Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravnost

poruka: 1.001
|
čitano: 288.514
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan

Pozz ljudi

Da li moze netko reci sta ovo znaci Calibration retry count

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravno
Tulip kaže...

Pozz ljudi

Da li moze netko reci sta ovo znaci Calibration retry count

Svaki disk se prilikom paljenja/pokretanja kalibrira (postavi igle u određeni položaj).

Kada dođe do nekih problema s time, ponovi se postupak.

Moguće je da ti taj hard disk stari, da mu vrijeme istječe.

Twitter: @191x7
16 godina
neaktivan

Ovo sam sad usliko,postoji li neka sansa da ga popravim bez reinstalacije-da spasim podatke nekako?Ne znam je li do kabla nekog?

a ne uspjevam nikako da prebacim podatke na drugi hdd

0 0 hvala 0
17 godina
Connor kaže...

Ovo sam sad usliko,postoji li neka sansa da ga popravim bez reinstalacije-da spasim podatke nekako?Ne znam je li do kabla nekog?

a ne uspjevam nikako da prebacim podatke na drugi hdd

Za CRC greške mogao bi pomoći drugi kabelm nije problem ako broj ne bude rastao s drugim kabelom.

Crveno znači da je kritična greška, disk je za smeće. End to end dakle bilo bi za komunikaciju disk-korisnik.

A onaj jedan sektor, nije strašan problem. Kako stvari za sada stoje, zbog tog crvenog znaš da je disk gotov.

12 godina
neaktivan

Evo uslikao sam preko ovog programa cini mi se da je sve u redu osim CRC-a kao sto se vidi na sliki, je li to do kabela ili?
Skuzio sam samo pregijavanje tokom igranja igrica ili nesto.

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.2.2015 21:21 (3Y3ct.).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
3Y3ct. kaže...

Evo uslikao sam preko ovog programa cini mi se da je sve u redu osim CRC-a kao sto se vidi na sliki, je li to do kabela ili?
Skuzio sam samo pregijavanje tokom igranja igrica ili nesto.

CRC uglavnom bude do kabela, ako kabel ne valja broj grešaka raste.

12 godina
neaktivan

Znaci samo da kabel promjenimi sve je ostalo uredu?
Jer kompjuter zna stekati sam od sebe, to mi se nije dogadalo nikad, tokom igrica najvise, jedino sta sam primjetio je pregrijavanje hard diska, ostale temperature su uredu.

17 godina
3Y3ct. kaže...

Jer kompjuter zna stekati sam od sebe, to mi se nije dogadalo nikad, tokom igrica najvise, jedino sta sam primjetio je pregrijavanje hard diska, ostale temperature su uredu.

Pa di ti je hdd smješten da se može pregrijavati?

17 godina

U zadnje vrijeme sam primjetio da mi se lap nekako vuce, surface scan pomocu sentinela i HDtune-a (read only, ne mogu si priustit da mi prigazi podatke) mi pokazuje sve zeleno - dakle 0 bad sectora. SMART pokazuje da imam 30ak realocated sectora. Jel to znaci da je disk skroz prnuo ili moze radi jos malo?

Screenshoti u privitku

Smart Smart
opce stanje opce stanje
Rvat katolik!

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
tnakir kaže...

U zadnje vrijeme sam primjetio da mi se lap nekako vuce, surface scan pomocu sentinela i HDtune-a (read only, ne mogu si priustit da mi prigazi podatke) mi pokazuje sve zeleno - dakle 0 bad sectora. SMART pokazuje da imam 30ak realocated sectora. Jel to znaci da je disk skroz prnuo ili moze radi jos malo?

Znači da je na putu prema dolje. Reallocated sektori jesu bad sektori! Samo na hardverskoj razini, znači operacijski sustav ih ne vidi, jer ih je disk po skrivečki zamijenio rezervnim sektorima. Lako je moguće da su ti datoteke koje su nekad zauzimale te realocirane sektore zapravo oštećene, a da to ni ne znaš.

Uglavnom, sporost diska ti je posljedica te realokacije, a sad koliko će još izdržati to ti nitko ne može reći. Može otići već sutra, može se još mučiti godinama. Ako ga odlučiš nastaviti koristiti, obavezno imaj backup, ako treba i dupli backup.

14 godina
odjavljen

Nabavio sam polovni Seagate 160 Gb sata disk, izgledao ok u početku. Danas se pojavilo neko zauzeće od 7 Gb, piše 142 free od 149, i neda mi formatirat iz Windowsa u file exploreru ni u disk managmentu. Probao sam razne opcije , u hiren'su formatirat i delete partition, low level format itd. ali kad restartam računalo, opet isto: tih 7 Gb zauzeto i neda formatirat...čudno, neka skrivena particija...jeli netko imao sličan slučaj?

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Pričaš o zauzeću - zauzeću na postojećoj particiji? Pa onda ti uzrok ne može biti "neka skrivena particija". Situaciju s particijama inače možeš vidjeti u Disk Managemenentu.

Tih 7 GB ti je možda paging datoteka ili nešto drugo takvo. Uključi prikaz skrivenih i sistemskih datoteka pa onda pogledaj što se nalazi na particiji.

14 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

Uključi prikaz skrivenih i sistemskih datoteka pa onda pogledaj što se nalazi na particiji.

KaKo?

Disk je formatiran u hiren's u i kad pokrenem Windowse vidim da mi je 142 Gb free od 149 Gb, znači 7 je zauzeto, ali disk je prazan.

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.2.2015 20:21 (osvit).
17 godina
moderator
14 godina
odjavljen

ma show hidden files and folders imam uključeno stalno, ali ne prikazuje ništa na disku. prazan disk, a 7 Gb zauzeto.

0 0 hvala 0
17 godina

A što kažu alati iz prvog posta ove teme?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
191x7 kaže...

A što kažu alati iz prvog posta ove teme?

HD Sentinel sve excellent 

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.2.2015 20:28 (osvit).
17 godina
moderator

Već dugo nisam formatirao NTFS disk pa ne znam kakva je situacija. Lako moguće je da tih 7 GB zauzima MFT (master file table), glavna datotečna struktura na NTFS diskovima, s tim da imaj na umu da se male datoteke (do 4 kB veličine ili tako nešto) mogu spremati u sam MFT, tako da ako se radi o MFT-u, tih 7 GB nije izgubljeno, iako trenutno izgleda zauzeto.

Ako nisi zadovoljan tim objašnjenjem, onda digni računalo s live CD-a neke distribucije Linuxa, pa iz Linuxa pogledaj stanje na tom disku.

13 godina
protjeran

imam problem s Hd Samsung F3 1 TB.

zadnjih godinu dana sam primjetio da kao da disk zaspe nakon nekog vremena pa kad hocu pokrenuti nesto s diska on jedno pet sekundi loada, pojavi se zelena trakica na vrhu (slika) i dok ona ne dodje do kraja disk se ne pokrene. poslije je sve ok.

disk nema errora na Hd Tune a ovo je slika Healtha koja mi isto ne pokazuje nekakva bad ocitanja

imam i SSd ocz vector 120 Gb pa sam mozda nesto ukakio kad sam ga podesavao po web tutorijalima sto mozda utjece na Samsunga ?

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Strahoslav Trta kaže...

zadnjih godinu dana sam primjetio da kao da disk zaspe nakon nekog vremena

To ti traje tek zadnjih godinu dana?  Diskovi, kao recimo i monitori, mogu otići u stanje smanjene potrošnje, ovisno o postavkama. Dakle, ti određuješ hoće li se gasiti ili ne, i nakon koliko vremena.

Strahoslav Trta kaže...

pa kad hocu pokrenuti nesto s diska on jedno pet sekundi loada, pojavi se zelena trakica na vrhu (slika) i dok ona ne dodje do kraja disk se ne pokrene. poslije je sve ok.

To ti se događa samo kad u mapi imaš videodatoteke? Što se događa ako zatvoriš sve prozore Explorera i onda otvoriš?

13 godina
protjeran
mbaksa kaže...
To ti traje tek zadnjih godinu dana?  Diskovi, kao recimo i monitori, mogu otići u stanje smanjene potrošnje, ovisno o postavkama. Dakle, ti određuješ hoće li se gasiti ili ne, i nakon koliko vremena.
To ti se događa samo kad u mapi imaš videodatoteke? Što se događa ako zatvoriš sve prozore Explorera i onda otvoriš?

podesen je na "never" kao i na tom linku sto si ga stavio.

nema veze s videodatotekama.

njih sam naveio samo kao primjer.

recimo dva tri sata ne koristim Samsunga i kad hocu uci na particiju D (tu mislim na windows explorer) gdje je Samsung on uredno mora odraditi tih 5 dekundi prije no sto vidim sve ikone.

tek tad mogu raditi s njim.

da nije slucajno naponski ili sata kabel malo pomjeren ?

btw, evo sad sam sve pozatvarao radi mi "samo" :D SSD pa cu vidjeti za jedno 2 sata :zubo:

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.2.2015 22:19 (Strahoslav Trta).
17 godina
moderator
Strahoslav Trta kaže...
da nije slucajno naponski ili sata kabel malo pomjeren ? 

Ne vjerujem. Ali uvijek ga možeš iščupati i ponovno spojiti pa si siguran, zar ne?

Ostaje onda još eventualno mogućnost da BIOS gasi disk. Ako nije ni to, onda se očito disk sam gasi, bez obzira na postavke Windowsa i BIOS-a. Prema SMART-u ispada da se doista gasi (Start/Stop Count).

Bi li to trebalo značiti da postoji neki problem? Ne znam. Imaj backup pa si miran.

13 godina
protjeran
mbaksa kaže...
Ne vjerujem. Ali uvijek ga možeš iščupati i ponovno spojiti pa si siguran, zar ne?

Ostaje onda još eventualno mogućnost da BIOS gasi disk. Ako nije ni to, onda se očito disk sam gasi, bez obzira na postavke Windowsa i BIOS-a. Prema SMART-u ispada da se doista gasi (Start/Stop Count).

Bi li to trebalo značiti da postoji neki problem? Ne znam. Imaj backup pa si miran.

hvala svejedno.

backup radim i kad je disk nov a ovaj je vec 5-6 godina, pa bi backup trebao biti obavezan.

Lp

12 godina
neaktivan
191x7 kaže...
3Y3ct. kaže...

Pa di ti je hdd smješten da se može pregrijavati?

U ladicama gdje i treba biti ali sada sam stavio hladnjak tako da temperatura dolazi max do 40c

14 godina
odjavljen
osvit kaže...

Nabavio sam polovni Seagate 160 Gb sata disk, izgledao ok u početku. Danas se pojavilo neko zauzeće od 7 Gb, piše 142 free od 149, i neda mi formatirat iz Windowsa u file exploreru ni u disk managmentu. Probao sam razne opcije , u hiren'su formatirat i delete partition, low level format itd. ali kad restartam računalo, opet isto: tih 7 Gb zauzeto i neda formatirat...čudno, neka skrivena particija...jeli netko imao sličan slučaj?

Mislim da se radilo o pagefile.sys datoteci, jer u Windows 8.1 pro su default postavke: automatically manage paging file size for all drives (virtual memory).

Dakle, na novi disk on će kreirati pagefile.sys automatski, pa bi to moglo biti ovo zauzeće diska,dakle od 160 Gb  upotrebljivo je 149, pa od toga još oduzeti pagefile.sys koji može biti 6-7 Gb ako se automatski stvara, i to bi trebalo biti to, ako se ne varam.  

17 godina
moderator
osvit kaže...
osvit kaže...

Mislim da se radilo o pagefile.sys datoteci, jer u Windows 8.1 pro su default postavke: automatically manage paging file size for all drives (virtual memory).

Dakle, na novi disk on će kreirati pagefile.sys automatski, pa bi to moglo biti ovo zauzeće diska,dakle od 160 Gb  upotrebljivo je 149, pa od toga još oduzeti pagefile.sys koji može biti 6-7 Gb ako se automatski stvara, i to bi trebalo biti to, ako se ne varam.  

To sam ti u osnovi napisao u prvom odgovoru.  Uglavnom, ne trebaš nagađati, nego pogledaš: http://www.online-tech-tips.com/computer-tips/simple-ways-to-increase-your-computers-performace-configuring-the-paging-file/

Mada, napisao si da imaš uključen prikaz skrivenih datoteka - ako imaš uključen i prikaz zaštićenih sistemskih datoteka (znači maknut kvačica Hide protected operating system files), onda bi vidio pagefile.sys i njezinu veličinu.

17 godina
moderator
Strahoslav Trta kaže...
mbaksa kaže...

hvala svejedno.

backup radim i kad je disk nov a ovaj je vec 5-6 godina, pa bi backup trebao biti obavezan.

A gledaj - ako si siguran da u Windowsa imaš isključeno gašenje diska i da nemaš instaliranu neku sistemsku aplikaciju za štednju energije koja bi možda ugasila disk neovisno o sistemskim postavkama i ako si siguran da ni je Power Management isključen u BIOS-u, onda vjerojatno tvoj disk ima neki problem (ili možda diskovni kontroler).

Bilo bi uputno da na računalo spojiš još jedan disk pa ćeš onda vidjeti - ako se gase oba, onda znaš da je problem negdje u računalu - SATA kontroler, BIOS, neki program. Ako se ne gase oba, onda se taj stari disk ne ponaša kako bi trebao. A sad, što ti možeš učiniti po tom pitanju? Zapravo ništa. Eventualno nadograditi firmware ako postoji (samo pazi - moguće je da nadogradnjom firmwarea gubiš sve podatke s diska - ne znam, provjeri prije nego li se upustiš u tako nešto). Što ti preostaje? Ili trpi ili umirovi taj disk i kupi i koristi novi disk.

14 godina
odjavljen
mbaksa kaže..

To sam ti u osnovi napisao u prvom odgovoru.  Uglavnom, ne trebaš nagađati, nego pogledaš: http://www.online-tech-tips.com/computer-tips/simple-ways-to-increase-your-computers-performace-configuring-the-paging-file/

Mada, napisao si da imaš uključen prikaz skrivenih datoteka - ako imaš uključen i prikaz zaštićenih sistemskih datoteka (znači maknut kvačica Hide protected operating system files), onda bi vidio pagefile.sys i njezinu veličinu.

Ima odličan program Wiztree, koji detaljno sve prikaže što zauzima disk.

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.2.2015 16:14 (osvit).
17 godina
moderator
osvit kaže...
mbaksa kaže..

Ima odličan program Wiztree, koji detaljno sve prikaže što zauzima disk.

No, i što si na kraju utvrdio? Jel je u pitanju pagefile.sys ili ne?

14 godina
odjavljen

Mislim da je,  formatirao sam disk i instalirao win na njega, i više se ne pojavljuje to zauzeće.

Pomoću Wiztree točno vidim šta zauzima  koliko prostora na disku, pagefile.sys 1,4 gb, hiberfil.sys 3,2Gb, swapfile.sys 256 Mb...

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice