Bodybuilding - od početnika do naprednih izdvojena tema

poruka: 32.033
|
čitano: 8.171.869
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Re: Rast mišića i visina
exer1234 kaže...
Bruno_K!ng kaže...

Ljudi trebam pomoć, ovaj tjedan tu ekipa iz teretane uzima s proteini.si suplemente, ja bi trebao neke proteine za 300-350 kn, jel imate kakve prijedloge?

protein ko protein.. ako whey, onda je svejedno, vecina ima oko 80% proteina, gledaj cijenu, jer recimo 2.5 kg razlika u cijeni moze biti i po 200 kn, a dobijes isto

A ove sam na kraju uzeo, čuo sam da su im dobri okusi i to pa reko da probam

I always tell the truth.Even when I lie.
14 godina
odjavljen
Bruno_K!ng kaže...
Dex.pwn kaže...
kenan.M kaže...
Dex.pwn kaže...

Pozz raja, imam 16 godina, visina mi je oko 183 cma a imam oko 63 kile. Zanima me kako da si (1)nabijem/povečam ruke, noge, prsta, ramena i sve ostalo? Najviše bi želio da "pojačam" dio iznad šake((2)zapešće najviše ali i (3)ostatak prema laktu) kao i biceps-triceps. Što se tiče nogu, tu najviše želim (4) "pojačat" dio iznad stopala(sve isto kao i kod ruke), znači listove i kvadriceps. Kod prsa bi izjednačio lijevu i desnu sisu(desna mi je veća) i njih spojio jer ladno osjetim prsnu kost na nekim djelovima prsa(ispod vrata odma). Ramena bi htio proširit(radim na tome već) ali najviše bi želio da kad me netko(ili kad se sam) uhvatim za rame da ne osječam ključnu kost, neku trokutastu kost na ramenu(tamo gdje otprilike završava ključna kost) i lopaticu(ima isto neka trokutasta kost, završava pred kraj ramena). 

Trenutno ne koristim nikakve preparate jer mislim da je pre rano za to, da nije dobro jer imam sam 16 godina(ne bi se htio zezat s tim da završim da presađivanju nekog organa il šta već), trenutno radim zgibove(obje vrste), dižem tegove(za ramena i biceps/triceps, 13 kg), čučnjeve s 18 kg na leđima. Whey planiram uvrstiti uskoro u prehranu - http://www.optimumnutrition.com/products/100-Whey-Gold-Standard-p-201.html (vanilija ili čokolada), za noge vozim bajk samo u 2/3 brzini(idem na što teže okretaje). Koji mi još vježbe preporučavate? Vježbam oko 11 sati uveće(idem spavat oko dva, kad je škola to će biti sve ranije). Trenutno ne radim skelekove al će i oni uletit uskoro u program, sve navedene vježbe radim dok "ne otkažem" u pet serija i tako svaki dan(eventualno preskoćim ako bude nevrijeme jer radim u dvorištu). Recimo za grudi bi išao na kosi benč s malim tegovima al onda moram uzet klupu i nakosit je(improvizacija) pa me zanima jer ima neki određeni kut pod kojim klupa(benč-klupa) mora biti? Nadam se da me razumijete, nov sam u ovome. Hvala  

(1) jedi više i diži tegove, nađi si neki full body workout (cijelo tijelo) i radi po tome, preporuka za ICF(3x sedmično) ili PPL (6dana u sedmici). (2) Zapešće nećeš nikad povećat, bez obzira šta radio, takva ti je struktura kostiju, što prije prihvatiš bolje. (3) A što se ostatka tiče to je mala grupa mišića i promjene se teže dešavaju. Deadliftovi sa držanjem na vrhu, farmerove šetnje, veslanje. (4) Članak ne možeš povećat, listove možeš ali je jako teško a oni ti dosta ovise od genetike a za kvadriceps čučnjevi/potisak.

Da pojednostavim: Jedi (moras više jest, kad si sit uzmi opet da jedeš) i diži tegove, pubertet će ostalo riješit.

Hvala ti puno  samo ne razumijem ove kratice ICF i PPL

ICF - Ice Cream Fitness

PPL - Push Pull Legs

Hvala al opet ne kužim šta je to? Ako mi možeš objasnit laički?

14 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

To su ti programi za treniranje. Googlaj ih

l<l<l<l<l<l
16 godina
Rast mišića i visina

daj skrati citat

McLaren Mercedes:1974.Emerson Fittipaldi-1976.James Hunt-1984.Niki Lauda-1985.-1986.Alain Prost-1988.Ayrton Senna-1989.Alain Prost-1990.-1991.-Ayrton Senna-1998.-1999.Mika Hakkinen-2008.Lewis Hamilton
13 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

ICF ti je program, sastoji se od Treninga A i treninga B i radiš naizmjenično A,B,A,B,A,B 3x sedmično. LINK

PPL ti je split u kojem 1 dan radiš "Push" vježbe, tj vježbe koje vrše radnje guranja (Prsa, Triceps,Ramena), slijedeći dan Pull ili privlačenje, znači biceps/leđa te nakon toga Legs ili ti ga noge. Program se radi 6 dana u sedmici u formatu PUSH PULL LEGS PUSH PULL LEGS REST(odmor) i tako svake sedmice. Zahtijeva dosta više vremena ali generalno daje i najbolje rezultate, većinom ga koriste "napredniji" korisnici. Ja bi ti preporučio da 3x sedmično radiš sve mišiće i jedeš u kaloričnom surplusu.

16 godina
Rast mišića i visina
ja recimo radim pon. ruke (biceps,triceps,ramena),uto leda,prsa sri noge i onda opet sve nanovo cet,pet,sub
McLaren Mercedes:1974.Emerson Fittipaldi-1976.James Hunt-1984.Niki Lauda-1985.-1986.Alain Prost-1988.Ayrton Senna-1989.Alain Prost-1990.-1991.-Ayrton Senna-1998.-1999.Mika Hakkinen-2008.Lewis Hamilton
14 godina
odjavljen
kenan.M kaže...

ICF ti je program, sastoji se od Treninga A i treninga B i radiš naizmjenično A,B,A,B,A,B 3x sedmično. LINK

PPL ti je split u kojem 1 dan radiš "Push" vježbe, tj vježbe koje vrše radnje guranja (Prsa, Triceps,Ramena), slijedeći dan Pull ili privlačenje, znači biceps/leđa te nakon toga Legs ili ti ga noge. Program se radi 6 dana u sedmici u formatu PUSH PULL LEGS PUSH PULL LEGS REST(odmor) i tako svake sedmice. Zahtijeva dosta više vremena ali generalno daje i najbolje rezultate, većinom ga koriste "napredniji" korisnici. Ja bi ti preporučio da 3x sedmično radiš sve mišiće i jedeš u kaloričnom surplusu.

Ja radim sve moguče kombinacije svaki dan... Jel to dobro?

17 godina
neaktivan
kenan.M kaže...

Zašto bi se PPL morao izvoditi 2x tjedno? Nije to neka matematička jednadžba da kada promijeniš jednu varijablu lijeva i desna strana više nisu jednake.

Ne kažem da je glupo, ali je ograničavajuće pratiti zacrtana pravila nekog tipa treninga. vidi kako tebi najbolje paše i prilagodi svojim potrebama.

6x tjedno je too much ako se mene pita, pogotovo ako radis teške serije na sq i dl, ili ako uz to još sudjeluješ u nekoj drugoj aktivnosti (npr ako igraš nogomet itd...). i doću će do točke gdje se tijelo neće moći oporaviti na vrijeme, a time će i kvaliteta treninga patiti, a time i rezultati. 

Npr ja radim PPL-odmor-PPL-odmor i HIIT sprinteve na atletskoj na rest day 1x tjedno. Radio sam cca 2 mjeseca PPL 2x tjedno i dogodilo se upravo ovo gore.

Ista stvar je i sa drugim režimima treninga, a i općenito s BB-om.

Ljudi iz nekog razloga namjerno kompliciraju i prave od svega toga neku raketnu nauku, kao da si namjerno žele otežati posao, kad u stvari samo treba jesti i dizati. To je doslovce to.

I have nothing to say. Thank you and goodbye. EUNE: replik91
13 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Zato što je dokazano da se mišići regeneriraju ili ti ga popravljaju (najintenzivnije) 48h nakon treninga. Zbog toga se teži da se barem 2x sedmično treniraju sve mišićne grupe a to jedino možeš postić ako radis PPLPPLR. Vidi, ti rezultate možeš dobit sa svačime i PPL se može radit na dosta načina ali je 6x sedmično pa odmor kako je split orginalno zamišljen. Ja sam mu samo objasnio program/split a kako će trenirat je njegova stvar.

Dex.pwn: Ja radim sve moguče kombinacije svaki dan... Jel to dobro?

Ne, ne stignu ti se mišići oporavit. Radi cijelo tijelo 3x sedmično.

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.8.2015 9:46 (kenan.M).
17 godina
neaktivan
kenan.M kaže...

Zato što je dokazano da se mišići regeneriraju ili ti ga popravljaju (najintenzivnije) 48h nakon treninga. Zbog toga se teži da se barem 2x sedmično treniraju sve mišićne grupe a to jedino možeš postić ako radis PPLPPLR. Vidi, ti rezultate možeš dobit sa svačime i PPL se može radit na dosta načina ali je 6x sedmično pa odmor kako je split orginalno zamišljen. Ja sam mu samo objasnio program/split a kako će trenirat je njegova stvar.

Nije ništa dokazano... isto tako ti ja mogu naći link na vježu studiju koja tvrdi da pojačana sinteza proteina traje do 72h nakon stimuliranja tog mišića, dakle 3 dana...

Ali opet trebaš gledati stvari logički (što je nažalost nepoznanica većini ekipe) a logično je da što intenzivnije i što jače stimuliraš mišić, da će efekti pojačane sinteze biti jači, a vjerojatno i dugotrajniji.

Misliš da će nastati jednaka mogućnost pojačanog sintetiziranja proteina ako si mišić stimulirao s npr. 15 setova ili sa 30 setova u jednom treningu?. Ne moraš biti genije da shvatiš da neće, i da će tijelo onoga koji je jače stimulirao mišić duže, a možda i intentivnije, sintetizirati protein pojačanim djelovanjem. Kako bi drugačije objasnio većinu IFBB pro ekipe koja i dalje trenira po brosplit režimu? A baš bi oni, od svih, mogli raditi full body treninge svaki dan, s obzirom na količinu kure koju trepaju u sebe.

Dakle, negdje dobiješ negdje izbubiš, pa bez obzira što stimuliraju mišić manjom frekvencijom, kada ga stimuliraju, učinak bude izraženiji, i na kraju rezultati više manje isti.

Ista stvar, samo uz još manje razlike bi bila npr između onoga tko radi PPLPPL-rest i npr. mene koji radim PPL-rest-PPL-rest. Ok, ovaj prvi ima veću frekvenciju stimuliranja mišića, ali ja sam se bolje oporavio i mogu ga jače/intenzivnije stimulirati, pa sam možda čak i u prednosti. 

Iako sve ovo nema uopće neki kritičan učinak na rezultate. Ako ideš redovno i jedeš kako treba, rezultati će biti isti, +/- 5% u vremenu potrebnom da dođeš do tih rezultata, što ne predstavlja nešto značajno, s obzirom na pogodnosti koje režim prilagođen tvojim potrebama donosi.

Zato ti opet ponavljam da ne ograničavaš sebe, da se ne opterećuješ stvarima kao što su frekvencija stimuliranja mišića, trajanje kataboličkog efekta, i da si ne otežavaš namjerno nešto što je u biti jako jednostavno.

I have nothing to say. Thank you and goodbye. EUNE: replik91
14 godina
neaktivan
Bruno_K!ng kaže...
exer1234 kaže...
Bruno_K!ng kaže...

Ljudi trebam pomoć, ovaj tjedan tu ekipa iz teretane uzima s proteini.si suplemente, ja bi trebao neke proteine za 300-350 kn, jel imate kakve prijedloge?

protein ko protein.. ako whey, onda je svejedno, vecina ima oko 80% proteina, gledaj cijenu, jer recimo 2.5 kg razlika u cijeni moze biti i po 200 kn, a dobijes isto

A ove sam na kraju uzeo, čuo sam da su im dobri okusi i to pa reko da probam

ok,.cijena nije toliko strasna

14 godina
neaktivan
FlyBoy kaže...
kenan.M kaže...

Nije ništa dokazano... isto tako ti ja mogu naći link na vježu studiju koja tvrdi da pojačana sinteza proteina traje do 72h nakon stimuliranja tog mišića, dakle 3 dana...

Ali opet trebaš gledati stvari logički (što je nažalost nepoznanica većini ekipe) a logično je da što intenzivnije i što jače stimuliraš mišić, da će efekti pojačane sinteze biti jači, a vjerojatno i dugotrajniji.

Misliš da će nastati jednaka mogućnost pojačanog sintetiziranja proteina ako si mišić stimulirao s npr. 15 setova ili sa 30 setova u jednom treningu?. Ne moraš biti genije da shvatiš da neće, i da će tijelo onoga koji je jače stimulirao mišić duže, a možda i intentivnije, sintetizirati protein pojačanim djelovanjem. Kako bi drugačije objasnio većinu IFBB pro ekipe koja i dalje trenira po brosplit režimu? A baš bi oni, od svih, mogli raditi full body treninge svaki dan, s obzirom na količinu kure koju trepaju u sebe.

Dakle, negdje dobiješ negdje izbubiš, pa bez obzira što stimuliraju mišić manjom frekvencijom, kada ga stimuliraju, učinak bude izraženiji, i na kraju rezultati više manje isti.

Ista stvar, samo uz još manje razlike bi bila npr između onoga tko radi PPLPPL-rest i npr. mene koji radim PPL-rest-PPL-rest. Ok, ovaj prvi ima veću frekvenciju stimuliranja mišića, ali ja sam se bolje oporavio i mogu ga jače/intenzivnije stimulirati, pa sam možda čak i u prednosti. 

Iako sve ovo nema uopće neki kritičan učinak na rezultate. Ako ideš redovno i jedeš kako treba, rezultati će biti isti, +/- 5% u vremenu potrebnom da dođeš do tih rezultata, što ne predstavlja nešto značajno, s obzirom na pogodnosti koje režim prilagođen tvojim potrebama donosi.

Zato ti opet ponavljam da ne ograničavaš sebe, da se ne opterećuješ stvarima kao što su frekvencija stimuliranja mišića, trajanje kataboličkog efekta, i da si ne otežavaš namjerno nešto što je u biti jako jednostavno.

ne bih se slozio s svime.. Cuj, PRO bb i mi rekreativci, pa cak ni ovi natjecatelji, nemamo nista zajednickog... Naturalac ce zaista imati vise benefita trenirajuci misicnu skupinu cesce, dakle barem 2x tjedno, jer ces brze napredovati, u snazi,formi,a i sama sinteza proteinaa kod naturalca traje 2-3 dana... Sto se tice setova, itd, cuj, za tvoje tijelo naravno nije isto uradio 15 ili 30 setova, ali dal to znaci da ces od 30 imati vise benefita , nego s 15? Rasti ces jednako,ako znas trenirati, i ako se hranis... Cilj je napredovati s sto manje "posla" , tj ako mozes napredovati jednako s manje volumena, zasto bi se onda ubijao? ili ako ces mrsaviti s sto vise kalorija, zasto bi ih smanjivao? 

Arnold, Ronnie, da ne nabrajam dalje, su trenirali 2x tjedno misicnu skupinu. ... Arnold je imao brdo volumena..

uostalom, tijelo se brzo navikne na sve.. frekvenciju,volumen, intezittet.. Ja kad sam trenirao po bro spllitu.. 1x misicna skupina, upale su mi trajale po 5-6 dana. Sad sam ppl 2x tjedno, i upala mi traje 2 dana max, taman do sljedeceg treninga sam dobar.

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.8.2015 13:04 (exer1234).
10 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Ja propo ko grcka preko ljeta

14 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

ma i ja.. Bio na moru 25 dana, ali sam isao u  teretanu, cisto da odrzim snagu i neku formu, ali sam pao  7kg zbog premalo kalorija.... sad se vracam kao

14 godina
odjavljen
exer1234 kaže...

ma i ja.. Bio na moru 25 dana, ali sam isao u  teretanu, cisto da odrzim snagu i neku formu, ali sam pao  7kg zbog premalo kalorija.... sad se vracam kao

Meni se brat vratio s mora, opo po kile i evo jedem sam sebe... Ne znam šta bi napravio da opadnem više od tog xD

13 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Težina flukruira sa svakim vaganjem, to da si izgubio 0,5kg je vjerovatno regularna fluktracija. Ja se redovno vagam i uvijek sam između 79,5 i 81 kg.

14 godina
odjavljen

Ja stojim na 63 i nešto sitno već više od 3 mjeseca... Ne ide, najedem se i kasnije idem na WC... 

13 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Pa moraš jest i kad si sit, simple as fuck. Uzmi nakon večere pojedi 100 grama kikirikija (~600cal) i dobit ćeš sigurno pola kile sedmično ako idemo sa predpostavkom da sa večerom završavaš obroke i jedeš dok ne budeš sit (znači maintence, tj. održavanje težine). Ako tolerišeš laktozu probaj pit ~2-4l mlijeka dnevno + regularne obroke i dobit ćeš sigurno kilu sedmično.

Debljat (bulkat) je se lahko, problem je lean bulk, tj dobijat ~300gr sedmično te da od toga većina bude mišićna masa. To da bi se postiglo potrebno je brojat kalorije i jest u blagom surplusu ~300 cal. Ti imaš 16godina i možeš slobodno jest sve što stigneš i dizat tegove, sumnjam da ćeš previše sala dobit. Jedi dok ti se ne povraća od hrane ako već imaš tako mizeran apetit.

15 godina
Rast mišića i visina

Dobro, možda je tijekom škole/faksa lakše ali mislim da je pored posla preteško držati tempo 6 dana teretane. Mogao bi se ubacit jedan PPLPPLR tjedan jednom mjesečno... ali nikako nakon pauze. Meni je trebalo 2 tjedna da se vratim u ritam, iako još nisam vratio stare kilaže, možda je zbog vručine nezz... a sad opet idem na drugi dio godišnjeg...

http://eu.battle.net/sc2/en/profile/294395/1/Chef/ http://battlelog.battlefield.com/bf4/user/Chef_cr0/
14 godina
odjavljen
kenan.M kaže...

Pa moraš jest i kad si sit, simple as fuck. Uzmi nakon večere pojedi 100 grama kikirikija (~600cal) i dobit ćeš sigurno pola kile sedmično ako idemo sa predpostavkom da sa večerom završavaš obroke i jedeš dok ne budeš sit (znači maintence, tj. održavanje težine). Ako tolerišeš laktozu probaj pit ~2-4l mlijeka dnevno + regularne obroke i dobit ćeš sigurno kilu sedmično.

Debljat (bulkat) je se lahko, problem je lean bulk, tj dobijat ~300gr sedmično te da od toga većina bude mišićna masa. To da bi se postiglo potrebno je brojat kalorije i jest u blagom surplusu ~300 cal. Ti imaš 16godina i možeš slobodno jest sve što stigneš i dizat tegove, sumnjam da ćeš previše sala dobit. Jedi dok ti se ne povraća od hrane ako već imaš tako mizeran apetit.

Pa želio bi više mišićne a manje "masne" mase. S laktozom sam na vi, barem gledano da se izriba nakon zobenih iz Lidla. Hvala 

13 godina
Rast mišića i visina

Ne znam za vas ali ja nakon malo duze pauze od npr 10  dana uvijek povecam kilaze . Npr radio sam bench 70 kg 8 reps 5 sets a sada 76kg 8 reps 6 sets . 

17 godina
Meni se rodilo drugo dijete i nisam mjesec dana treniral. Prosli tjedan nekak usuljal dva dana treninga i totalno sam zbedirani kaj nemrem trenirat. Kolko mogu ili ne mogu dizat me opce ne zanima jer ne dizem da bi se mogao hvalit kilazama nego zato jer se onda bolje osjecam. Uglavnom u banani sam i ne vidim se sljedecih godinu dana nigdi osim doma s djecom.
14 godina
Rast mišića i visina

Ja sam isto smanjio malo preko ljeta, ali odem 3xtjedno. Dva treninga upper odradim i jedan lower i to mi je dovoljno za održavanje forme i snage.

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.8.2015 10:16 (Cordas).
11 godina
odjavljen
Rast mišića i visina

Jel neko vidio ovog frajera?Svaka mu dala.

14 godina
odjavljen
NEW_MAN kaže...
Meni se rodilo drugo dijete i nisam mjesec dana treniral. Prosli tjedan nekak usuljal dva dana treninga i totalno sam zbedirani kaj nemrem trenirat. Kolko mogu ili ne mogu dizat me opce ne zanima jer ne dizem da bi se mogao hvalit kilazama nego zato jer se onda bolje osjecam. Uglavnom u banani sam i ne vidim se sljedecih godinu dana nigdi osim doma s djecom.

Pazi kako treniraš u krevetu onda  

Nemam riječi

14 godina
neaktivan
Dex.pwn kaže...
exer1234 kaže...

Meni se brat vratio s mora, opo po kile i evo jedem sam sebe... Ne znam šta bi napravio da opadnem više od tog xD

zavisi od kalorija, ugl meni je defititi bio sigurno oko 800-1000 kcal dnevno... 

11 godina
protjeran
Rast mišića i visina

Odkad sam u teretani dobio sam sala po obrazima a nemam viška kg...

Kako to rjesit...pitao sam i sandia imerovica ali ni on nezna...

Govori kako je teško To objasnit preko poruka...

This time next year we'll be millionaires
16 godina
Boixus Nois PS kaže...

našao si koga ces pitati ... http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=165099781

14 godina
neaktivan
Boixus Nois PS kaže...

Nezna taj sandi nista osim kako pljackat ljude,kesiraj mu pa ce ti sve reci

l<l<l<l<l<l
13 godina
Rast mišića i visina

Sandi zna i besplatno pricat , npr. na teretana.net je pricao o kurama i kako sta tako da ... HAHAHA 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice