Brisanje particije i neiskorišten prostor

poruka: 22
|
čitano: 7.658
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

pozdrav

ovako

imam particiju na c disku 50 giga, instalirani su windows 7 ultimate 64 bitni, e sad me zanima jedna stvar

ja bi htio tu particiju smanjit, na kojih 40 giga (to bi mi bilo dovoljno za windowse i programe i još bi mi ostalo 10 gb slobodnog prostora), sad imam slobodnoga 22 gige, znači 10 giga bi mi bilo nelocirano (neiskorišteno)

znam da se može sa windows instalacijom radit particije i to sve, znam kak to ide, al me zanima dal ima kakav program sa kojim bi mogo taj prostor dodjelit jednoj od ostale dvije particije a da ne moram te particije brisat da mogu ovo prikrpat jer imam na obje particije podatke i ne mogu nikak iskombinirat da si složim da prebacim sa jedne na drugu da oslobodim particiju (barem jednu) jer mi podatci trebaju

sad me zanima dal ima kakav program sa kojim bi mogo to prikrpat na jednu particiju da ne moram formatirat disk jer šta imam na particijama mi treba

dal zna tko kakav program il tak nešt??

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.9.2010 14:42 (matija656).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Brisanje particije i neiskorišten prostor

Programi: Parted Magic, EASEUS Free Partition Manager, Acronis Disk Director...

Ali prije svega napravi backup važnih podataka - iako su ovi programi prilično pouzdani, mogućnost greške uvijek postoji...

KaeR
16 godina
protjeran

Moram da kazem, ovo je jedna od najduzih recenica koje sam procitao na forum-u.

Deathlist: -Quark (satanic ritual) -Quarkova familija (cijela) -Thuglife -skank666 (dobar prijatelj) -Slash 666 -Kant -agent_00klc -AlienWare1 -Weky, lukavg To do list: Weky-eva cura
Moj PC  
6 0 hvala 0
15 godina

misliš da napravim backup c diska na kojem su windowsi??

a opet ako šta i zezne nije problem jer c disk sam već očistio šta mi je trebalo, mislim da budem rušio pa ono nije mi frka jedino da napravim backup zbog programa za instalirat, al ni to mi nije neki problem jer lap ne opterečujem sa programima, instaliram samo one nužno potrebne

budem vidio sad šta bude bilo sa ovim programima dal bi to uspio napravit

i znam da je rečenica dugačka, jbg neznam kak da sam to drugačije reko

:D

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Mislio sam na backup podataka tipa dokumenti, slike,... sve što nemaš pospremljeno na nekom drugom mediju.

Ako sve prođe OK, nećeš izgubiti ništa ni s jedne particije, ali...

Ukoliko dođe do nekakve greške kod manipulacije particijama, moguć je gubitak svih podataka s diska (da, spašavanje podataka je obično moguće, ali to zahtijeva poveću količinu vremena) tako da je backup pametno napraviti (govorim iz vlastitog iskustva - imao sam peh da mi je jednom nestalo struje za vrijeme mijenjanja particija, pa sam poslije potrošio par sati na vraćanje podataka).

KaeR
17 godina

Ovo možeš i bez ikakvih dodatnih programa, iz samih Windowsa. Ovdje imaš opisan postupak na engleskom, na hrvatskom baš i nisam našao. Prije smanjivanja obavezno defragmentiraš particiju. Također, svaki backup bilo čega bez čega ne možeš živjeti je obavezan.

Gledam te!
17 godina
neaktivan
Mentalist kaže...

Moram da kazem, ovo je jedna od najduzih recenica koje sam procitao na forum-u.

I ne samo na forumu..općenito..

15 godina

otvorim disk managment i unutra je kao na slici, zašto na ostale dvije particije ne piše ništa nego samo veličina??

je to normalno ili

također kad kliknem desnim mišem na c disk i odaberem shrink baci mi error ko na drugoj slici

gledo sam u services i tamo je virtual disk servis na manual i opet ne mogu shrink napravit

probo sam ga stavit i na automatic start i opet isto

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

pomozite molim vas, ne pokazuje mi ostale dvije particije kad uđem u my computer

nisam niti jedan program od ovih koristio samo sam intalirao powerquest partitionmagic i pokušao ga pokrenut ali nije uspijelo i od tad nemam te dvije particije...

molim vas pomozite kako da ih vratim i ako je moguće da ne gubim podatke jer mi je sve na ta dva diska, absolutno sve, od muzike, filmova, faksa, sve...

pomozite mi molim vas kako da vratim nazad diskove

:|

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.9.2010 16:47 (matija656).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

jedna particija je vračena, a drugu vidim u disk managementu od windowsa ali ne mogu joj dodijelit slovo...

sad me zanima dal mogu kak tu particiju probudit da ju vratim nazad sa podatcima ili ću morat ju formatirat da ju mogu vratit...

prva slika je disk management a druga pokazuje kak mi pokaže kad kliknem da dodjelim slovo disku..

imate kakav savjet kako da tu particiju "oživim" ili ću ju morati dizati iz mrtvih (format)... 

također ovu kojoj ne mogu dodijelit slovo ne vidim prilikom instalacije windowsa (moro sam reinstalirat jer mi nije htjelo ni njih dizat -.- )

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Vjerojatno ti nije aktivna particija

17 godina

Iskreno, nemam pojma što se točno događa, čini mi se da imaš nekih ozbiljnijih problema od samo klikanja po Windowsima. Imaš li sve drivere matična ploče pravilno instalirane? Je li sigurno sve OK s diskom? Ne znam što je, ali malo su mi čudne ove poruke - jesi li ih proguglao? Koji ti je ostatak konfiguracije (nemaš MOJ PC)?

Za ovu drugu poruku o grešci neki tip ovdje kaže: "I solved this problem by going into device manager and uninstalling the usb drivers. Then when I plugged the hard drive back in it reinstalled the driver and worked." Puno ljudi još ima raznorazna rješenja koristeći neke druge alate...

Na linku koji sam ti gore dao imaš i postupak preko komandne linije, ako ti to nije problem možeš i tako probati, samo jako pazi što upisuješ, može ti se dogoditi da izbrišeš podatke ako nisi dovoljno pažljiv. Nadam se da si u mogućnosti napraviti backup.

Gledam te!
17 godina
Riker kaže...

I ne samo na forumu..općenito..

Nisi čitao Krležu, jelda? :)

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
15 godina

disk je danas radio normalno, znači sve particije su bile dostupne, normalno si mogo po njima radit, al danas nakon instaliranja programa jednostavno su nestale...

jedna je vračena, a sad mi ostaje samo ova od 150 giga da ju vratim ako uspijem sa svim podatcima, ako neću moć nikako vratit onda ću ju morat u najgorem slučaju formatirat da ju vratim gubeći tako sve na njoj...

sad sam baš na toj stranici koju si mi dao i gledam dal će se nekak uspijet riješit, a što se tiće backup-a kak da ga napravim kad ne mogu nikak pristupit podatcima na njemu, čita ga u disk managementu ali u my computer ga ne nalazi i kod instalacije windowsa također ju ne pokazuje...

također ne pokazuje particiju ni u komandnoj ploči kad upišem 

podatci mi jesu na disku sad samo kak da ih kopiram na prenosivi hard da ih ne izgubim...

17 godina
matija656 kaže...

disk je danas radio normalno, znači sve particije su bile dostupne, normalno si mogo po njima radit, al danas nakon instaliranja programa jednostavno su nestale...

jedna je vračena, a sad mi ostaje samo ova od 150 giga da ju vratim ako uspijem sa svim podatcima, ako neću moć nikako vratit onda ću ju morat u najgorem slučaju formatirat da ju vratim gubeći tako sve na njoj...

sad sam baš na toj stranici koju si mi dao i gledam dal će se nekak uspijet riješit, a što se tiće backup-a kak da ga napravim kad ne mogu nikak pristupit podatcima na njemu, čita ga u disk managementu ali u my computer ga ne nalazi i kod instalacije windowsa također ju ne pokazuje...

također ne pokazuje particiju ni u komandnoj ploči kad upišem 

podatci mi jesu na disku sad samo kak da ih kopiram na prenosivi hard da ih ne izgubim...

Nakon instalacije kojeg programa su particije nestale?

Sada više ne možeš napraviti backup, nakon što ne možeš pročitati podatke s particije. Nemoj formatirati bez prijeke potrebe - ako ništa drugo ne upali, možeš si staviti neki Linux na CD ili USB, s njega podići sustav i iskopirati sve podatke. Ili odnijeti disk kod nekog frenda da proba na svojem računalu. Ali nemoj ništa formatirati dok ne isprobaš sve ostale opcije.

Gledam te!
15 godina

najveći problem je to što je to hard na laptopu ne ovak normalan hard disk, to me najviše zeza

nakon instaliranja powerquest partitionmagic programa su jednostavno nestale...

i meni je čudno kak su samo tak nestale, jednu sam uspio vratit, sad na ovoj trečoj vidim sa programom da ima na njoj podataka, sad bi moro od nekud iskopat prenosivi hard da probam kolko tolko stvari riješit, probat sa d diska (kojeg sam vratio) prebacit na hard i onda nekak sa programom vratit podatke nazad

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.9.2010 22:30 (matija656).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Probaj ponovo iz Partition Magica - možda tamo ima neka opcija za skrivanje (hide) particije, pa pogledaj da nisi to slučajno negdje uključio. Sry, ali stvarno nemam pojma što bi više moglo biti :(

Gledam te!
15 godina

da sam ja taj program otvorio i da sam radio po njemu bi ga vratio al kak nisam neću ni vračat ga nazad da nebi opet mi maknulo diskove, jer on je meni njih maknuo čim sam ga instaliro, nisam program ni otvarao...

sinoć sam sa linuxima provjerio podatke i svi diskovi (particije) su dostupni, podatci nisu oštećeni sve radi, sad samo moram nabavit hard da kopiram podatke na njega pa onda dalje radit po tome, barem da mi podatci budu na sigurnom...

kad kopiram podatke onda vidjet šta i kak dalje

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.9.2010 10:19 (matija656).
17 godina

Partition Magic dosta dugo nije nadograđivan, tako da i nije za preporučiti; Parted Magic (uoči razliku u nazivu; freeware - ustvari bootabilna prilagođena linux distribucija) bi trebao moći ispraviti grešku s nevidljivom particijom, ali, svakako prvo spasi podatke.

KaeR
15 godina
Veliki Brat kaže...

Probaj ponovo iz Partition Magica - možda tamo ima neka opcija za skrivanje (hide) particije, pa pogledaj da nisi to slučajno negdje uključio. Sry, ali stvarno nemam pojma što bi više moglo biti :(

Meni se jednom dogodilo da mi je Partition Magic sam od sebe iz čista mira sakrio particiju. Prvo sam se smrznuo od straha kad sam vidio da mi je nestala particija s podacima. Poslije toga sam čačkao po Partition Magicu i skinuo hide opciju. Nakon toga je sve bilo OK.

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.9.2010 14:31 (espero).
15 godina

da mogu instalirat windowse bi pokušao to al ne mogu nikak ih instalirat, stalno mi baca neki error i ne mogu pokrenut instalaciju windowsa...

sinoć sam mogo ih instalirat sad ne mogu nikako...

kad odaberem particiju na koju da instalira on meni pokazuje ovo - windows installation encounterd an uexpected error. Verify that the installation sources are asccessible, and restart the installation.

error code: 0xC0000005

kak to riješit??

dal zna tko??

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

evo da javim sve je riješeno, lap je vračen u prvobitno stanje...

nakon prebacivanja podataka na eksterni hard obrisane sve particije koje su postojale, nakon toga je bilo malo zajebancije da se naprave nove kak mi odgovara, ali sve u svemu lap je vračen na staro i ko da se ništa nije dogodilo...

stoga lock na temu i hvala svima koji su pomagali...

pozdrav Cool

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice