Vertikalno hlađenje računala

poruka: 23
|
čitano: 9.149
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Hlađenje računala

Imam jedan veliki problem sa hlađenjem računala,jako se zagrijava ,a ima jako malo otvora za dodavanje dodatnih ventilatora.Mogu dodati samo 2 ventilatora od 9cm što mi nebi puno pomoglo budući da več imam jedan od 12 cm u kučištu sa prednje strane.U kučištu ima inače jako puno praznoga mjesta koje je neiskorišteno.Molim za prijedloge oko hlađenja iako mislim da imam jedno ludo i neiskušano riješenje(barem ja tako mislim).

0 0 hvala 0
17 godina

A pokaži nam to rješenje, da vidimo

da bog da crk'o rock'n'roll, kad ga svako svira
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ovako sa doljnje strane kučišta sam mislio probušiti rupe te dati napraviti postolje za koje bi pričvrstio ventilatore i podigao računalo od stola te tako dao prostora ventilatorima za uvlačenje zraka,naravno sa filterima i svime ostalim ,a sa gornje strane bi stavio otvore ili dva ventilatora za izlaz zraka.Podigao bi tako računalo za cca. 7cm a dobio puno na hlađenju.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Vertikalno hlađenje računala
LukaPetko kaže...

Ovako sa doljnje strane kučišta sam mislio probušiti rupe te dati napraviti postolje za koje bi pričvrstio ventilatore i podigao računalo od stola te tako dao prostora ventilatorima za uvlačenje zraka,naravno sa filterima i svime ostalim ,a sa gornje strane bi stavio otvore ili dva ventilatora za izlaz zraka.Podigao bi tako računalo za cca. 7cm a dobio puno na hlađenju.

Pa nije ti baš revolucionarno rješenje, ali vjerojatno bi pomoglo dosta u hlađenju. Ovisi o dugim ventilatorima.

Got a gun, in fact I've got two, that's okay man, cause I love God
16 godina
neaktivan
Moj PC  
1 1 hvala 0
14 godina
neaktivan

Nije revolucionarno ali je sigurno bolje od silverstoneova koje jako loše izbacuje zrak(sorry za ljude koji ga imaju i ispravite ako griješim).Usto sa svim tim ventilatorima nebi ništa gubio na dimenzijama samoga kučišta buduće da bi svi ventovi bili van kučišta.

0 1 hvala 0
14 godina
neaktivan

No mnogi mi kažu da je malo pre riskantno da se igram sa takvim hlađenjem i da režem kučište,pogotovo doljnji dio na kojem stoji cijelo računalo i na kojem se nalaze nogice,a da ne spominjem žice i elektroniku.Krivo spajanje i moglo bi cijelo računalo pregorijet kada uključim napajanje.

0 0 hvala 0
15 godina
LukaPetko kaže...

No mnogi mi kažu da je malo pre riskantno da se igram sa takvim hlađenjem i da režem kučište,pogotovo doljnji dio na kojem stoji cijelo računalo i na kojem se nalaze nogice,a da ne spominjem žice i elektroniku.Krivo spajanje i moglo bi cijelo računalo pregorijet kada uključim napajanje.

Koju grafičku karticu imaš i koliki ti prostor zauzima u kućištu?

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
14 godina
neaktivan

To mi je najmanji problem jer mi grafička ima samo 23,5cm(ati radeon hd4870 512mb) a u kučište mogu staviti bilo koju jer je tako dizajnirano.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
LukaPetko kaže...

Ne razumijem? Pa valjda ćeš isključiti računalo iz struje prije nego ideš bušiti rupe u kućištu i montirati ventilatore? Za stabilnost samog kućišta je bitan okvir-kostur, a ne stranice gore-dolje, lijevo-desno.

14 godina
neaktivan

Ma nisam lud da radim bilo što u računalu pod naponom i bez isključenog napajanja.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ali sa doljnje strane kučišta su mi gumene nogice ,pa se bojim ako ću previše prtljati i bušiti oko njih da bi nagrozio stabilnost kučišta.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Rekao si da mozes dodati ''samo'' 2 venta od 9cm, i da ti ne bi puno pomoglo, a meni je to punoo pomoglo, posebno kod grijanja grafe i proca, a prijednji se brine za protok i hladi HDD...

Mes que un Club! FCBarcelona!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Ja ću ti nabaciti nekoliko sitnica a ti sam odluči što ćeš napraviti.

Najveći proizvođači topline u računalu su procesor i grafička kartica.

Kućišta su uobičajeno tako napravljena da je smjer ugrađenih kartica vertikalan na smjer strujanja koji ti želiš napraviti.

Osnovni postulat dobrog hlađenja je odvesti toplinu odmah na mjestu gdje nastaje tj. ne dopustiti da se proširi prema drugim djelovima (ubaci naziv bilo koji). Ovo je često puta nemoguća misija. Mislim da je Mac ovdje odmaknu miljama od PC-a (nisam Mac fan).

Ako ćeš izvesti ovakvo hlađenje onda će dio toplog zraka s grafičke sudjelovati u hlađenju procesora.

Ako već odlučiš da ti je ovo jedini izbor, onda zbog vlastitih ušiju odaberi barem 12cm ventilatore.

BTW: Jesi li siguran da ti hlađenje uopće treba? Kakve su ti temperature pod opterećenjem?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Meni su te dve rupe jako loše raspoređene.Jedan vent bi trebao hladiti hd memoriju(koja se uopče ne grije toliko puno) a drugi izvlačiti zrak kod CPU-a(koji se grije ko blesav) ali nebi pomogao budući da CPU vent već tjera zrak van trema tom istom otvoru i ima nekih 9cm promjera.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Cpu overclock do 95stupnjevav , grafička 65 ,hd začudo nekih 50-ak.

0 0 hvala 0
15 godina
LukaPetko kaže...

Cpu overclock do 95stupnjevav , grafička 65 ,hd začudo nekih 50-ak.

Mijenjaj CPU cooler i dodaj ventove naprijed i otraga (koliko ide).

14 godina
neaktivan

ali taj cooler je stavljen prije godinu i pol ,a nije onaj koji se dobije uz procesor nego malo bolji Scythe Katana 3

0 0 hvala 0
15 godina
LukaPetko kaže...

ali taj cooler je stavljen prije godinu i pol ,a nije onaj koji se dobije uz procesor nego malo bolji Scythe Katana 3

Sve pet ali izgleda da si malo pretjerao s OC-anjem ili ti je senzor temperature poludio.

Imaš li na računalu rupu s bočne strane, u području procesora?

14 godina
neaktivan

Ima ali oni nemaju rupe za šarafe,lako ih izbušim ali zbog kataninih vijaka sumljam da bi vent uopče stao.

15 godina
LukaPetko kaže...

Ima ali oni nemaju rupe za šarafe,lako ih izbušim ali zbog kataninih vijaka sumljam da bi vent uopče stao.

Pa stavi ga izvana. Iskoristi ga da dovodi svježi zrak u kućište. Dimenzija venta je definirana dimenzijom rupe u stranici.

Inače izgleda da si stvarno pretjerao s overclockanjem CPU-a i da trebaš bolji cooler od ovog kojeg imaš.

14 godina
neaktivan

No neznam dali bi ta moja ideja sa postoljem sa ventovima i otvorima uopče funkcionirala.Dolje bi inače stavio dva venta od 14cm i jedan od 12cm a gore dva od 14cm za izlaz zraka.No neznam dali bi takav sustav šljakao kako spada i dali bi sa njim bilo ikakvih problema (zanemarivši buku) budući da se takve stvari obično ne rade nego se kupuju bolja i skupa kučišta.Ventove bi ako je moguče spojio paralelno da mogu upravljati sa više njih istovremeno.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Jel iko to pokušao napraviti ili je čuo da je to već neko napravio.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice