Ima li dual boot smisla? Win7 i Win10

poruka: 13
|
čitano: 5.590
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
7 godina
neaktivan

Bok svima. S ovime se već mučim neko vrijeme, pa me zanima vaše mišljenje.

Da skratim. Razmišljam već duže vrijeme o dual boot sistemu. I igrao sam se već neko vrijeme sa nekim postavkama i konačno ih doveo u red. I sad je sve donekle ok. Imao sam problema s Audio Driverima u Win7, uopće mi nije davalo opciju boostanja mikrofona na 10db u controll panelu. U Win10 nisam nikako mogao dobiti AMD H264 codec u Bandicamu.

Nedavno je moja grafička dobila DX12 nadogradnju za Win10, znam da Win7 ima ograničenje na 11.2 ako se ne varam. Dobio sam konačno i H264 codec u Win10 nakon 2 tjedna zezanja s emailovima i isprobavanjem svačega. Mikrofon boost imam i konačno radi, za razliku od Win7. Znam da je Win7 limitiran sa korisničkom podrškom, tj istjeće ista 10.1.2020., cca. Znači još okvirno 2 godine. Imam neke puno starije igre koje sam imao za Windows XP Profesional. I jako lijepo su radile na Win7, bez greške. Ne znam kako će raditi na Win10. I to su starije igre cirka 2002. - 2005. godina.

Dal' uopće ima smisla truditi se oko dual boota?

Stvar je da nikako "ne mogu dobiti" sve savršeno u 1 sustavu, i svigdje imam "problema". Pa me zanima vaše mišljenje.

0 0 hvala 0
11 godina
Re: Ima li dual boot smisla? Win7 i Win10

Ako imass ssd isplati se, a ako imas hdd uglavnom ne jer se kod particije hdd-a u vecini slucajeva gubi na performansama.

Osobno iskustvo!

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.11.2017 16:34 (Chico12).
7 godina
neaktivan

Imam 2 HDDa od 1TB, oboje različito formatirana tako da je jedan formatiran da na njega ide Win7, a drugi formatiran tako da ide na njega Win10.

SSD je za moje potrebe promašaj, s video editingom bi ga ubio u roku 2 tjedna. A kamoli sve ostalo. Imao sam SSD prije i mjenjao ga za 1TB hard.

0 0 hvala 0
11 godina

Onda nema problema ako su posebno

Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
neaktivan

Znači: isplati se po tebi? :)

0 0 hvala 0
11 godina
Da
Moj PC  
1 0 hvala 1
7 godina
neaktivan

Ok. Hvala.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
VelvetGlove kaže...
Imam neke puno starije igre koje sam imao za Windows XP Profesional. I jako lijepo su radile na Win7, bez greške. Ne znam kako će raditi na Win10. I to su starije igre cirka 2002. - 2005. godina.

Pa probaj kako će raditi pa onda prosudi. Mislim da ti je waste of time imati dual boot. Ajd' da je jedno Linux, drugo Win, ali dva Win sustava koji su slični k'o govno dreku, nema smisla IMO.

16 godina

-ovisi koga što pitaš.. ako pitaš sebe? Tad ti znaš odgvor.

-starije igre se mogu igrati u virtualcu ali može biti polu-igrivo, možda neki remake, možda nostalgija, što god bilo, treba biti tvoj kriterij/potreba dok je praktičnije imati jedan ili VM ili nešto treće..

edit: više smisla/potrebe može biti za npr xp-w10 kao 'udaljeniji' OS s većim razlikama, jer je w7 preblizu/slićan w8-10 mogućnostima-ograničenjima, ali može biti i problem kompatibilnsoti-drivera što je veća razlika u starosti HW-SW, dok u VMu lakše radi.. ali jedino za igre nije baš idealan, dok ne probaš ne znaš jeli OK ili loše..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.11.2017 14:24 (ihush).
11 godina
neaktivan

Ihush ti se razumijes u detalje :D

davno je bila vijest da će procesori biti toliko napredni da će moči istodobno pokretati oba operativna sustava, nekako bi paraelno radili

Zamisli 

Linux i windows na jednom računalu istodobno, ali ne preko virtualboxa, vmware itd nego baš upalis komp i pokrenes istodobno oba. I postoji neka tipka ili kratica na tipkovnci koja omogučuje trenutnu zamjenu OS-a.

windows bi se koristio za igre i sve aplikacije koje nisu kompatibilne a linux za internet i sve ostalo čisto zato jer je sigurniji. Manji je rizik da nam u komp upadne nešto zarazno. Ne kažem da je 100% siguran ali linux se pokazao puno sigurnijim rješenjem :D 

Nije ni čudo da ga večina servera koriste :D 

16 godina

-stvar postoji odavno (karikiram..) tj., dva PCja (kutije) s kvm switchem.. nema nekog posebnog razloga da se neko mini računalo ugradi u jednu kutiju.. onak, čemu računati na jedan cpu-mbo.. i dijeljenje resursa, osim VM-emulacija ali to nije paralelno-nativno. KVM.

-nešto sasvim drugo je kad netko npr prije deset godina gleda razvoj i koristi npr XP na jednoj jezgri/ht..(recimo dvije) i multicore (kao što je postojalo i tad više cpu, server..) i tad tom matematikom (resursima) misli na x-puta xp requirementse.. ali soft-requirementsi idu dalje, npr igre od wolfenstaina koji je legič-minecraft.. do 4k s teselacijom i sl. fičerima pa slika izgleda kao film. Testris je ostao isti i moglo bi ga se vrtiti u parsto instanci paralelno, wolf (3d) ne baš. Recimo da moderan OS treba za glatki rad 2GB, još toliko prosječna app/igra.. i tad po sysu imaš recimo 4GB, lako je imati neki 4core s 8gb.. i recimo da radi podjednako kao prije 5g neki dual s 4gb.. no, igra će danas tražiti 8-16.. + potpuni pristup vga i sl. dok bi usko grlo bila i sabirnica, kao autoput, za transfer x-puta paralelnih potreba. Tad bi morao imati zvjer x2 .. i opet efektivno samo 50% snage. Beskorisno, ili multiboot ili VM ili drugi PC.. dok je periferija nevažna npr usb miš-tipkovnica se može uštekavati i bez KVMa (stari PS2 ili com se nije smio spajati-odspajati u radu..)..

-rizik? Skoro jednak, tj teoretski identičan, jer skinuo ti nešto maliciozno (virus) s interneta ili intraneta.. (lan) razlike nema. Osim ako na npr linuxu imaš AV kojim seknniraš i provjeriš... ali ponuda AVa, stvari se provlače, sigurnosti nema i ako štiti AV, tad bi jednako štitio i pod win, pa nema potrebe. (ali nema sigurnosti, mreža je nesigurna) .. pa do tog, da i ne znajući, vjerojatno imaš ono o čemu govoriš, dva OSa.. minix (potraži temu, intel..). Skriveni OS u chipsetu/cpu, od i serije noviji.. kojem AV ne može baš ništa, OS ga ne vidi a radi i kad je PC ugašen (ako je na struji..).

-serveri? linux (*nix) je mrežni car, os koji je od početka upravo s tom namjenom, instituti, vojna postrojenja.. PC je nešto sasvim drugo pa tad i MS... a onda se to približilo, kao i mobiteli danas.. razlika je skoro nestala ili sporedna. Svaki OS može bar osnovno, za neke je potreban linux, za neke win.. kao što postoje kamioni, kombajni, traktori.. isto-različito. Važnija razlika je licenca-cijena (komercijala). Oracle licenca je užasno skupa.. win je bagatela, linux ovisno o distri 99% free.. (biz ugl koristi komercijalu, kao RH, jer supprot je važan). Kamioni i osovni auti, biz vozila, jednako je i PC, primarno osobno, uredsko (klijentsko) računalo, koje dominira desktopom, mada linux (bilo koji OS) može isto.. ali, ne može ako nitko nije napravio, soft-apps-driver.. ako nema supporta. Sony-BSD je *nix, je linux.. OSXMac, Android, dok win ima 99% mrežnih stvari posuđenih s lin.. i ima par svojih, koje se krosite na lin (SMB i sl.) a razlika je samo u vlasništvu-licenci-novcu. Ne u softu, može svaki sve, ako netko napravi-isprogramira app-soft-driver-os.. system.

-skidanje na linuxu, ok jedan filter više, 1% sigurnije.. ne više, jer i pametniji virus detektira, os, mrežu.. skriva se, na fileserveru je samo file (može to biti i win, neće biti zaražen, ako se ne izvrši). Sve je file. Pametni virus npr dok nemaš interenet, miruje.. kad upališ interent, pokrene se do tad kao da ga nemaš. Ako se na linuxu ne može pokrenuti, tad je i manja šansa da će os-av primijetiti maliciozno ponašanje npr heuristikom, izgledat će kao običan file.. a ponuda i ažurnost AVa pod linuxom je sporadična, tako da hrpa novih može prolaziti neprimjetno.

-veći problem je sama sigurnost, mreža, a tu je čak linux u goroj poziciji.. jer je upravo on mrežni car, web.. inače bi virusi bili iskorjenjeni u jednom danu, globalno. Rupe su tu, postoje tko zna od kad, dok se kao wikiliks na kapaljku objavljuju. Većina rupa je čista mreža (npr router-layer-chip..) ne sam OS i to je nezakrpivo jer sys-the-mreža mora raditi, ugasiti nije opcija. Manja šteta ako radi nego gašenje.. kao što banka može otrpiti poneku pljačku. Tad vidiš da je MS-win mala girica u moru kitova, *nixi i da malware nije win excluziva, samo je to target-client OS, kao što će sad postati Android-smartphone.. a tad će biti strava.

edit: ili .. današnji prosječan PC (zapravo nepostojeći pojam..) recimo s 8GB i3.. može glatko vrtiti VMove, paralelno recimo 4komada xp-klase, čak lakše (manje resursa, opterćenje) nego današnji browser. Kad ljudi kažu 'samo za browsanje'... khmmm, to je multimedija, to je danas i gpu-3d, yt, puno RAMa.. dok nasuprto tome, OS zapravo troši-traži vrlo malo, možeš vrtiti VM xp-7-10 s 512-1gb glatko, dok neki tablet ili NAS ima npr 2GB i Atom (mini PC, jači višestruko nego nekad top model, a obična kutijica, mediaplayer-iptv, router..). Današnji spmatphone vrti quake (voodoo..) kao tetris jer ima više resursa nego nekad (u doba takvog softa-requirementsa) workstation.

-upravo izlazi Asusov tablet.. q-835 čip, koji u emulaciji vrti win10. (isti cpu je u današnjim smatphoneovima..), pa sad, ako u mobač može stati 'miniPC'.. ako naprave dupli kao dual sim možda se uskoro pojavi i to, pc s android-linux-win osevima koji se vrte paralelno.. no čemu? Samo bi trošilo resurse, bateriju i poskupilo stvari ili nepotrebno trošilo resusrse na druga dva OSa, jer jedan je dovoljan, važno da appsi rade ono što korisnik treba. Stvar je u appsima, a njih netko mora napraviti. Appsi imaju requiremetns, jedan od njih je i OS (kao podrazimijevan pa se ne navodi.., ne obrnuto, jer OS je karikirano, najmanje važan, svaki može sve (potrebno)).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 25.11.2017 14:31 (ihush).
11 godina

Još se može razumjet win + linux u dual boot ali sa win10 se mogu igrat sve stare igrice jer ima compatibilne modove

za sve win OS tako da je dual sa dva win OS vjerovatno nepotreban.

... jedino mi nerade  16 bitne aplikacije

Evo me sjetiste temom da bacim jednu AOE II od winXP-a

7 godina
neaktivan

Teško je reći , da je današnji prosijek PC-a i3 CPU 8gb RAM. U uredima , gdje održavam ili dolazim na neplanirano neredovito održavanje , viđam C2D 2gb itd , kod prosječnih ljudi PC od 2-4gb i neki procesori niske klase , ili laptopi 4gb RAM 500gb mehanički disk četvero-jezgreni procesor niskog takta i potrošnje...

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice