Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravnost

poruka: 1.001
|
čitano: 288.501
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
protjeran

U jednom starom kompu još uvijek živ WD Blue 320GB, disk jednostavno ne želi da rikne, zanimalo me u kojem je stanju pa odradio par testova 

HD tune kaže da izmjenim kabel i izmjenio ga al opet javlja tu grešku, zanimljivo al briga me ionako mi je nebitan.

38 000 sati 

0 0 hvala 0
17 godina

Izgleda da su ti WD diskovi izdržljivi, moj WD Blue 500 GB  7200rpm, 16mb već sedmu godinu radi bez problema (neureklo se ). U početku je bio samostalni disk u kompjuteru dok nisam dobio flat net pa je postao malen i kao sekundarni storage sam uzeo WD Green 2TB, a svih 7 godina je bio sistemski disk sve do početka godine kada sam ga stavio kao sekundarni jer sam uzeo SSD.

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Pozdrav društvo. Disk mi je počeo dosta zujati u zadnje vrijeme. Može li mi netko isčitati vrijednosti? Koliko vidim, imam preko 200 bad sectora? Hvala svima :)

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. Steve Jobs: 1955 - 2011 David Bowie 1947-2016
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravno
alen4430 kaže...

Pozdrav društvo. Disk mi je počeo dosta zujati u zadnje vrijeme. Može li mi netko isčitati vrijednosti? Koliko vidim, imam preko 200 bad sectora? Hvala svima :)

Izgleda da je tako. Što kaže Hard Disk Sentinel? A kako izgleda kada prođeš puni Error check u HDTune?

Twitter: @191x7
10 godina
neaktivan

Poz...evo nisam siguran jesam pogodio temu al hajd dobro.

Znaci imam disk sa bad sectorima(nema ih puno) i kupio sam novi disk,na disku s bad sectorima imam dosta vaznih podataka.Zanima me da li je dobra ideja da disk s bad sektorima  kloniram ili samo da vazne podatke sa tog diska kopiram na vanjski disk i onda instaliram "svjez" sustav na novi disk i vratim podatke?

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.5.2016 23:16 (TheArrow).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
TheArrow kaže...

Poz...evo nisam siguran jesam pogodio temu al hajd dobro.

Znaci imam disk sa bad sectorima(nema ih puno) i kupio sam novi disk,na disku s bad sectorima imam dosta vaznih podataka.Zanima me da li je dobra ideja da disk s bad sektorima  kloniram ili samo da vazne podatke sa tog diska kopiram na vanjski disk i onda instaliram "svjez" sustav na novi disk i vratim podatke?

Najbolje napravi to drugo. Klonirati nezdrav disk nikada nije preporučeno.

10 godina
odjavljen

Danas se nešt sjetio da vidim kakvo je stanje diskova i vidim mogući problemi. Imam li razloga za brigu? Hard mi je još pod garancijom pa me zanima jel to prolazi ako ima npr samo 8 weak sectora kak veli HD Sentinel? 

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.6.2016 11:50 (kbenzema).

0 0 hvala 0
17 godina
kbenzema kaže...

Danas se nešt sjetio da vidim kakvo je stanje diskova i vidim mogući problemi. Imam li razloga za brigu? Hard mi je još pod garancijom pa me zanima jel to prolazi ako ima npr samo 8 weak sectora kak veli HD Sentinel? 

Imaš koliko vidim i 1 bad sektor, ako HD Tune ne laže (svakako ponoviti provjeru s najnovijim HD Tune).

Ako stvarno imaš bad sektor (kojeg zamjena SATA kabela nakon koje provrtiš chkdsk s parametrima /f /x /r ne otkloni), onda ti to podliježe jamstvu.

Imam isti takav disk, sada me malo strah. :(

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.6.2016 16:30 (191x7).
14 godina
191x7 kaže...
Imam isti takav disk, sada me malo strah. :(

Ja sam ih ugradio dosta, dva su kihnula do sada, par ih radi sa bad sektorima. Jebga, backup treba raditi bez obzira na sve.

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.6.2016 16:57 (Valentin17).
10 godina
odjavljen
Poslao mail još prekjučer diskontu24, al ne reagiraju. Jel rade oni uopće još?

Kaj se tiče toshibe, imam prijenosni star više od 2 god, zasad bez greške, istina bog, ni ne radi previše.

A ovi interni, sve čudniji. Prošle godine kolegi naručim konfu, dođe i toshiba odma ne radi, ajmo na zamjenu. Frend je isto prije par mj. morao na servis. Pa sad ovaj moj...
A dosta ljudi preporuča toshibu za ne sistemski disk jer je jeftina i jer radi dobro. Al čini se da baš i ne radi...

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ja kupio WD Blue 500GB 2012e polovnog, ali je bio bukvalno kao nov, radio samo par stotina sati i evo ga još uvijek na 100% healta. Bio sistemski disk oko dvije godine, dobro se naradio, i još uvijek radi i što mi je interesantno ima 100% healt.

Zbog ovog još više volim Western Digital. Drugi od 250GB ima još više radnih sati i 3x veći start/stop broj i još uvijek je i on na 100% healta. Nije mi jasno kako su ti tako slabi da je već dobio bad sektor a nije ni garancija istekla.

http://www.speedtest.net/result/3853013387.png Dobre hakere svi znaju, najbolje hakere niko ne zna
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
kbenzema kaže...
Poslao mail još prekjučer diskontu24, al ne reagiraju. Jel rade oni uopće još?

Mislim da sam negdje pročitao da su propali, kontaktiraj dobavljača.

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D
10 godina
odjavljen

MSAN kao dobavljač traži ovjeren jamstveni list koji naravno nemam jer ga nisam ni dobio. Pa sam kontaktirao System One i rekli su mi da donesem da izvrše dijagnostiku.

Edit: I sad su me evo od*ebali. Tražili su me preko maila serijski broj i kad sam im napisao, zaključili su da taj hard nije dio Toshiba uređaja i da oni to ne servisiraju. I ništa, sad samo lagano mogu čekat da crkne. 

Edit2: Nazvao MSAN i objasnio situaciju i rekli su da slobodno donesem. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.6.2016 9:10 (kbenzema).

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Pozdrav , Neznam na kojoj temi da pisem, pa se ispricavam ako sam fulo.
Nisam neki znalac sto se tice pc-a, al nisam ni potpuni neznalac, a ovakvo što mi se prvi put desava.
Zadnjih par dana primjetio sam da mi je pc malo sporiji, provjerio sam procese nista prezahtjevno , ali napunio sam disc tako da mi je bilo slobodno samo 5 gb (250gb kapacitet diska) Danas sam ga taman htio malo ocistit smeća i napravit jedan defrag.
Nakon paljenja racunala, automatski se pokrenuo  Check disc,  i poceo je "Delete corrupt attribute list entry"
Po zavrsetku usao sam u svoj profil (account)  i bilo je svega par ikona i deafult pozadina i ostalo. U mom profilu nazovimo ga "account1" nemoze se naci nista,nikakvi dokumenti muzika , slike i ostalo , a kada uđem preko  Computer>disc>users>"account1" mogu naći sve stvari koje sam prije imao na desktopu i u dokumentima. Znaci kao da mi se otvorio potpuno novi account ali s istim imenom "account1" . Povrh toga PC se ponasa pomalo cudno, Cudno se pomicu prozori , svaki put kada ponovo uđem u profil kao da mi se promjeni "tema" odnosno okvir prozora je drukcije boje i slova su drukcijeg fonta. Nemogu uc u neke igre i neke programe , dok u neke druge mogu uc. Provjerio sam drivere i svi updatani.
Inace radi se o 8 godina starom Pc.u i povremeno sma mijenjao samo RAM, ostale komponente su stare.
E sada pitao bih ako netko zna sto se desava. Jel zakazao HD , ili je pak neki softverski problem. I sto bi bilo najbolje ucinit , kupit novi HD, rusit windowse ?
 Hvala

0 0 hvala 0
17 godina

A da, recimo, pročitaš prvi post teme?

11 godina
neaktivan
191x7 kaže...

NIje ekvivalento posto u 3 razlicita programa dobijem 3 potpuno razlicite dijagnoze.

17 godina
Baron Nashor kaže...
191x7 kaže...

NIje ekvivalento posto u 3 razlicita programa dobijem 3 potpuno razlicite dijagnoze.

I, što im je svima zajedničko?

11 godina
neaktivan

Kako kaze prvi post imam bad sektore. ali to je tako bilo i prije. gle nisam ovdje da razglabamo. Pitao sam za savijet ili za objašnjeje zbog cega je doslo do toga, ili ce mozda procitat netko kome se takvo nesto vec desilo. Hvala na odgovorima, ali nisu nimalo konstruktivni :( .

17 godina
moderator
Baron Nashor kaže...

Kako kaze prvi post imam bad sektore. ali to je tako bilo i prije.

LOL onda je čudno da prjie nisi primijetio probleme, a ne da je čudno što ih sad imaš.

Baron Nashor kaže...

Pitao sam za savijet ili za objašnjeje zbog cega je doslo do toga, ili ce mozda procitat netko kome se takvo nesto vec desilo.

I sam znaš što moraš napraviti - baciti taj disk, kupiti novi. Samo se čini da se nadaš kako će ti netko reći da možeš i ovaj nastaviti koristiti. Možeš, ako si spreman živjeti s problemima i s potencijalnim (vjerojatnim?) gubitkom podataka. Možeš ga probati formatirati - možda ćeš neko vrijeme imati manje problema. No jedino pravo rješenje je zamjena diska.

17 godina
Baron Nashor kaže...

Kako kaze prvi post imam bad sektore. ali to je tako bilo i prije. gle nisam ovdje da razglabamo. Pitao sam za savijet ili za objašnjeje zbog cega je doslo do toga, ili ce mozda procitat netko kome se takvo nesto vec desilo. Hvala na odgovorima, ali nisu nimalo konstruktivni :( .

Pa sam si napisao da se radi o 8 godina starom računalu. Ne vidim potrebu za nekim drugim objašnjenjem.

11 godina
neaktivan

Ne nadam se tome jer znam da je pc riskantan. Nego neznam ako je problem do diska uopce o tome se radi. Sto se tice godista u uredu imam toshibu iz 2003 godine pa jos uvijek šiba...Uredu, zahvaljujem na odgovorima

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Baron Nashor kaže...

Ne nadam se tome jer znam da je pc riskantan. Nego neznam ako je problem do diska uopce o tome se radi.

Spomenuo si bad sektore - s čim to ima veze, ako ne s diskom? Kao što rekoh, ti samo želiš da ti netko kaže suprotno od onog što je. Ti želiš da ti se kaže da nije disk u pitanju, iako sve upućuje da jest.

Daj screenshotove programa koji ti kažu da ima bad sectore, daj screenshot SMART/Health kartice iz HD Tunea.

17 godina

U temi "Kako provjeriti DISK kojem sumnjate u ISPRAVNOST" lik hoće da mu se za 8+ godina star disk s bad sektorima kaže da je ispravan.

Ako to nije za facepalm karton onda ja ne znam što je.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Ispricao sam se na pocetku zbog toga sto neznam di bi trebo pisat temu jer nisam znao u cemu je problem.
Uglavnom bio je frend jutros, inace time se bavi , napravio dijagnostiku i reko da je problem s virusima. Stavili smo nove windovse za sada sve funkcionira, i ja sam poslije napravio opet sa ovim programima s forumom i tamo gdje su mi prije bili bad sektori vise ih nema. Svejedno cu nabavit novi disk, a ovaj cu koristit za nebitne stvari.  Hvala na pomoci

Edit: u Registriju se sve pomjesalo, drukcije lokacije drugi useri , pathovi nisu vodili do cilja. Spremalo mi je u tmp files , pa onda u system32 nesto nesto.

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.6.2016 17:17 (Baron Nashor).

0 0 hvala 0
17 godina
Baron Nashor kaže...

Ispricao sam se na pocetku zbog toga sto neznam di bi trebo pisat temu jer nisam znao u cemu je problem.
Uglavnom bio je frend jutros, inace time se bavi , napravio dijagnostiku i reko da je problem s virusima. Stavili smo nove windovse za sada sve funkcionira, i ja sam poslije napravio opet sa ovim programima s forumom i tamo gdje su mi prije bili bad sektori vise ih nema. Svejedno cu nabavit novi disk, a ovaj cu koristit za nebitne stvari.  Hvala na pomoci

Edit: u Registriju se sve pomjesalo, drukcije lokacije drugi useri , pathovi nisu vodili do cilja. Spremalo mi je u tmp files , pa onda u system32 nesto nesto.

Ha gle, da odeš kod onkologa i kažeš "boli me ruka" on bi te provjeravao na rak, a ti samo istegao tetivu. Isto ti je i ovdje.

10 godina
odjavljen

Odgovor iz toshibe na moj problem:

At this point - warranty replacement of the disk is not necessary.

As the software "Hard Disk Sentinel" says: bad sector count may be remapped any time in the later use of the disk.
It's not unusual that brand-new harddrives comes with some bad sector.
Only if the bad sector count drops further - we can check if Toshiba Storage Products Division is willing to replace the hard disk.
Please examine the log of the drive regularly and let me know in case of the bad sector count drops further.

Thank you.

Znači sasvim je normalno da novi hard ima bad sector. Kul

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

A čuj - tvoj disk zapravo još nema (hardverske) bad sektore, nego samo "nestabilne", "slabe".  Kad dobi hardverske bad sektore, znači kad će ti se povećati Reallocated Sector Count, onda bi ga trebao moći reklamirati.

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.6.2016 16:47 (mbaksa).
10 godina
odjavljen

Do onda možda i disk crkne 

Javili mi se i iz diskonta, živi su. Možda onda nisu propali?! ili s vremena na vrijeme provjere mail radi jamstva ako neko treba. Dobil sam sličan odg ko i iz toshibe.

"Poštovani,

Ispričavamo se na kasnom odgovoru.
Sami po sebi bad sektori nisu problem jer neki diskovi tvornički sadrže bad sektore koje računalo preskače prilikom korištenja, ali ako se šire i imate problema sa datotekama tada je disk spreman za servis."

10 godina

Dakle, imam neki hard disk od 120 GB koji je par godina bio u laptopu, a sada sam ga zadnjih 1,5 godina koristio za pohranu filmova i glazbe. Spojen je bio najčešće na media player i sve je solidno radilo. Pred par dana sam kupio novi media player i naišao na problem da mi hard radi ok nekih 20 minuta, a onda se iskopča i odmah ukopča. Naravno, zbog toga reprodukcija filma/glazbe bude prekinuta. Primjetio sam i kako duže radi ukoliko nije smješten u svom kučištu već je "otvoren". U tom slučaju radi sigurno dvostruko ili trostruko duže. To mi je pobudilo sumnju na neko zagrijavanje, bilo media playera, bilo vanjskog harda. Testiranjem preko HD Tune pro vidljiva je greška "Airflow temperature", ali mi je čudno što je temperatura diska samo nekih 35 stupnjeva (čak mi je manja neko na disku laptopa). Jedino primjećujem kako je dosta vruć onaj dio oko elektronike.  Provjeru grešaka ponekad uspije,a ponekad i ne uspije napraviti i izbacije errore (crvena polja). Promijenio sam i 2-3 kabla,ali ista priča. Znači li to da je riknuo ili je na samrti?

P.S. Na media player sam spojio i veći disk od 500 GB i s njime nije bilo nikakvih problema, bez poteškoća je radio par sati jer sam namjerno stavio skidanje par većih stvari kako bi vidio da li će ga izbaciti...Ovaj "problematičan" disk i kod skidanja dužih datoteka nakon nekog vremena prijavi grešku i zaustavi preuzimanje.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Kako je spojen na media player? Preko vanjskog USB kućišta? Koristi drugo USB kućište. Media Player ti ima mjesto za disk? Koristi drugi SATA kabel.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice