drugo je promet i puhanje.
ako mene zaustavi i kaze da mu dam osobnu i izvadim sve iz depova. ja mu osobnu moram dati, ali po depovima mi nema sta traziti jer to je moja privatnost.
ako imam npr joint, nema mi ga pravo uzeti jer je moj. mora za i jedno i drugo zvati intervenciju, tj ljude ovlastene da mene pretrazuju.
jer ako sam ja sumnjiv on nema tu sta raditi nego ljudi koji se bave podrucjem za koje sam sumnjiv, za to pa i sve drugo treba prvo sudski nalog.
on me ima samo prava na mjestu zadrzati dok ne dodu nadlezni za moj problem.
Naravno da treba sudski nalog, ali ne treba uvijek i postoje situacije kada može i bez sudskog naloga.
e pa bas je u tome stvar sto nisam ni veleposlanik, ni diler ni ubojica. uredan sam gradanin i nema me prava pretresati. ako sumnja npr na drogu zvati ce inspektora za narkotike koji ce poslati intervenciju dok on ode po nalog. intervencija me moze privesti ali nakon 24 sata ako nije nabavio nalog moraju me pustiti. gradski policajac je tu da drzi red i ako sam ja miran ne bi rekao da me smije samo tako pretresati
ili smije ? pa idem ja onda za policajca, svaku dobru prolaznicu cu dobro pretresti
u biti, mislim, da i jesam i nisam u pravu jer zakon je ogroman. da nije tako ne bi bilo odvjetnika, bio bi kriv za clanak taj i taj i tocka. ovako ima odvjetnika pa ce naci jos dva clanka po kojima necu biti kriv za to sto sam kriv...
tocnije ako se odupirem pretresu krsim nesta... ako me on pretresa a ja ne zelim, krsi on, jer ako mi ne nade nista imam gra pravo po ne znam kojem tamo clanku tuzit
Mene zanima odakle ti izvlačiš ove fore? Iz čega crpiš ove svoje stavove?
Nađe te policajac u 3 ujutro u parku i sumnja da imaš joint i on bi sad po tvom rezonu trebao zvati "inspektora za narkotike" a ovaj bi samo zato što ovaj sumnja u tebe da imaš joint trebao pozvati interventnu i da te oni pretresu. Znači oni bi trebali u 3 ujutro angažirati 10-tak ljudi samo što policajac sumnja da ti imaš joint, pa te nesmije pretresti, pa još suca koji hrče u 16 ili je na ženi da izda nalog za tvoj pretres. Genijalan si.
Ja sam gore objasnio da tebe ovlašteni policijski službenik može pretresti, oduzeti ti predmete koji mogu poslužiti u krivičnom postupku ali sve u skladu sa zakonom.
Ne može kako on hoće i kad hoće nego moraju biti ispunjeni određeni preduvjeti, jer dokaz neće biti zakonski valjan. On mora opravdati svoju sumnju da te pretrese bez naloga.
1. Pretraga
Članak 224.
(1) Pretraga stana, drugoga prostora, pokretne stvari i osobe poduzima se radi pronalaženja počinitelja kaznenoga djela ili predmeta važnih za kazneni postupak, kad postoji vjerojatnost da se oni nalaze u određenom prostoru ili kod određene osobe.
(2) Pretraga je istraživanje predmeta pretrage uporabom osjetila i njihovih pomagala, pod uvjetima i na način propisan ovim Zakonom i drugim propisima.
Članak 231.
(1) Redarstvene vlasti mogu obaviti pretragu stana ili drugog prostora bez naloga:
1) u slučaju kad su prema posebnom zakonu ovlaštene ući u tuđi stan ili drugi prostor, a postoje uvjeti iz članka 224. stavka 1. ovoga Zakona,
2) ako je to prijeko potrebno radi izvršenja naloga o uhićenju ili radi hvatanja počinitelja kaznenog djela za koje je propisana kazna zatvora najmanje tri godine,
3) ako je to prijeko potrebno radi otklanjanja ozbiljne opasnosti po život i zdravlje ljudi ili imovinu većeg opsega.
(2) U slučaju pretrage iz stavka 1. točke 2. ovoga članka ako se pretraga poduzima u stanu ili drugim prostorijama počinitelja kaznenog djela, pretraga se može poduzeti i radi pronalaženja ili osiguranja dokaza. Ta se pretraga može poduzeti samo u nazočnosti svjedoka.
(3) Redarstvene vlasti mogu i bez naloga o pretrazi i bez svjedoka obaviti pretragu osobe pri izvršenju naloga o privođenju ili pri uhićenju ako postoji vjerojatnost da ta osoba posjeduje oružje ili oruđe za napad ili ako postoji vjerojatnost da će odbaciti, sakriti ili uništiti predmete koje treba od nje oduzeti kao dokaz u kaznenom postupku.
(4) Kad redarstvene vlasti obave pretragu bez naloga, dužne su zapisnik o pretrazi i izvješće odmah podnijeti istražnom sucu, a ako se postupak još ne vodi – nadležnom državnom odvjetniku.