Bodybuilding - od početnika do naprednih izdvojena tema

poruka: 32.026
|
čitano: 8.157.892
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Rast mišića i visina
mar123 kaže...

bas sam danas u jutarnjim satima popratio superbowl, kako tamo igraci izgledaju, da mi je znat kako oni treniraju, kolko sati na dan, kolko steroida uzimaju i to. fascinantni su mi, ima frajer 110-120 kg(misica) uz 2 metra i trci ko lud, razbacuje ljude oko sebe.

Treniraju kako koji. Mogao si vidjeti da oni imaju jako usku specijalnost, više nego naši nogometaši. 
Oni razbijači, tj "linemen" su goveda koji su offsezone svi odreda na gotovo full BB režimu koji
uključuje i anabolike. Trkači "quaterback,wide receiver, tight endrunning back"
su uglavnom regrutirani iz njihovih atletičara sprintera ili se tako treniraju. Mali je problem
što misliš da su mnogi nabildaniji nego jesu zbog tih njihovih zaštita i podložaka. Ali da, oni uglavnom 
nabijaju masu da razbacuju jedni druge, jer u toj njihovoj "koncepciji igre" nema osobito puno kontinuiteta.
Zbog (da se ne lažemo) prilagodbe reklamama, cijela igra je prepuna pauza svih vrsta. A to je idealno za nabildane koji mogu
ispucati kratke burstove snage. U našem nogometu bi takvi crkli bez kisika nakon 15 minuta. I da, 
nogomet je daleko strože kontroliran na doping od američkog nogometa. Tamo (usa) je najnormalniji standard
da se počinju ciklusi u srednjoj školi, jer se od tamo i regrutiraju buduće multimilijunske zvijezde. 

Koliko znam, imaju samo testiranja na "rekreacijske droge" (pojma nemam zašto i kako to nekonkurentno utječe na sport)
dok su se za "performance enhancere" samo složili da ih nije dobro koristiti, ali neka stroga olimpijska
testiranja bez najave i odabira tijekom sezone baš nisu zaživjela. Gledatelji vole bikove, pa im NFL to i 
pruža. Slično kao da npr. uvedu antidoping test i prave suce među wrestlere :)
S druge strane, postroženo je testiranje u Baseballu i hokeju, i tamo je bilo puno afera.

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
13 godina
Rast mišića i visina

Zanima me nešto u vezi barbell squata, meni je recimo max 80kg jedno 4 ponavljanja, e sad neznam koji bi bio optimalan broj serija i ponavljanja i sa kojom težinom za jedan trening, kak to složit a da se konstantno napreduje? Dosad sam išao piramidalnim sistemom, jel ima ko savjet bio bih zahvalan. Ista stvar me zanima i za deadlift obični i stiff, ono dali raditi manje ponavljanja blizu maximuma ili više ponavljanja sa manjom težinom?

10 godina
neaktivan
overhaul kaže...
mar123 kaže...

bas sam danas u jutarnjim satima popratio superbowl, kako tamo igraci izgledaju, da mi je znat kako oni treniraju, kolko sati na dan, kolko steroida uzimaju i to. fascinantni su mi, ima frajer 110-120 kg(misica) uz 2 metra i trci ko lud, razbacuje ljude oko sebe.

Treniraju kako koji. Mogao si vidjeti da oni imaju jako usku specijalnost, više nego naši nogometaši. 
Oni razbijači, tj "linemen" su goveda koji su offsezone svi odreda na gotovo full BB režimu koji
uključuje i anabolike. Trkači "quaterback,wide receiver, tight endrunning back"
su uglavnom regrutirani iz njihovih atletičara sprintera ili se tako treniraju. Mali je problem
što misliš da su mnogi nabildaniji nego jesu zbog tih njihovih zaštita i podložaka. Ali da, oni uglavnom 
nabijaju masu da razbacuju jedni druge, jer u toj njihovoj "koncepciji igre" nema osobito puno kontinuiteta.
Zbog (da se ne lažemo) prilagodbe reklamama, cijela igra je prepuna pauza svih vrsta. A to je idealno za nabildane koji mogu
ispucati kratke burstove snage. U našem nogometu bi takvi crkli bez kisika nakon 15 minuta. I da, 
nogomet je daleko strože kontroliran na doping od američkog nogometa. Tamo (usa) je najnormalniji standard
da se počinju ciklusi u srednjoj školi, jer se od tamo i regrutiraju buduće multimilijunske zvijezde. 

Koliko znam, imaju samo testiranja na "rekreacijske droge" (pojma nemam zašto i kako to nekonkurentno utječe na sport)
dok su se za "performance enhancere" samo složili da ih nije dobro koristiti, ali neka stroga olimpijska
testiranja bez najave i odabira tijekom sezone baš nisu zaživjela. Gledatelji vole bikove, pa im NFL to i 
pruža. Slično kao da npr. uvedu antidoping test i prave suce među wrestlere :)
S druge strane, postroženo je testiranje u Baseballu i hokeju, i tamo je bilo puno afera.

Prevelike su tu pare u igri, niti jednog od tih klubova nije briga za zdravlje igraca. Sama cinjenica da im sezona traje 16 tjedana govori o tezini ozljeda i opcenito tom sportu. 16 tjedana "igraju" i onda se lijece ostatak godine, kakav je to zivot ja ne znam, nema tih para..

Kljukaju ih svime i svacime, eto nedavno je bilo da je jedan NFLovac pocinio samoubojstvo upravo zbog tog sporta u kojem je bio. Ali eto, sami su si krivi. Svako moze izac kad god zeli ali svi oni trce za novcem, a cudo je ako dozive 60 godina.

Klipson kaže...

Zanima me nešto u vezi barbell squata, meni je recimo max 80kg jedno 4 ponavljanja, e sad neznam koji bi bio optimalan broj serija i ponavljanja i sa kojom težinom za jedan trening, kak to složit a da se konstantno napreduje? Dosad sam išao piramidalnim sistemom, jel ima ko savjet bio bih zahvalan. Ista stvar me zanima i za deadlift obični i stiff, ono dali raditi manje ponavljanja blizu maximuma ili više ponavljanja sa manjom težinom?

A za snagu bi 5x5 trebalo biti najbolje, kao najbrze bi trebao podic svoj squat.. Ako vidis da stagniras promjeni trening malo, za svakog funkcjonira drugciji rezim, pogotovo sto se nogu tice. Neki rade po 3-5 ponavljanja a neki po 15.. naravno oboje u bodybuilding smislu.

15 godina
Rast mišića i visina

Da li jedene puno jaja ? Ja mjesecno oko 150 komada pojedem (XL) cudno stari mi kaze da cu jaje postati haha

volim sto vole mladi
16 godina
tpg kaže...

Da li jedene puno jaja ? Ja mjesecno oko 150 komada pojedem (XL) cudno stari mi kaze da cu jaje postati haha

Pokusavam sto vise jaja jesti,samo da ja ne moram praviti hehe :P

Jaja,slanina i kruh za dorucak,nema boljeg :D

11 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Namjeravam si uzeti jednu šipku za uteg i plastične pločaste utege. Koje su mane tih plastičnih utega, da li se oni mogu normalno "natakniti" na šipku i oce se to polomiti ili je ipak dosta črvsto?

13 godina
neaktivan
tpg kaže...

Kakvo je stanje s plinovima?

15 godina
Onjegin kaže...
tpg kaže...

Kakvo je stanje s plinovima?

nemam problema,sto je i cudno...jedem ih uz posni sir vecinom

volim sto vole mladi
17 godina
neaktivan
Skejter2710 kaže...

Namjeravam si uzeti jednu šipku za uteg i plastične pločaste utege. Koje su mane tih plastičnih utega, da li se oni mogu normalno "natakniti" na šipku i oce se to polomiti ili je ipak dosta črvsto?

Ploče mogu proći plastične iako rađe pogledaj po oglasu/njuškalu, možda nađeš željezne polovno za fer cijenu.

Za šipku pazi da je puna, a ne šuplja (cijev) jer sam obično te plastične ploče viđao u kompletu sa šupljim šipkama, koje su smeće i bačen novac.

I have nothing to say. Thank you and goodbye. EUNE: replik91
11 godina
neaktivan
A jesu li ti plasticni utezi iste velicine kao obicni ili su veci? Sto se sipke tice, kupio bih neku od 220 kuna (180cm) u fitness webshopu
17 godina
neaktivan
Skejter2710 kaže...
A jesu li ti plasticni utezi iste velicine kao obicni ili su veci? Sto se sipke tice, kupio bih neku od 220 kuna (180cm) u fitness webshopu

Logika nalaže da 5kg željeza ima manji volumen u odnosu na 5kg plastike, zbog specifične težine...

Ako misliš da li će rupa biti odgovarajuća za tvoju šipku, pročitaj u opisu šipke koju misliš kupiti koliki je pormjer, pa usporedi sa pločama.

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.2.2015 23:23 (FlyBoy).
17 godina

Jel tko koristio Fat burnere? Jel pomaže to šta uz redoviti trening?

13 godina
Rast mišića i visina

@foobar333

ma da razmišljao sam 5x5 al koju težinu kužiš, svih 5 serija (naravno poslije zagrijavanja) sa istom kilažom ili da svaku seriju lagano dižem? znači ako mi je max 4 puta sa teškom mukom 80kg onda šta nekih 90% udarim 5x5, to bi bilo 70kg?

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.2.2015 7:26 (Klipson).
17 godina

Lupi 70 gk 5x5 i ako ide onda za dva dana dodaj kilu ili dvije. Za dva dana opet kila ili dvije itd. Kad lupis u plafon onda jednu seriju sa kilu ili dvije vise a ostatak sa onim kaj mozes. Kad fakat ne bude vise islo onda je to to. Nigdi ne pise da moras uvijek dizat vise, vise, vise. Niti nebi preporucio pretjerivanje ako ne mislis ici na natjecanja. 

Tu imas tabelu pa si pogledaj vrijednosti. 

http://www.exrx.net/Testing/WeightLifting/SquatStandards.html

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.2.2015 8:19 (NEW_MAN).
10 godina
neaktivan
Klipson kaže...

@foobar333

ma da razmišljao sam 5x5 al koju težinu kužiš, svih 5 serija (naravno poslije zagrijavanja) sa istom kilažom ili da svaku seriju lagano dižem? znači ako mi je max 4 puta sa teškom mukom 80kg onda šta nekih 90% udarim 5x5, to bi bilo 70kg?

5x5 se radi sa istom tezinom i radis na max, dakle napravis 1 seriju warmup sa 50 kg 10-15 ponavljanja. Onda se ide sa radnim setovima na max. Dakle ako mozes napravit npr 6 teskih ponavljanja sa 70 kg, stavi 70 kg i zadnje 2 serije ce to 5. ponavljanje biti jebeno tesko.  Ali unatoc tome sto mozes napravit 6 ponavljanja na prve 2 serije npr ne radis 6 nego radis 5.. I tako 5 serija. Svaki tjedan probaj dignut kilazu, na cucnju bi to trebalo ici lagano bar po 2-3 kg svaki tjedan.. Onda kad dodes oko 100 kg krece lagana stagnacija. Kad dignes kilazu npr 4. tjedan i neuspijes 2 serije za redom napravit svih 5 ponavljanja tada spustas kilazu na onu od proslog tjedna..

13 godina
Rast mišića i visina

Super hvala na savjetima!

11 godina
neaktivan
A znas ki mozda koliko su otprilike veci ovi plasticni?
11 godina
Rast mišića i visina

Pozdrav, ove vjezbe bi bile sve 2 seta po 12 puta šta vi mislite je li to dobro i ako nije šta da izmjenim

Hvala.

Ponedjeljak – Gornji dio tijela

• Dumbbell bench press 
  • Fly press 
  • Millitary press 
  • triceps press
  • Barbell curls 
  • Slijeganje ramenima 

Utorak i Četvrtak

• Chinupsi 
  • Lat raisovi 
  • Dumbbell curlovi 
  • Dumbbell press 
  • Military press 
  • dumbbell 

Srijeda i Petak – Donji dio tijela

• Iskorak 
  • Deadlift 
  • Čučnjevi 
  • calf raises
  • Trbušnjaci 
  • Leg raisovi 
  • Planking 30 sekundi
Diablo 3: Reaper Of Souls Filip#2349 Barbarian<3
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.2.2015 23:00 (Filip720).
10 godina
neaktivan
ParaNO1d kaže...

Jel tko koristio Fat burnere? Jel pomaže to šta uz redoviti trening?

A pomaze al nije ti zdravo za srce nikako, nemoj se bas igrat..

Filip720 kaže...

Pozdrav, ove vjezbe bi bile sve 2 seta po 12 puta šta vi mislite je li to dobro i ako nije šta da izmjenim

Hvala.

Ponedjeljak – Gornji dio tijela

• Dumbbell bench press 
  • Fly press 
  • Millitary press 
  • triceps press
  • Barbell curls 
  • Slijeganje ramenima 

Utorak i Četvrtak

• Chinupsi 
  • Lat raisovi 
  • Dumbbell curlovi 
  • Dumbbell press 
  • Military press 
  • dumbbell 

Srijeda i Petak – Donji dio tijela

• Iskorak 
  • Deadlift 
  • Čučnjevi 
  • calf raises
  • Trbušnjaci 
  • Leg raisovi 
  • Planking 30 sekundi

Nevalja ti ovo nista.. Sto je ovo military press svaki dan skoro?

Uzmi si klasicni bro split i vozi, to funkcjonira najbolje za pocetnike i zapravo za sve osim top klasu i natjecatelje. Dakle ako ides 5 put tjedno u teretanu uzmi si ovako: pon: prsa+triceps

uto: leda biceps  sri: ramena+trapez+trbusni   cet: noge   pet: biceps+triceps   a ovo ostalo uzmi odmora, ili ako oces ubaci odmor u sredinu tjedna.

za prsa i leda radis po 4-5 vjezbi, onda po jos 2 vjezbe za biceps tj triceps ovisno o danu. Ovo petkom kad radis ruke same tad radis 3-4 vjezbe za biceps i 3-4 jos za triceps. Napravis 2 compound vjezbe i 2 izolacije. Noge radis po 5-6 vjezbi, ramena radis 3-4 vjezbe + 1 vjezba za trapez. I radis 4 serije po vjezbi, nikako 2

11 godina

Hvala!

Diablo 3: Reaper Of Souls Filip#2349 Barbarian<3
17 godina
neaktivan
foobar333 kaže... 

za prsa i leda radis po 4-5 vjezbi, onda po jos 2 vjezbe za biceps tj triceps ovisno o danu. Ovo petkom kad radis ruke same tad radis 3-4 vjezbe za biceps i 3-4 jos za triceps. Napravis 2 compound vjezbe i 2 izolacije. Noge radis po 5-6 vjezbi, ramena radis 3-4 vjezbe + 1 vjezba za trapez. I radis 4 serije po vjezbi, nikako 2

Po ovome ga izađe skoro na 30 setova po treningu, meni je to malo too much.

Moj savjet je da si za svaku grupu odabereš po jednu main vježbu (npr prsa bench press, leđa veslanje u pretklonu/mrtvo, triceps dipsevi itd...) i nju radiš 4-5 setova, i onda odabereš još 3-4 sporedne vježbe po 3 seta. To te izađe na 15-ak setova, eventualno uzmeš još dvije vježbe za sekundarnu grupu (biceps/triceps) i ubaciš u superset sa nekom od ovih za leđa/prsa. Tu si onda 20-22 seta i to je po meni neki plafon optimalnog za jedan trening.

Trbuh je stvar preference, netko uopće ne radi, netko radi jednom, ja radim 5x tjedno, od toga 3x veće težine/manje ponavljanaj i 2x obrnuto. Dosta ti je 20 min za to, nakon redovnog treninga za upper body/noge, isto tako preporučam supersetove.

Naravno svatko drugačije reagira, ovo je ono što meni (za sada) najviše paše, ovisi o jako puno faktora kako će tebi biti najbolje..

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.2.2015 0:44 (FlyBoy).
10 godina
neaktivan

Za pocetnika je ovo sasvim uredu, nemoze se on overtrainat nikako. Prsa i leda trebaju puno udaranja, i posto ih radi samo jednom tjedno ovo moje je sasvim uredu. Po meni nikako 10 setova tjedno nije dovoljno za prsa i leda.. Tj 10 setova nije dovoljno za niti jednu skupinu, osim mozda ramena.  Da radi prsa i leda po 2 puta tjedno, onda bi 10-12 setova bilo uredu.

Eto, mada ja radim prsa i leda po 2 put  tjedno, i svaki put po 16-20 serija. A kad sam pocimao sam radio jos i vise,nekad i po 3 puta tjedno.. Ali to postane previse kad se podignu kilaze.

A po meni ionako nepostoji overtraning, tj postoji ali je puno prenapuhan. Postaje samo izlika da se sto manje radi i trenira, pa je tako svakodnevna pojava da ljudi idu po 40 minuta u teretanu i ocekuju nesto. Kad sam stvarno bio posvecen ovome, nisam izlazio iz teretane ispod sat ipo,nekad i po 2 ipo sata.. Al eto, nema se vise vremena i prioriteti su se promjenili.

Upravo su oni koji najvise rade u teretani su najveci i najjaci. A onaj momak kojeg cujes na svakom koraku teretane overtraining ovo overtraining ono, takav redovito benca 50 kila a tezak je 65..

Uostalom, vise od pola je u psihi. Osobno nikad nisam razmisljao o overtrainingu niti me bilo briga za to, a onaj koji nije ni krenuo u teretanu a vec o tome razmislja sigurno nece daleko stici.

Tako da lift big and eat big i nema frke

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.2.2015 13:15 (foobar333).
13 godina
Rast mišića i visina

Ljudi jel vi koristite pojas kod mrtvih dizanja ? Ja inace radim 100 kg 5x5 ali danas sam radio 110 kg 3x5 i imam osjecaj da ce mi leda puknuti kad je forma dobra . 

15 godina
Rucipe kaže...

Ljudi jel vi koristite pojas kod mrtvih dizanja ? Ja inace radim 100 kg 5x5 ali danas sam radio 110 kg 3x5 i imam osjecaj da ce mi leda puknuti kad je forma dobra . 

Ja deadliftam sa pojasom 90x5 110x5 130x3 ako uspijem napravim i 140x1.

13 godina
Rast mišića i visina

Ja nisam radio mrtva od 8 mjeseca pa sam sada opet krenuo pa razmisljam o nabavci pojasa . U teretani su bila 2 ali su majmuni uspili pokidati ... 

13 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

pozdrav, evo imao bih par pitanja... Treniram evo vec 2 godine cijelo vrijeme nabijajuci masu, krenuo sam sa 80 kila i evo dosao sam do cilja od 98 kila (185cm)... Sad bi se htio skroz izrezat, al nemam pojma ništa o unosu proteina, ugljikohidrata i masti da bi se izrezao... za masu sam samo pazio da mi unos proteina bude 2 grama po kili tjelesne tezine... sad mene zanima kako to ide, koliko kalorija bi trebao unosit na dan kada treniram (3 puta tjedno) i na dan kad ne treniram, koliko grama proteina koliko ugljikohidrata koliko masti? negdje sam citao da na dan kad ne treniram da ne bi uopce trebao jest ugljikohidrate dal je to istina? i naravno jos bilokakav dodani savjet je dobrodosao :) hvala :)

evo i slike trenutnog stanja :)

the legacy lives on
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.2.2015 17:13 (MeResina123).
14 godina
neaktivan
crack kaže...,
Rucipe kaže...

Nije ti potrebno jos,vjerovatno ti je zbog lose forme,meni je 1 RM 210 i stavim pojas samo kad radim sa 190+kg i nikad ne osjetim bolove u ledjima,pogledaj how to deadlift od Richard Hawthornea,on po meni najbolje objasni

l<l<l<l<l<l
14 godina
neaktivan
MeResina123 kaže...

pozdrav, evo imao bih par pitanja... Treniram evo vec 2 godine cijelo vrijeme nabijajuci masu, krenuo sam sa 80 kila i evo dosao sam do cilja od 98 kila (185cm)... Sad bi se htio skroz izrezat, al nemam pojma ništa o unosu proteina, ugljikohidrata i masti da bi se izrezao... za masu sam samo pazio da mi unos proteina bude 2 grama po kili tjelesne tezine... sad mene zanima kako to ide, koliko kalorija bi trebao unosit na dan kada treniram (3 puta tjedno) i na dan kad ne treniram, koliko grama proteina koliko ugljikohidrata koliko masti? negdje sam citao da na dan kad ne treniram da ne bi uopce trebao jest ugljikohidrate dal je to istina? i naravno jos bilokakav dodani savjet je dobrodosao :) hvala :)

evo i slike trenutnog stanja :)

Svaki dan jedes isto,na google napisi calorie counter i tamo ce ti doci rezultat koliko trebas kalorija jest na dan za odrzavanje i koliko da gubis kile i po tome jedi.

A za ne jedenje UH je glupost,moras ih jesti svakodnevno ,a i ljudi se zavaravaju s tim da moraju BW x2 proteina na dan jest,ja imam 90 kila i znam pojest manje od 90 na dan,jedem sta ocu,samo brojim kalorije i zadovoljan sam napretkom

l<l<l<l<l<l
13 godina
intexuz kaže...
crack kaže...,
Rucipe kaže...

Nije ti potrebno jos,vjerovatno ti je zbog lose forme,meni je 1 RM 210 i stavim pojas samo kad radim sa 190+kg i nikad ne osjetim bolove u ledjima,pogledaj how to deadlift od Richard Hawthornea,on po meni najbolje objasni

Ne osjecam ja nikakvu bol ,nego opterećenje u cijeli leđima pa zato sam pitao ovo za pojas . Ako mislis da ne radim dobro mogu staviti video ... 

17 godina
neaktivan
intexuz kaže...

Mislim da Mark Rippetoe još bolje objasni tehniku Deadlift-a u svojoj Starting Strength knjizi, ovaj Richard je visok oko 160cm i njegova tehnika nikako ne paše većim ljudima (npr. meni koji sam 194).

http://stronglifts.com/5x5/
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice