Seagate ST31500341AS, 1.5TB 32MB

poruka: 32
|
čitano: 5.105
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
protjeran

Razmišljam da kupim ovaj navedeni HDD:

http://www.vemil.hr/opis.aspx?prikaziTemplate=0&Sifra=1010365

ali čujem da ljudi pričaju o mnogobrojnim problemima sa Seagate diskovima, pa me zanima koliko je to istina? Ne bi htio da mi ovo rikne za par mjeseci jer planiram na njega stavljati gomile podataka... Ima li možda itko ovakav disk ili zna za nekakve probleme s tom serijom?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Jedan jedini za kojeg znam iz vlastitog iskustva je riknuo u dva tjedna.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Koliko ja znam ti su diskovi imali bugova s firmware-om, koji su valjda sad ispravljeni.  Sad ce izac seagate diskovi s gustocom zapisa od  500gb po ploci, pa  radije jos malo pricekaj, bit ce dosta brzi, a i cijena ce im biti prihvatljiva, za model od 500gb kazu 50EU, a sve ce se vidjet kad dodju u ducane.

gigabyte p35 ds3, q6600 2.4@3.2, asus hd 4850 @ 700/2200 512mb, 4gb @ 800 mhz, Wd 640gb, Vista 64bit
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Ja imam svoj nekoliko tjedana i radi ko sat..sad stajaznam, valjda ne planira riknut ubrzo lol...imao sam maxtora jednog 6 godina, jos i danas radi..

Intel C2Q q8200 @3 GHz/Gigabyte EP35-DS3/ Sapphire HD 4870 512 Mb/ 4GB OCZ Platinum @ 1000MHz/ HDD Seagate 500 GB,7200.10, 32Mb /OCZ StealthXStream 500W/ Chieftec midi tower BH-02B-B-B/ Samsung SM2233BW
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Seagate ST31500341AS, 1.5TB 32MB
PsychoticBaklava kaže...

Ja imam svoj nekoliko tjedana i radi ko sat..sad stajaznam, valjda ne planira riknut ubrzo lol...imao sam maxtora jednog 6 godina, jos i danas radi..

MAXTOR-i su stvarno odlični
i ja imam 40GB star oko5-6g još je potpuno ispravan radi
17 godina
moderator
Gamer-gts kaže...
PsychoticBaklava kaže...

MAXTOR-i su stvarno odlični
i ja imam 40GB star oko5-6g još je potpuno ispravan radi
Bili su dobri do trenutka dok nisu poceli izbacivati serije koje nisu bile dobre (mislim da su to serije nakon tvog diska) - koje su se zagrijavale i koje su bile nepouzdane. A i trebalo bi se (ponovno) osvrnuti na taj argument - meni moj radi pa znaci mora i svima ostalima njihov disk, te iste marke - a to je logicka pogreska. Namigiva
17 godina
protjeran

da. baš čitam na netu ogromne probleme s ovim diskom, a nisam siguran ni koliko bi novi firmware pomogao. bolje pričekati sljedeću seriju

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

da, to bi svakako bila logicka pogreska, da je to uopce bio argument(ne sjecam se da sam pisao radit ce ti jer meni radi ''citavih'' nekoliko tjedana lol)..nazalost, to je bio samo komentar nekoga tko se nada da nece imati problema sa svojim hehe..to se tice hardova, postoji garancija i vjecni backup hehe - sve ostalo je statistika, drugim rijecima pojedincu ne znaci mnogo..

Intel C2Q q8200 @3 GHz/Gigabyte EP35-DS3/ Sapphire HD 4870 512 Mb/ 4GB OCZ Platinum @ 1000MHz/ HDD Seagate 500 GB,7200.10, 32Mb /OCZ StealthXStream 500W/ Chieftec midi tower BH-02B-B-B/ Samsung SM2233BW
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Da li ovakvih problema imaju diskovi od 1TB?

I inače, kakva je to nova serija diskova koja dolazi? Imati će ispravljene gore navede probleme?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pozdrav...

Evo da ne otvaram novi topic, imam Vistu x64 i ovaj HDD :

http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?prikaziTemplate=0&Sifra=1080090

Naravno , Seagate 320gb, ta serija po kojoj svi "pljucaju".

Stvar je u tome što svako malo dobivam bad sectore pa moram raditi checkdisk, a ako ne napravim onda Windowsi znaju "štekat" a i pogubio sam par fileova(saveovi od GTA4).

Bili novi firmware pomogao? Dali da pokušam? Ili je mozda u Visti problem, u svakom slučaju ako netko moze za taj HDD dati link za firmware i uputu kako ga updateati jer to nikad nisam radio(barem za HDD.) hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
ReiKo kaže...

Stvar je u tome što svako malo dobivam bad sectore pa moram raditi checkdisk, a ako ne napravim onda Windowsi znaju "štekat" a i pogubio sam par fileova(saveovi od GTA4).

Ne kuzim sto uopce imas razmisljati - reklamiraj disk.
17 godina
neaktivan

Da ali gle, ako ga reklamiram dobit cu isti taj Seagate... pa sam mislio ako bi mozda firmware update pomogao?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
ReiKo kaže...

Da ali gle, ako ga reklamiram dobit cu isti taj Seagate... pa sam mislio ako bi mozda firmware update pomogao?

Novim firmwareom eventualno mozes nadograditi novi disk - ovaj ti je vec poceo propadati i nikakav ga firmware nece popraviti.
17 godina
neaktivan

Disk je kupljen u Ve-Milu... e sad, znam da je tesko odgovoriti na ova pitanja ali ako netko kojim slucajem zna :

1. Mogu li traziti da mi recimo daju jednog Hitachia koji je u istom cjenovnom rangu ili manjem? Jer ako mi daju opet ovog Seagatea opet ce se sigurno ista stvar poceti dogadjati sto ne rjesava problem?

2. Kako njima uopce objasniti da mi se svako malo pojavljuju bad sectori? Jel oni moraju to testirati  po tjedan dana ili ce mi u vecini slucajeva odmah na licu mjesta zamjeniti (posto je disk oko 300 kn - nije velika lova) ?

hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
ReiKo kaže...

1. Mogu li traziti da mi recimo daju jednog Hitachia koji je u istom cjenovnom rangu ili manjem? Jer ako mi daju opet ovog Seagatea opet ce se sigurno ista stvar poceti dogadjati sto ne rjesava problem?

Ne mozes. Mislim, mozes probati, ali ti nisu duzni izaci u susret. Iako, ako u ponudi nemaju Seagateov 320 GB tvrdi disk, ponudit ce ti nesto sto karakteristikama odgovara tvom disku. Glede toga sto ce se ili nece dogadjati - to ne znas - nista nije sigurno.

ReiKo kaže...

2. Kako njima uopce objasniti da mi se svako malo pojavljuju bad sectori? Jel oni moraju to testirati  po tjedan dana ili ce mi u vecini slucajeva odmah na licu mjesta zamjeniti (posto je disk oko 300 kn - nije velika lova) ?

Sigurno ce ga uzeti "na testiranje", ako nista drugo, da provjere tvoj navod da ima "bad sectora". No vec i sama cinjenica da ima neispravne sektore dovoljna je za reklamaciju. Neispravni sektori ne nestaju s diska - oni su i dalje prisutni na disku. Star je u tome da kad programom odskeniras tvrdi disk on ce necitljivi sektor obiljeziti kao "bad" pa se taj sektor vise nece koristiti. Znaci, "popravljanjem" diska ne poprave ti se ti neispravni sektori, nego se necitljivi sektori, koji su prije bili obiljezeni kao ispravni, obiljeze kao neispravni (bad). U naredbenom retku mozes napisat naredbu
chkdsk c:
pa ce ti ispisat kolko neispravnih sektora imas na disku (na c: particiji u ovom slucaju).
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.1.2009 18:55 (mbaksa).
17 godina
neaktivan

Evo slike

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Znaci, imas greske u samom datotecnom sustavu - onda zadaj naredbu:

chkdsk c: /r

Vjerojatno ce se pozalit da ce radi toga morati restartati kompjuter i zelis li da se provjera pokrene nakon restarta - odgovori potvrdno, restartaj kompjuter i cekaj da obavi svoje. Pa onda vidi koliko imas bad sektora i imas li ih uopce.

17 godina
neaktivan

A da, pa i checkdiskom (desni klik na C:, propertis, check disk i naredba da usput popravlja bad sectore) - tako to i riješim... na neko vrijeme...onda opet pocme.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
ReiKo kaže...

A da, pa i checkdiskom (desni klik na C:, propertis, check disk i naredba da usput popravlja bad sectore) - tako to i riješim... na neko vrijeme...onda opet pocme.

Ista stvar. Samo sam ti napisao ovu naredbu jer ona, nakon sto provjeri disk, napise statistiku, izmedju ostalog koliko bad sektora imas - kad pokreces iz Explorera preko Properties onda samo napise "Disk check complete" ili tako nesto. Pa onda pogledas koliko bad sektora imas pa se na temelju toga mozes ici zalit.
17 godina
neaktivan

Aha, ok hvala na savjetu... nego hoce li mi na kraju ponuditi nesto tipa "press any key" da mogu do tocno vidjeti ili ce ispisati i nakon toga bootati dalje u Windows?

Ako nije tesko, mogu li dobiti preporuku kako stoje Hitachi i WD što se tiče njihovih "oko 320gb" diskova? Jesu li puno bučniji od ovog Seagate-a? Jesu li barem njihove serije pouzdanjije? (pošto očito ova serija seagata suxa na veliko)?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
ReiKo kaže...

Aha, ok hvala na savjetu... nego hoce li mi na kraju ponuditi nesto tipa "press any key" da mogu do tocno vidjeti ili ce ispisati i nakon toga bootati dalje u Windows?

Mislim da nece, da ce se informacija nakratko samo prikazati na ekranu. No, onda mozes iz Windowsa napraviti samo chkdsk c: pa ce ti ispisati osnovne informacije (nece vise traziti restart).

ReiKo kaže...

Ako nije tesko, mogu li dobiti preporuku kako stoje Hitachi i WD što se tiče njihovih "oko 320gb" diskova? Jesu li puno bučniji od ovog Seagate-a? Jesu li barem njihove serije pouzdanjije? (pošto očito ova serija seagata suxa na veliko)?

Nemam iskustva s njima tako da ti ne mogu pomoci u tom pogledu.
17 godina
neaktivan

Evo slike :

Inače, danas je još ranije napravljen chkdsk (oko 11 sati) pa to treba uzeti isto u obzir(da nisam radio chkdsk jutros u 11 mozda bi sad vise bilo bad sectora ili to nema veze (inace i tade je ispravljao dosta grešaka, i brisao dosta toga)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
ReiKo kaže...

Evo slike :

Dakle, bad sektora ima, iako ih ima malo - no, trebalo bi ih biti ravno nula. Napisi si na papir sve probleme koje imas s diskom i onda ga odnesi na reklamaciju. Naravno, nemoj prije toga zaboraviti sve bitno iskopirati nekamo drugdje jer ako ti odluce dati novi disk, ovaj neces dobiti natrag!
17 godina
neaktivan

Ok, hvala...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Moze li mi samo netko odgovoriti na ovo (mbaksa :) ) :

1. Kad napravim format, što se događa s "bad sectorima" oni ostaju ali ih HDD ignorira ili? Ili oni kad ih se jednom obiljezi kao "bad" uvjek ostaju bad ili format sve briše ?(znam da format briše FAT tablicu samo (quick format) ali me zanima što je s bad sectorma nakon formata jer mi se pojavljuju samo na C: particiji na kojoj je Windows Vista a na kojoj mogu izvrsitit samo Qucik format.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
ReiKo kaže...

1. Kad napravim format, što se događa s "bad sectorima" oni ostaju ali ih HDD ignorira ili? Ili oni kad ih se jednom obiljezi kao "bad" uvjek ostaju bad ili format sve briše ?

Ne znam kak je tocno s Windowsima jer se ne sjecam da sam pod Windowsima ikad imao bad sektore, no pod DOS-om je puni format ostavio bad sektore obiljezenima kao bad, osim ako nisi upotrijebio prekidac /c. Taj se prekidac vise ne koristi (za to) pa pretpostavljam da formatiranje u Windowsima 2000/XP ne dira bad sektore. Uglavnom, mozes probat pa ces vidjet sto se desava.

ReiKo kaže...

ali me zanima što je s bad sectorma nakon formata jer mi se pojavljuju samo na C: particiji na kojoj je Windows Vista a na kojoj mogu izvrsitit samo Qucik format.

Ne pokusavas valjda formatirati disk na kojoj ti je instalirana Vista iz - Viste? Ili? Ako bas hoces napravit puni format pokreni Recovery Consolu pa formatiraj iz nje ili pokreni instalaciju Windowsa XP (iz instalacijskog programa Viste se ne moze napraviti kompletno formatiranje? instalirao sam Vistu samo dvaput pa se vise ne sjecam...) pa onda iz njega napravi kompletni format.
17 godina
neaktivan

Vidiš, jako dobra ideja... jer kad bootam s Vistom i idem formatirati, obavi se samo qucik format a XP iz boota moze formatirati s full formatom.

Zanima me samo jos nesto :

1. Qucik format briše samo pokazivace na FAT tablici, znaci ne prepisuje junk file preko cijelog diska. Koliko puta zapravo prelazi full format s junk fileom preko diska, i jeli se isplati to uopce raditi ( osim ako nekom ne prodajem disk pa ne zelim da mi izvuce neke podatke ) ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Jedino što eventualno može obrisati bad sectore je Low Level Disk Format, a ta se opcija obično nalazila u BIOSu i takvo formatiranje traje i preko nekoliko sati.

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.1.2009 14:08 (Tracer).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
ReiKo kaže...

1. Qucik format briše samo pokazivace na FAT tablici, znaci ne prepisuje junk file preko cijelog diska

Da, mozes se i tako izraziti - quick format jednostavno na disk zapise praznu FAT (tabelu). Iako, ovdje ne govorimo o FAT datotecnim sustavima, nego o NTFS-u - tamo se prebrise MFT.

ReiKo kaže...

Koliko puta zapravo prelazi full format s junk fileom preko diska, i jeli se isplati to uopce raditi ( osim ako nekom ne prodajem disk pa ne zelim da mi izvuce neke podatke ) ?

Kod punog formata zapisuje se po cijelom disku, dakle radi se i testiranje sektora pa ako je sektor necitljiv, oznaci ga se kao "bad".
17 godina
moderator
Tracer kaže...

Jedino što eventualno može obrisati bad sectore je Low Level Disk Format, a ta se opcija obično nalazila u BIOSu i takvo formatiranje traje i preko nekoliko sati.

Zadnji put sam tu opciju u BIOS-u vidio na jednoj staroj 386-ici. Low-level formatiranje se inace radi u tvornici - ne znam da li neki alat, koji bi se odnekud mogao skinuti, koji omogucava low-level formatiranje.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice