Konstantan rad HDDa ili paljenje po potrebi?

poruka: 10
|
čitano: 908
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Zanima me koja opcija od ove dvije je pametnija?

Dakle imam 3 diska u računalu. Sistemsti SSD i 2 HDDa za podatke.

Dali je pametnije namjestiti da se gase ako se ne koriste ili da rade konstantno?

Dakle bez obzira na zanemarivu uštedu energije, što je bolje za "zdravije" za diskova?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Konstantan rad HDDa ili paljenje po potrebi?
Teško je dati jednoznačan odgovor. Kod mene je SSD podešen da "radi" stalno, a HDDi da nakon 15 min odu u sleep. Namjesti po svojem pa vidi nakon nekog vremena što i kako.
Šta roda donese, to vrana odnese.
17 godina
Pa ako ga ne koristis cesto ne vidim razloga da bude upaljen stalno. Diskovi najcesce odi pri stalnom paljenju jer tada potegne najvise struje ili prilikom naglog gasenja. Bilo je mnogo istrazivanja ali opet nista konkretno jer bolje drzati stalno upaljen ili ne tak da je to na korisniku da procijeni. Ja se nebih previse time zamarao, ako imas neke vaznije stvari napravis jos negdje kopiju i to je to. Samo gledaj da po diskovima puse neki vent i to je to.
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
17 godina

Kod mene se nekorišteni gase već godinama. Nisam imao problema s njima, a iskreno nisam razbijao glavu oko toga previše. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Ja kod svojih nisam nista riktao, kad sam stavio winse samo sam ssd poriktao i to je to. A u kompu 2ssd i 3hdd i nikad problema, ako rikne tko ga hebe, vazne stvari iovako imam na par mjesta.
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
17 godina
Patrick_cro kaže...
Ja kod svojih nisam nista riktao, kad sam stavio winse samo sam ssd poriktao i to je to. A u kompu 2ssd i 3hdd i nikad problema, ako rikne tko ga hebe, vazne stvari iovako imam na par mjesta.

da, kod mene je situacija 1 SSD i 3 diska 

15 godina

Ja imam SSD + 2 HDD-a i rade bez gašenja.

Unlock the Power Within
Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
lllnuclearlll kaže...

da rade konstantno?

Ma samo deri, ništa im ne bude bilo. 

Onaj koji misli riknuti bude riknuo tako i onako, zato je backup bez obzira na sve obavezan.

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D
Poruka je uređivana zadnji put pon 25.4.2016 18:14 (Valentin17).
17 godina

Naštimao sam da mi se pale po potrebi jer jedan disk jako rijetko koristim, a drugi povremeno. A i manja je buka i sitno manja potrošnja, tak da mi je bolje na taj način... 

Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
lllnuclearlll kaže...

Zanima me koja opcija od ove dvije je pametnija?

Dakle imam 3 diska u računalu. Sistemsti SSD i 2 HDDa za podatke.

Dali je pametnije namjestiti da se gase ako se ne koriste ili da rade konstantno?

Dakle bez obzira na zanemarivu uštedu energije, što je bolje za "zdravije" za diskova?

u jednom stroju imam jednako kao i ti i njega uključujem prema potrebi (sa ssd-a se podiže dovoljno brzo no nakon toga je "sleep" ili "idle" > never, bez obzira koliko tako ostane - nekad je posao gotov isti dan pa ga utrnem a nekad zuji danima) a u drugom 3 hdd-a i radi danonoćno godinama (podizanje sustava je osjetno sporije + antivirus skenira dok krmim). u oba stroja HD sentinel = excellent za sve. kažu (one stare žene, koje se u to razumiju) da je skoro pa svejedno no HDD-u je ipak potrebno neko vrijeme za postizanje "radne temperature". recimo ovako: ako stroj često pališ i gasiš (nekoliko puta dnevno), bolje ga ostavi stalno raditi. ak ti skuplja prašinu po par dana, isključuj. jasno, sve ovo vrijedi ako je mašina spojena na UPS. ako nije, isključuj.

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice