Imam problem.. Nije nužno veliki problem al me živcira. Znači kad palim komp užasno zuji! Kada se upali, odnosno kada se podigne do kraja, onda zujanje prestane. Kada radi ne zuji tako jako ali čujem neki mali zvuk. Komp mi je zadnji put bio na servisu prije 3 godine(ako ne i više) zbog napajanja i od tad nije otvaran. Inaće radi ko urica, brz je, ne smrzava se, sve 5... Jel moguće da je samo prljav ko sotona i da mu treba jedno kvalitetno čišćenje?
- Očisti prašinu i zamjeni termalnu pastu na procesoru i grafičkoj kartici.
- 3 godine je previše, čistit prašinu treba češće malo.
Hvala stari!
Jel imaš neku pastu za preporučit il je to sve tu negdje? I na šta da pazim kod nanošenja?
- Termalnu pastu možeš uzet ovako nešto: 1, 2, 3.
- Promjena, prvo alkoholom ukloniš staru pastu s procesora i baze hladnjaka,
zatim nonosiš novu tako da naneseš količnu zrna riže na sredinu procesora,
zatim samo vratiš hladnjak natrag, on bude rasporedio pastu jednoliko po
procesoru.
- Ista stvar vrijedi i za grafičku karticu.
- Samo lagano i nećeš imati problema, možeš pogledat i koji video na youtube.
Hvala puno! Sutra se bacam u čišćenje!
pazi na nogice ako je stock cooler,nemoj ga pritiskat dok ne budeš siguran da su sve 4 noge ušle u rupe...
Nisam kupio pastu danas tako da sam išao otvorit komp i očistit samo prašinu pa da vidim kako to izgleda i da li bu bilo pomaka.. Sve sam pažljivo radio, čistio s štapičima za uši i usisavačem. Pazio sam da nebudem pregrub.. Sada kad upalim komp on zuji jače nego prije! Siguran sam da nisam ništa zmrdo, samo sam pažljivo očistio prašinu.. Budem sutra ako stignem uzeo tu pastu pa namazo..
vjerovatno ti se pohabal lager na nekom ventilatoru pa ti to zuji. probaj osluhnut odkud dolazi taj zvuk
Zatvorio sam komp pa nemrem se približit dovoljno ventilatorima al mislim da je ipak iz grafičke. Znači ovaj "intel" ventilator je iznad i gore je manji zvuk nego na ovom ventilatoru ispod njega tako da mi se čini da je graf.. Sutra bum tu termalnu pastu stavio da vidim. Kako riješim lager?
trebalo bi rastavit hladnjak onda i malo pocistit prasinu te ga podmazat ak je potrebno.
Nisam ga rastavljo jer nisa imo tu pastu nego samsamo prašinu počistio. Budem ga ovih dana rastavio, malo s alkoholom počistio i stavio pastu.
Evo da javim.. Odneso sam komp na servis da to oni pogledaju i stavio mi je novi vent na graficku i sad radi ko beba!:-) Cooler od maticne je rekao da radi dobro.
Cijena:besplatno! Slucajno je imo bas taj vent a iz nekog razloga mi ga nije mogo naplatit..
E sad da pitam.. Prije servisa taj vent od graficke je bio strasno vruc tako da je bilo jasno da on ne stima. Ali kada sam skinuo prpgram Specify(ako se ne varam tako se zove) u njemu je stajalo da je temp maticne 127 stupnjeva. I nakon servisa ta temp stoji,cim sam upalio komp,i ne mrda. Na dodir nista nije vruce,nema zvukova tak da mi nije jasno. Jel moguce da krivo ocitava?

Jel moguce da krivo ocitava?
- Moguće je.
da imas negdje u kompu temperaturu od 127c vec ti se bi maticna/nekidrugio dio rastopio. tak da je krvo ocitavanje.
to je vjerojatno tmpin0 ili tmpin1 temperatura,ona može očitavat neki dio PC-a(procesor,nb,sb) ali u ovom slucaju je lazna i zanemari ju....
Malo je predrastična temperature pošto nema nikakvih posljedica!
Eto hvala svima na pomoći,dužan sam pivu!
Pozdrav, imam također problem s brujanjem kompa. Naime kupio sam prije nekih godinu dana novi pc specifikacija: Amd Athlon fx 8350 osam jezgri 4.00 ghz sa grafom amd radeon hd 7800 series. Pošto se ne razumijem u napajanje i ostalo ne znam u čemu je problem, je li u napajanju ili u fanu, komp nisam čistio, možda je i to problem iako mislim da je otpočetka zujio kod narednijih igrica i programa, može pomoć?
Pozdrav, imam također problem s brujanjem kompa. Naime kupio sam prije nekih godinu dana novi pc specifikacija: Amd Athlon fx 8350 osam jezgri 4.00 ghz sa grafom amd radeon hd 7800 series. Pošto se ne razumijem u napajanje i ostalo ne znam u čemu je problem, je li u napajanju ili u fanu, komp nisam čistio, možda je i to problem iako mislim da je otpočetka zujio kod narednijih igrica i programa, može pomoć?
Prvo, Athlon FX8350 ne postoji, postoji AMD FX 8350.
Kako kolega reče, utvrdi što točno bruji, svakako očisti prašinu detaljno, dobro je promjenit i termalnu pastu na procesoru.
Da li koristiš aftermarket hladnjak za hlađenje procesora? Koje kućište imaš? Točan model grafiče kartice? Model napajanja?
Otvori kućište i pogledaj.
Sorry što se nisam prije javio tek sam juče dobio internet od t-coma. Otvorio sam i pogledao pc, nije bio naročito prašnjav, malo na ventu od grafe i proca, s tim da sam vidio da mi grafa ima dual vent, napajanje je corsair vs 550 http://www.corsair.com/en-us/vs-seriestm-vs550-550-watt-power-supply, igram sad far cry 3 i dosta bruji nakon nekog vremena. I vidio sam da nemam nikakav hladnjak, je li to problem?
Edit: malo sam gledao, na netu dosta hvale coolermaster hyper 212 evo za moj proc, može li netko pogledati je li dobar i je li to najbolje rješenje? proc je amd fx-8350 osam jezgri 4.0 ghz socket: AM+3, matična Gigabyte 970A-UD3, to sam vidio cpu-z.
Možeš si uzet CM Hyper 212 Evo za taj CPU, samo pazi da ti stane u kućište.
Inače možeš gledati i jeftniji LC CC 95.
Ovo što buči je vjerojatno loši AMD stock hladnjak.
Možeš si uzet CM Hyper 212 Evo za taj CPU, samo pazi da ti stane u kućište.
Inače možeš gledati i jeftniji LC CC 95.
Ovo što buči je vjerojatno loši AMD stock hladnjak.
Ok, ali što je bolje dugoročnije i moše li taj lc jer moj socket je am3+ a ne am3? Nakon toga mi kom neće više zujati? I mogu li sam nekako ugraditi taj hladnjak?
Napravi kratki zvučni ili video isječak, pa ga priloži da čujemo. Kad uđe u windowse prestane ili uopće ne ulazi?
Najvjerojatnije hard disk, provjeri jeli sve dobro uštekano, da nisi koji kabel pomaknu ili nedovoljno uštekao. Znači ugasi računalo, pa priključke hard diska ponovno uštekaj, i provjeri , jeli seve dobro sjelo, memorija, grafika. Jedan dugi beep, koja je matična?
Memorija nije dobro utisnuta, izvadi memorijske module, pa ih ponovno vrati i dobro utisni na oba kraja. Ali što bruji, možeš li poslušat, odakle dolazi zvuk brujanja, možda neki ventilator.