Zašto ostavljate (neki) PC upaljen 0-24

poruka: 143
|
čitano: 32.684
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
RE: Zašto ostavljate (neki) PC upaljen 0-24
hrvatskafarkasevec kaže...

jel ima neki mod hibernate il sleep il vec koji da se moze torrent skidat 

npr da radi torrent u sleep modu il tak nekaj

Negdje sam davno čitao da se to može, ali pošto ne skidam često preko torrenta nisam dalje istraživao.

Uglavnom čini mi se da nekako podesiš komp da se sve ostalo ugasi osim torrent klijenta i harda, gle tako sam čuo.

ako ti se da istraživat javi nam

15 godina
odjavljen

Komp mi radi 0-24 jako rijetko a kad radi to je onda neki ultra turbo super hiper bitan torrent koji se radi slabog seeda skida jaaaaakoooo sporo a meni je bitno da se skine što prije.

Inače se komp gasi kad ja idem na spavanje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ja nikad ne ostavljam PC upaljen stalno.

PC upalim kad mi treba, ugasim kad završim s korištenjem, pa ga ponovno upalim kad mi treba...

Laptop upalim kad mi treba, kad mi ne treba samo spustim poklopac (tj. ide u sleep) i opet svejedno na kraju dana ide pravi shut down. :)

Potpis ;)
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Hyperion kaže...

Ja ga samo ostavim nekada po par dana da nešto skine kao npr. star trek the next generation koji teži 60GB, avatar blu ray 45GB...

Ajd mi reci na cemu ti to gledaš, i koji ce ti vrag avatar od 45gb? verzijama od 10gb nešto jako nedostaje?

17 godina
neaktivan
Exploder kaže...
hrvatskafarkasevec kaže...

jel ima neki mod hibernate il sleep il vec koji da se moze torrent skidat 

npr da radi torrent u sleep modu il tak nekaj

Negdje sam davno čitao da se to može, ali pošto ne skidam često preko torrenta nisam dalje istraživao.

Uglavnom čini mi se da nekako podesiš komp da se sve ostalo ugasi osim torrent klijenta i harda, gle tako sam čuo.

ako ti se da istraživat javi nam

Znam da se u Biosu može uključiti opcija da ti procesor radi u pola snage dok neradi ništa zahtjevno, a možeš namjestiti i da se hard diskovi gase nakon određeno minuta neaktivnosti. Meni je to sve trenutno uključeno. Imam 3 HDD-a i kada ostavim komp upaljen oni se stave u stand by. Jedina mana ovoga je da kada ideš koristiti trenutno neaktivne diskove, moraš sačekati nekoliko sekundi da se pokrenu. Računaj tako da ti procesor, hard diskovi i grafička rade smanjenim tempom i opterečenje sistema sigurno pada drastično.

16 godina
neaktivan

zbog seeda

XBOX Live: badcxx

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ja sam zaboravio kako se gasi PCSmijeh

Moj PC  
12 0 hvala 0
17 godina

Pa prvenstveno zbog seeda, onda vec su mnogi rekli, kad sjednem za racunalo najmrze mi je cekati da se upali, volim kad mignem misom on odmah zasvjetli :D

Evo jednu sliku da vidis koliko se ne gasi, i u vecini slucajeva je tako nekako.

16 dana 16 dana
It's better to keep your mouth shut and give the impression that you're stupid than to open it and remove all doubt.
Poruka je uređivana zadnji put pon 17.5.2010 14:46 (goodye).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

moj komp radi vecinom 24/7

osim ako sam bas u biosu i sarafim ;)

vidi razlog stalnog rada na slici :)

http://www.speedtest.net/result/685679930.png
Moj PC  
10 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Razlog Osmijeh

To be or not to be
Moj PC  
10 0 hvala 2
15 godina
neaktivan

Iskreno sumnjam u teorije da paljenje i gašenje kompa skraćuje njegov životni vijek.

Koliko ja znam, radni vijek komponenti (bio to auto, avion, kompjuter...) se mjeri u radnim satima (ok na autu imaš kilometražu, ali ona nije sto posto točna, s obzirom da auti recimo iz Zg-a bi imali duplu kilometražu praznog hoda zbog gužvi), i zna se koliki su neki očekivani radni sati koje bi određeni dio trebao izdržati.

Moguće je da stroj daleko nadmaši broj radnih sati, ali zna se koji je neki minimum koji bi trebao izdržati.

Šta nebi onda gašenjem kompa produžili njegov životni vijek?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ja ga ostavim upaljenog jer mi se ne da čekati da se dignu windowsi. Najčešće kada prekidam igranje stisnem escape i odem van, kada se vratim opet escape i igram dalje. Ne da mi se čekati bootanje, pa ulazak u igru pa loadanje... Na kraju krajeva, jel kompjuter služi meni ili ja njemu?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
ja ga samo zaklopim (laptop) j neda mi se gasit ga jer onda moram čekati wireless da se spoji na net i windowsi dok se dignu, ovako je puno lakše  Cool
If You Ain't Outta Control, You Ain't In Control. DRIFT in soul

0 0 hvala 0
15 godina

Ja osobno svoj drzim upaljen iz vise razloga. Prvo seedanje. Zatim koristim racunalo i kao TV a i za glazbu tako da mi se neda paliti kad god zelim nesto pogledati. Posto mi je racunalo vrlo tiho rijetko ga gasim i ponoci. Uskoro ce u drugu prostoriju tako da se uopce nece nikada gasiti. A ta finta da se skracuje vijek trajanja kada radi, ili kada ga stalno palis i gasis me ne dira ni najmanje...dok radi radi, komp je tu za mene a ne ja za njega. Struje ne trosi nesto previse tak da... jedino monitor gasim redovito kada nisam na kompu.

Moj PC  
4 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

preko noći mi šaman meditira pa je zato komp upaljen

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.5.2010 15:09 (honorandglory).

0 2 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ja svoj (laptop) iz praktičnosti nikada ne gasim do kraja. A kada mi ne treba (kao npr. kada idem spavati) ga pošaljem u suspend2ram i tako mi se za nekoliko sekundi ugasi ali i kasnije još brže upali te dok kažem keks nakon što sam digao poklopac, nastavljam raditi tamo gdje sam stao. :)

Tony kaže...

Imam 3 HDD-a i kada ostavim komp upaljen oni se stave u stand by. Jedina mana ovoga je da kada ideš koristiti trenutno neaktivne diskove, moraš sačekati nekoliko sekundi da se pokrenu.

Ne znam točno na što misliš pod ovim HDD stand-byjem ali da nema to možda nekakve veze sa Load/unload-om koji koriste barem HDD-ovi za prijenosnike?

domicius
17 godina
Vash kaže...

Iskreno sumnjam u teorije da paljenje i gašenje kompa skraćuje njegov životni vijek.

Koliko ja znam, radni vijek komponenti (bio to auto, avion, kompjuter...) se mjeri u radnim satima (ok na autu imaš kilometražu, ali ona nije sto posto točna, s obzirom da auti recimo iz Zg-a bi imali duplu kilometražu praznog hoda zbog gužvi), i zna se koliki su neki očekivani radni sati koje bi određeni dio trebao izdržati.

Moguće je da stroj daleko nadmaši broj radnih sati, ali zna se koji je neki minimum koji bi trebao izdržati.

Šta nebi onda gašenjem kompa produžili njegov životni vijek?

Ja nisam siguran sto je zdravije ali sam siguran da je najveci stres za neku elektronicku komponentu - paljenje.

Primjer zarulje. Zarulja ti u vecini slucajeva crkne kad se upali svijetlo, a ne kad je svijetlo vec upaljeno.

Tako i racunalne komponente.

Smatram da ni jedno ni drugo nije zdravo za sistem.

Ja svoj PC upalim ujutro i on ostane upaljen do navecer, kada ga zgasim i odem spavati.

Znaci palim ga jedan put dnevno.

- Psiho246
17 godina
neaktivan
domicius kaže...
Tony kaže...

Imam 3 HDD-a i kada ostavim komp upaljen oni se stave u stand by. Jedina mana ovoga je da kada ideš koristiti trenutno neaktivne diskove, moraš sačekati nekoliko sekundi da se pokrenu.

Ne znam točno na što misliš pod ovim HDD stand-byjem ali da nema to možda nekakve veze sa Load/unload-om koji koriste barem HDD-ovi za prijenosnike?

Mislio sam na ovo sa slike, diskovi se gase (standby/sleep) nakon određeno minuta neaktivnosti.

15 godina
neaktivan

To da. Ja ga isto palim samo jednom dnevno.

17 godina
neaktivan

sir...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kalea kaže...

Slažem se s tobom. U potpunosti. Pridružio sam se zajednici za spas planete Zemlja od globalnog zatopljenja. Osim što gasim kompjuter, zamijenio sam sve žarulje u kući hladnima. Nadam se da će u dogledno vrijeme ledice u potpunosti zamjeniti žarulje. Osim toga, ljudi bi se trebali grijati na struju jer je ona najčišći energent, te bi vezano za spas zemlje struja trebala ne pojeftiniti, nego biti besplatna i dostupna svima, kao što je to npr. voda (besplatno je možete dobiti od mene koliko hoćete), ali nažalost nije svima dostupna. No, dok je politike i kapitalizma, o tome možemo samo sanjati. A da paljenje i gašenje skraćuje vijek, mislim da je to nažalost istina. Radna temperatura ljudskog organizma je nekih 36,5, kad imamo 37 stupnjeva (samo pola stupnja) već se osjećamo bolesno. Zamisli kako je procu koji sa sobne temperature od nekih npr. 22 stupnja naglo skoči na 40 stupnjeva. To je temperatura koja ubija starije ljude.

Struja nije najcisci energent- npr kina je u banani ekološki jer ogrmonu količinu struje proizvode iz ugljena koje je odvratan energent.

http://en.wikipedia.org/wiki/Coal#Environmental_effects

16 godina
neaktivan

Zamislite nakratko, ako računala ostavite upaljen preko noći, šta ako izbije požar i to naglo kojim nije moguć ugasit požar i dok kuča izgori do temelja.? Teško ćete spasiti nedaj Bože neko dijete, bake tate,mame u nekoj sobi  spavaju i čak i ispune dim  i ugušit če se.  Obično crkavaju napajanje pa može izbit požar. Jednom se meni dogodilo kada je napajanje na računalu napušio pun dima zamalo ispunio radionu i zapalio se a ja ubrzom akcijom ištekao s utićnice i prestalo dimiti i gorjeti. Skoro sam u šoku što se dogodilo.  Moglo je i vama dogoditi... Zato pamet u glavu i isključite računala tijekom noći i kada idete negdje vani i isto obavezno isključiti računala. Moj savjet zlata vrijedi. Osmijeh

Nenad
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Nello kaže...

Zamislite nakratko, ako računala ostavite upaljen preko noći, šta ako izbije požar i to naglo kojim nije moguć ugasit požar i dok kuča izgori do temelja.? Teško ćete spasiti nedaj Bože neko dijete, bake tate,mame u nekoj sobi  spavaju i čak i ispune dim  i ugušit če se.  Obično crkavaju napajanje pa može izbit požar. Jednom se meni dogodilo kada je napajanje na računalu napušio pun dima zamalo ispunio radionu i zapalio se a ja ubrzom akcijom ištekao s utićnice i prestalo dimiti i gorjeti. Skoro sam u šoku što se dogodilo.  Moglo je i vama dogoditi... Zato pamet u glavu i isključite računala tijekom noći i kada idete negdje vani i isto obavezno isključiti računala. Moj savjet zlata vrijedi. Osmijeh

a ništa, u tom slučaju bi kupio novi komp, vjerojatno bolji od ovoga što sada imam....

15 godina
neaktivan

zbog seeda

Onaj tko nikad nije pogriješio, nikad nije pokušao napraviti nešto novo
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
the economist kaže...
Nello kaže...

a ništa, u tom slučaju bi kupio novi komp, vjerojatno bolji od ovoga što sada imam....

da, kad ti kuca izgori kupis novi pc Belji se

ostavljam ga preko noci radi downloada, o privatnim trackerima nisam nista cuo i nisam upoznat s time jos (od skoro koristim torrent non stop) 

uglavnom, ako je napajanje kvalitetno, nema opasnosti od pozara ili slicno..moje je izdrzalo puno toga kad mi je jedno vrijeme redovito nestajala struja (nemam ups) tako da sam siguran da ne postoji situacija da mi se napojna zapali ili nesto slicno, jedino da se pc ugasi ili restartuje, to je sve..koliko je to opasno ostavit preko noci i koliko steti racunaru, ne znam, al mislim da nije problem ako se redovno cisti od prasine, dobro hladi i slicno..

17 godina
neaktivan

Ako izbije požar u kući, i ugašeno računalo će nastradati! Bojleri, hladnjaci i sl. su opasniji što se tiče požara. Osmijeh

Pray nightfall release me! Then I could wander. Wander to deep sleep.

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Radi torrenta i ostalih downlodanja,,,nerazumim zas neko gasi (boji se za pc)npr treba otic u grad on ga odma gasi,radje ostavis 1-3h da radi nece mu nis biti...meni PC u zimskom periodu radio je 2-3mjeseca upaljen 0-24

pricao sam s jednim covjekom koji se bavi s PCovima jako dugo....on kaze da nema veze koliko dugo pc radi ako je ispravan svaki dio na njemu on moze raditi par godina da se ne gasi...i ovo kaze ako neki dio ode (pregori) radi ne gasenja pc niste vi krivi nego je taj dio bio neispravan potpuno (ako npr na grafickoj pokvaren propeler niste vi krivi,da graficka pregori radi toga,nego je kriva firma koja vam je prodala graficku.....) (JEDINO STE VI KRIVI AKO JE VASOM SILOM OSTECEN DIO (PROPELER) )

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.5.2010 13:27 (damir1994).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ventilator je jedna stvar a propeler druga.

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
damir1994 kaže...

...ako neki dio ode (pregori) radi ne gasenja pc niste vi krivi nego je taj dio bio neispravan potpuno (ako npr na grafickoj pokvaren propeler niste vi krivi,da graficka pregori radi toga,nego je kriva firma koja vam je prodala graficku.....) (JEDINO STE VI KRIVI AKO JE VASOM SILOM OSTECEN DIO (PROPELER) )

To je slično kao kad bi netko krivio vozača koji ga je pregazio jer on je kao pješak smio postupiti na određen način, ne mareći uopće o tome što vozač smjera. Nekad su neke stvari ljudima jednostavno prevrijedne da ih nikakva krivica ikoga drugoga nikad ne bi mogla nadomjestiti. Krivica je u takvim slučajevima nevažna. Razumijem da ne razmišljaju svi tako pa što se mene tiče neka slobodno prepuštaju odgovornost drugima.

domicius
17 godina
protjeran
Nello kaže...

Ipak su uvjeti u sobi drugačiji od onih u radini, manje prašine i uz održavanje kompa i napajanje, redovno čiščenje nebi smjelo biti problema, i napajanja su dizajnirana tako da je što manja mogučnost zapaljenja, a požar započno ono što se u napajanju nebi smjelo nalazit, prašina i ostale stvari koje vent usisa.

I don't need sex, T-com fucks me every day
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice