Mirko935... ovo sto spominjes neki HD film da skinem pa probam prek PC-a.... jel to isto koda ga skinem,stavim na usb i pustim prek dvd playera koji podrzava usb?
Vjerojatno bi bila malo bolja, ali moguce cak i neprimjetno. Ako imas 50-ak kn viska za kabel, probaj. Ionako ce ti vjerojatno u relativno skoroj buducnosti trebati HDMI kabel pa nece propasti ni ako odlucis da ga ipak neces koristiti. A mozes onda i usput skinuti neki HD film za probu pa spojiti na PC da vidis i kako to izgleda, ako ti se da igrati s time. EDIT: Btw, poboljsanje cca jednako onome koje bi dobio HDMI-om bi mogao dobiti i koristenjem YPbPr iliti komponentnog spoja, u pravilu su tu negdje po kvaliteti, a moguce da imas negdje u kuci koaksijalnih RCA kablova. Mozes koristiti i one obicne zute, crvene i bijele kakvi se dobijaju za kompozitni video.
Evo ovako... spojio sam sa onim zutim,crvenim i bijelim kabelom i sto se tice kvalitete slike i ostrine nevidim razliku,jedino su boje malo jace (npr. lice je ljudima onak nekak narančastije) u usporedbi sa scartom...ali vjerovatno se to moze podesiti u meniju pa dodje na isto.Tako da ostajem na scartu i RGB :)
Ajde ljudovi molim vas da ne otvaram novu temu jel mi moze netko tocno ili bar priblizno reci kako da podesim sliku da mi bude sto bolja (najvise se to odnosi na dvd-e), ili da mi bar stavite link gdje to mogu pogledat. Evo ovak....tv je samsung le40r72b i imam ponudjeno : kontrast,svjetlina,ostrina,boja i kontrola boja (topla 1,topla 2,normalna, hladan 1 i hladna 2).
Eto to je to...aj pomozite jer ja stvarno neznam kak da namjestim
Mirko935... ovo sto spominjes neki HD film da skinem pa probam prek PC-a.... jel to isto koda ga skinem,stavim na usb i pustim prek dvd playera koji podrzava usb?
Nije jer ti DVD vjerojatno ne podržava HD, već samo SD video.
Nisam siguran jesi me shvatio, ne spajaš na žuti, crveni i bijeli konektor već na YPbPr (piše ti Component Out vjerojatno) koji ima crveni, zeleni i plavi konektor. Vidi sliku:
Ajde ljudovi molim vas da ne otvaram novu temu jel mi moze netko tocno ili bar priblizno reci kako da podesim sliku da mi bude sto bolja (najvise se to odnosi na dvd-e), ili da mi bar stavite link gdje to mogu pogledat. Evo ovak....tv je samsung le40r72b i imam ponudjeno : kontrast,svjetlina,ostrina,boja i kontrola boja (topla 1,topla 2,normalna, hladan 1 i hladna 2).
Ovdje imaš popis DVD-ova koji imaju THX Optimizer koji ima razne testne uzorke itd. za namještanje svjetline, kontrasta i sličnih stvari: http://www.thx.com/consumer/home-entertainment/thx-certified-releases/ . Ako imaš neki od tih DVD-a, trebali bi imati tu opciju negdje u meniju. Također ima nekih THX-ovih demo diskova koji isto imaju to. Ima još nekih diskova koji služe samo za kalibraciju TV-a, npr. Digital Video Essentials i AVIA Guide to Home Theater.
Boje su obično najrealnije na toplim postavkama, tako da probaj s jednom od te dvije.
Nisam siguran jesi me shvatio, ne spajaš na žuti, crveni i bijeli konektor već na YPbPr (piše ti Component Out vjerojatno) koji ima crveni, zeleni i plavi konektor. Vidi sliku:
Ovdje imaš popis DVD-ova koji imaju THX Optimizer koji ima razne testne uzorke itd. za namještanje svjetline, kontrasta i sličnih stvari: http://www.thx.com/consumer/home-entertainment/thx-certified-releases/ . Ako imaš neki od tih DVD-a, trebali bi imati tu opciju negdje u meniju. Također ima nekih THX-ovih demo diskova koji isto imaju to. Ima još nekih diskova koji služe samo za kalibraciju TV-a, npr. Digital Video Essentials i AVIA Guide to Home Theater.
Boje su obično najrealnije na toplim postavkama, tako da probaj s jednom od te dvije.
Nasao sam samo Component IN i takve su boje (zelena,plava i crvena), pa cu probat tako...
A ovo za THX nisam pohvatao,tj. nisam te skuzio sta time mislis...imam ja puno Dvd-a i ali mi nije poznato da imaju u meniju za namjestanje slike.... Moje pitanje se odnosilo na namjestanje slike tv-a prek njegovog daljinskog ili/i namjestanje prek dvd playera koji isto ima u meniju za namjestanje (ali on sadrzi nesto malo drugacije nego sam naveo gore u meniju od tv-a.....dakle on sadrzi svjetlinu,ostrinu,kontrast,gamma,HUE,saturaciju i luma kasnjenje)= znaci to je za namjestanje video postavki u meniju od dvd playera.... ali ja mislim da je svejedno dali namjestim prek daljniskog od dvd playera ili tva samo da nesto namjestim ali neznam kako
Evo probao sam sa kabelom zutim,crvenim i bijelim spojiti dvd player sa tv-om u taj component in (zelena,plava i crvena) i probao sam sve moguce kombinacije i slika mi ispada ili crno bijela ili roza ili tamno plava...nikako da dobijem normalnu. Spojio sam i na dvdu na te iste boje... neznam mozda ja nes krivo radim
Da sam barem kao ti,još bi dan danas uživao u svojem starom 100 Hz SONY.u,kome je upče potrebna nova tehnologija kraj onako savršenih CRT-ova.
imam ja "novu" tehnologiju, no i dalje neidem od svojeg 1080i CRT-a sa 100hz :) (sony 34xbr960)
A ovo za THX nisam pohvatao,tj. nisam te skuzio sta time mislis...imam ja puno Dvd-a i ali mi nije poznato da imaju u meniju za namjestanje slike.... Moje pitanje se odnosilo na namjestanje slike tv-a prek njegovog daljinskog ili/i namjestanje prek dvd playera koji isto ima u meniju za namjestanje (ali on sadrzi nesto malo drugacije nego sam naveo gore u meniju od tv-a.....dakle on sadrzi svjetlinu,ostrinu,kontrast,gamma,HUE,saturaciju i luma kasnjenje)= znaci to je za namjestanje video postavki u meniju od dvd playera.... ali ja mislim da je svejedno dali namjestim prek daljniskog od dvd playera ili tva samo da nesto namjestim ali neznam kako
Pa namještaš preko TV-a, ili preko DVD-a, vjerojatno bolje preko TV-a. A na tim DVD-ima su ti neki testni uzorci tipa ovoga: https://www.msu.edu/~samonapa/tv/color4test.jpg uz objašnjenja što kako treba izgledati. Npr. imaš kao što su ovi kvadratići s brojevima, ovaj od 1% bi se trebao jedva moći razlučiti od potpuno crne pozadine, i svaki sljedeći bi trebao biti mrvicu svjetliji. Ove tri linije s bojama bi trebale biti po ordinati jednakog intenziteta, ako nisu, ako ti recimo crvena prema lijevo kasnije nestaje, znači da bi trebao malo pojačati crvenu boju itd. Na tim DVD-ima imaš detaljne upute prije nego ti pokaže svaku sliku i onda se igraš s postavkama na daljinskom dok ne dobiješ sliku kako piše da bi trebala biti. Nadam se da ti je sad malo jasnije.
Evo probao sam sa kabelom zutim,crvenim i bijelim spojiti dvd player sa tv-om u taj component in (zelena,plava i crvena) i probao sam sve moguce kombinacije i slika mi ispada ili crno bijela ili roza ili tamno plava...nikako da dobijem normalnu. Spojio sam i na dvdu na te iste boje... neznam mozda ja nes krivo radim
Jesi na DVD-u spojio na Component Out, ako ga uopće imaš, nisam te baš shvatio? Dakle, trebao bi i na DVD-u spojiti isto na crveni, zeleni i plavi, ne na žuti, crveni i bijeli. Ako nemaš Component Out s crvenim, plavim, i zelenim konektorom, onda ništa od toga. A ako imaš, onda spoji svaki od konektora na kablu s istom bojom na TV-u i DVD-u i morala bi biti normalna slika.
Pa namještaš preko TV-a, ili preko DVD-a, vjerojatno bolje preko TV-a. A na tim DVD-ima su ti neki testni uzorci tipa ovoga: https://www.msu.edu/~samonapa/tv/color4test.jpg uz objašnjenja što kako treba izgledati. Npr. imaš kao što su ovi kvadratići s brojevima, ovaj od 1% bi se trebao jedva moći razlučiti od potpuno crne pozadine, i svaki sljedeći bi trebao biti mrvicu svjetliji. Ove tri linije s bojama bi trebale biti po ordinati jednakog intenziteta, ako nisu, ako ti recimo crvena prema lijevo kasnije nestaje, znači da bi trebao malo pojačati crvenu boju itd. Na tim DVD-ima imaš detaljne upute prije nego ti pokaže svaku sliku i onda se igraš s postavkama na daljinskom dok ne dobiješ sliku kako piše da bi trebala biti. Nadam se da ti je sad malo jasnije.
Jesi na DVD-u spojio na Component Out, ako ga uopće imaš, nisam te baš shvatio? Dakle, trebao bi i na DVD-u spojiti isto na crveni, zeleni i plavi, ne na žuti, crveni i bijeli. Ako nemaš Component Out s crvenim, plavim, i zelenim konektorom, onda ništa od toga. A ako imaš, onda spoji svaki od konektora na kablu s istom bojom na TV-u i DVD-u i morala bi biti normalna s
Imam na dvd playeru plavi zeleni i crveni ali opet nista... koliko sam skuzio zeleni=žuti (video) i znaci samo ova dva druga kombiniram i ne ispada mi dobra slika
A sto se tice namjestanja slike prek tv-a....pa u tome i je problem sto neznam sam pogoditi najbolji omjer boje,kontrasta,ostrine itd... i zato sam molio ako netko zna bar priblizno reci kako da namjestim ( moze se namjestavat od 0-100)...trenutno je sve na pola (50)
A ovo za THX sam skuzio ali....uzeo sam nasumicno 10 filmova i samo jedan ima THX tako da mi to i neigra neku ulogu posto ocito jako malo filmova (bar mojih) to sadrzi....radje bi htio nekak prek tv menija namjestiti ali neznam pogodit
A ovo za THX sam skuzio ali....uzeo sam nasumicno 10 filmova i samo jedan ima THX tako da mi to i neigra neku ulogu posto ocito jako malo filmova (bar mojih) to sadrzi....radje bi htio nekak prek tv menija namjestiti ali neznam pogodit
Pa preko TV menija i namještaš, THX Optimizer služi samo da ti da testne uzorke i upute po kojima onda namještaš sliku na TV-u, neće ju on sam namjestiti.
Evo ovako...opet sam probao na sve moguće nacine sa kabelom spojit tv sa dvd-om i opet ista slika (roza ili plava)
Pogledao sam nekih 30,40 filmova i samo sam nasao na tom jednom(Alien) THX i super je to stvar i namjestio sam si sliku predobru za TAJ film (koji se odvija u mraku vecinom).... e sad slikedi problem... ubacio sam film Hancock koji je vecinom po danu sniman i slika je naravno uzasna jer je podesena za Aliena (kontrast,boja,svjetlina-sve pojacano)... ali eto nemogu naci film sa THX-om suprotan Alienu znaci da je dan (svjetliji film) i da namjestim i za takve filmove a vecina ih je suprotna Alienu....
Totalno sam glupo objasnio ali nadam se da ste me skuzili (pogotovo ti Mirko :) ) ... mislim mogu ja sam nekako namjestit ali nije to to...treba mi nesto kao taj THX jer ja sigurno nec tako dobro namjestiti a htio bi da mi bude sto bolje
Jel se moze negdje naci kako je netko drugi namjestio za neki film postavke slike ili neznam tak nes....?
Evo ovako...opet sam probao na sve moguće nacine sa kabelom spojit tv sa dvd-om i opet ista slika (roza ili plava)
Pogledao sam nekih 30,40 filmova i samo sam nasao na tom jednom(Alien) THX i super je to stvar i namjestio sam si sliku predobru za TAJ film (koji se odvija u mraku vecinom).... e sad slikedi problem... ubacio sam film Hancock koji je vecinom po danu sniman i slika je naravno uzasna jer je podesena za Aliena (kontrast,boja,svjetlina-sve pojacano)... ali eto nemogu naci film sa THX-om suprotan Alienu znaci da je dan (svjetliji film) i da namjestim i za takve filmove a vecina ih je suprotna Alienu....
Totalno sam glupo objasnio ali nadam se da ste me skuzili (pogotovo ti Mirko :) ) ... mislim mogu ja sam nekako namjestit ali nije to to...treba mi nesto kao taj THX jer ja sigurno nec tako dobro namjestiti a htio bi da mi bude sto bolje
Jel se moze negdje naci kako je netko drugi namjestio za neki film postavke slike ili neznam tak nes....?
Što se tiče ovog kabla, možda ti jedan od 3 kabla ne radi dobar kontakt ili je puknut ili nešto pa jedan dio slike ne prolazi. Ne znam što bi drugo moglo biti ako si sve dobro spojio.
Ako si ispravno pratio upute na tom disku s THX Optimizerom, slika bi trebala biti dobra za sve. Ne podešava se drugačije TV za filmove ovisno o tome kako su snimani (kao ovo što kažeš sve pojačano za taj film jer je sniman u mraku, to se ne radi). Sve je što se tiče videa jako dobro standardizirano tako da na pravilno namještenom TV-u svi filmovi izgledaju odlično.
Osim THX-a, imaš i one Digital Video Essentials i AVIA diskove koje sam već gore spomenuo. Ako ih nemaš gdje nabaviti, daju se naći na internetu na sajtovima za koje ne smijem stavljati linkove. (valjda kužiš koji su to sajtovi :P)
Jedino bi ti pomoglo da još netko ima taj isti TV, jer postavke na jednom TV-u ne vrijede ni za jedan drugi TV. HDtelevizija u svojim recenzijama daje preporučene postavke slike, tako da ih tamo možeš naći ako su recenzirali tvoj TV. Inače, teško, morat ćeš se sam snaći.
ne kuzis sta ti hocu reci, ja tebi govorim da ovo o cem ti pricas se nevidi golim okom jel tako? ti si vidio osobno to zamucenje u filmovima kod brzih promjena scene? ti si gore napisao da se slika zamucuje kod vecih lcdova sa 50hz-a, i samim time drzim te za to sta si reko.. pokusavam dobiti taj efekt uocit ga, ovo sa fpsima je bila usporedba mog "iztreniranog" oka.. pa eto to moje oko nemre nac to famozno zmaucenje
Ja to itekako vidim, žao mi je što ti nisi. Slika je jedsnostavno kod LCD-ova di interpolacija nije upaljena mutnjikava kod pokreta, pogledaj bilo koji sportski prijenos i sve bude jasno.
Koji uopće TV imaš?
koji sportski prijnos kod nas daje 1080p? ili u najmanju ruku 720p? niti jedan.. mozda kada gledas film preko maxtva ili neceg di je rezolucija niska i filmovi, sport i ostalo lose kvalitete bi se i mogle naci te sitnice..
inace nemam nista posebno od tv-a, sta mi je bilo jeftinije to sam uzo lg ld450 47" 6500kn http://www.ronis.hr/?lcd-tv-46-incha-117-cm/431/televizor-lcd-lg-47ld450/47LD450, sa time da sam ga uzeo na akciji bio je 4999kn u technomarketu, nazalost vise ga nema ispod 6500kn
Nisi skužio u čemu je stvar, sportski prijenos ne mora biti u 1080p ili 720p, ali tv ima (full hd) 1080 horizontalnih linija a pokretna rezolucija na 50 Hz lcd tv je 300-350 linija, tako da on mora baratati sa 1080 linija bez obzira na to kakav mu signal dovedeš, i zamućenje je neminovno i vidljivo, nekima smeta, nekima ne.
pa fala bogu da nisam skuzio.. da li se to zamucenje vidi samo na manjim rezama ili na vecim rezama isto jer sam ja pokusavao na 1080p filmovima i to zamucenje nisam vidio. probao sam shaloin film i tron legacy... tu stvarno ima prebrzih scena. da li se to manifestira kao neki motion blur u igrama? zato i pitam htio bih vidjet to u praksi al ne kuzim ako je na manjim rezama fala bogu da nisam skuzio kad je cijela slika na ogromnom tvu sa 2 - 2.5 m od maxtva sugava
Ne znam kako da ti objasnim ali tv ima uvijek isti broj horizontalnih linija (full hd 1080, tj. nazivna rezolucija), ne može ih promijeniti samo zato jer si mu doveo signal koji ima drugi broj linija, mora sliku skalirati na svoju nazivnu rezoluciju, tj. matrica ostaje 1920x1080, tako da je broj pokretnih linija 300 (tipično za 50 Hz LCD) od 1080 bez obzira kakav signal gledao. Da, u igrama je to motion blur isto kao i kod brzih scena na video materijalu, ako ga ne zamjećuješ ok, ti si na dobitku. Da bi pokretna rezolucija imala veza sa kvalitetom signala (iako neke male i ima) tv bi trebao za svaki različiti signal odnekuda "izvući" panel sa rezolucijom tog signala.
Što se tiče ovog kabla, možda ti jedan od 3 kabla ne radi dobar kontakt ili je puknut ili nešto pa jedan dio slike ne prolazi. Ne znam što bi drugo moglo biti ako si sve dobro spojio.
A kabel sam kupio prije 5 dana jer mi je trebao da spojim kucno kino sa tv-om tako da ne vjerujem da je do kabela....a neznam....nije ni bitno .
A ovo sto se tice THX-a.... ito da on sluzi za podesavanje skile opcenito za bilo koji film....hm neznam,cito ako ti tako kazes onda je ali ja samo znam da kad sam ga podesio po tom THX optimizerom da sam svjetlinu morao stavit na 95 od 100 (sto je jako pun) i kad sam stavio neki eto koji je po danu to je bilo za propucati se....ko Betlehem ,uzas
Evo da se malo drzim teme ..... sta mislite o ovim tv-ima plazmama SAMSUNG PS-42C450,SAMSUNG PS-42C430 i LG 42PJ350 na tu udaljenost? i daje mi malo opisite ako znate koji bi bio naj od tih,koje su prednosti,mane i tak to... evo bas sam bio jutros u elipso ducanu i gledao ovaj LG i slika je bolesna, rekao sam liku ak nije problema da donese daljinski pa da promijeni malo druge programe i stvarno je slika perfektna, jos smo cak isli malo namjestavat sliku u meniju da bude jos bolja i zadovoljan sam.... Ali mene muci jer to dobar tv u smislu kvalitete i trajnosti i takve stvari, NAJVIŠE ME ZANIMA sta ce se dogodit sa slikom nakon 3,4,5 god...oce li stvarno primjetno izgubit na kvaliteti ili kako da o nazovem (boji mozda)?I sva me ta pitanja zanimaju i za ove druge navedene
P.S. znam da tu panasonici razvaljuju ali izgled im je ocajan i to me odvlaci od njih,a i neznam jesu li stvarno bas toliko osjetno bolji od ovih gore!?

A ovo sto se tice THX-a.... ito da on sluzi za podesavanje skile opcenito za bilo koji film....hm neznam,cito ako ti tako kazes onda je ali ja samo znam da kad sam ga podesio po tom THX optimizerom da sam svjetlinu morao stavit na 95 od 100 (sto je jako pun) i kad sam stavio neki eto koji je po danu to je bilo za propucati se....ko Betlehem ,uzas
I dalje mi je enigma to za kabel Tko zna, možda ti jedan od izlaza na DVD-u ili ulaza na TV-u ne radi, tko će ga znati. Jedino kako možeš provjeriti je da probaš neki drugi uređaj spojiti pa vidiš hoće tako raditi. S tim da nemoj pokušavati s maxtv-om jer on ne koristi komponentni izlaz. Osim ako imaš onaj Siemensov (crni) maxtv STB, s tim da moraš zvati službu za korisnike da ga uključe zato što ne mogu u isto vrijeme raditi komponentni i HDMI, a HDMI je uključen po defaultu. Komplikacije koje ne vjerujem da ti se isplate.
Je li moguće da si podešavao to dok je bio dan pa si zato morao previše pojačati svjetlinu? A ako si onda kasnije gledao sljedeći film u zamračenom prostoru je, naravno, slika bila katastrofa. Jedino bi tako moglo doći do toga da trebaš različite postavke ovisno o količini ambijentalnog osvjetljenja. Ako ti je uvijek ista količina svjetla, morale bi postavke vrijediti za svaki film. Blažene bile rolete
Tako da probaj opet namjestiti, po mogućnosti u zamračenoj prostoriji. Meni je inače puno veći gušt gledati film tako da mi je skoro potpuni mrak u sobi.
Evo da se malo drzim teme ..... sta mislite o ovim tv-ima plazmama SAMSUNG PS-42C450,SAMSUNG PS-42C430 i LG 42PJ350 na tu udaljenost? i daje mi malo opisite ako znate koji bi bio naj od tih,koje su prednosti,mane i tak to... evo bas sam bio jutros u elipso ducanu i gledao ovaj LG i slika je bolesna, rekao sam liku ak nije problema da donese daljinski pa da promijeni malo druge programe i stvarno je slika perfektna, jos smo cak isli malo namjestavat sliku u meniju da bude jos bolja i zadovoljan sam.... Ali mene muci jer to dobar tv u smislu kvalitete i trajnosti i takve stvari, NAJVIŠE ME ZANIMA sta ce se dogodit sa slikom nakon 3,4,5 god...oce li stvarno primjetno izgubit na kvaliteti ili kako da o nazovem (boji mozda)?I sva me ta pitanja zanimaju i za ove druge navedene
P.S. znam da tu panasonici razvaljuju ali izgled im je ocajan i to me odvlaci od njih,a i neznam jesu li stvarno bas toliko osjetno bolji od ovih gore!?
Jedino kako ti ja mogu usporediti te TV-e je tako da pročitam par recenzija, isto što možeš i sam napraviti tako da ti nažalost ne mogu puno pomoći. A ne pratim više dovoljno to tržište da bih ti bilo šta mogao napamet reći.
Što se tiče trajnosti, pročitaj ovaj tekst: http://www.plasmatvbuyingguide.com/plasmatv/plasmatv-lifespan.html
Ukratko, nove plazme imaju deklariranu trajnost od 100 000 sati, nakon tog vremena im svjetlina opadne za 50 %. Po tome bi ti, da gledaš 8 sati na dan TV, i to sa potpuno bijelom slikom koja najviše troši fosfor u ćelijama, trebalo cca 34 godine da dođe do toga. Prilično sam siguran da ćeš ga prije zamijeniti nego što se to dogodi
Naravno, to je sve ovako teoretski i ako vjerujemo specifikacijama proizvođača, a dalo bi se ustvrditi da oni obično u određenom postotku pretjeruju s brojkama. No bilo kako bilo, siguran sam da će ti prije otići neka elektronika u TV-u nego što dođe do toga da ti primjetno opadne svjetlina zbog starosti istoga. Moj je TV star skoro 2 godine i meni slika izgleda potpuno isto kao prvog dana. Uostalom, to je toliko spor proces da će ti se oči bez problema navikavati na tu promjenu i ne vjerujem da ima šanse da ju zamijetiš. I ako opadne svjetlina nakon 5 ili koliko godina, iako ne vjerujem da bude, malo ju pojačaš u postavkama i dođeš na isto. Da ne duljim, mislim da ne trebaš uopće razbijati glavu oko toga.
U vezi izgleda, meni je bitnije kako izgleda slika na TV-u nego kako izgleda TV. No različiti ljudi imaju različite prioritete
Sto se tice namjesanja slike THX-om....bio je dan ali su rolete bile spustene dosta tak da je onak bio polu mrak i nakon 5 min sam stavio odma taj drugi film (svjetliji) i bilo je uzas tak da neznam fakat...
inace i ja volim u mraku gledat film
A sto se tice plazme...citao sam malo recenzije i nazalost to su tv-i nize kategorije pa se nemoze puno ocekivat od njih ali ovaj samsung c450 se cini skroz dobar...slican x20 panasonicu po dosta stvari ali to su nijanse koje ja necu ocito zamjetiti....e sad sto se tice trajnosti istina je ovo za 100000sati ali neznam bas jel tako jer sam citao negdje da vec nakon 5 god se skuzi razlika u slici , e sad jel to istina i jel se to mozda odnosilo na plazme starije nemam pojma ali eto malo me to brinulo....ali sve u svemu plazma bolje prikazuje SD i mozda i filmove a samo to i gledam :)
Koji tv ti imas Mirko i skoje ga udaljenosti gledas? ... i jel na plazmi bolje gledat dvd film nego na lcdu?
Naravno da ne možeš očekivati isto od televizora od 3 000 i od 15 000 kn, ali stvarno ne bih rekao da ćeš žaliti ako uzmeš jedan od tih TV-a koje si nabrojio, a i opet mislim da su u tim nižim razredima plazme puno bolje od LCD-a, tako i kažu svi koji se kuže u to, a i po onome što sam vidio bih isto zaključio.
I ako se kužila razlika nakon 5 godina, to je riječ o starijim televizorima koji su imali deklarirano trajanje 20 ili 30 000 sati. Vjerujem da je tehnologija dosta napredovala od tad.
Ja imam Panasonic TH-42PV8 i gledam ga s 2.10-2.20 m. S te udaljenosti se kod statične, dosta kontrastne slike ili kod teksta mogu razaznati pikseli budući da je 720p plazma, ali kod videa, tj. filmova se to ne primijeti uopće. Navodno je plazma, naročito ako nije FullHD, bolja od LCD-a za DVD-e i ostali SD materijal, što je i logično jer manje treba povećavati sliku, ono što sam svojim očima vidio su bili LCD-i niže klase koji nisu ni približno pošteno namješteni tako da je bila katastrofa od slike u svakom pogledu, uključujući i kontrast i sve, trebalo bi uzeti pošteno namješten TV za dati objektivan sud, a to baš i nisam u mogućnosti. Ne mogu baš doći kod nekog doma pa reći "Daj da ti namjestim TV jer je ova slika za plakati, a ne za gledati." Meni na mojem TV-u DVD filmovi sasvim solidno izgledaju, naravno da nisu oštri kao HD materijal, ali sasvim se normalno može uživati u njima, za razliku od tog što sam imao prilike vidjeti na LCD-ovima.
Ovo sve sto si naveo ustvari ije najbitnije (bar meni) kod kupnje tv-a tako da mi se cini da bi i meni trebala ipak neka plazmica a ne lcd.
Jedino sto me strasno brine je to neko zujanje kod plazmi (navodno da kod panasonica jako slabo skoro neprimjetno a kod recimo samsunga c450 dosta izrazenije), ali zapelo mi je oko za c450 jer je dosta slican panasonicu x20 ali mi je ipak samsung ak nis drugo dizajnom ljepsi :) a ovo drugo su sve ionako nijanse koje necu skuziti eto osim tog zujanja. Ma nebi me ni to previse brinulo da kupujem tv za dnevni pa da gledam sa 4,5 metara pa me briga,nebi ni cuo to,ali poto je ovo jako tiha soba od 15-ak kvadrata hmmm!?
Ne znam, ja svoju nisam nikad primijetio da zuji. Čuje se kad joj se skroz približiš, ispod pola metra, bilo šta dalje od toga se uopće ne čuje.