Koji SSD? izdvojena tema

poruka: 11.193
|
čitano: 3.280.537
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: Koji SSD?

mislim da tu nije sve crno na bijelo pa da sve samo ovisi koliko koji ssd ima SLC keša da je taj brži, tu je i faktor koji kontroler bolje barata sa pojedinom vrstom podataka, pa do twekanja firmwarea, količina DRAM keš itd...

recimo znam da je phison s10 kontroler u kingston savage MLC ssdu na pocetku svoje prodaje bio ispod prosjeka po benchevima, pa su ga kroz par tjedana firmware poboljšali i opet slali recenzentima na testiranje

17 godina
moderator
roby27 kaže...

mislim da tu nije sve crno na bijelo pa da sve samo ovisi koliko koji ssd ima SLC keša da je taj brži,

Što "sve" i što "samo"? Pa zar nisam jasno napisao što konkretno i o čemu konkretno ovisi?

roby27 kaže...

tu je i faktor koji kontroler bolje barata sa pojedinom vrstom podataka,

Kontroleru je "vrsta podataka" bitna samo ako ih komprimira, a nekako mi se čini da su u zadnje vrijeme odustali od toga, barem na TLC-ovima. To uostalom lako možeš provjeriti tako da benchmark odvrtiš dvaput - jednom s random podacima, drugi put s nulama - ako postoji statistički značajna razlika u performansama, znaš da SSD komprimira podatke u letu.

Uglavnom, ako koristiš random podatke prilikom testiranja (a danas, kad se radi o velikim datotekama, pretežito baratamo s već komprimiranim datotekama, dakle onima koje su za SSD u osnovi nekompresibilne, s random podacima), to je to - onda nema "vrste podatka".

roby27 kaže...

pa do twekanja firmwarea,

Ne moš ti utweakati firmware da zapisuje brže nego to NAND čipovi omogućavaju. Firmware može degradirati performanse kontrolera i/ili NAND čipova, ali ih ne može potjerati iznad njihovih mogućnosti.

roby27 kaže...

količina DRAM keš itd...

Jesi ti uopće pročitao moju poruku?

roby27 kaže...

recimo znam da je phison s10 kontroler u kingston savage MLC ssdu na pocetku svoje prodaje bio ispod prosjeka po benchevima, pa su ga kroz par tjedana firmware poboljšali i opet slali recenzentima na testiranje

To ti samo pokazuje da su prvi put zeznuli firmware. Unutra je taj MLC koji je i koji može ostvariti performanse čitanja i zapisivanja "toliko i toliko". I nikakav firmware ga ne može natjerati da zapisuje brže od toga koliko brzo "fizički" može zapisivati. Druga je sad stvar ako firmware "vara" komprimiranjem u letu, ali izgleda da i to ima neke svoje posljedice.

12 godina
mbaksa kaže...

EVO 750 je bliži običnim TLC-vima, 500 GB model ima 256 MB DRAM keša i kako se čini 32 GB SLC keša (ili da se dio TLC NAND-a koristi kao SLC) - benchmark se vidi ovdje. Također, ima trogodišnju, a ne petogodišnju garanciju.

750 Evo koristi 2D 16nm TLC NAND, 500GB model ima 512MB DRAM keša, a ovo za 32GB SLC keša to nije istina, ne znam samo kako si dosao do toga...

17 godina
moderator
roby27 kaže...
mbaksa kaže...

EVO 750 je bliži običnim TLC-vima, 500 GB model ima 256 MB DRAM keša i kako se čini 32 GB SLC keša (ili da se dio TLC NAND-a koristi kao SLC) - benchmark se vidi ovdje. Također, ima trogodišnju, a ne petogodišnju garanciju.

750 Evo koristi 2D 16nm TLC NAND, 500GB model ima 512MB DRAM keša,

Da, krivo sam gledao - 500GB 512MB DRAM keša, 120 i 250GB 256MB DRAM keša.

roby27 kaže...
a ovo za 32GB SLC keša to nije istina, ne znam samo kako si dosao do toga...

Kako ti znaš da to nije istina? I kako onda objašnjavaš benchmark za koji sam dao link? Do preko 30GB zapisuje brzinom od 500 MB/s, nakon toga brzina naglo pada i ostaje do kraja konzistentna između 300 i 350 MB. Koje drugo objašnjenje postoji za to osim da taj SSD koristi 32GB SLC keša (tj. da koristi dio TLC NAND-a kao 32GB SLC keša)?

EDIT:

Da, vidim da se ovdje navodi da 500GB model ima 6 GB "TurboWrite" keša, međutim to ne objašnjava krivulju zapisivanja, jer na krivulji lijepo vidiš da mu brzina padne nakon 32GB zapisanih podataka. Ili je taj test tu nešto zeznuo, ili je caka u nečem drugom. Nažalost, ne vidim da su drugi radili slične testove pa da bi se znalo u čem točno je stvar. Možda u različitim firmwareima pa je možda kod tog korisnika overprovisioning otišao u SLC keš?

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.10.2016 2:07 (mbaksa).
12 godina

mislis na benchmark u HD Tuneu?

očito je u tom benchu rijec o pogresci programa

a evo sto su u pcper izjavili o hd tunu i njegovom testu zapisivanja

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.10.2016 2:48 (roby27).
17 godina
Bacelj kaže...
Patrick_cro kaže...

Ne isplati se davati 260kn vise kad razliku u svakodnevnom radu neces primijetiti, ako vec dajes vise lovu odi na veci kapacitet.
Ma kakva razlika nebo i zemlja? mozda u benchmarku ima razlike, ali sigurno nrma razlike u svakodnevnom radu, imam 7 ssd svi na razlicitih kompovima i razlicitih kapaciteta pa ne vidim nikakvu razliku u svakodnevnom radu, ajde me prosvijetli gdje ti to vidis razliku?

recimo, u trajanju instalacije windows updatea!

U trajanju intalacije windows update?? tu definitivno nema skoro nikakve razlike, ovisi samo brzina neta koliko ce brzo povuci update, a i nisu updatovi neznam koliko 20-30gb da bi ti mozda vidio razliku u instalaciji. Eto mozda sam ja smotan pa ne vidim razlike kao sta ti vidis, a nije da nemam pun klinac ssd, sve je to isti klinac, imam cak i u raid 0 2x60 i oni imaju u bencharku 900/900 tako nesto i ne vidim da je imalo brzi nego ostali od 120gb pa to 960gb ssd. Jednostavno se po meni ne ispati davati 260kn vise samo zato sta je u benchmarku evo brzi, ili mozda gledas rapid mode gdje pokazuje brzine 6000/6000 to je ram disk i njega isto mozes skinuti i dodijeliti ram disk ako imas viska memorije tak da ni to nije razlog uzimanja 260kn skupljeg ssd. Ako bih davao vise love uzeo bih prije veci kapacitet recimo adatu pa makar imala 3 god garancije, a i novi evo isto ima samo 3 god garancije, samo stari 850 evo x400, z400,z400s imaju po 5 god garancije. 

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
17 godina
moderator
roby27 kaže...

mislis na benchmark u HD Tuneu?

očito je u tom benchu rijec o pogresci programa

a evo sto su u pcper izjavili o hd tunu i njegovom testu zapisivanja

Ovo što si dao sliku ne znači ništa. "Not playing nicely"? Ja bih prije iz tog njihovog neinformativnog komentara zaključio da HD Tune zapisuje random podatke pa se to onda ne paše s deklariranim brzinama nekih proizvođača čiji SSD-ovi koriste kompresiju. Ako je tako, to onda samo daje dodatnu težinu HD Tuneu, a ne da bi ga trebalo diskvalificirati. Ako nije to - što je u pitanju?

12 godina

dobro a na kojem principu u testu dodje preko brojke 3000MB/s na SATA sucelju? to je kao ok očitavanje?

ne znam koliko si upoznat sa ovom novom 960 Evo TLC serijom ali tamo su drasticno povecali SLC keš naprema 850 i 750 Evo seriji

https://www.pcper.com/news/Storage/Updated-Samsung-960-PRO-and-960-EVO-Announced-Details-and-Specifications-Inside

10 godina
Koji SSD?

koji je best buy SSD oko 120gb cca ..frend trazi a ne zeli dat za npr samsung evo 600+kn nego  do cca 400kn ..sistemski(nije gamer i ne skida 50gb filmove)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Sandisk z400, z400s s 5god garancije.

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.10.2016 10:17 (Patrick_cro).
17 godina
moderator
roby27 kaže...

dobro a na kojem principu u testu dodje preko brojke 3000MB/s na SATA sucelju? to je kao ok očitavanje?

Ne dođe.

RAPID uses a portion of system RAM as an ultra-fast data cache.

10 godina
neaktivan
Koji SSD?

Koji SSD ide u ovaj laptop i koja bi bila vaša preporuka?

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
ByteLord kaže...

Koji SSD ide u ovaj laptop i koja bi bila vaša preporuka?

Svaki SATA SSD. Za preporuku trebaš reći koja veličina ti odgovara te koliko novca si spreman potrošiti.

10 godina
neaktivan

Dali je ovaj ok?

17 godina
Po meni nema boljeg izbora od sandiska za tu lovu i 5god garancije, steta sta nema drugih ssd u tom rangu cijene i s tolikom garancijom, cak i cuveni samsung srezao garanciju na evo modele s 5 na 3god a skuplji za cca 50kn.
14 godina
neaktivan
Patrick_cro kaže...
Bacelj kaže...
Patrick_cro kaže...

Ne isplati se davati 260kn vise kad razliku u svakodnevnom radu neces primijetiti, ako vec dajes vise lovu odi na veci kapacitet.
Ma kakva razlika nebo i zemlja? mozda u benchmarku ima razlike, ali sigurno nrma razlike u svakodnevnom radu, imam 7 ssd svi na razlicitih kompovima i razlicitih kapaciteta pa ne vidim nikakvu razliku u svakodnevnom radu, ajde me prosvijetli gdje ti to vidis razliku?

recimo, u trajanju instalacije windows updatea!

U trajanju intalacije windows update?? tu definitivno nema skoro nikakve razlike, ovisi samo brzina neta koliko ce brzo povuci update, a i nisu updatovi neznam koliko 20-30gb da bi ti mozda vidio razliku u instalaciji. Eto mozda sam ja smotan pa ne vidim razlike kao sta ti vidis, a nije da nemam pun klinac ssd, sve je to isti klinac, imam cak i u raid 0 2x60 i oni imaju u bencharku 900/900 tako nesto i ne vidim da je imalo brzi nego ostali od 120gb pa to 960gb ssd. Jednostavno se po meni ne ispati davati 260kn vise samo zato sta je u benchmarku evo brzi, ili mozda gledas rapid mode gdje pokazuje brzine 6000/6000 to je ram disk i njega isto mozes skinuti i dodijeliti ram disk ako imas viska memorije tak da ni to nije razlog uzimanja 260kn skupljeg ssd. Ako bih davao vise love uzeo bih prije veci kapacitet recimo adatu pa makar imala 3 god garancije, a i novi evo isto ima samo 3 god garancije, samo stari 850 evo x400, z400,z400s imaju po 5 god garancije. 

mozda je moje greska sto nisam naveo... narucivao bih s computeruniversea. trenutno je z400s 53€, a 750evo je 59€. Sto se tice trajanja jamstva kojeg spominjes, dali je to tvornicko jamstvo koje traje 5 godina gdje god da ga kupis ili je to neka akcija u HR? ovo sto z400s ima 8gb vise mi ne znaci nista jer necu popuniti ni ovih 120 gb... ali ako ima 5g jamstva gdje god da ga kupim, onda je to vec nesto drugo...

HAKOSUKA
12 godina

nemoj uzimat taj Z400s nego radije za jeftinije novce ovo

https://geizhals.eu/sandisk-x400-128gb-sd8sb8u-128g-1122-sd8ub8u-128g-1122-a1368618.html

17 godina
Koji SSD?

Ja ga vidim po 47.50eur( z400s), x400 56,50eur jer narucujes u njemacku ili narucujes da dodje iz njemacke u hrv sa ostalim komponentama?? Ako narucujes u njemacku pogledaj mindfactoray on bi trebao imati najbolje cijene. Tvornicko jamstvo je 5 god, a nasi to uredno srezu u nekim ducanima na 3 god, ili im je greska na stranici, najbolje poslati upit da budes siguran

Poruka je uređivana zadnji put pon 31.10.2016 0:33 (Patrick_cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Patrick_cro kaže...

Ja ga vidim po 47.50eur( z400s), x400 56,50eur jer narucujes u njemacku ili narucujes da dodje iz njemacke u hrv sa ostalim komponentama?? Ako narucujes u njemacku pogledaj mindfactoray on bi trebao imati najbolje cijene. Tvornicko jamstvo je 5 god, a nasi to uredno srezu u nekim ducanima na 3 god, ili im je greska na stranici, najbolje poslati upit da budes siguran

Zakonski je u EU minimalno 2 godine, nakon toga je na prodavacu i proizvodacu da se dogovaraju, zato dosta brendova treba registrirat, za produzeno jamstvo tipa evga napajanja su 24 mjeseca bez registracije s registracijom 84..... 

Hmm kad se svatko drzi tih 5 godina garancije, jeli tko probo reklamirat SSD koji ima veci TBW od deklariranog , konkretno ja imam 30,5 TB u nekih 2 godine na intelovom 520 od 120 gb kapaciteta sto znaci da mi jamstvo vrijedi 5.5 TB iako vremenski jos 3 godine?

Ili ako vrisne da se paravim blesav, posto kad sam uzimo su rekli da ide na servis te se dobiva novi. Iako na Intelovoj a i većini stranica proizvodaca je garancija ili vremenska ili Podatkovana tj koliko je Tera ispisano na njega.

Jedini SSD za kojeg nisam vidio TBW je patriot tj u njih je samo vremenska bila kad sam gledo, ali oni su kao lutria crkaju i sami od sebe 

Nisam vjerovao, dok nisam vidio, a kad sam vidio, nisam mogao vjerovati!
17 godina
Ev info z400(z400s) 120 i 240gb deklariran na 72TBW, x400 128 72TBW, 256gb 80TBW, 512 160TBW, 1gb 320TBW, a samsung je tu losiji sa 750 evo serijom
MZ-750120 (120 GB)
3 Year or 35TBW
MZ-750250 (250 GB)
3 Year or 70TBW
MZ-750500 (500 GB)
3 Year or 100TBW

Znaci po ovome jos jedan razlog vise za sandisk
16 godina
Koji SSD?

Za usporedbu, Kingston uv400:

120GB - 50TBW

240GB - 100TBW

480GB - 200TBW.

3 godine gare.

logic sense of no sense.

0 0 hvala 1
12 godina
Patrick_cro kaže...
Po meni nema boljeg izbora od sandiska za tu lovu i 5god garancije, steta sta nema drugih ssd u tom rangu cijene i s tolikom garancijom, cak i cuveni samsung srezao garanciju na evo modele s 5 na 3god a skuplji za cca 50kn.

da malo bolje pratis vidio bi da je 750 Evo nasljednik starog 840 Evo modela koji je isto imao 3 godine garu

850 Evo je klasa iznad.

14 godina
Koji SSD?

Trebam za laptop klasican rad ssd od 128 gb  . koji uzeti i zasto? sandisk z400 ,z400s ili x400.Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Gunner_V kaže...

Ugradio bi u laptop ssd, a imam samo sata 2 konektor dok su ovi deklarirani kao sata 3-hoće li ugradnja biti moguća? (pretpostavljam da može, samo da neće biti max iskoristivost i protočnost)

Can't find a better Jam!
12 godina
Gamer21 kaže...

Trebam za laptop klasican rad ssd od 128 gb  . koji uzeti i zasto? sandisk z400 ,z400s ili x400.Hvala

Sandisk x400 jer je najbolji po IOPS

Gunner_V kaže...
Gunner_V kaže...

Ugradio bi u laptop ssd, a imam samo sata 2 konektor dok su ovi deklarirani kao sata 3-hoće li ugradnja biti moguća? (pretpostavljam da može, samo da neće biti max iskoristivost i protočnost)

mozes slobodno ugradit, radit ce na sata 2 propusnosti

16 godina
neaktivan
Koji SSD?

Evo sad konakčna odluka, koji od ovih, ili neki vaš prijedlog do 2000 kn:

1. Crucial MX300 - 525 Gb - 1050 kn

2. Samsung 850 EVO - 500 Gb - 1350 kn

3. Crucial MX300 - 1 Tb - 2200 kn

Najviše naginjem ka Samsungu, hvala unaprijed!?

Nije Ivsa, nego bi trebalo biti: Ivša (nisam siguran ko je u ovo slučaju kikso, JA, pa stavio Ivsa i sad više ne mogu promjenit nadimak, ili BUG jer nije htjeo prihvatit slovo Š)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Koji SSD?

Ja bih uzeo crucial od 1tb 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Patrick_cro kaže...

Ja bih uzeo crucial od 1tb 

Koji vrag će ikome toliki SSD, osim ako se bavi video obradom... 250GB uvrh glave čak i ak si zagriženi gamer i igre instaliraš na SSD.

Korištenje SSDa kao diska za pohranu nit je pametno, nit je isplativo, nit je išta bolje od običnih diskova...

Samsung 

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.11.2016 12:41 (lllnuclearlll).
16 godina
neaktivan
Koji SSD?

256 imam sad, vuče se na 30 gb free space-a, ja ne znam šta vi imate na kompu al ja čim instaliram sve od aplikacija i mal krenem radit, prc, 150 gigi zazuzeto!?

Nije Ivsa, nego bi trebalo biti: Ivša (nisam siguran ko je u ovo slučaju kikso, JA, pa stavio Ivsa i sad više ne mogu promjenit nadimak, ili BUG jer nije htjeo prihvatit slovo Š)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Ivsa kaže...

256 imam sad, vuče se na 30 gb free space-a, ja ne znam šta vi imate na kompu al ja čim instaliram sve od aplikacija i mal krenem radit, prc, 150 gigi zazuzeto!?

Ne znam... Ja sav storage držim na WB Black 1TB, dakle sve slike, glazbu, video fajlove, dokumente itd... nema mi smisla to držat na SSDu jer ne profitira od brzine SSDa.

Od aplikacija imam stvarno svašta, ali 100GB mi je čist dosta (i previše) za sve app i Windowse... Igre ne igram, pa je možda u tome kvaka, igre su danas postale ogromne... Sa 128GB SSDom sam i sam bio na knap, ali bilo mi je dovoljno. Sad kad imam 250GB rješeni svi problemi... 

Uzmi si onda taj od 500GB i super...

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.11.2016 14:52 (lllnuclearlll).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice