Australija zamijenila pov. i zemlj. programiranjem

poruka: 16
|
čitano: 3.051
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
protjeran

Slucajno nabaso na ovu vijest:

http://defactomedia.hr/australija-u-skolstvu-zamijenila-povijest-i-zemljopis-programiranjem/

eto zanima me sto mislite o tome, oni vele da je to dobro za njihovu buducnos tj ekonomiju i sl. a sta je s znanjem povijesti i zemljopisa? kolega friday?

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Uspješnost na kvizovima će drastično opasti za 15-ak godina.

HTC 8X :)
Moj PC  
8 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Realno, mozes postaviti jednostavno pitanje - koliko je 4+ godina (a za neke klince i do 8, i to poprilicno intenzivnih) povijesti i zemljopisa doprinjelo njihovom opcem obrazovanju?

Neki dan sam vidio kako se ekipa smije "glupim" amerima kako ne znaju rasporediti zemlje na praznoj politickoj karti Europe. Pitam se koliko bi evropćana znalo razbacati savezne drzave po JuEsofEj ili upiknuti Čad, Ugandu i Niger po Africi.

Nisam siguran koliko me (ne)poznavanje osnovnoskolskog i srednjoskolskog geosa obucilo za to da do Brisela radje odem preko Študgarta pa točim u Luxiću (

) iako mi je 100 km dalje nego preko Frankfurta i Ahena  gdje je obicno veca guzva. Cini mi se da je tu ipak vise pripomoglo "znanje" baratanja Googletovim alatima i poznanstva sa soferima kamiona, autobusa i furgona (
).

http://www.pci-z.com/
Moj PC  
2 2 hvala 0
14 godina
odjavljen

*Geografija, ne zemoljopis.

Anyway,  po mojem osobnom mišljenju u osnovnoj školi treba ostaviti tih par godina geografije, ali u srednjoj ukoliko taj smjer to ne nalaže stvarno nema smisla...

Eh sad, koliko je programiranje bolje od ova dva predmeta to bi se dalo razglabati.

S budalama se ne isplati svađati, jer prvo te spuste na svoj nivo i onda te dotuku s iskustvom!

2 1 hvala 0
15 godina

Povijest je vrlo bitna, ali tu je problem našeg školstva što djecu uči činjenice a ne koncepte. Geografija bi se mogla ugurati u jednu godinu. Važno bi bilo u škole uvesti informacijsku znanost.
Programiranje je možda dobar izbor. Pedagozi valjda znaju u kojoj dobi se koja vještina najbolje usvaja i razvija, ali sve te promijene zadnjih godina mi se čine stihijsko/populističke jer su računala danas "in".

Moj PC  
3 0 hvala 0
10 godina
odjavljen
Re: Australija zamijenila pov. i zemlj. programira
Deawood kaže...

*Geografija, ne zemoljopis.

House, a ne kuća. Je l' da?

Podrijetlo je međunarodnice (internacionalizma) geografija, geography, géographie, geografi itd. (ne moram valjda sad davati primjere iz svih svjetskih jezika kad su dovoljni redom hrvatski, engleski, francuski i norveški - pitanje za znalce - zašto baš on?) grčka riječ geōgraphía koja se za potrebe našeg sustava samo malo grafijski doradila i postala geografija; geo- + -grafija u morfemskoj analizi. Za saznavanje tih podataka nije potrebno otići ni u knjižnicu, a ni poznavati nekome tko se hrvatskim jezikom bavi ili tko ga dovoljno dobro zna - Hrvatski je jezični portal u ovom slučaju mjesto koje daje sve odgovore. Primjer je još jedne takve međunarodnice internet (da budem dosljeda, u hrvatskom, engleskom, francuskom i norveškom ona glasi: internet, Internet, Internet, internett).

Međutim (uvijek postoji međutim!), jezici vole (divne li personifikacije!) biti posebni, imati samo svoje riječi u rječničkom fondu, a pogotovo je to slučaj kod preskriptivističkih jezika kao što su hrvatski, francuski, talijanski i ini (za razliku od npr. srpskog i engleskog). Logično je, dakle, da bi svakom jezikoslovu (divna li purizma!) koji pliva u toj struji palo na pamet prevesti morfeme u geografiji kako bi ona postala potpuno prilagođena našem jeziku i kako bi, uostalom, prosječan čovjek znao iz samog naziva čime se ta znanost bavi. Uzimanjem rječnika u ruke vidimo da se ta međunarodnica može prevesti kao zemljopis (Zemlja + pisati), baš kao što su ortografija i ortoepija postali pravopis i pravogovor. To su tzv. prevedenice. Imaju isti naziv kao i uzorak od kojeg su nastale (jer su samo prevedene, jebate - pa Shakespeare je i preveden na hrvatski i dalje Shakespeare, a ne neki drugi autor).

To što su često nepismeni zemljopisci željni malo slave u emisijama o jeziku ili im ego ne dopušta da naziv njihove "svete znanosti" prevede na materinski jezik... njihov je problem. Ni meni se mnogo toga u standardnom jeziku ne sviđa: primjerice, rado bih rekla da nosim minicu (o tome sam već i pisala), ali ne mogu to u nekoj imalo formalnijoj komunikaciji. Rado bih da se iskorijeni pučka etimologija u standardu onda kada za nju nema apsolutno nikakve potrebe... U širem smislu, rado bih da znam manje jezičnih pizdarija, a više programskih jezika ili takvih stvari. Ipak, mogu se samo hebati!

bolje.hr - Bolje je hrvatski!
15 godina
Arendelle kaže...

House, a ne kuća. Je l' da?

Danas se u školama kao naziv nastavnog predmeta koristi Gografija, ne zemljopis (koji je po meni bio bolji naziv, ali tko me pita!?).

Ako je tema o izbačenom nastavnom predmetu, onda je izbačen nastavni predmet Geografija, ne zemljopis.

Da se radi o predmetu Matematika, značilo bi da je izbačen nastavni predmet Matematika, ne Algebra ili npr Zbrajanje!

GEOGRAFIJA 2 (ALFA) GEOGRAFIJA 2 (ALFA)

GEOGRAFSKI atlas (ŠK) GEOGRAFSKI atlas (ŠK)

Stvarno bi mogla nekada pojest go**o umjesto pisanja nepotrebnog OffTopica.

10 godina
odjavljen

Kao prvo, pisanje imena nastavnih predmeta velikim početnim slovom velika je pizdarija. (Smatram to još većom pizdarijom od dopuštenog pisanja npr. mercedes, ali ne i Kia ili Dacia). Time samo pogodujemo neznalicama koji hrvatski jezik u značenju materinskoga nam jezika ili apstraktnog sustava znakova pišu velikim početnim slovom da u tome i dalje ustraju. Preskriptivističke izdrkotine kojekakvih IHJJ-ovaca ne treba slijepo prihvaćati. No dobro, ne mogu reći da si pogriješio što se vodiš IHJJ-ovim pravopisom (pogledaj poveznicu, četvrta točka odozdo).

Nadalje, nismo mi izbacili zemljopis iz osnovnoškolskog (srednjoškolskog?) programa - ako mi ne vjeruješ, provjeri kurikul i takve stvari. :) Šalu na stranu, ne znam koji je njihov naziv nastavnog predmeta koji podučava znanost koja se na našemu jeziku naziva zemljopis, no to je nebitno iz razloga koji je naveden malo prije u ovoj rečenici. Treba znati čitati s razumijevanjem i logički razmišljati.

Nemam takve fetiše, sorry.

bolje.hr - Bolje je hrvatski!
17 godina
moderator

Držite se teme ili selite priču u neki drugi podforum...

...
Moj PC  
5 0 hvala 2
17 godina
neaktivan

Ajme Arendelle al ti ukakiš svaku temu u kojoj se pojaviš... Žešćeg i besposlenijeg grammar nazija nisam vidio u jedno 15 godina forumiranja...

Hvala ti što si mi učvrstila moju vjeru u jednakost spolova time što si dokazala da su i žene jednako kao i muški sposobne frfljati totalne gluposti po forumima, i sad imaš čast biti prva pripadnica ljepšeg spola koja će dospjeti na moju ignore listu ovog foruma.

On topic - kao programer po profesiji mislim da je ukidanje povijesti i zemljopisa u korist programiranja (zašto uopće ne može sve troje ?, ja sam i u osnovnoj i srednjoj ima sve troje) KATASTROFALNA i SELJAČKA ideja koja vodi daljnoj idiotizaciji (u stilu Idiocracy-a) i pretvaranju ljudi u robote za opsluživanje kapitalističkog stroja. Osim toga mislim da je način na koji se podučava povijest kod nas (štrebanje tona bezveznih činjenica bez ikakvog razumijevanja) također katastrofalna. Evo ja recimo obožavam povijesne dokumentarce o svim razdobljima i kulturama a predmet povijest u osnovnoj i srednjoj sam mrzio.

16 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Podržavam uvođenje više računalstva, možda ne nužno programiranja, ali više računalstva da. U osnovnoškolskim godinama je python idealan za djecu jer je relativno blizu naturalnim jezicima, a opet dovoljno moćan za profesionalno programiranje.

Međutim kompletno izbacivanje povijesti i geografije...protiv sam toga jer... pa valjda ne želimo odgajati idiote, tj. fah idiote(iako ponekad i sebe tako zovem). Neke stvari su opća kultura. Prije nego sam bio geek su me geografija i povijest itekako zanimale(i danas tu i tamo ali me računala više zanimaju).

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
Poruka je uređivana zadnji put sub 26.9.2015 10:58 (g12356).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Te predmete treba izbaciti i ovdje u srednjim školama tehničkog smjera. U Hrvatrskoj su ti programi napravljeni po principu od svega pomalo i na kraju nisi sposoban obavljati ono za što ideš u školu. 

A za riječi zemljopis i geografija je ista situacija kao i s priroda i društvo i biologija, jedno je znanost a drugo ime školskog predmeta.

ಠ_ಠ Rolling on the floor laughing until someone jump on me a makes me stop rolling on the floor laughing but then I do it again cuz it's awesome
Moj PC  
1 1 hvala 0
15 godina

Izbacuju povijest i geografiju da mladi ne bi znali tko su im preci i zasto su ih ubili sve

Di2 & EPS FTW!
10 godina
protjeran
Enkidu kaže...

Ajme Arendelle al ti ukakiš svaku temu u kojoj se pojaviš... Žešćeg i besposlenijeg grammar nazija nisam vidio u jedno 15 godina forumiranja...

Hvala ti što si mi učvrstila moju vjeru u jednakost spolova time što si dokazala da su i žene jednako kao i muški sposobne frfljati totalne gluposti po forumima, i sad imaš čast biti prva pripadnica ljepšeg spola koja će dospjeti na moju ignore listu ovog foruma.

On topic - kao programer po profesiji mislim da je ukidanje povijesti i zemljopisa u korist programiranja (zašto uopće ne može sve troje ?, ja sam i u osnovnoj i srednjoj ima sve troje) KATASTROFALNA i SELJAČKA ideja koja vodi daljnoj idiotizaciji (u stilu Idiocracy-a) i pretvaranju ljudi u robote za opsluživanje kapitalističkog stroja. Osim toga mislim da je način na koji se podučava povijest kod nas (štrebanje tona bezveznih činjenica bez ikakvog razumijevanja) također katastrofalna. Evo ja recimo obožavam povijesne dokumentarce o svim razdobljima i kulturama a predmet povijest u osnovnoj i srednjoj sam mrzio.

Arendelle je musko, stvarno moras biti tava da pomislis da je to zensko.

17 godina
Pa kod nas su već smanjili sate povijesti i zemljopisa kako bi uveli vjeronauk, puno korisniji predmet od nekog programiranja. I nitko se nije bunio.
I'm silicon-based life-form
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
kowach kaže...
Pa kod nas su već smanjili sate povijesti i zemljopisa kako bi uveli vjeronauk, puno korisniji predmet od nekog programiranja. I nitko se nije bunio.

Nadam se da je to bio sarkazam.

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice