Preseljenje OS-a na novi disk

poruka: 8
|
čitano: 3.262
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
offline
Preseljenje OS-a na novi disk

Pozdrav, 

 

jel postoji neki bezbolan način da preselim cijelu C particiju sa operativnim sistemom na drugi veći hard disk koji bi ugradio u računalo i da nastavim gdje sam stao da se ništa značajno ne promjeni. Osim što ću imati veći disk za dalje... 

 

Hvala.

 
0 0 hvala 0
10 godina
offline
Re: Preseljenje OS-a na novi disk

Ima za kloniranje diska...npr. Macrium , Acronis itd.

Samo se pitam zar za system disk ne koristiš SSD koji su daleko brži  a za systemski disk

i ne treba biti velikog kapaciteta, dovoljno je i 250GB ako osobne podatke kao slike, videa, muziku itd. držiš na HDD ?

16 godina
moderator
online
Re: Preseljenje OS-a na novi disk

Ima hrpa programa te namjene. Popise imaš recimo ovdje:

https://www.techrepublic.com/blog/five-apps/five-free-and-reliable-cloning-tools/

https://www.guru99.com/best-hard-drive-cloning-software.html

 

A i s nekim SSD-ovima ćeš besplatno dobiti OEM verziju nekog od programa. Recimo ja sam s Kingstonovim NMVe SSD-om A2000 od 1 TB dobio registracijski ključ za OEM verziju Acronis True Image HD. Instalirao taj program, pokrenuo ga, pokrenuo kloniranje, par puta resetirao kompjuter jer mi se činilo da je zablokiralo i bio u panici što sad (jer se naselio u boot sektor i više nisam mogao do Windowsa sa starog diska), no onda sam ga dulje vrijeme pustio na miru (nekoliko desetaka minuta, ako se ne varam) pa je počeo pokazivati znakove života i dalje je sve prolazilo očekivano.

 

Znači, prije kloniranja bilo bi pametno napraviti backup, a ako je moguće, zapravo bi najbolje bilo napraviti image sistemskog diska pa ako kloniranje ne uspije, a program za kloniranje ti ostane u boot sektoru, da se onda može stari sistemski disk vratiti iz imagea.

13 godina
offline
Preseljenje OS-a na novi disk

Aomei backupper standard je besplatan program koji nudi opciju kloniranja. https://www.ubackup.com/download.html

No Fear. No Excuses. No Limits. :D
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.1.2022 16:39 (Valentin17).
 
0 0 hvala 0
9 godina
offline
Re: Preseljenje OS-a na novi disk

Ma jesam, koristim i dalje SSD disk. Selidba je išla sa SSD 120GB na SSD 480GB. Znam da bi vjerovatno bilo dovoljno i 250GB, ali rekoh kad je bal nek je maskenbal...nek vrišti sad od prostora da me nebi slučajno opet mučila ista stvar. (Ne držim na system particiji uglavnom ništa od podatkovnog djela... zato su terabajti sa strane upogonjeni...)

 

Nego, nisam znao da SSD disk ne spada u riječniku pod hard disk. Meni nekako logika kaže da je SSD samo jedna od tehnologija za hard disk. A hard disk je pak permanenta/čvrsta memorija koja se ne gubi nakon gašenja računala. Tako kao da smo učili nekada davno u školi. :) 

 

Tipa netko te pita kolika ti je kapaciteta hard memorija u računalu. Nećeš mu reći 0 ako imaš samo SSD-ove unutra. xd

 

9 godina
offline
Preseljenje OS-a na novi disk

Inače, hvala svima na sugestijama...operacija je uspjela. :) 

 

...na kraju sam se odlučio na Macrium reflect program.

Pogledao par videa da nebi nasjeo na neku minu i u suštini sam se vodio ovim videom:

Doduše, meni nakon kloniranja nije uspjelo da samo u BIOSu promjenim da boota sa novog harda. Vjerovatno jer sam tudum...uglavnom, komp se nakon mog setupa biosa nije podizao.

Nakon toga sam vratio u biosu opcije na staro, uvjerio se da komp ponovno radi i onda sam fizički preštekao novi hard na lokaciju prijašnjega...i stvar radi. Barem na prvu tako djeluje da je sve ok. :)


Ono što mi u videu nije jasno... koji vrag mu je ovo što pravi "Create Rescue Media".
To pravi na ovom djelu videa 05:39 isto tako to kasnije recovera nešto sa time na djelu videa 15:43.

Što time točno postiže? ... nisam shvatio, niti sam taj korak radio. Mislim, pripremio sam taj rescue media, ali ne razumijem radi čega bi to sada trebao recoverati?
Ako je nekome poznato, bit ću zahvalan za pojašnjenje.

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.1.2022 17:29 (bozoou).
 
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
online
Re: Preseljenje OS-a na novi disk

Da ne bi bilo nekog nesporazuma - stari SSD si izvadio?

 

 

Vezano uz ono je li SSD disk - nije. I jedno i drugo su uređaji za pohranu podataka (ne znam jel ima bolji hrvatski izraz - storage devices). HDD (hard disk drive) ima magnetizirane okrugle ploče (diskove), koje se vrte brzinama tipično 5.600-7.200 o/min, a SSD  (solid state drive) za pohranu koristi Flash memorijske čipove. Postoje i Hibridni uređaji - SSHD (solid state hybrid drive). To su diskovi (HDD-ovi) s integriranom Flash memorijom za keširanje.

15 godina
offline
Preseljenje OS-a na novi disk

.. da, medije sad trebamo zvati drive-uređaj/upravitelj (nema adekvatne riječi-zamjene dok se ne pojavi neka novokomponirana..), kolokvijalno-staro može disk (mada nije disk kao u hdd-u) tj samo hdd ima disk dok sata-nvme-flash nema disk, nego memorijski chip-tranzistor, sličnije ramu-keksu-modulu, neovisno o formatu npr sata-2.5" ili m2-sata/nvme ili stariji formati m-pci..

 

-za kopiranje-kloniranje-migraciju + ostalo što može zatrebati, bolje-praktičnije-logičnije, tisuću razloga za, je koristiti live-boot medije kao hirens (minipe) ili strelec i sl. .. tj to je normalan live win s appsima koje možemo navesti kao popularne za recimo kloniranje, npr acoronis, limesoft, aomei, easeus itd.. (10-20 raznih..) ali, velika-važna razlika, nema problema s licencom.. upališ-radi. Prvi važan plus, + idući da juzer ne mora tražiti takav soft, downloadati-instalirati (pa i crackati ili imati licencu).. + nema gubljenja vremena i rizika + imate više izbora .. i najvažnije, kad obavite kloniranje više taj soft ne trebate (do iduće takve potrebe) .. kad opet upalite live stikić i klikate-next..

-drugi dodatni razlog, ne samo u slučaju kloniranja, kad je sve ispravno i recimo umjesto hdd se ugrađuje ssd ali sve radi.. na takvim live stikićima imate ostale alate za spašavanje, recuva, undelete, antivirus, hrpa korisnog softa klase util-alati-razno.. no soft koji ne trebate dok je sve ok, tj kad zatrebate tad je upravo na stikiću-live poželjno tj ono što može nešto spasiti jer recimo računalo ne radi, ne boota i sl.

 

-hirens, strelec, kao i razne linux distre, live stikić, po potrebi se boota i koristi kad zatreba, u međuvremenu nema 'smeća' na računalu ni potrebe za alternativnim licencama pa ni rizika pokupiti malware dok se to traži.

 

-jedini 'problem' stikića je pojavom uefi-gpta tj dva boot moda-standarda a o tome ovisi na kojem računalu u kojem modu ćete bootati (ili nećete) tj može medij biti za oba moda itd.. moguće su sve kombinacije no juzer bi morao znati kako njegovo računalo boota, gpt-mbr i koje su f-tipke za izbor boot medija.. ili u kojem će modu iz tog razloga napraviti stikić gpt-mbr ili oba.

-teoretski je zgodno imati sve, oba.. u praksi zbog različitih računala-biosa-opcija, staro-novo, laptopi itd.. ispadne jedino sigurno imati par-više stikića, npr stara računala i emulacija xp-boot moda-ntloader ili od w7 bootloader dok na starijima ponekad mora cd-dvd (generacija prije +10g kad je tek uvođen usb boot support a proizvođač nije izdao noviji bios s updateom kao za novija računala i nativni usb boot..

-isti usb, ispravan, možda boota na jednom računalu, ne mora na drugom, možda na većini.. pošto su stikići 8-16gb dovoljno jeftini lakše je imati par komada za sve potrebe ako netko treba dok normalan juzer napravi jednu vezriju koja radi na njegovom računalo (ostalo ne treba..) i to provjeri bootanjem sa stikića i vidi što sve ima od softa-alata pa kad se desi neki problem nije bespomoćan. Napravite to sad, dok vam nije potrebno, kasnije može biti kasno + otkrijte što vaše računalo podržava, koje su f-tipke itd.. bolje dok sve radi nego kad stane i tad morate isprobavati svašta..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice