Windows 10 - općenito izdvojena tema

poruka: 15.413
|
čitano: 3.911.636
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
15 godina
Re: Windows 10 - općenito
Almin94 kaže...
andi.cro kaže...

A probaj onda ovako redom...

Downloadaj si RKill,Zemmana Antimalware,Malwarebytes,HitmanPro i AdwCleaner te tim redom počni skeniranje.

Ako te neki program zatraži restart, nakon toga moraš ponovo pokrenuti RKill te nastaviti dalje sa ostalim alatima...

Pazi da kod Zemmane odabereš Deep Scann a kod MBAM u postavkama skenera uključi "Scann for rootkits" 

Pa javi posle kaj su sve našli i uklonili 

Nisu ništa pronašli. Uradio sam clean install nakon svega

Znači nije malciozan uzrok, super što se toga tiče ali ispada da sada imaš još veči problem a to je "juzer" odnosno ti 

Ili si instaliravao nešto što je prouzročilo probleme ili si prčkao nešto po winsima i prouzročio probleme ili su winsi sami po sebi bili "jogurt"!

Uvijek instaliraj na friške winse samo ono što ti treba a ne npr. 3 aplikacije za obradu slika,3 aplikacije za obradu videa, 3 aplikacije koje obrađuju dokumente itd,itd...

Šta god da instalirao gledaj da bude skinuto sa orginalne stranice, provjeri taj program na Virus Totalu da li je štetan ili "bundled" sa drugim stvarima koje ti se poskrivečki instaliraju na komp zajedno sa odabranim programom.

Drivere također instaliraj samo sa org.stranica i naravno najnovije!

Kloni se torenta ili barem budi jako oprezan kod njih, to također vrijedi i za crackove te stranice na kojima se nalaze...

Kužiš na šta ciljam, uključi "brain.exe" i pametno dalje sa novim winsima 

Some people are so poor... all they have is money!
Poruka je uređivana zadnji put ned 5.11.2017 16:06 (andi.cro).
16 godina
andi.cro kaže...
..

Kužiš na šta ciljam, uključi "brain.exe" i pametno dalje sa novim winsima 

-ponavljanje je majka (ili sestrična.. treće koljeno, od dva) mudrositi.. no ako ponovi sve jednako, rezultat će biti = ..  jednak. Uzrok problema je nepoznat. Prečesto je to juzer&popularni AV-brain.exe. Tad se ništa ne može ni predlagati, dok za konkretan slučaj možemo samo pretpostaviti da je u pitanju npr win10 (jer je tema). Možemo znati samo ono što juzer navede. Osim problema (koji nije nešto opisan, nakom updatea..), ništa, osim korištenja više AVa, to pak implicira da win radi.. a problem je u čemu? osim sfc/disim..? Sad je clean, čega? Koji win, 1709, s MSa ili s placa? .. Tweakovi, overclocking..? Sve je to dio PC-sysa. Da bi normalno radilo, sve mora biti 'normalno'..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
BSOD with GMER

Causing:

"1.A common cause of BSOD with GMER is active security, All security should be off when a scan is run, that is regardless of settings...

2.BSOD may be attributed to one of the scanning options available when running GMER and you may need to uncheck one or more of those options to get it to run properly."

3.GMER will work on Win.10 only from version 2.2. and above"

Alternatives:

-Kaspersky TDSSKiller

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

Samo da pitam: Win10 free verzija je promjenila politiku instaliravanja stvari? Jer mi je prije bilo sve ok, i neki dan sam rušio windowse jer sam nešt isprobavao - i dalo mi je ikonu updatea na desktopu. Ja sam nešt she** ili se politika microsofta promjenila?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
VelvetGlove kaže...

Samo da pitam: Win10 free verzija je promjenila politiku instaliravanja stvari? Jer mi je prije bilo sve ok, i neki dan sam rušio windowse jer sam nešt isprobavao - i dalo mi je ikonu updatea na desktopu. Ja sam nešt she** ili se politika microsofta promjenila?

Ne postoji besplatna verzija Windowsa 10 i ne, ništa se nije promijenilo što se tiče aplikacija. OS i dalje dolazi s bloatware-om kojeg je potrebno ukloniti i povremeno se ponovno vrate. To automatsko instaliranje aplikacija možeš ugasiti s O&O ShutUp10. 

15 godina
Marko :D kaže...
VelvetGlove kaže...

Ne postoji besplatna verzija Windowsa 10 i ne, ništa se nije promijenilo što se tiče aplikacija. OS i dalje dolazi s bloatware-om kojeg je potrebno ukloniti i povremeno se ponovno vrate. To automatsko instaliranje aplikacija možeš ugasiti s O&O ShutUp10. 

Ili ...

SOLUTION 1: Using Windows Store Settings

-Windows Store/Settings/App updates/Automatically update my apps/No

SOLUTION 2: Using Registry Editor

-RUN/regedit
-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\WindowsStore\WindowsUpdate
-DWORD AutoDownload
-change its value to 2
-restart

NOTE: To re-enable app auto-update feature
-set the DWORD value to 4

16 godina

da.. jedino, umjesto OO, može istu stvar isključivanjem 'normalne' opcije u postakvama, (nešto kao..) 'obavijesti me o .. ' ili postavke što da se automatski instalira, 'predložene store app'.. i sl.

postoji opcija, poželjno je da svaki juzer to podesi (dio već u proceduri instalacije umjesto nextanja..) no, dok se ne pokaže drugačije, može i OOom :))

-mada KISS logika kaže, ako može bez neke 3rd app, tad je i ta 3rd višak-nepotrebna, dok telemetrija nije stvar koju je preporučljivo dirati, .. problemi koji su povezani imaju uzrok, često baš te opcije.

edit: eto iznad, (andi..) upravo daje primjer, 1. .. normalna opcija, dok je 2. nešto što ne treba juzer raditi, tj čačkati reg. odnosno, može, njegov PC.. može i OO, može i CC .. i malware, no tad kvaka-22, problemi koji nisu ni postojali dok se to nije čačkalo. Tad svaki juzer koji posta neko pitanje, treba se i takvih 'sitnica' sjetiti, moguć uzrok. (i preventivni odgovor, ne, to što je do jučer radilo OK, ne znači da će i sutra..).

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.11.2017 18:52 (ihush).
8 godina

Ne postoji besplatna verzija Windowsa 10 i ne, ništa se nije promijenilo što se tiče aplikacija.

Zasad postoji , iako ne baš u obliku da uz njih stoji cijena 0 kuna , no postoje u obliku da možeš na njima uredno raditi bez da ikome išta platiš.

Naveliko smo drvili o tome da i bez aktivacije rade uz neznatna kozmetička ograničenja koja je vrlo lako zaobići.

Zaboravili smo da je i dovoljno poklikati da se koriste pomagala , te su win10 i u tom slučaju "free":

https://www.microsoft.com/en-us/accessibility/windows

https://www.microsoft.com/en-us/accessibility/assistive-technology-partners

Dokada će to sve trajati nitko od nas smrtnika zasad nema pouzdani odgovor, nekakvi datumi se povremeno spominju, no ništa to nije pouzdano i mjenjalo se već više puta dosada :

https://www.cnet.com/how-to/microsoft-windows-10-free-upgrade-offer-assistive-features/

14 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

Koliko sam skužio, opcija Update apps automatically nema veze s automatskim instaliranjem sponzoriranih aplikacija i služi samo za ažuriranje (instaliranih) aplikacija. Ta postavka mi je isključena na jednom laptopu s Windows 10, na kojem nisam koristio O&O ShutUp10, i aplikacije su se i dalje same instalirale iako je ta postavka cijelo vrijeme bila isključena (provjereno, više puta). Na drugom laptopu i desktop računalu koji se često koriste, postavka Update apps automatically je uključena i za spriječavanje instalacije sponzoriranih aplikacija korišten je O&O ShutUp10; aplikacije se same ne instaliraju, a već instalirane se pošteno nadograđuju automatski bez ikakvih problema. 

Uostalom, ako su aplikacije deinstalirane onda ne postoji (ili bar ne bi trebala postojati) mogućnost ažuriranja tih aplikacija. Postoji doslovno nekoliko registry ključeva koji reguliraju automatsku instalaciju sponzoriranih aplikacija, pa je to lakše napraviti jednim klikom i to je to. Microsoft stalno mijenja te ključeve iz razloga što ne žele da korisnici brišu te aplikacije, pa je i to malo teško pratiti.

Što se telemetrije tiče, kolega ne mora uključiti sve što ja imam uključeno, zato sam mu na screenshotu i označio samo tu postavku, ali i da onemogući telemetriju ništa mu ne bi bilo. Kod mene je sva telemetrija koju ShutUp10 nudi isključena i još uvijek mi to nije izazvalo apsolutno nikakve probleme.

Ako je nekoga strah i brine ga se što to O&O ShutUp10 radi, postoji hrpa programa koji nadgledaju programe sve promijene u regstryju, a i sam program prije mijenjanja postavki radi točku za System Restore tako da se uvijek možete vratiti na staro. 

bunker kaže...

Ne postoji besplatna verzija Windowsa 10 i ne, ništa se nije promijenilo što se tiče aplikacija.

Zasad postoji , iako ne baš u obliku da uz njih stoji cijena 0 kuna , no postoje u obliku da možeš na njima uredno raditi bez da ikome išta platiš.

Naveliko smo drvili o tome da i bez aktivacije rade uz neznatna kozmetička ograničenja koja je vrlo lako zaobići.

Zaboravili smo da je i dovoljno poklikati da se koriste pomagala , te su win10 i u tom slučaju "free":

https://www.microsoft.com/en-us/accessibility/windows

https://www.microsoft.com/en-us/accessibility/assistive-technology-partners

Dokada će to sve trajati nitko od nas smrtnika zasad nema pouzdani odgovor, nekakvi datumi se povremeno spominju, no ništa to nije pouzdano i mjenjalo se već više puta dosada :

https://www.cnet.com/how-to/microsoft-windows-10-free-upgrade-offer-assistive-features/

Ali nije baš da se nudi besplatno kao i Linux, zar ne? Pod besplatno računam nešto što me ne traži aktivaciju. 

Ta akcija traje do 31.12.2017., već se nekoliko puta pisalo o tome. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.11.2017 19:51 (Marko :D).

1 0 hvala 0
16 godina

-ne, formalno nema free win, za sad.

-free offer, upgrade i sl, su povremene stvari, akcije, kriterij.. ali ne free OS/soft. Formalno-pravno se nikad to ne smije brkati.

-cijena koju pri tome netko plati je nešto drugo. Može za korisnika biti nula kuna, može biti i kao mobitel 1kn.. ili 1000.. kao i posjedovati važeću-valjanu/aktiviranu licencu ili ne.

-to što može i đabe, svjededno bolje ne brkati s free (kao u vrijeme nadogradnje i 'zabuna' koje su s time išle). Nadogradnja je sama po sebi, na postojeći-aktivirani OS w7-8.. dakle postoje preduvijeti, kao što i invalidnost dodatno mijenja uvijete. To nema veze s onim što se u copyright-soft-free i sl. terminima koristi i što znači.

Karikirano, može B.Gates pokloniti win (licencu-key), za korisnika je to đabe, ali MS-win, nije free. Free je onda kad ne moraš npr dobiti na lotu ili kad ne moraš imati neki preduvijet staro-za-novo i sl.

Realno, sad je tako, dođeš na MSovu stranicu, skineš, instaliraš, koristiš.. i u storeu, ako želiš kupiš i aktiviraš. Nema drugih uvijeta kao što je prije bilo vremensko ograničenje osim onemogućena customizacija do aktivacije. Jel free? efektivno, ali nije pravno, a kad se govori o licenci, tad isključivo vrijedi pravno, ne kolokvijalno, jer je stvar zakona. Cijena pri tome nema nikakve veze, pa i kad je nula-0kn. Ima se ili nema licenca i za free se mora imati, tj ima se.. i mora se imati u slučaju kad to recimo inspektor u frimi traži (kućnog ne može tražiti jer nema nikakve zakonske osnove).

-opet, omiljena 7z-licenca. Isprintaš-imaš, mada je free i cijena nula, jer kao i auto, vozačka (licenca) se mora imati za vožnju i dati policiji-inspektoru kad se zatraži na uvid. Bez važeće licence je upravo to, korištenje bez važeće licence.. cijena, pa i kad se kupi, je nevažna (karikirano, možeš kupiti i ne aktivirati, možeš kupiti npr home, korsititi pro itd ili student, MSO-pro-home u komercijali itd. itd.).

-s dodatkom, kućni korisnik, ne mora nikome ništa dokazivati ili dati licencu (ili račun) na uvid. Nikad nigdje nije pokrenut spor kao što i izlaskom iz trgovine može baciti račun.. MS to zna i dozvoljava, on je vlasnik. Kad to odluči promijeniti, jednostavno win neće raditi, kao što je to uostalom s ostalim softom (igre, adobe itd..). .. i da, znam da postoje crackovi, ali to je savim neki drugi kazneni zakon i drugo djelo, po sili zakona i to je neovisno o MSu, tj za to ne treba privatna tužba, nego to institucije rade po spoznaji, jednako za distribuciju i bilo što kao piraterija-pedofilija-terorizam itd.. KZ. Licenca i ''free'' nemaju s time veze (ali često korisnik napravi teže djelo, jer to ne razlikuje.. jer ne zna, jer je do jučer bilo tako a TPB je na klik udaljenosti..).

-planovi, nešto kao free soft će vjerojatno biti, čitav paket, win-mso-cloud.. mjesečna pretplata na uslugu (ne na soft), kao što je to npr mobitel.. ni tad neće biti free i tad je komercijala, odnosno, tad možda MS da free, možda ne. Zapravo, sigurno ne.. jer je komercijala i jer će naplaćivati uslugu (neće soft) .. a tad, ako postoji bilo koji uvijet za 'free' tad to nije free. Free bi bilo kad bi mogao korsititi bez takve pretplate, neke usluge i sl. uvijeta. Dakle ni tad, neće biti free, mada možda više neće spominjati eula, licenca ili inspektor nešto tražiti po firmi.. jer radit će ako je plaćen mjesec, jednako kao mobitel. Inspektor ne provjerava imate li mobitel i plaćate li račune-režije... nema free MS-softa, što god neki PR materijal sugerira, a dok može đabe 'navalite'.. :))

edit: .. evo iznad marko piše (recimo točno..) ''nije baš free ako traži aktivaciju''.. da (i ne..)

-postoje razni free modeli, npr freeware (kućni free, moguće reklame i ograničenja, komercijala ne), postoji uz uvijet npr registracije, kao promo-demo čak bez ograničenja ali neki uvijet.. koji god uvijet postojao, nije free, jer tad nema uvjetovanja. ''samo zelenookima'' .. to što je njima free-cijena, ne znači ništa, karikirano.

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.11.2017 20:06 (ihush).
14 godina
neaktivan
ihush kaže...

...

edit: .. evo iznad marko piše (recimo točno..) ''nije baš free ako traži aktivaciju''.. da (i ne..)

-postoje razni free modeli, npr freeware (kućni free, moguće reklame i ograničenja, komercijala ne), postoji uz uvijet npr registracije, kao promo-demo čak bez ograničenja ali neki uvijet.. koji god uvijet postojao, nije free, jer tad nema uvjetovanja. ''samo zelenookima'' .. to što je njima free-cijena, ne znači ništa, karikirano.

Tu si u pravu. Npr. Avast, on je neko vrijeme tražio registraciju za korištenje besplatne verzije. Unutar programa si upisao svoj e-mail i program se automatski produžio s 30 na 365 dana. Ali u većini slučajeva, autori ne traže registraciju za besplatnu verziju programa. 

8 godina

Pa zar nije uvjek dosada bilo podrazumijevano da neki softver zovemo "free" ukoliko za njegovo koristenje nemoramo izdvojiti novac ?

Avast je imao tu foru sa registriranjem putem maila, sandboxie ima foru sa onih 5 sec počeka nakon 30 dana, cis ima fore sa geek budyem, i usprkos svega toga sve te softvere u svakodnevnom zargonu zovemo free i na na svim web portalima koji nesto ocjenjuju ili usporedjuju se te softvere svrstava u free kategoriju.

Oko win10 je cinjenicna situacija identicna: skini, instaliraj, koristi dok god vlasnik ( ms ) ne kaze nesto drugo i onemogući koristenje. Za sve te druge softvere prihvacate naziv free a za win10 ste se pretvorili u pravne strucnjake secirajuci zareze i smisao eule i uvjeta koristenja u potpunosti zaboravljajući cinjenicu da i mnogi drugi softveri imaju nekakve restrikcije a svejedno ih svrstavate u free programe.

Dok ih mogu legalno i bez kemijanja besplatno koristiti, win10 se nerazlikuje od free avasta, avga, cisa, sandboxa, masterpdfeditora....

0 0 hvala 0
16 godina

.. i to je važna razlika, razlikovati riječi free (soft-licenca, uvijeti korištenja) i npr freeware .. praktički nema freewarea koji je free-besplatan za komercijalu, uz opsaku da što god moraš ispuniti kao uvijet, može biti odgovor da tad nije free nit bi se tako smjelo to nazivati. (ako bez toga nema funkcionalnog korištenja, npr ta registracija i dobivanje godišnjeg prava.. što godišnja licenca? .. isto može dati maxtv ili hbo free mjesec-godinu npr)..

karikirat ću još 'jače'.. što god bio takav uvijet, npr postcard-ware.. ili lajk na faceu, tad je to uvijet i jednako je npr zamjeni za buket cvijeća, grumen zlata ili plaćanje novcem.. a tad nije free, samo je način plaćanja alternativan.

Kad se prisjetimo izlaska w8-10.. koliko je samo natpisa bilo o free-win.. i demantija, pa poneke blentave/neprecizne izjave novinarima, koje se opet demnatiraju.. ali ostaju na 'internetima'. Može se svesti na ..''nema đabe, ni u stare babe.. a ako ne platiš ..khm, .. paltit ćeš dotura'' :))

edit: bunker.. ne, upravo za soft i licence, se ne smije tako nazvati, upravo zbog zabune-nesporazuma, jer nije free, nasuprot free softu koji stvarno je free + npr FOSS, GNU itd.

-jer ako je zakon, kažnjivo i sl, tad se ne može šalabajzasto koristiti terminologija, pogotovo kad postoji preciznije značenje, druge riječi, vokabular-terminologija.. treba to naglašavati, manje grešaka-zabuna..

kao i napomena, licenca je uvjek potrebna, cijena pri tome nema veze.

-ako je nešto đabe, to nije automatski free, obrnuto možda. Ukrasti možeš jabuku, đabe, ako te ne uhvate.. ako je možeš slobodno ubrati, tad je sama krađa nemoguća, odnosno tad imaš dozvolu ubrati je kao i disati zrak.. kao građanska ili ljudska prava, kao znanje. Stallman.

edit-2: .. i kad smo već kod jabuke, možeš tom jabukom raspolagati kako želiš, osim npr baciti je nekome u glavu ili bacati smeće.. jer ti ni free ne daje pravo kršiti druge propise ili druga prava drugih osoba. To bi bilo ono 'u skladu s licencom'.. :)

-win mogu biti besplatni.. ili skupi-jeftini, ali nisu free. Trenutno za kućne može biti besplatno. To je stvar vlasnika i ako se pridržavamo zakona sve je ok...

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.11.2017 21:55 (ihush).
8 godina

@ihush

Pa kuzim ja kaj ti pokusavas pojasniti, no ovdje se vrtimo oko jednostavnog tumacenja prava upotrebe naspram kompliciranih pravnih okvira licenci i uvjeta koristenja.

Nismo na legalisu pa da nam treba tumacenje par pravnika specijaliziranih u sferi autorskih prava. Ovdje nastojimo pomoći osobama u raznim it problematikama, i naravno da ih nemozemo uvjeravati da su win10 zakonski besplatan proizvod, no meni je stvarno bilo nekidan zao kolege kad je rekao kolko para je pljusno za win10 pro, a mozda ih nebi pljusno da se malo vise pisalo o ovim opcijama. Korisnike koji koriste crackove i aktivatore isto treba educirati jer su siritelji zaraze a moze se i bez toga...

Slazem se da striktno pravno gledano win10 nije besplatan, ali taj kriterij onda mozemo primjeniti i na gomilu drugih softvera koje svi dozivljavamo kao "free"...

Znamo da je pravo vrlo siroko rastezljivo, ovisno o cilju i publici. Probao sam sada naći jedan stari clanak ( ali mi nije uspjelo ) gdje je jedan njemac brojcano prikazao koliko odredjene tvrtke ( izvadio je za intel i sl velike korporacije ) ulazu u linux fundation a koliko zarade prodajom hardvera bez kojeg ti je linux beskoristan jer ga nemres instalirat i koristit bez tog hardvera. Ispocetka je tip bio ismijan od tvrdokornih foss zaludjenika, ali cim dalje su pristizali komentari tako je sve vise dobijao istomisljenika. Zvuci apsurdno jer će svi reć pa linux je za doma apsolutno free.... Je, al kupio si intelov procesor ili ssd od kojih para je otisao dio za razvoj linuxa.... Kuzis valjda kaj hoću reći, ovo je vulgaris forum, i to kaj ti pokusavas precizno pravno pojasniti zakonske uzrocno posljedicne reakcije najveci dio ovdje i nerazumije, kao sto nerazumiju da kupnjom hardvera plaćaju i dio developera koji razvijaju neki dio linux price ( i isto tako nerazumiju da je taj razvoj usmjeren prema proizvodima siroke potrosnje poput rucnih satova, dronova, oruzja, frizidera, televizora, sigurnosnih kamera, blagajni, auto kompjutera, a home desktop je samo nusproizvod te industrije )

😊
14 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

Dobro @ihush kaže. Da bi neki program bio besplatan, autor istog to mora naglasiti. Ako odeš na Avastovu stranicu, lijepo piše da u ponudi imaju besplatan antivirus, isto je i sa drugim programima.

Microsoft nigdje nije izjavio da je Windows 10 besplatan (osim na onoj stranici za nadogradnju, a i to ističe uskoro). To što je Microsoft omogućio korištenje neaktiviranih Windows uz manja ograničenja je njihova dobra volja i to mogu ukinuti u bilo kojem trenutku.

1 0 hvala 0
16 godina

Dobro @ihush kaže. Da bi neki program bio besplatan, autor istog to mora naglasiti. Ako odeš na Avastovu stranicu, lijepo piše da u ponudi imaju besplatan antivirus, isto je i sa drugim programima.

Microsoft nigdje nije izjavio da je Windows 10 besplatan (osim na onoj stranici za nadogradnju, a i to ističe uskoro). To što je Microsoft omogućio korištenje neaktiviranih Windows uz manja ograničenja je njihova dobra volja i to mogu ukinuti u bilo kojem trenutku.

Ni to nije free win 10 nego free upgrade sa prethodne verzije windowsa koju si platio.

Free bi bilo kada mi MS ponudio besplatan download i bezuvjetno korištenje svima, pa čak i onima koji nikad nisu imali niti koristili windows.

morrisoN
8 godina

Opet nije shvaćena permisa. Ovdje i na sl forumima se oduvjek pojam free gledao u kontekstu da li treba dati pare, a ne da li treba dati mail ili cekati 5 sekundi prolaz obavijesti.

Da bi se igrali pravnika, mnogo toga bi morali znati. Ajmo po redu: U hr je trenutno oko 16 000 vazecih zakona, od ustava, preko kz, zkp, zoscp, pa do zakona za koje nikad niste culi a koji npr regulira silu pucanja sajle na kojoj visi žičara.

U pravu su bitna dva kriterija: mjesna i stvarna nadleznost. U jednom od onih 16 000 zakona je propisana mjesna nadleznost, tj da li će suditi sud u mjestu gdje okrivljeni ima prebivaliste, ili će suditi sud u mjestu ( ili drzavi ) gdje tuzitelj ima prebivaliste ( ili tvrtka sjediste, npr msbu redmondu,usa ), ili će suditi sud u mjestu u kojem je pocinjeno kazneno djelo . Ako djelo nije opisano u zakonu kao kaznjivo onda takvo djelo nije kaznjivo. Ako u euli nepise cijena za drzavu u kojoj se distribuira onda je za tu drzavu besplatno. Svaki proizvod koji se u hr prodaje mora imati uz artikal istaknutu hr cijenu i upute na hr jeziku.

Sada o stvarnoj nadleznosti: Za odredjena kaznjiva djela jedan od onih 16 000 zakona kaze da će ti suditi općinski gradjanski sud, za neka djela će ti suditi zupanijski sud, za neke sporove sa drzavnim ustanovama će suditi upravni sud, za neke trgovacki....

Znaci, da bi nesto bilo kaznjivo, mora biti opisano u nekom zakonu,bi taj zakon mora biti donijet u toj drzavi i mora se odnositi na tu drzavu. Da bi nesto bilo nebesplatno, uz taj artikal ( odmah, neposredno, na pocetku,jasno vidljivo, u kunama ) mora biti cijena i nacin plaćanja ( znaci odmah uz artikal a ne cijena vidljiva u nekoj trgovini kilometar dalje ).

E sad, Marko, a i ostali, danas je 6.11.2017, nalazimo se u rh, i na danasnji dan u ovoj drzavi vrijede samo zakoni dosad izglasani u hr saboru. Po pravnoj i mjesnoj nadleznosti, definiraj mi tumacenje besplatnosti ili nebesplatnosti softvera windows10 za kućnog korisnika koji nepodlijeze zakonima koji se odnose na poslovanje tvrtki. Ako zakon kaze da uz artikal mora biti jasna i nedvosmislena cijena u hr kunama, onda to pravno znaci da bi ti ta cijena softvera morala biti jasno vidljiva na stranici downloada , ili popup o tome prije downloada ili bi tekst o tome sa tocnom cijenom i rokovima i nacinima plaćanja trebao biti jasno vidljiv u uvjetima koristenja prije klika za instalaciju. U svim ostalim slucajevima će se primjenjivati dosta rastezljive norme zakona o obveznim odnosima, ili u slucaju tvrtke neki od tisuca zakona koji do u tancine reguliraju poslovanje pravnih osoba u rh.

😊

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

Softver je licenciran, ne prodan. Licenca je između MS-a i tebe, država nema veze s tim. Licenca ne mora imati cijenu za kompenzaciju, npr. GPL.

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!

2 0 hvala 0
8 godina
Ne. Ja sam drzavljanin rh, koristem win u rh, ms posluje u rh, sto znaci da se na svaku pravnu radnju izmedju mene i ms mora odnositi jedan od hrvatskih zakona.

Mislim da bi jedino u slucaju da ja tuzim microsoft bio nadlezan neki americki sud prema sjedistu tvrtke jer je hr potpisnica mnogih eu agendi kojima se regulira korporativni dio za globalne kompanije.

Cijena mora biti odmah uz artikal ( a na na blagajni ili u nekoj drugoj web stranici ili trgovini. Kad bi tvrtke mogle pribaviti r-1 na nula kuna, sve bi bilo ok, samo kaj im takav racun nebu nitko izdao i knjizio ga takvog jer opet jedan od onih 16 000 zakona kaze da tvrtka nemoze ciniti radnje koje vode u gubitak....

0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

To bi bilo tako nekako da živimo u UtopijiLandu. Apple, Google, Microsoft, Amazon, PayPal posluju u RH, Rumunjskoj, Grčkoj itd., a (ne)plaćaju porez u Irskoj. Toliko o poštivanju zakona. Zakon je savitljiv kao i prostor i pravo i pravica nemaju veze jedno s drugim. 

Ako mora stojati cijena uz licencu, kako onda objašnjavaš da ja u frizerskom salonu imam Ubuntu i isprintanu GPLv2 licencu na hrvatskom za softver LO i OS koji koristim. Gdje je cijena?

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.11.2017 8:27 (hrvooje).

3 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

Pitanje oko aktivacije win 10, imao sam aktivirane win 10 kao upgrade preko win 7, sad dolazi novi komp i da li postoji moćugnost da nekako ponovno aktiviram win 10 ili mogu samo instalirati win 7 uz koje imam licencu?

0 0 hvala 0
11 godina

Meni nije bilo problema , stavio odmah win10 i kod prijave na MS account mi priznalo aktivaciju.

16 godina
bunker kaže...
Ne. Ja sam drzavljanin rh, koristem win u rh, ms posluje u rh, sto znaci da se na svaku pravnu radnju izmedju mene i ms mora odnositi jedan od hrvatskih zakona.

Mislim da bi jedino u slucaju da ja tuzim microsoft bio nadlezan neki americki sud prema sjedistu tvrtke jer je hr potpisnica mnogih eu agendi kojima se regulira korporativni dio za globalne kompanije.

Cijena mora biti odmah uz artikal ( a na na blagajni ili u nekoj drugoj web stranici ili trgovini. Kad bi tvrtke mogle pribaviti r-1 na nula kuna, sve bi bilo ok, samo kaj im takav racun nebu nitko izdao i knjizio ga takvog jer opet jedan od onih 16 000 zakona kaze da tvrtka nemoze ciniti radnje koje vode u gubitak....

-da/ne..

-ne može se sa zakonima šalabajzasto, čitati, tumačiti.. razmišljati, jer je to pogrešno, jer je to uzrok nerazumijevanja.. pa čaki i banalnih sitnica, koje znaš-ne znaš..

npr, nema veze što si ti u RH, zakon, .. zašto?

-sve robe i usluge (i soft je roba, posebna) koje se prodaju-distribuiraju na teritoriju neke države, podlježu zakonu te države (i EU..). Točno? Da..

-tad postoji distributer (proizvođač-distributer-trgovac) i npr brine o deklaraciji, garanciji, .. zakonskim sitnicama pa i prijevodu npr uputa.

-soft nije obična roba, soft je znanje, npr nema carine (neovisno što smo EU..). Možeš ga downloadati direktno od proizvođača... i tad taj soft-roba, ne podlježe lokalnim zakonima, npr prijevodu i deklaraciji, jednako kao da si otišao u npr japan i kupio peglu.. to je soft, internet, download.

-MS ima i lokalno, ima BSA.. ali skinut ISO s MSovih str ne mora uopće sadržavati npr EULAu na hr jeziku.. (mada sadrži, automatski prema odabranoj verziji). Kod DVD-filmova, postoje npr regije, postoji audio+subtitle.. i upravo zbog tog, neki film u usa će imati npr španjolski-meksički uz usa-engliš, dok će neki 'naš' imati npr hr-slo-poljski.. jezik. To je ta regionalna obaveza distributera. Na WC papiru mora postojati deklaracija na HR jeziku, .. na 7z ne mora, jer ga ne distribuira u HR, jer ga sam skineš.

-nadležnost? MS lokalni centar, ugašen.. EU=EMEA, njemačka+austrija imaju svoje ugovor, hr je pod emea3. To što piše u eulai je manje bitno nego ona deklaracija na wc papiru, pravno ništavno.. :) no jednako, ako nisi tu kupio, ako si DLdao tad si prihvatio.. ili nisi, nebitno, jer nije iz trgovine koja bi tad bila na području RH pa time i pod jurisdikcijom RH.

.. zato se zakoni ne mogu ofrlje čitati-tumačiti. Lokalni distributer ili direktno i sve se mijenja.

nikad se ne smije korsititi termin free, ako taj soft nije free, jer postoji free soft i jer to dovodi do nesporazuma (kao što se kronično ponavlja s free-upgradeom.. nema tu ništa free, može ti WV za staru bubu dati novog golfa, pri tome nije golf postao free-besplatan, jasnije?)

-firme su firme, R1, knjigovodstvo. Nema veze s kućnim korisnikom ili za osobno korištenje.. npr slušanje glazbe ili distribucija-komercijala.. ista razlika, isti skup zakona, autorskih, copyright, zamp, riaa.. s soft je takva posebna roba, nije banana i luk, nije čokolada, nije tenisica.. nego je soft. Time i drugi zakoni i tumačenje.

-kad se te stvari ne miješaju, kad se razumije razlika, tad je lakše. To treba tupiti.. možda pomogne. :)

-free soft je samo onaj gdje ti vlasnik ni na koji način ne ograničava korištenje ili ne traži bilo koji oblik naknade (ne riječ plaćanje).. jer mogu ja tražiti kao naknadu npr 6kg japasnkih jagoda s planine fuji.. nije novac, ali ima cijenu u robi-usluzi ili postcardware u ciejni razglednice. Zbog toga i postoje razni termini-nazivi, free, freeware, shareware, open-closed, proprietary itd. i komercijala.

Koliko god slično zvuči free i freeware to je velika razlika, npr za kućnog ili poslovnog korsinika.

neovisno o tome, za svaki soft, mora se imati-posjedovati odgovarajuća licenca. To je stvar vlasnika i korisnika, ako je u skladu s licencom, tad je korisnik zakonski miran. Tako 7z u licenci npr dozvoljava distribuciju, komercijalno korištenje itd.. MS ne dozvoljava distribuciju, nego to može samo ovlašteni distributer. Ako ja tebi dam ISO-win, tad kršim zakon, kazneni. Ako koristim soft bez licence ili odgovarajuće-važeće licence, tad je to stvar odnosa vlansika MSa i korisnika po privatnoj tužbi kao što te susjed može tužiti za među ili smeće.. no to nema veze sa zakonom ili cijenom jer to zakon ne regulira.

Pošto kućni korisnik ne mora čuvati račun, ne mora nikome nikada dokazivati npr kupnju licence ili može istu kupiti online za 5$, nema ni zakona koji bi od korisnika tako nešto tražio. MS bi morao privatnom tužbom podići optužnicu pred lokalnim sudom protiv konkretne osobe (osobni podaci) ili kroz BSA kao zastupnika. Nema ni jedan slučaj..

key koji je kupljen u lokalnoj trgovini za cca 1000kn, kupljen u ms-storeu za cca 800kn, akcija za 200kn.. može biti i s bilo kojeg drugog izvora kao ebay i korisnik nema baš nikakav mehanizam provjere jel to legalni trgovac pa ni razloga sumnjati u važenje keya-licence. Ako unosom keya prolazi aktivacija, tad je tad key OK, jer to kaže MS, vlasnik, jer se kod njega vrši aktivacija. Pri tome cijena ne znači ništa, s razlikom da u lokalnoj trgovini država uzme pdv kao za svaku robu, za toliko je skuplje, kao što više trgovaca u lancu poskupljuju ili pojeftinjuju, dok je razlika od 10% posto normalna za konkurenciju online.. Veleprodajna cijena MSa prema OEMima je cca 15$.. (uz refound).. tako da može biti sasvim legitimno po cijeni od 5-20$ online a može i MS dijeliti đabe npr za B.Gatesov rođendan.. no time win nije postao free, nego je samo različita cijena, 1000 ili 100 ili nula-đabe..

njofra13 kaže...

Pitanje oko aktivacije win 10, imao sam aktivirane win 10 kao upgrade preko win 7, sad dolazi novi komp i da li postoji moćugnost da nekako ponovno aktiviram win 10 ili mogu samo instalirati win 7 uz koje imam licencu?

-normalno neće biti aktivirano, drugi ID-mbo.. ali, MS je dobre volje i dozvoljava čak i to. Unosom keya, ponovnim installom w7 pa nadogradnjom (invaliditet) ili korištenjem MS-acca koji je povezan s IDom. Što god bilo, možeš imati jednu aktivnu.. drugu teže. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.11.2017 10:20 (ihush).
14 godina
neaktivan
ihush kaže...
njofra13 kaže...

-normalno neće biti aktivirano, drugi ID-mbo.. ali, MS je dobre volje i dozvoljava čak i to. Unosom keya, ponovnim installom w7 pa nadogradnjom (invaliditet) ili korištenjem MS-acca koji je povezan s IDom. Što god bilo, možeš imati jednu aktivnu.. drugu teže. 

Ti si stručnjak za aktivaciju, pa imam pitanja za tebe. 😊

- ako mijenjam matičnu, za aktivaciju Windowsa moram se prijaviti na Microsoftovim računom. Jel se moguće onda na računalima odjaviti s tog Microsoftovog računa i hoće li onda aktivacija ostati zapamćena ili ja cijelo vrijeme moram biti prijavljen kako bi Windowsi bili aktivirani?

- ako mi je Windows aktiviran na jednom računalu, a ja kupim drugo i povežem ga s Microsoft računom, hoće li mi i to drugo računalo biti isto aktivirano ili će biti problema s aktivacijom na jednom ili oba računala?

Znam da je MS rekao da je to licenca za jedno računalo (ovo koje je nadograđeno) i da ga je moguće aktivirati nakon nadogradnje hardvera, ali nisu ništa govorili za više kompovaa.

16 godina

-problem .. po pravilima, ne bi išlo, ali MS pušta, tako da tek kad probaš možeš 100% znati.

-ugl, predviđen način, odjaviti aktivaciju postojećeg, nikad imati dvije aktivne istovremeno (nedokumentirano, toleriralo se unutar mjesec dana.. do killswitcha i blacklistanja ID-keya..).

-pošto MS tretira i oem kao retail, ostaje samo problem koji key je korišten za aktivaciju, jednostruki ili vlk-oemski.. ovaj drugi bi dozvolio dva aktivna win.. no MS je blag, možda bi pustio, s druge strane nepotreban rizik blacklistanja jer tad gubiš i postojeći (ne samo da ne prođe novi PC). Pošto je (karikiram) ''free'' instaliraš, koristiš.. bez aktivacije. Manji rizik nego daktivirati.. ili probaš.

.. ne eksperimentiram s takvim keyevima.. život nije dovoljno dug, uz to, ako sad prolazi, za mjesec možda neće.. nitko ne zna do kad će MS biti darežljiv, tako da kao pravilo baš ništa ne možeš znati. (osim onog, formalnog, da to ''ne prolazi''.. jer vidimo o suprotno)..

-znam, ne znaš sad ništa više nego prije.. :)) a tak je.

možeš računati na MSovu darežljiost, jer njemu je 'par tisuća' licenci nevažno i važnije, ne želi imati sporove-tužbe s kućnim korisnicima, a do tog bi dolazilo gubitkom licence-aktivacije.. odnosno, kad ti ne želi raditi, 0800300300 i teta na telefonu ti izdiktira novi key, ako si dovoljno uvjerljiv.. :)) MS to radi jer može, naravno, ništa službenog.

14 godina
neaktivan
morrisoN kaže...

Ni to nije free win 10 nego free upgrade sa prethodne verzije windowsa koju si platio.

Free bi bilo kada mi MS ponudio besplatan download i bezuvjetno korištenje svima, pa čak i onima koji nikad nisu imali niti koristili windows.

Microsoft ne aktivira samo legalne Windowse nego i piratske. U tom slučaju je korisnik Windowse dobio u potpunosti besplatno.

Imaj na umu da kod nadogradnje, Windows 10 se aktivira digitalnom licencom. To znači da ja Windowse mogu onda reinstalirati koliko god puta želim i oni će biti aktivirani. Osim toga, tu je i Microsoft račun koji pomaže aktivirati Windowse ako si promijenio hardver. Na meni je onda samo da skinem ISO besplatno s Microsoftove stranice, napravim bootabilni USB i instaliram Windowse.

Na neku ruku, i ako si platio i ako nisi, dobio si Windowse besplatno, ali po pravilima samo za jedno računalo. Jer, ponavljam, možeš ih reinstalirati koliko god puta želiš i uz malo snalažljivosti, ažurirani su čak i nakon promijene hardvera.

Da si i dobio ključ, moglo bi ti se dogoditi da ga izgubiš i tvoji Windowsi onda odoše bye-bye. Ovako s Microsoftovim računom je sigurnije jer je uvijek tu, a i sumnjam da će ti ga Microsoft ukloniti s računa. 🙂

17 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

Microsoft zarađuje kad se kupuju nova računala i zato je dopustio 'besplatan' upgrade sa 7,8, 8.1. Kad si napravio upgrade na 10 i aktivirao, MS je napravio 'digital entitlement', što znači uzeo je tvoj stari ključ i ID tvog hadrvera i napravio novi zapis u svojoj bazi, vežući te za taj hardware. Sad na tom hardveru možeš ponovo instalirat Win10 i automatski će ti biti aktiviran.

Ako imaš retail licencu ili 7-ice ili 10-ke možeš normalno prenijeti licencu, s tim da ne može istovremeno na dva. Jedan makni, drugi dodaj.

http://www.makeuseof.com/tag/ultimate-windows-10-activation-license-faq/

1 0 hvala 0
16 godina
morrisoN kaže...

Microsoft ne aktivira samo legalne Windowse nego i piratske.U tom slučaju je korisnik Windowse dobio u potpunosti besplatno.

Imaj na umu da kod nadogradnje, Windows 10 se aktivira digitalnom licencom. To znači da ja Windowse mogu onda reinstalirati koliko god puta želim i oni će biti aktivirani. Osim toga, tu je i Microsoft račun koji pomaže aktivirati Windowse ako si promijenio hardver. Na meni je onda samo da skinem ISO besplatno s Microsoftove stranice, napravim bootabilni USB i instaliram Windowse.

Na neku ruku, i ako si platio i ako nisi, dobio si Windowse besplatno, ali po pravilima samo za jedno računalo. Jer, ponavljam, možeš ih reinstalirati koliko god puta želiš i uz malo snalažljivosti, ažurirani su čak i nakon promijene hardvera.

Da si i dobio ključ, moglo bi ti se dogoditi da ga izgubiš i tvoji Windowsi onda odoše bye-bye. Ovako s Microsoftovim računom je sigurnije jer je uvijek tu, a i sumnjam da će ti ga Microsoft ukloniti s računa. 🙂

Da, praksa je potvrdila da se mogu aktivirati i piratski windowsi, no to nije microsoft izričito naglasio. Takva aktivacija se zasniva na prevari i nikako iz toga ne možemo izvesti zaključak da je nadogradnja free svima nego, prema zvaničnom stavu ms-a, legalnim korisnicima windowsa 7/8.

morrisoN
14 godina
neaktivan
morrisoN kaže...

Da, praksa je potvrdila da se mogu aktivirati i piratski windowsi, no to nije microsoft izričito naglasio. Takva aktivacija se zasniva na prevari i nikako iz toga ne možemo izvesti zaključak da je nadogradnja free svima nego, prema zvaničnom stavu ms-a, legalnim korisnicima windowsa 7/8.

Znam da to nije legalno, ali i nije baš da se Microsoft nije mogao zaštititi od toga. Zar ne?

Njima je u cilju da što više ljudi koristi Windows 10, to su i sami rekli. Upravo zato i popuštaju na svakom koraku. Ali ja i dalje mislim da bi Windows 10 trebao biti besplatan za sve kad već zarađuju preko oglasa i sponzoriranih aplikacija.

Bilo bi zanimljivo malo testirati neaktivirane Windowse jer je netko ovdje na forumu rekao kako ih je koristio te da su se odjednom sami od sebe aktivirali.

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.11.2017 11:54 (Marko :D).
16 godina

Slažem se s tobom da bi ms windowse možda trebao zvanično dati free. Možda svojom blagonaklonom politikom prema aktivaciji piratiziranih windowsa na neki način to i radi (iz očitih razloga). No to nije tema rasprave koja se povela.
Tema je bila "jesu li windowsi 10 free?" i odgovor je jednostavan - nisu.
Razumijem i one koji pokušavaju da ubijede ostatak foruma da jesu. Neko je gore pokušavao reći da njegov post nije shvaćen. Shvaćen je njegov post, no ono što je dokazano kroz navedene primjere nije to da su win10 free, nego da se može doći do aktiviranih windowsa uz potrošnju od 0kn. A to ipak nije isto.

morrisoN
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.11.2017 17:57 (morrisoN).
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice