Sklapanje PC konfiguracija - iznad 1300 EUR izdvojena tema

poruka: 9.390
|
čitano: 2.641.104
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Sklapanje PC konfiguracija - iznad 1300 EUR

Daleko je to od high enda tak da ne pričaj gluposti.

0 0 hvala 0
12 godina

2.000+ eura za konfu i onda unutra napajanje od 50€ i ti nekomek ažeš da priča gluposti?
Bezpotrebno guraš i5-14600K/KF i to u konfe sa RTX4070Ti, bolje onda stavi i5 14400F pa za razliku u lovu staviti neko napajanje koje priliči konfi te cijene jer oo što ti napraviš izgleda odprilike ovako  :

Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina

Sve radi savršeno bez overkill napajanja od 150 eura. Nije to Radeon da ima spajkove na 1kw to je Nvidia i to radi ko sat. Pa taj terenac ide ko metak s tim malim gumama po snjegu. A vezano za 14600kf u konfi sa 4070ti, to ti se zove balans za razliku od Ryzena 7600 sa 4080 . Pa taj jedva drži 4070 da se ne zaguti di ćeš to na 4080.

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.1.2024 18:04 (mislioc).

0 2 hvala 0
12 godina
Re: Sklapanje PC konfiguracija - iznad 1300 EUR
mislioc kaže...

Sve radi savršeno bez overkill napajanja od 150 eura. Nije to Radeon da ima spajkove na 1kw to je Nvidia i to radi ko sat. Pa taj terenac ide ko metak s tim malim gumama po snjegu. A vezano za 14600kf u konfi sa 4070ti, to ti se zove balans za razliku od Ryzena 7600 sa 4080 . Pa taj jedva drži 4070 da se ne zaguti di ćeš to na 4080.

Šta si se uhvatio za 150€? Za 98€ imaš MSI MAG A750GL PCIE5 750W 80 Plus Gold Full Modular 10 godina jamstva. Ako u budžetu od 2.000+€ ne možeš staviti napajanje od 100€ onda nešto radiš krivo 

a Nvidia kao nema spikove? Jel baš svaku temu moraš prevrtat u retardirane fanbojske rasprave intela, nvidie i amd-a, nije uopće poanta potrošnje nego da stavljaš smećasto budžet napajanje u konfu od preko 2k eura.

Pa baš obratno, 14600KF je overkill za RTX4070Ti 8ako već tako gledaš), uz to imaš CPU koji troši više nego grafa a grije kao mala električna peć od 2000w i sve to za koliko? 7% veće performanse od R5 7600 i to sa RTX4090 na 1080p klik i 5% na 1440p klik, sa RTX4070Ti ih ni neće biti 

13 godina

Imam taj 7600 znam kaj može to je max za 4070 ništa više. Govorim iz prve ruke ne linkam sranja s interneta. 4070ti sa 14600kf u gamingu max 350w napajanje je Fortron 700w koje to drži sa pola gasa, a ti linkaj i lutaj po bespućima interneta. 

0 0 hvala 0
13 godina

Ajde smirite tenzije, realno slažem se sa obojicom :)

80+/80+ bronze napajanja koliko god ona dobra bila je žešća glupost stavljati u 2k+ eura konfe. Iako bi držala, nema smisla, pogotovo jer stane bez problema kvalitetno gold napajanje. Ne mora se lupati Titanium 1200W, ali 750/850w gold je više nego u redu.

A isto tako, ne vidim nikakvog razloga zašto ne bi 14600K bio u kombinaciji sa 4070/4070Ti pa čak i slabijima. Ništa ne škodi i isto tako gluposti da je overkil procesor...

Moj PC  
3 0 hvala 0
13 godina

Stvar je u tome da Fortron nije sranje imam ga u drugom kompu 650w radi bez greške 6 godina. Prije toga razvikani Corsair prosvirao ventilator nakon 2 godine , imaš masu ekipe tu na forumu sa Seasonicom gold 750w+ gase im se Radeoni 6950xt iz nekog razloga, a napajanje kakti nema dalje. Da je konfa bila rastošna bubnuo bi neko jače ali na onom kaj sam složio smatram da nema potrebe za jačim i boljim. To je koliko god neki misle mid range konfiguracija bez obzira kaj košta 2000 eura.

1 * INTEL Core i5-14600KF 3.5Ghz LGA1700 BOX
Šifra: 46484350

1 * Gigabyte Z790 UD, DDR5, s1700
Šifra: gig-ga-z790-ud-d5

1 * DDR5 Patriot Viper Venom, 6000Mhz, 32GB (2x16GB)
Šifra: pat-vv532g60k-32g-

1 * Hladnjak Endorfy Fortis 5, 2x140mm, EY3A009
Šifra: S201337

1 * GIGABYTE NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti WINDFORCE OC 12G (12GB GDDR6X/192bit, Core Clock 2625 MHz (Reference Card: 2610 MHz), CUDA Cores 7680, PCI-E 4.0, Recommended PSU 750W, 3xDP, 1xHDMI) ATX
Šifra: GV-N407TWF3OC-12GD

1 * NVMe SSD WD Black 2TB SN770, M.2, PCIe Gen4, R5150/W4850, WDS200T3X0E
Šifra: WDS200T3X0E

1 * Napajanje Fortron HYPER 80+ PRO 700W, Bulk
Šifra: fsp-hyp-80-700-b

1 * Montech AIR 903 Base Midi-Tower, Tempered Glass - black AIR 903 BASE B
Šifra: GEMT-017-CK

Sveukupno: 2.254,55 €
Sveukupno s popustom: 2029,10 €

To je ova jel? Eto kaj sad tu troši i kaj je tu high end?

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.1.2024 21:11 (mislioc).

0 0 hvala 0
13 godina

Bit svega je to da čovjek ima budžet 2400-2500€, opet tu stane puno bolje napajanje i da se ništa ne gubi u performansama a i ne prelazi njegov budžet.

1 * INTEL Core i5-14600KF 3.5Ghz LGA1700 BOX
1 * Hladnjak Endorfy Fortis 5, Dual fan, 2x140mm, EY3A009
1 * GIGABYTE Z790 UD, Intel Z790 Mainboard, Socket 1700, DDR5 Z790 UD
1 * DDR5 Patriot Viper Venom, 6000Mhz, 32GB (2x16GB)
1 * GIGABYTE NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti WINDFORCE OC 12G (12GB GDDR6X/192bit)
1 * NVMe SSD WD Black 2TB SN770, M.2, PCIe Gen4, R5150/W4850, WDS200T3X0E
1 * Fortron HYDRO GT PRO ATX3.0 850W, 80+ GOLD
1 * Kućište ENDORFY Ventum 200 ARGB

Sveukupno: 2.354,11 € za katicu/rate

Ako ga želi cijelog iskoristiti, uzme bolju ploču Gigabyte Z790 AORUS ELITE AX, DDR5 i to je to

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
ibme74 kaže...
mislioc kaže...

Šta si se uhvatio za 150€? Za 98€ imaš MSI MAG A750GL PCIE5 750W 80 Plus Gold Full Modular 10 godina jamstva. Ako u budžetu od 2.000+€ ne možeš staviti napajanje od 100€ onda nešto radiš krivo 

a Nvidia kao nema spikove? Jel baš svaku temu moraš prevrtat u retardirane fanbojske rasprave intela, nvidie i amd-a, nije uopće poanta potrošnje nego da stavljaš smećasto budžet napajanje u konfu od preko 2k eura.

Pa baš obratno, 14600KF je overkill za RTX4070Ti 8ako već tako gledaš), uz to imaš CPU koji troši više nego grafa a grije kao mala električna peć od 2000w i sve to za koliko? 7% veće performanse od R5 7600 i to sa RTX4090 na 1080p klik i 5% na 1440p klik, sa RTX4070Ti ih ni neće biti 

U kojem to naslovu 14600KF troši toliko? Pa ne troši u gejmingu kao da se radi benchmark CB23 cijeli dan.

Samo jedan primjer:

12 godina

mislioc 

Osobno ne bih ni ona napajanja od 200-300 € (npr. be quiet! Dark Power 13 750 W) nazivao "overkill" za konfiguraciju od 2k € tako da bih također savjetovao da se ide na kvalitetnije napajanje. 

Ne znam gdje je to navedeno da je 4070 Ti kartica s 200 W TDP, ali službeno je ona 285 W TDP/TGP. To kažu i recenzije (Techpowerup, IgorslabGuru3D) gdje je potrošnja tijekom gaminga bila između 250-280 W, a bench alati ju mogu dovesti na oko 300 W. Također bih rekao da je krivo navedeno da je max potrošnja konfiguracije s i5-14600KF i RTX 4070 Ti tijekom gaminga 350 W jer su na Kitguru i PCMag-u dobivali potrošnje od oko 380-430 W (njihove vrijednosti u mjerenjima su više od toga jer su iz zida pa je ovo ono što se dobije kada se uzme u obzir učinkovitost napajanja). Procesori u konfiguracijama s tih testova možda jesu nešto rastrošniji (kod Guru3D je i9-12900K, za PCMag ne znam), ali i i5-14600K može povući preko 150 W tijekom gaminga (link) pa bi zasigurno u pojedinim igrama bilo periodičnih skokova preko 350 W. No kako je FSP pouzdan brend, navedeno napajanje ne bi trebalo imati problema ni s tim opterećenjem tako da snaga nije upitna, ali rang kvalitete tog napajanja ne bih vidio dovoljno dobrim za tu cijenu konfiguracije.

Svatko naravno ima osobne preferencije oko izbora komponenti i onome kome je primarno dobiti što više FPS-a za novac vjerojatno neće imati posebne zahtjeve oko napajanja pa će mu biti bitno samo da ono isporuči ono što treba. Kao što sam na početku naveo, osobno imam veće zahtjeve od napajanja pa ni u konfiguraciju od 1000 € se ne bih zadovoljio s navedenim FSP-om. Kod konfiguracija od 2k € bih rekao da ipak postoji veća odgovornost prilikom preporuke komponenti jer pretp. da osoba u tom cjenovnom rangu očekuje, osim dobrih performansi, i dobru kvalitetu. Čak u ovom slučaju se kasnije može ispostaviti da skuplje napajanje ekonomski može ispasti jeftinije, i ne misleći pri tome na ono pravilo "nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino", tj. veću vjerojatnost za nekim neželjenim kvarom kod Hypera. Uzimajući podatke o učinkovitosti (88 % vs 93 % pri 50 % opterećenja - cca. 350-375 W) s recenzija Hyper 80+ Pro 650 WFSP Hydro G Pro 750 W (slična platforma kao kod preporučenog Hydro GT Pro) i računajući da je računalo korišteno 5 sati dnevno računalo za gaming (350 W), tijekom 5 godina bi Hyper po cijeni el. energije od 0,15 €/kWh potrošio cca. 28 € više od Hydro G(T) Pro ili npr. MSI MAG A750GL čija je cijena upravo toliko veća od Hyper-a. Zanemarimo li tu manju potrošnju el. energije koju vjerojatno nitko ni ne uzima u obzir prilikom odabira napajanja, bitnije je to što Gold napajanja i njihove platforme nude dodatno u odnosu na 80+/Bronze. Pri navedenih 350 W opterećenja, Hyper će trošiti cca. 21 W više od Gold napajanja, a tih 21 W se manifestira u obliku topline koja je glavni razlog degradacije komponenti. Jedan od načina "borbe" s tim viškom topline je ventilator koji je u Hyper-u s običnim ležajem (ili potencijalno malo unaprijeđenim "rifle" ležajem), a u Hydro i MSI-u je kvalitetniji FDB. Osim kvalitete ležaja, kod Hydro i MSI-a je plus (po pitanju akustike) to što ventilator ima blaži profil rada, tj. specifično po navedenim recenzijama je to cca. 1600 okr/m (Hyper) vs 800 okr/m (Hydro G Pro) pri 50 % opterećenja. Nadalje, šteta što nemamo kvalitetnije recenzije pa da možemo usporediti napajanja po svim karakteristikama, ali u pravilu je slučaj da manje kvalitetna napajanja imaju općenito lošiju regulaciju napona, a tu primarno mislim na one stavke koje potencijalno stvaraju više opterećenja na regulaciju napona (VRM) drugih komponenti u računalu, odnosno negativno utječu na rad tih komponenti (više zagrijavanja, nestabilnost napona...) ili u krajnjem slučaju uzrokuju kvar. To su oscilacije (šum) napona, regulacija napona pri trenutnim značajnijim promjenama opterećenja ("transient response") i ispravno funkcioniranje (ili uopće postojanje) svih potrebnih i korisnih zaštita. Osim same topologije, veća učinkovitost Gold napajanja je i zbog kvalitetnijih komponenti (tranzistori, diode, kondenzatori...), što samo po sebi znači i dulji vijek istih. Uzmemo li za primjer kondenzatore, platforma koja je u ovom Hyperu, u određenim FSP serijama ima sve (kvalitetnije) polimerne kondenzatori na sekundarnom dijelu i to je specifičnost te platforme, ali u ovom slučaju se može pronaći i nekoliko elektrolitskih i to nažalost od ne toliko poznate marke FOAI (u Hydro su svi od provjerenih japanskih tvrtki). Tu je još i kapacitet primarnog kondenzatora koji u tom nižem rangu napajanja često ne bude dovoljno dobar da ispuni uvjete na testovima, a time se i potencijalno stvara mogućnost pojave neželjenih prekida rada uslijed pada napona u mreži ili prebacivanja na UPS. Ako ćemo pomalo i cjepidlačiti, ono što bi moglo još biti "opipljivo" u 'low end' vs 'high end' napajanjima je lošiji ili potkapacitirani filtarski dio. Kao takav možda neće moći ispraviti sve nepravilnosti u mreži, a to može dovesti do potencijalnog gašenja ili nepravilnog rada napajanja. S druge strane će možda uzrokovati i to da napajanje sa svojim EMI potencijalno loše djeluje na druge uređaje u blizini. Na kraju, tu je i debljina kablova te kvaliteta priključaka, odnosno u ovom slučaju i izostanak 12VHPWR, što znači nužno korištenje adaptera, a to osim što nije poželjno (u ovom slučaju nije toliko kritično zbog relativno malih opterećenja), nekome može biti vizualno odbojno i nefunkcionalno (ograničenje prostora u kućištu, potencijalno smanjenje protoka zraka).

Ukratko, mislim da napajanje nije komponenta na kojoj bi se trebalo štedjeti, pogotovo ne u konf. od 2k € i to kada postoji prostor u budžetu za kvalitetnije napajanje.

Moj PC  
7 0 hvala 3
13 godina

Ovo je u kratko zaključak recenzenta "krša" od Fortrona:

Prednosti:

• dobra razina učinkovitosti (deklarirano – 80 PLUS 230V, zapravo – 80 PLUS Bronze 230V EU)
  • sposoban proizvesti svu deklariranu snagu
  • moderni sklopovi s DC-DC pretvaračima
  • izvrsno stanje napona na vodovima +12V, +5V i +3,3V
  • minimalna odstupanja napona kada su spojeni na moćnu konfiguraciju
  • niske pulsacije
  • prisutnost brojnih zaštita
  • aktivna metoda kompenzacije jalove snage
  • niska potrošnja energije u stanju mirovanja i kada je računalo isključeno
  • prisutnost poluprovodničkih kondenzatora u nekim čvorovima
  • nisko zagrijavanje unutarnjih komponenti
  • kompaktne dimenzije
  • 5 godina jamstva (barem u nekim trgovinama)

Značajke:

• mogućnost rada samo u mrežama od 230 V
  • elementna baza sadrži malo poznate kondenzatore
  • ventilator na kliznom ležaju

Nedostaci:

• neugodna razina buke pri velikom opterećenju

Edit: Tako vruć procesor i moćna video kartica nisu mogli u potpunosti napuniti napajanje. Dakle, njegove su mogućnosti dovoljne za izgradnju sustava s bilo kojim video adapterom. Naponi ne padaju ispod nominalnih vrijednosti i ne prelaze +2,5% - vrlo blizu pokazatelja "platinastog" Seasonic Platinum 1200W. Ali potrošnja energije je očito zadnja, što, međutim, ne čudi. Kaže recenzent za ovog 70 eura vrijednog krša. Ali ok slobodno neka stavi jače. I ovo boldano je recenzija "običnog" 80+ čak nije ni bronze i to 650w.

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.1.2024 12:30 (mislioc).

0 0 hvala 0
20 mjeseci
neaktivan
Koju od ove dvije ploce uzet sa dobre su jedna i druga.

ASROCK b250m pro4

MSI Z390 Gaming plus

0 0 hvala 0
12 godina
Maci0102 kaže...
Koju od ove dvije ploce uzet sa dobre su jedna i druga.

ASROCK b250m pro4

MSI Z390 Gaming plus

1. totalno si fulao temu, imas savjete o nadogradnji.

2. Nisu ploce za isti socket, B250M je 1151 socket i podrzava intel procesore 6. i 7. generacije, dok je Z390 socket 1151 v2 i podrzava intel procesore 8. i 9. generacije. Naravno, oba socketa su stara i ne mozes nista novije staviti na to.

Jel imas neki budzet, sto slazes, za sto ti treba PC?

Kovačić
Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina
mislioc kaže...

Ovo je u kratko zaključak recenzenta "krša" od Fortrona:

Prednosti:

• dobra razina učinkovitosti (deklarirano – 80 PLUS 230V, zapravo – 80 PLUS Bronze 230V EU)
  • sposoban proizvesti svu deklariranu snagu
  • moderni sklopovi s DC-DC pretvaračima
  • izvrsno stanje napona na vodovima +12V, +5V i +3,3V
  • minimalna odstupanja napona kada su spojeni na moćnu konfiguraciju
  • niske pulsacije
  • prisutnost brojnih zaštita
  • aktivna metoda kompenzacije jalove snage
  • niska potrošnja energije u stanju mirovanja i kada je računalo isključeno
  • prisutnost poluprovodničkih kondenzatora u nekim čvorovima
  • nisko zagrijavanje unutarnjih komponenti
  • kompaktne dimenzije
  • 5 godina jamstva (barem u nekim trgovinama)

Značajke:

• mogućnost rada samo u mrežama od 230 V
  • elementna baza sadrži malo poznate kondenzatore
  • ventilator na kliznom ležaju

Nedostaci:

• neugodna razina buke pri velikom opterećenju

Edit: Tako vruć procesor i moćna video kartica nisu mogli u potpunosti napuniti napajanje. Dakle, njegove su mogućnosti dovoljne za izgradnju sustava s bilo kojim video adapterom. Naponi ne padaju ispod nominalnih vrijednosti i ne prelaze +2,5% - vrlo blizu pokazatelja "platinastog" Seasonic Platinum 1200W. Ali potrošnja energije je očito zadnja, što, međutim, ne čudi. Kaže recenzent za ovog 70 eura vrijednog krša. Ali ok slobodno neka stavi jače. I ovo boldano je recenzija "običnog" 80+ čak nije ni bronze i to 650w.

Zao mi je kad vidim da tvoj nick nije niti blizu njegovog značenja. Bilo bi dobro da svatko tko preporuči nešto mora i odgovarati za to. I ja sam zaje*o dosta puta prije, sad sam nešto pametniji od prije 3-5 godina, no kad ides kolegi bacat na nos nešto u čemu je ekspert, koji je o napajanjima pročitao više recenzija nego si ti pročitao threadova na forumu, e onda stvarno odlazi sve k vragu... Ja ti želim svako dobro i ne zamjeram ti ništa, ti si dao svoje mišljenje i svoju konfiguraciju kao odgovor na pitanje, no kad baš odbijaš prihvatiti i tuđe mišljenje i pametuješ, to ne odobravam. Očigledno je da nisam jedini s tim mišljenjem, al ljudima se neda više pisati. Realno je također da su cijene napajanja u Hrvatskoj napuhane i da se do 100€ baš i ne može nabaviti neko pošteno napajanje više kao nekad Corsairova TX serija ili RM dok je bilo do 100€, isto kao i nekad cijene naftnih derivata. Iskreno, da mogu, ubacio bih MSI A850G napajanje kojega nema u većini trgovina, a gdje ga ima, nema ga ispod 150€...

Kovačić
12 godina
Maci0102 kaže...
Znam nije tema ,A to je na poklon da napravim neku konfiguraciju za ovu msi z390.jesu starije al mogu potegnut iskoristit se.

Naravno. Na tu plocu zabaciti neki i7 9700k ili i9 9900k i sibaj.

Kovačić
Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina

Tako je, cijeli internet laže uključujući i portale koji od tih recenzija stavljaju kruh na stol ali mislioc zna iz prve ruke sve, osim toga kada je taj CPU toliko govno da nije za ništa više od RTX4070 koji ga k držiš u konfi? 
Prodaj to smeće za bagatelu na tržnici i uzmi i5 14600KF koji rula nadmoćno i daje 7% bolje rezultate uparen sa RTX4090 sa većom potrošnjem i grijanjem i već je sada na mrtvom socketu! 

kiwi_91 kaže...

mislioc 

Osobno ne bih ni ona napajanja od 200-300 € (npr. be quiet! Dark Power 13 750 W) nazivao "overkill" za konfiguraciju od 2k € tako da bih također savjetovao da se ide na kvalitetnije napajanje. 

Ne znam gdje je to navedeno da je 4070 Ti kartica s 200 W TDP, ali službeno je ona 285 W TDP/TGP. To kažu i recenzije (Techpowerup, IgorslabGuru3D) gdje je potrošnja tijekom gaminga bila između 250-280 W, a bench alati ju mogu dovesti na oko 300 W. Također bih rekao da je krivo navedeno da je max potrošnja konfiguracije s i5-14600KF i RTX 4070 Ti tijekom gaminga 350 W jer su na Kitguru i PCMag-u dobivali potrošnje od oko 380-430 W (njihove vrijednosti u mjerenjima su više od toga jer su iz zida pa je ovo ono što se dobije kada se uzme u obzir učinkovitost napajanja). Procesori u konfiguracijama s tih testova možda jesu nešto rastrošniji (kod Guru3D je i9-12900K, za PCMag ne znam), ali i i5-14600K može povući preko 150 W tijekom gaminga (link) pa bi zasigurno u pojedinim igrama bilo periodičnih skokova preko 350 W. No kako je FSP pouzdan brend, navedeno napajanje ne bi trebalo imati problema ni s tim opterećenjem tako da snaga nije upitna, ali rang kvalitete tog napajanja ne bih vidio dovoljno dobrim za tu cijenu konfiguracije.

Svatko naravno ima osobne preferencije oko izbora komponenti i onome kome je primarno dobiti što više FPS-a za novac vjerojatno neće imati posebne zahtjeve oko napajanja pa će mu biti bitno samo da ono isporuči ono što treba. Kao što sam na početku naveo, osobno imam veće zahtjeve od napajanja pa ni u konfiguraciju od 1000 € se ne bih zadovoljio s navedenim FSP-om. Kod konfiguracija od 2k € bih rekao da ipak postoji veća odgovornost prilikom preporuke komponenti jer pretp. da osoba u tom cjenovnom rangu očekuje, osim dobrih performansi, i dobru kvalitetu. Čak u ovom slučaju se kasnije može ispostaviti da skuplje napajanje ekonomski može ispasti jeftinije, i ne misleći pri tome na ono pravilo "nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino", tj. veću vjerojatnost za nekim neželjenim kvarom kod Hypera. Uzimajući podatke o učinkovitosti (88 % vs 93 % pri 50 % opterećenja - cca. 350-375 W) s recenzija Hyper 80+ Pro 650 WFSP Hydro G Pro 750 W (slična platforma kao kod preporučenog Hydro GT Pro) i računajući da je računalo korišteno 5 sati dnevno računalo za gaming (350 W), tijekom 5 godina bi Hyper po cijeni el. energije od 0,15 €/kWh potrošio cca. 28 € više od Hydro G(T) Pro ili npr. MSI MAG A750GL čija je cijena upravo toliko veća od Hyper-a. Zanemarimo li tu manju potrošnju el. energije koju vjerojatno nitko ni ne uzima u obzir prilikom odabira napajanja, bitnije je to što Gold napajanja i njihove platforme nude dodatno u odnosu na 80+/Bronze. Pri navedenih 350 W opterećenja, Hyper će trošiti cca. 21 W više od Gold napajanja, a tih 21 W se manifestira u obliku topline koja je glavni razlog degradacije komponenti. Jedan od načina "borbe" s tim viškom topline je ventilator koji je u Hyper-u s običnim ležajem (ili potencijalno malo unaprijeđenim "rifle" ležajem), a u Hydro i MSI-u je kvalitetniji FDB. Osim kvalitete ležaja, kod Hydro i MSI-a je plus (po pitanju akustike) to što ventilator ima blaži profil rada, tj. specifično po navedenim recenzijama je to cca. 1600 okr/m (Hyper) vs 800 okr/m (Hydro G Pro) pri 50 % opterećenja. Nadalje, šteta što nemamo kvalitetnije recenzije pa da možemo usporediti napajanja po svim karakteristikama, ali u pravilu je slučaj da manje kvalitetna napajanja imaju općenito lošiju regulaciju napona, a tu primarno mislim na one stavke koje potencijalno stvaraju više opterećenja na regulaciju napona (VRM) drugih komponenti u računalu, odnosno negativno utječu na rad tih komponenti (više zagrijavanja, nestabilnost napona...) ili u krajnjem slučaju uzrokuju kvar. To su oscilacije (šum) napona, regulacija napona pri trenutnim značajnijim promjenama opterećenja ("transient response") i ispravno funkcioniranje (ili uopće postojanje) svih potrebnih i korisnih zaštita. Osim same topologije, veća učinkovitost Gold napajanja je i zbog kvalitetnijih komponenti (tranzistori, diode, kondenzatori...), što samo po sebi znači i dulji vijek istih. Uzmemo li za primjer kondenzatore, platforma koja je u ovom Hyperu, u određenim FSP serijama ima sve (kvalitetnije) polimerne kondenzatori na sekundarnom dijelu i to je specifičnost te platforme, ali u ovom slučaju se može pronaći i nekoliko elektrolitskih i to nažalost od ne toliko poznate marke FOAI (u Hydro su svi od provjerenih japanskih tvrtki). Tu je još i kapacitet primarnog kondenzatora koji u tom nižem rangu napajanja često ne bude dovoljno dobar da ispuni uvjete na testovima, a time se i potencijalno stvara mogućnost pojave neželjenih prekida rada uslijed pada napona u mreži ili prebacivanja na UPS. Ako ćemo pomalo i cjepidlačiti, ono što bi moglo još biti "opipljivo" u 'low end' vs 'high end' napajanjima je lošiji ili potkapacitirani filtarski dio. Kao takav možda neće moći ispraviti sve nepravilnosti u mreži, a to može dovesti do potencijalnog gašenja ili nepravilnog rada napajanja. S druge strane će možda uzrokovati i to da napajanje sa svojim EMI potencijalno loše djeluje na druge uređaje u blizini. Na kraju, tu je i debljina kablova te kvaliteta priključaka, odnosno u ovom slučaju i izostanak 12VHPWR, što znači nužno korištenje adaptera, a to osim što nije poželjno (u ovom slučaju nije toliko kritično zbog relativno malih opterećenja), nekome može biti vizualno odbojno i nefunkcionalno (ograničenje prostora u kućištu, potencijalno smanjenje protoka zraka).

Ukratko, mislim da napajanje nije komponenta na kojoj bi se trebalo štedjeti, pogotovo ne u konf. od 2k € i to kada postoji prostor u budžetu za kvalitetnije napajanje.

Kolega svaka čast na postu ali boriš se sa vjetrenjačama (ili u ovom slučaju sa vjetrenjačom), jedini ostali član iz banned now talking shit at discord ekipe koji svaku temu zagadi neki trolerskim psotovima, razvuče raspravu i uz to je najpametniji i zna sve bolje od svakoga.

12 godina

sve nas redom lažu gadovi sva sreća pa imamo trollioca da nas izvede na pravi put

TechPowerUP

TechSpot

AnandTech:

Civilazation VI

WoT

Borderlands 3

GTA V

RDR2

F1 2022

Hitman 3

TWW3

U svim testovima je terenutno najbrža grafa na tržištu RTX4090, rezultati su da je R5 7600/7600X sitno brži ili sitno sporiji od i5 14600K/KF, kako je to moguće kada je taj usrani r5 7600 BN za sve iznad RTX4070 a moćni i5 14600K/KF nije a tu su u trepavicu razlike? 
Koliko ti gluposti možeš ispaliti u par postova to je strašno.

GamersNexus GamersNexus
GamersNexus GamersNexus
GamersNexus GamersNexus
GamersNexus GamersNexus
GamersNexus GamersNexus
Poruka je uređivana zadnji put ned 21.1.2024 16:22 (ibme74).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

pozdrav, 

više puta u više navrata sam čito slijedeći savijet prilikom slaganja kompa trebalo bi biti:

25% - cpu

15% - mobo

10% - ram

25% - gpu

5% - case

10% - PSU

10% - storage

po tome ispada da za konfiguraciju od 2.000,00 € treba ići PSU od cca 200,00 €. 

Naravno da su manje oscilacije moguće, ja sam osobno poslušao kolegu ibme74 i ne žalim.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
mtv kaže...

pozdrav, 

više puta u više navrata sam čito slijedeći savijet prilikom slaganja kompa trebalo bi biti:

25% - cpu

15% - mobo

10% - ram

25% - gpu

5% - case

10% - PSU

10% - storage

po tome ispada da za konfiguraciju od 2.000,00 € treba ići PSU od cca 200,00 €. 

Naravno da su manje oscilacije moguće, ja sam osobno poslušao kolegu ibme74 i ne žalim.

ne treba to gledati u nikakvim postotcima, ako imaš 2.000+ eura za konfu nema boga da barem tih 100-150€ od tog cijelog budžeta ne možeš odvojiti na kvalitetno napajanje sa 7-10 godina jamstva.

13 godina
ibme74 kaže...

sve nas redom lažu gadovi sva sreća pa imamo trollioca da nas izvede na pravi put

TechPowerUP

TechSpot

AnandTech:

Civilazation VI

WoT

Borderlands 3

GTA V

RDR2

F1 2022

Hitman 3

TWW3

U svim testovima je terenutno najbrža grafa na tržištu RTX4090, rezultati su da je R5 7600/7600X sitno brži ili sitno sporiji od i5 14600K/KF, kako je to moguće kada je taj usrani r5 7600 BN za sve iznad RTX4070 a moćni i5 14600K/KF nije a tu su u trepavicu razlike? 
Koliko ti gluposti možeš ispaliti u par postova to je strašno.

Ne shvačaš da su 4070ti i 14600kf odlično balansirani bez uskog grla dok 7600 i 4080 nisu jer 7600 kaska sigurno za 4080 i ne iskorištava puni potencijal kartice i samim time nema nekog smisla jer već gubiš na performansama. Ali htio si valjda pokazat kako možeš utrpat 4080 u konfu od 2600 eura pa si se poskliznuo na disku od 1tb i 7600 kombu sa 4080. Btw 14600kf sa 4070ti je i jeftiniji i bolje u potpunosti iskorištava 4070ti. Dok si ti već u startu u glibu sa tim 7600 na svemu osim 4k. Kaj sad da ja velim kak 1tb disk nema kaj tražit u konfiguraciji od 2600 eura ?

to je ova : 

1 * AMD CPU Desktop Ryzen 5 6C/12T 7600 (5.2GHz Max, 38MB,65W,AM5) box, with Radeon Graphics and Wraith Stealth Cooler
Šifra: 100-100001015BOX

1 * ID-Cooling CPU Cooler - SE-224-XTS
Šifra: SE-224-XTS

1 * ASROCK B650 LIVEMIXER AM5 ATX DDR5 B650 LIVEMIXER
Šifra: 46145502

1 * Corsair 2X16GB DDR5 6000 C36
Šifra: COR-CMK32GX5M2E60C36

1 * INNO3D GeForce RTX 4080 X3, 16GB GDDR6X
Šifra: INO-N40803-166X1870

1 * SSD 1TB KIN KC3000 PCIe 4.0 M.2 2280 NVMe SKC3000S/1024G
Šifra: 0001238843

1 * Fortron HYDRO GT PRO ATX3.0 850W, 80+ GOLD PPA8503510
Šifra: fsp-hyd-gt-pro-850

1 * Kućište DeepCool CC560 Crno
Šifra: HAZDEECC560

cpu bottleneck, ploča izgleda kao da je netko prolio voćni jogurt na nju+ bespotrebno u ovom slučaju komotno si mogao b650pro rs pa stavit 2tb disk. I onda jesam ja to komentirao i pisao gluposti kao ti i par likova o napajanju ? Ta je 4080 koliko brža 15-20% od 4070ti i kaj si onda dobio sa 4080 i procesorom koji to ne može iskoristit isti kuki skuplje plaćen sa 1tb diskom i krletkom od kučišta za 60 eura.

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.1.2024 16:44 (mislioc).
20 mjeseci
neaktivan

Pozdrav ekipa!! Molio bih vas pomoć oko sklapanje konfiguracije. ibme74 mi je vec slozio nesto ali sam sad promijenio buđet na 2000e pa ga ne zelim tlačit porukama.Hvala mu!

Naime treba mi pc za radit u archicadu 27, sketchup i lumion-u. Znaci 3D shema Vec sam nest slozio (naravno copira od ibme74 i promijenio grafu i kučište.

Ako mozete bacit pogled i vidit da li to sve odgovara jedno drugome? I uz put dat neki savjet bio bih vam zahvalan.

1 * VGA AS PROART-RTX4060TI-O16G 90YV0JH2-M0NA00
Šifra: 0001317406

1 * Fractal North Chalk White TG Clear Tint FD-C-NOR1C-04
Šifra: frac-north-wh-tg

1 * Kingston 64GB 6000MT/s DDR5 CL36 DIMM (Kit of 2) FURY Beast Black EXPO, EAN: 740617331707
Šifra: KF560C36BBEK2-64

1 * AMD Ryzen 7 7700X, 8C/16T 4,5GHz/5,4GHz, 32MB, AM5 100-100000591WOF
Šifra: amd-r7-7700x

1 * CPU Hladnjak ENDORFY Fortis 5 Dual Fan
Šifra: EY3A009

1 * Asrock AMD AM5 B650 PRO RS
Šifra: ASR-B650 PRO RS

1 * KINGSTON FURY Renegade 2TB SSD with Heatsink, M.2 2280, PCIe 4.0 NVMe, Read/Write 7300/7000MB/s, Random Read/Write: 1000K/1000K IOPS
Šifra: SFYRDK/2000G

1 * Napajanje ENDORFY Supremo FM5 750W 80+ GOLD
Šifra: EY7A008

Sveukupno s popustom: 2043,10 €

0 0 hvala 0
12 godina

dobro je sve, možeš si ušteditit 40-tak eura ko staviš WD Black SN850X 2TB umjetog Renegadea.

20 mjeseci
neaktivan
DraziSt kaže...

Pozdrav ekipa!! Molio bih vas pomoć oko sklapanje konfiguracije. ibme74 mi je vec slozio nesto ali sam sad promijenio buđet na 2000e pa ga ne zelim tlačit porukama.Hvala mu!

Naime treba mi pc za radit u archicadu 27, sketchup i lumion-u. Znaci 3D shema Vec sam nest slozio (naravno copira od ibme74 i promijenio grafu i kučište.

Ako mozete bacit pogled i vidit da li to sve odgovara jedno drugome? I uz put dat neki savjet bio bih vam zahvalan.

1 * VGA AS PROART-RTX4060TI-O16G 90YV0JH2-M0NA00
Šifra: 0001317406

1 * Fractal North Chalk White TG Clear Tint FD-C-NOR1C-04
Šifra: frac-north-wh-tg

1 * Kingston 64GB 6000MT/s DDR5 CL36 DIMM (Kit of 2) FURY Beast Black EXPO, EAN: 740617331707
Šifra: KF560C36BBEK2-64

1 * AMD Ryzen 7 7700X, 8C/16T 4,5GHz/5,4GHz, 32MB, AM5 100-100000591WOF
Šifra: amd-r7-7700x

1 * CPU Hladnjak ENDORFY Fortis 5 Dual Fan
Šifra: EY3A009

1 * Asrock AMD AM5 B650 PRO RS
Šifra: ASR-B650 PRO RS

1 * KINGSTON FURY Renegade 2TB SSD with Heatsink, M.2 2280, PCIe 4.0 NVMe, Read/Write 7300/7000MB/s, Random Read/Write: 1000K/1000K IOPS
Šifra: SFYRDK/2000G

1 * Napajanje ENDORFY Supremo FM5 750W 80+ GOLD
Šifra: EY7A008

Sveukupno s popustom: 2043,10 €

Kažu iz shopa da je kučište pre malo za ovaj hladnjak. Nema kraja. a bas sam zelio ovo kučiste jer ce comp stati na stolu u uredu. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.1.2024 19:07 (DraziSt).
12 godina

1x Palit GF RTX4060Ti JetStream OC, 16GB GDDR6 NE6406TU19T1-1061J

Šifra: pal-4060ti-jso-16g

ona bi trebala stati u to kućište bez problema

20 mjeseci
neaktivan

Ja sam razumio da je problem u hladnjaku procesora a ne da je grafička prevelika. Svejedno. Grafičku ne bih mijenjao. Mislim da je ta best buy za architecture

12 godina

Pa ista je grafa samo drugi proizvođač hladnjaka, kraća je i nešto jeftinija od tog asusa.
Što se coolera tiče stavi onda neko vodeno hlađenje i bez brige se, teško je naći 145mm air coolere a da su dovoljno dobri.

1x ID-Cooling CPU Water Cooler - DASHFLOW 240 BASIC WHITE

Šifra: DASHFLOW240BASICWHITE

3 godine
neaktivan

Pozdrav ekipa,

naime ne znam zašto je obrisana moja poruka no nema veze. 

Zanima me pc do nekih 3500eura, primarno korištenje je 3D renderiranje, gledao sam nešto da bih stavio rtx4090, intel i7 14700k, 64gb ram. Bitna mi je grafa sa što više VRAM i naravno RAM mi je bitan. Trenutno koristim intel i7 8700, rtx 3070ti i 32gb ram. 

Ne znam kako ryzen radi s Nvidiom u procesu renderiranja, odgovaraju li zajedno. Potreban mi je samo pc znači čista kanta bez monitora, miša, tipkovnice i etc. 

Hvala na odgovoru!

0 0 hvala 0
17 godina

Onda za početak napišeš koji 3D softver i render-engine koristiš.

12 godina
Cixnoo kaže...

Pozdrav ekipa,

naime ne znam zašto je obrisana moja poruka no nema veze. 

Zanima me pc do nekih 3500eura, primarno korištenje je 3D renderiranje, gledao sam nešto da bih stavio rtx4090, intel i7 14700k, 64gb ram. Bitna mi je grafa sa što više VRAM i naravno RAM mi je bitan. Trenutno koristim intel i7 8700, rtx 3070ti i 32gb ram. 

Ne znam kako ryzen radi s Nvidiom u procesu renderiranja, odgovaraju li zajedno. Potreban mi je samo pc znači čista kanta bez monitora, miša, tipkovnice i etc. 

Hvala na odgovoru!

1 * Intel CPU Desktop Core i7-14700KF (up to 5.60 GHz, 33MB, LGA1700) box
Šifra: BX8071514700KFSRN3Y

1 * Vodeno hlađenje ENDORFY Navis F360
Šifra: EY3B003

1 * Gigabyte Z790 UD, DDR5, s1700 Z790 UD
Šifra: gig-ga-z790-ud-d5

1 * Corsair 2X16GB DDR5 6000 C36
Šifra: COR-CMK32GX5M2E60C36

1 * Palit RTX4090 GameRock OC, 24GB GDDR6X NED4090S19SB-1020G
Šifra: pal-4090-gro-24g

1 * SSD Western Digital Black™ SN770 2TB m.2 NVMe WDS200T3X0E
Šifra: 0001295434

1 * Fortron HYDRO GT PRO ATX 3.0 1000W, 80+ GOLD PPA10A3510
Šifra: fsp-hyd-gt-pro1000

1 * Kućište ENDORFY Regnum 400 Air
Šifra: EY2A008

Sveukupno s popustom: 3.634,59 € (-2%=3.561€)

Besplatno slaganje i dostava

3 godine
neaktivan

Isprike! :) 

Blender (cycles) primarno, 3ds max (Vray), osim 3D programa koristim i Adobe paket (Photoshop, Illustrator)

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice