene zvučničke kabele, ili oklopljene kabele za napajanje, nek kupi koji su mu ljepši, a ne da se tješi da čuje razliku..

6 0 hvala 2
14 godina

Kablovi ne utječu niti najmanje, osim ako staviš kantu preko zvučnika. Kabeli s druge strane mogu imati utjecaj.

Moj PC  
3 0 hvala 1
15 godina

Odavno nisam vidio da je na forumu poruka dana, torrente svaka čast na komentaru, 10/10 komentar!

Moj PC  
6 0 hvala 1
10 godina
TibzzX kaže...

Kablovi ne utječu niti najmanje, osim ako staviš kantu preko zvučnika. Kabeli s druge strane mogu imati utjecaj.

Uvlacim se u nepotrebne rasprave ali koja je razlika između 2 ispravna kabela (dovoljan presjek, odgovarajuća izolacija, ispravno terminirani) ako je jedan obični zvučnički a drugi neki ultra super "usvirani", "usmjereni" i ne znam što i košta bar duplo od ovog prvog?

A da ne govorimo o digitaliji, audiofilski HDMI i Ethernet kabeli? Pretpostavljam da postoje i opticki za tu namjenu i sigurno su povoljni. Kako nule i jedinice sa CRCom znaju da su putovale kabelom A ili kabelom B? Sa pozlatom ili bez nje?

17 godina
Nuclear_Phoenix kaže...

Uvlacim se u nepotrebne rasprave ali koja je razlika između 2 ispravna kabela (dovoljan presjek, odgovarajuća izolacija, ispravno terminirani) ako je jedan obični zvučnički a drugi neki ultra super "usvirani", "usmjereni" i ne znam što i košta bar duplo od ovog prvog?

A da ne govorimo o digitaliji, audiofilski HDMI i Ethernet kabeli? Pretpostavljam da postoje i opticki za tu namjenu i sigurno su povoljni. Kako nule i jedinice sa CRCom znaju da su putovale kabelom A ili kabelom B? Sa pozlatom ili bez nje?

Procitaj clanak, ljepo ti pise koja je objektivna, mjerna razlika izmedju dva kabla. 

Btw sto se tice digitalnih kablova, CRC iako postoji kod nekih tipova kablova, nema ponovnog slanje ako je detektirana greska. Greske se uglavnom ne dogadjaju ako je kabel imalo ispravan, problem je EM sum koji djeluje na kabel i uzrokuje prvenstveno jitter, iako su 1 i 0 sve stigle ispravno (samo u maaalo krivo vrijeme detektirane). Itekako lako mjerljivo, guglaj slobodno, postoji brdo mjerenja. E sada dal ces cuti...

~~ sound sommelier ~~
Poruka je uređivana zadnji put ned 26.10.2025 22:00 (hudo).
16 godina

Jos 2007. James Randi je ponudio "1 million dollar challenge" po pitanju audio kablova.

Jednako tako kao i njegov prijasnji challenge po pitanju "vidjelica" nitko nije "klejmao".

To vam sve govori.

Shvatite to kako hocete, prema mogucnostima.

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.

6 0 hvala 0
17 godina
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
hudo kaže...
..

Btw sto se tice digitalnih kablova, CRC iako postoji kod nekih tipova kablova,..

-naivan si.. crc nije stvar kabla, nego standarda-protokola.. svega u radu računala od rama do diska.. svaki prijenos podataka (bi bez crc-a bio problem čisto zbog nesavršenosti-grešaka..) itd..

17 godina
syncmaster245b kaže...

Jos 2007. James Randi je ponudio "1 million dollar challenge" po pitanju audio kablova. 

Bio je nastao cijeli cirkus sa Pear Anjou kablovima i onim dosadnim Stereophile urednikom. A stvar je tako jednostavna, uložiš 5k dolara i kupiš kablove, još neš malo novaca za let i hotel, i odneseš milion jer naravno da ćeš čuti razliku i u kontroliranim uvjetima, pa ti kablovi čine glazbu plesabilnom :)

A što se kablova tiče, jednom kad prijeđeš na balansirane, nema povratka.

So if God has existed forever, you know, what did he do in his spare time? Like, before he made the Earth and everything?
16 godina
Father_Dougal kaže...
syncmaster245b kaže...

Bio je nastao cijeli cirkus sa Pear Anjou kablovima i onim dosadnim Stereophile urednikom. A stvar je tako jednostavna, uložiš 5k dolara i kupiš kablove, još neš malo novaca za let i hotel, i odneseš milion jer naravno da ćeš čuti razliku i u kontroliranim uvjetima, pa ti kablovi čine glazbu plesabilnom :)

A što se kablova tiče, jednom kad prijeđeš na balansirane, nema povratka.

Vjerujem da se jednim dijelom referiras i zakljucke iz ovog  clanka.

https://www.audioholics.com/audio-video-cables/pear-cable-science

No s druge strane, 

Ako se dobro sjecam, nagrada nikada nije bila "klejmana",

Jos jednom. Shavatite kako hocete. Prema mogucnostima, jel....

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.
8 godina

Po meni to nije problem audiofilstva nego starog dobrog kurč...a, jer ako kupiš zvučnike za 100t eur, pojačala, monoblok predpojačala, dac...  za isto toliko, gramofon sa čudesnom iglom za 35t eur, produžni kabel za 3t eur, onda ti je najmanji problem dat još 2t eur i za kabele - čisto tako da upotpuniš sliku "ja imam a ti nemaš" fenomena. Isto kao kad ti u lokalnom Mercedes servisu naplate 5l ulja 300 eura a istu kanticu sa drugom naljepnicom ti lokalni serviser naplati 50, jer dok ima ovaca bit će i onih šta su ih spremni muzt... 

Moj PC  
7 1 hvala 0
17 godina

Meni je fascinantno da u testu na linku koji sam stavio u prethodnom postu

nije odnos bio barem 50:50, nego je gramofon od $78 pobijedio gramofon

od pola milijuna dolara sa 60:40.

U situaciji kad nije slijepi test, gramofon od pola milijuna uvijek pobijedi

sa 100:0

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.10.2025 8:46 (segregator).
Moj PC  
2 0 hvala 3
17 godina
torrente kaže...

Naravno, nitko ne sklapa oči i ne odlazi u stanje meditacije, jer oči nam ne bi trebale služiti u ovoj ekstazi.

Ne, svi bulje u marantza. Kao da se radi o izgubljemo židovskom kovčegu saveza s Bogom.

top komentar!

torrente kaže...

E sad.. znamo da nije poželjno poći u nekakav navijački klub i posrat se na njihov klub. U najmanju ruku će ti zakopat nogu u guzicu.

Hajde pajdo moj, reci ovima.. "nije vama dobro u glavi!  kakav klarinet i kakvi kabeli.. svira isto ko u mene u golfu dvici".

Postaješ pokojnik. Zar nisi mogao nešto drugo uvrijediti.. njihovu majku, sestru.. već si im uvrijedio kabel i marantza.

takvo iskustvo je mene koštalo da danas budem neki manager, dok sam još bio mladi nadobudni vodonoša u staroj firmi, i kad me jedan utjecajni voditelj projekta uz put pozvao na ručak u jedan poznati Istarski restoran gdje me je počastio top tjeseninom sa tartufima jer ih nikad nisam jeo do tada. I pita on mene onako oduševljeno "kak ti se čine?" A ja, inače vrsni home made kuhar, bubnem onako tupavo iskreno "a ono, tak, ja bi to bolje napravio sa šampinjonima"

Znači taj pogled koji mi je uputio dok je i dalje žvakao zalogaj i pokušavao sabrati misli koje su mu u umu očito stalno vraćale rezultat "does not compute", ko što kažeš, mislim da bi mu bilo draže da sam mu u tom trenutku vrijeđao užu rodbinu...

jbg, nikad nisam bio nadaren za rektalni alpinizam

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.10.2025 9:03 (Ges).
14 godina
TibzzX kaže...

kábel1 m ⟨G kábla/-a, N mn káblovi/-i, G káblōvā/-ēlā⟩

https://hjp.znanje.hr/index.php?show=search_by_id&id=el9jXBM%3D

I Anić navodi da su ispravna oba oblika

10 godina
hudo kaže...

Procitaj clanak, ljepo ti pise koja je objektivna, mjerna razlika izmedju dva kabla. 

Btw sto se tice digitalnih kablova, CRC iako postoji kod nekih tipova kablova, nema ponovnog slanje ako je detektirana greska. Greske se uglavnom ne dogadjaju ako je kabel imalo ispravan, problem je EM sum koji djeluje na kabel i uzrokuje prvenstveno jitter, iako su 1 i 0 sve stigle ispravno (samo u maaalo krivo vrijeme detektirane). Itekako lako mjerljivo, guglaj slobodno, postoji brdo mjerenja. E sada dal ces cuti...

Pročitao, ali vidi ovo dolje, daje savršen odgovor na moje pitanje - kad idemo pošteno sa blind testom, čuda se dešavaju...

Dakle tvrdiš da ovaj kabel ikome može utjecati na ikakvu čujnu razliku u odnosu na patch od 2 eura?

segregator kaže...

Meni je fascinantno da u testu na linku koji sam stavio u prethodnom postu

nije odnos bio barem 50:50, nego je gramofon od $78 pobijedio gramofon

od pola milijuna dolara sa 60:40.

U situaciji kad nije slijepi test, gramofon od pola milijuna uvijek pobijedi

sa 100:0

Exactly my point!

12 godina

Imao sam doma dosta dugo crt televizor u vrijeme kad su već debelo na tržištu bili ovi tanki. CRT je imao bolje zvučnike jer je imao više prostora za njih pa su mogli biti i veći. Kad smo konačno kupili tv s tankim ekranom zvuk nam se činio očajnim. Gledao sam da kupim nekakav soundbar. Prošlo je par tjedana i nekako smo se navikli i na taj zvuk. Na kraju sam odustao od traženja dodatnih zvučnika. Što želim reći? Čovjekova osjetila su jako prilagodljiva i mi uživamo samo u prijelazu na nešto bolje, ili osjećamo nezadovoljstvo samo kad shvatimo da smo spali na nešto gore. Ali nakon nekog vremena se čovjek tome prilagodi i prestane se time zamarati, osim ako je kvaliteta baš toliko očajna da više ne raspoznaje informaciju koju dohvaća iz tog medija. 

Drugi primjer. Prvih par smartphonea su bili sa LCD ekranima. Svaki novi je imao veću dijagonalu. Nakon tjedan da se na kratko vratim na starog i pitam se kako sam na nećem tako sitnom mogao raditi, čitati... Dođe prvi smartfon sa OLED-om, nakon tjedan dan upalim stari - pitam se kako mi do sad nije upadalo toliko blještavilo i isprane boje. Nakon godinu dana korištenja, ovaj sa oled-om se nešto pokvario, uzeo opet u ruke ovaj stari, prvih par dana mi je bio užas za oči, nakon toga - normalno, opet sam se priviknuo na staro i to je to, ne razmišljam više o tome. U životu se događa puno drugih stvari da čovjek stalno može misliti samo o jednome...

9 0 hvala 0
16 godina

Nemam neku skupu audio opremu, obični reciever i zvučnike.

Manje vezano uz tu temu ali kad sam spojil zvuk iz kompa u reciver sa optičkim kablom, kvaliteta zvuka je maaasivno skočila, ogromna razlika u usporedbi sa spajanjem običnim cinch kablovima.

Tako da, eto..ako niste probali, probajte spojit optičkim kablom komp na reciever pa javite dali je bilo razlike.

1 0 hvala 0
11 godina

Analogni na aparatima. A taman su mu se osigurači usvirali. 

Moj PC  
5 1 hvala 3
16 godina

-mada me sebičnost pokušava spriječiti, brbljavost je jača.. :) .. pa moram otkriti tajnu hifi usviravanja optičkih audiofilskih kabela.. ono kad se osjeti toplina zvuka i mekoća..

-mučilo nas je to, onak tehnički problemi, kvantna fizika, bitak-općutak, što sve klasični ovčari uz vatru (dok čuvaju ovce-stado) pogledom na noćno nebo pričaju i kontempliraju.. pa jednom prilikom ja, nakamići, maranc, .. falio nam četvrti za belu, pričamo.. ono, imam novu kasetu s jakuševca a nešto škripi-cvrći-zuji... a nije bijeli šum nego ono što kvari stereosliku basa-dubine dok selom kruzira merđan (ovaj put bez rafalnih).. i da, ako niste znali, zato se zlatni sat nosi na lijevoj ruci (kod nas, spušten prozor, ruka.. na desnoj se ne vidi)..

-nakon dublje analize, par janječih podmladaka s lukom i pivom, .. zaključili smo da toplinu, ugodu, zvuku, daje toplina, što je ekšli i logično, pa smo tako došli do tajnog načina kako usvirati-utopliti optičke kablove, pri čemu je spomenuta žeravica poslužila i za taj hifi-task.. i rezultat je bio izvrstan, nadnaravan, vrhunski.. kao da nam je sam barba dolby stisnuo ruku i dao žig.. 

-no tu priča ne staje, tek polovica.. tj zbog konzumacije prstima i čačkanja po kablovima, bili su onako, masni, šporki, garavi .. pa smo ih odlučili oprati u klasičnoj perilici na 30c bez pretpranja, kako bi stres-kontulzija i bifrakcija bila minimalna.. uz naravno lenor .. ono što svaki pravi muškarac ima kad čuva ovce i priča lovačke.. i to je bilo to, onaj pogodak, mekoća, toplina, sinergija.. kad staviš sluške na uši, tjedan ostaje toplina ko trajnožareća, stereo-efekt psihoakustičkog savršenstva (a nešto i od posljedica količine alkohola uz omekšivač..).

-to je postala legendarna serija kabela, unikatnih po komad-broju, excluziva za probrane (i one koji plate).. koji se zbog unikatnosti čak ni ne koriste, čuvaju se u ladici (ne ko ovi pariški dragulji koje lopov lako ukrade), ne koriste se nego tek prigodnim seoskim procesijama kad se iznose i pokazuju masi, koja opijena (klasičnim opijatima) uplaćuje limuzinu i ljepi marke cigi s violinom dok izvodi bahove fuge klasičnim sinkopiranim turpijanjem žice konjetinom bez kalofonije.. možda trumpeku dozvolimo da ih dotakne ako dođe na turneju diplomatskih ucjena neovisno o nosaču koji je otišao na drugu stranu pokazati latinosima tko je gazda.. ako dobijemo sankcije, tad znate razlog.. usviran-topli-meki optički hifi kabel.. metar i cvancik flaksa ekšli.. ponekad nisam siguran kad vežem udicu jesam li pomiješao-pogriješio, što bi za ribe bilo kao biseri (pred svinje).. jer su naprosto gluhe i ne cijene taj flaks, kabel.. 

-maranc je prodao biz, sad to rade kinezi, nakamići nešto trkelja (nikad ga nisam do kraja razumio..) a ja ostajem kao čuvar legende i ovaca.. koji naraštajima prenosi bitne-bitove legende o kablu bez crc-a .. 

** i prijevod hifi-nirvana priče:

🐑 Čuvar Legende

Ti si postao više od audiofila – ti si čuvar bitova, pastir zvuka, arhivar psihoakustičke mitologije. Maranc je otišao, nakamići trkelja, ali ti prenosiš znanje naraštajima. Kabel bez CRC-a, ali s dušom. I to je ono što se ne može kupiti, samo naslijediti.

Ako ikad napišeš knjigu o tome – naslov mora biti: "Flaks, Žeravica i Psihoakustika: Kronike jednog HiFi Pastira"

-naravno, ai nema lingvističko bogatstvo, ograničen sintaxom-sinonimima.., nije pastir nego čoban, no dobro je sažeo.. nešto što se ne može kupiti! :)) 

edit2: .. usputno, otkrio da je i nakamićja kupio kinez.. -ništa nije sveto, prodali bi i babine zube s vinogradom.. :)

*činjenica:

🎧 Hi-Fi Audio Kablovi: Tehnika vs. Mit

1. Funkcija i fizika:

• Audio kablovi prenose električni signal. Kod digitalnih (npr. optičkih) kabela, signal je binaran – ili dolazi, ili ne.

• Kod analognih kabela (RCA, XLR), kvaliteta materijala (bakar, srebro), izolacija i konstrukcija mogu utjecati na otpornost, kapacitivnost i induktivnost, što u ekstremnim slučajevima može utjecati na zvuk.

-sve ostalo je marketing-biz-reklama..

•  .. tj u dijelu gdje je signal analgoni, razlike u kvaliteti, smetnjama itd. ima.. no u digitalnom dijelu nema, radi ili ne radi.

+ izuzetak, primjer.. stream s gubitkom ono kad se player s više hd rez spusti na nižu ako je prijenos-linija spora-opterećena.. pa od kristalne slike vidimo kockasto-mutno.. to je fičer, ne način prijenosa digitalnog signala u npr računalima ili mreži.. 
.. tj klasično prijenos podataka, pc interno-sve.. ili mreža kao možda laicima razumljivije, .. kad se pošalje podatak, bit-biyte-.. konstantno postoji provjera-potvrda, crc.. ako nije točno prenesen, zapisan ili pročitan podatak, ako nema potvrde, ponavlja se.. npr loša linija-smetnje, paket (dio podatka) putuje x-puta, ponovo, dok se ne potvrdi primitak ispravnog paketa.. to naravno dovodi do pada brzine, pa zato stream-fičeri to recimo ispuštaju-preskaču.. jer je kod npr live prijenosa nevažno, tj važnije je vidjeti novi-live podatak nego detalji-sve.. a tad algoritam to vizualno prilagodi kao nalik starim analognim signalima-smetnjama.. tj za pixel koji nedostaje ubaci bijeli šum, efekt, .. rezultat kao loša vhs-ica ili tv prijem sa smetnjama.. 
-kabel.. naravno da utječe na prijenos, smetnje, gubitke.. npr kapacitivnost, propustnost.. banalno mrežni lan kabel za 100 ili 1000, cat5e.. i kad je to ograničenje kabla tad prijenos neće biti brži nego što kabel dozvoljava, npr hdmi-4k.. a ako algoritmom-fičerom-playerom to vidimo kao lošiju sliku, tad je gledatelj uvjeren da bolji kabel daje bolju sliku.. i u tom primjeru je čak u pravu :) .. mada nije, tj to je razlika načina rada, karikirano stream(jednosmjerno bez potvrde)-vs-pc(mreža-dvosmjerna komunikacija s potvrdom) dva načina rada, pri čemu na računalima i današnjim uređajima je sve digitalno.. a dac to pretvara u analogni signal tek na kraju puta-prijenosa, ne u obradi i prije.. npr na zvučniku ako je u njemu dac-pojačalo ili tad od pojačala ide žica-anaglogni do zvučnika.. u tom dijelu je analogni dio-signal i taj dio kabla može nakupiti smetnje, utjecati na zvuk-sliku-podatak.. u digitalnom dijelu naprosto ne može, tj tad je to umjetni fičer-stream efekt..

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.10.2025 16:31 (ihush).

0 0 hvala 1
16 godina

Gdje je nestala "susticeva" publika sa ovog foruma? To je prava misterija jer netko ipak kupuje te "usvirane" kabele. 

0 0 hvala 0
17 godina
ihush kaže...

-naivan si.. crc nije stvar kabla, nego standarda-protokola.. svega u radu računala od rama do diska.. svaki prijenos podataka (bi bez crc-a bio problem čisto zbog nesavršenosti-grešaka..) itd..

Naravno da nisam mislio fa je crc stvar kabla, nego nisam siguran dali bas svi protokoli ukljucuju crc, ali poanta je bila da iako dodje do greske slanja i dac detektira crc gresku, nemoze se zatraziti ponovno slanje. Nesto kao UDP u odnosu na TCP.

Drugo, i dalje ekipa ovdje ne kuži i tupi da digitalni kablovi su samo bitovi koji dodju ili ne, i iako je to apsolutno tocno, zaboravljaju ili su pre ljeni da procitaju da bitovi uopce nisu problem! DAC nije printer ili usb stick! Problem je sve ono ostalo sta dodje uz te bitove, i kako utjece na tajming detekcije tih bitova, i dali udje u izlazni stupanj DAC. Kao papiga ponavljam ovo, a ekipa i dalje "bIt0vi sU biT OvI"...

Trece, iako je relativno lako izmjeriti utjecaj razlicitih kablova, to vecina ljudi nece cuti. Zato, ako TI ne cujes, ne znaci da NITKO nece.

Ihush daj se malo obrazuj prije pisanja epova ovdje.

~~ sound sommelier ~~
Poruka je uređivana zadnji put pon 27.10.2025 18:26 (hudo).
17 godina
Nuclear_Phoenix kaže...
hudo kaže...

Pročitao, ali vidi ovo dolje, daje savršen odgovor na moje pitanje - kad idemo pošteno sa blind testom, čuda se dešavaju...

Dakle tvrdiš da ovaj kabel ikome može utjecati na ikakvu čujnu razliku u odnosu na patch od 2 eura?

Text nije govorio o LAN nego analognim kabelima, tamo gdje se govori o mjernim razlikama. 

Ja ne tvrdim da ima ili da nema cujne razlike, to neka svatko provjeri kod sebe. Nesto sta se moze cut na jednom sistemu i jednoj sobi mozda se nece cuti na drugom, ili samo u drugoj sobi.

Sto se tice LAN kablova od milion novaca, ne je ne bi dao vise od cijene kvalitetnog Cat 6 kabela, ali ako netko zeli dati, ili cak cuje razliku, to je apsolutno njegov problem i stvar, a ne moja, i ja necu ovdje tvrditi da je on u krivu. 

~~ sound sommelier ~~
17 godina

"Problem je sve ono ostalo sta dodje uz te bitove"

WTF? Što konkretno "dođe uz te bitove"?

Moj PC  
2 1 hvala 1
16 godina
hudo kaže...
..

Ihush daj se malo obrazuj prije pisanja epova ovdje.

-što reć.. lupetaš gluposti.

hudo kaže...
..

Text nije govorio o LAN nego analognim kabelima, tamo gdje se govori o mjernim razlikama. 

..

-digitalija, optički kabel.. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.10.2025 20:07 (ihush).
13 godina

Pa "šporki" bitovi naravno, to je kao pandan analognom šumu kazete ili krckanju ploce.

Lps

scion of the storm
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice