Znači 'moj' sadržaj je edukativan i besplatan za ljude, ali ne i za AI modele. COOL.
Šef Microsofta za AI izazvao bijes komentarom o "b
- poruka: 18
- |
- čitano: 4.828
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
posto sam protivnik patenata, autorskih dijela i sl. ne vidim tu problem....
original autorsko djelo je na nekom platnu, nekom projektu, nekoj pozornici... a na internetu je kopija, bilo to ulje ili mp3....
Ako to postoji na intenretu, svako podzece ima tome pristup... ergo, zasto ne bi na tome trenirao AI?
vase autorsko djelo tolko vrijedi? sakrijte ga u podzemlje pa AI za njega nece znati i slobodni ste... :)
vecina tih umjetnika su ljencuge neradnicke, upoznao sam ih i cuo i vidio o njihovom lifestyleu, uzas, a mi ih hranimo a oni porez ne placaju i imaju od drzave placene doprinose :) sjajno.....
pa ti radi, ahahaha
Ako je javno na internetu, dostupno je svima, besplatno.
"Kreatori sadrzaja"
Znači 'moj' sadržaj je edukativan i besplatan za ljude, ali ne i za AI modele. COOL.
Pa da.
Nije isto educira li se covjek koji kosta pun k love dok krene zaradjivati (a i nakon sto krene zaradjivati) ili stroj koji ne kosta nista.
Jos da taj AI bude besplatno dan svima na koristenje bez restrikcija oke, ali ovako...
Nadam se da je sada svima jasno da ne bi trebali imati nikakvog grizodusja zbog piratiziranja i to ne samo MSovih proizvoda, nego bilo cijih. Jednostavno, poruka je kristalno jasna: pravila vrijede samo ako vam ih uspiju nametnuti.
... ili stroj koji ne kosta nista.
(Nvidia) In just nine months, the company's market worth increased from $1 trillion to $2 trillion in February 2024, and it took only three months to reach $3 trillion in June 2024.
hoces besplatno tuđi rad - fine - i tvoj produkt onda treba biti besplatan
Ok, ako tvoj rad prodajem nepromijenjen. Ali što ako sam tvoj rad/djelo 'oplemenio' nečim novim, može li to biti prodano?
Ti si izmislio limunadu, a ja prodajem oranžadu. Smijemo li to?
Copyright does not protect ideas, concepts, systems, or methods of doing something!
Ok, ako tvoj rad prodajem nepromijenjen. Ali što ako sam tvoj rad/djelo 'oplemenio' nečim novim, može li to biti prodano?
Ne. Ovdje nema mjesta povlacenju paralela izmedju ljudi koji su nesto naucili i strojeva koji su nesto "naucili". Strojevi nisu nista naucili, samo reproduciraju sukladno ugradjenim pravilima. Svaka cast svim tim firmama na pravilima koja su uprogramirali, ali nemaju pravo koristiti tudji sadrzaj. Slobodni su dati svojim zaposlenicima da pisu sadrzaj, platiti autore da to rade i lektore da se osiguraju da je to sve ispravno (da ne bi dobili hrpu sranja, jer to je poanta).
Stroj nista ne oplemenjuje. Nema nove vrijednosti, apsolutno nista se ne vraca drustvu. Sramotno je da uopce o ovome trebamo raspravljati.
Strojevi nisu nista naucili, samo reproduciraju sukladno ugradjenim pravilima.
Jedan čovjek je rekao: Ako sam i vidio dalje od drugih, to je zato što sam stajao na ramenima divova.
Ukratko, zašto misliš da stroj ne smije učit od drugih? Ili zašto misliš da je ljudski način učenja/razmišljanja jedini ispravan način?
BTW prilično se veliki novac okreće oko nečega što (po tvom viđenu) nema vrijednosti i/ili što ništa ne vraća društvu.
Ne mislim da stroj ne smije uciti od drugih. Samonneka firme koje to razvijaju postuju i vrednuju tudji rad. Nekad je bilo "You wouldn't download a car". Sad se narativ mijenja, samo zato jer korporacijama tako pase. Koji je interes malih ljudi da brane korporacije u iskoristavanju tih istih malih ljudi nikad mi nece biti jasno.
Eh, da. I okretanje novca nema veze s vrijednosti, a pogotovo ne s drustvenom vrijednosti.
Ne mislim da stroj ne smije uciti od drugih. Samonneka firme koje to razvijaju postuju i vrednuju tudji rad.
Rad? Koji rad? Piskaranja po raznim društvenim platformama je rad?
Ali recimo da je to rad koji ima vrijednost.
Zašto nije problem ako taj rad, svima besplatno dostupan, iskoristi za učenje i stvaranje nove vrijednosti čovjek, a jest problem ako se taj isti rad koristi za učenje AI neuronskih mreža?
mašala, mustafe. ima smisla: ako se neki rad može identificirati (autorski) s osobom, iako je objavljen na javnom dijelu interneta, bio bi red pitati za dopuštenje uporabe. ako je proizvod, "kupi, tata, kupi!". sve ostalo je anonimno i "javno područje" iliti divljina pa opleti, miško. zapravo suleyman aga ispravno razmišlja, barem djelomice. jedino što moraš bit hadžija za ne činit belaja. raja su hajvani. džaba si krečio.
Ne mislim da stroj ne smije uciti od drugih. Samonneka firme koje to razvijaju postuju i vrednuju tudji rad.
Rad? Koji rad? Piskaranja po raznim društvenim platformama je rad?
Ali recimo da je to rad koji ima vrijednost.
Zašto nije problem ako taj rad, svima besplatno dostupan, iskoristi za učenje i stvaranje nove vrijednosti čovjek, a jest problem ako se taj isti rad koristi za učenje AI neuronskih mreža?
Ali i je rad, cak i ovo tvoje ili moje piskaranje. I naravno da ima vrijednost, da nema ne bi slusao ovakve gluposti od korporacija koje taj rad zele besplatno preuzeti.
Zasto jedno nije a drugo je problem sam napisao vec u prvom svom postu.
Neciji clanak, slika, aplikacija, whatever nije niti ideja niti koncept niti metoda - sto si tu naveo nego je djelo (pogledaj ovo sa Adobe što se događa).
Članak nije niti post na društvenim mrežama, nije svaka črčkarija slika, niti je aplikacija par linija koda...
A to da su korisnici društvenih mreža proizvod, nije tajna. Ova graja je nastala kad je ljudima konačno došlo zritvglavu po kojoj cijeni su se prodali.
Šef Microsofta za AI izazvao bijes komentarom o "besplatnom" web sadržaju za obuku LLM modela
Šef odjela koji je sada ujedno i pravni stručljak za internetsko pravo 90-ih,, Izazvao je intenetsku raspravu, između Yude , Velikog Brata, VladRi i drugih.
Koja se onda nahrani u hype, LLM i vrijednost dionice nvidie.
hype nahrani LLM , LLM nahrani dionicu Nvidie. dionica Nvidia nahrani jako gladne ljude.
Osobno, nema s tim nikakvih problema.
Strojevi nisu nista naucili, samo reproduciraju sukladno ugradjenim pravilima.
Jedan čovjek je rekao: Ako sam i vidio dalje od drugih, to je zato što sam stajao na ramenima divova.
Ukratko, zašto misliš da stroj ne smije učit od drugih? Ili zašto misliš da je ljudski način učenja/razmišljanja jedini ispravan način?
BTW prilično se veliki novac okreće oko nečega što (po tvom viđenu) nema vrijednosti i/ili što ništa ne vraća društvu.
Zato što stroj ne uči onako kao ljudi. Ovi "AI"-evi su sve samo ne "AI", napredni search engine i rekombinator onoga što je "naučio".
Samo mogu reproducirati i rekombinirati što su vidjeli, ali ako nešto nije vidio ne može sam zaključiti/kreirati to nešto što mu fali.
Slikovito rečeno, AI zna napraviti kotač, napravi ih dva komada, ali nije vidio osovinu i zato sam ne zna kako da ih spoji. Nema tu ni i od inteligencije, samo prežvakavanje tuđih ideja.
Zato se ovi i bune, jer ako su oni izmislili tu osovinu zašto bi neka treća strana pokazala tu osovinu svom "AI"-u i onda bi on natamburao milijun novih primjena (jer može, tu je prednost tog rekombinatora, puno je brži od čovjeka) te osovine i donio pare svojim kreatorima. Dok ovi koji su izmislili osovinu dobiju kiflu.
Tu je izvor probema sa AI-em. Da on može sam izmisliti osovinu nitko ne bi rekao ništa kontra.
I opet smo se vratili na to da apsolutno ništa osim strong AI ne može biti AI.
Dakle, vezano za AI:
Dosao laptop u firmu, lenovo, win key embedan u bios-u.... M$ u svojoj mudrosti blokirao key... jer, zasto ne.... zoves m$ i oni ti ponude mogućnost aktivacije putem telefona... fine... počne automat (koji ne zna svoj spol/rod jer govori u ženskom licu ali je muško, ne zna ni da li je srbin ili hrvat...)...
.... Recite svojih prvih 8 brojeva... i ja krenem govoriti... 1 3 4 5 2 3... a ovaj počne: jedna, treći, uskličnik (i kid you not) ... proveo sam ~35 min govoreći brojeve...
FE-NO-ME-NALNO!
Ispravljanjem netočnih stvari, poboljšava se fejk.