Savjeti o nadogradnji računala
- poruka: 24.641
- |
- čitano: 4.133.035
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
ili mozda cekati am5 platformu? nije mi sila. komp mi treba poslje 1.11
Jesi pogledao cijene AM5 platforme samo procesor ryzen 7600x kosta 3000kn a vendori su podigli cijene maticnih ploca da nije normalno gole ploce sada kostaju 1000kn a pro gaming ploce preko 2000kn prije se kupovalo gole ploce za 400kn a gaming za 700-1000kn.Ako si jos uvijek na tom FX prodaj to i uzmi si ryzen AM4 5500-5600x i mir.
Nakon mnogo godina uložio bih u novi komp tj. Trebao bih sve osim kućišta i grafiče koju bih kasnije nadogradio jer mi je za sada previše para dati za sve skupa. Komp je pod Moj PC. Molim preporuke do 5 000 kn, dali uložiti sada ili poslje uvođenja eura :)
Bilo bi bolje da kupis prije uvodenja eura i da iskoristis Black friday dealove.
Otprilike ovako:
Šifra: ASR-B550M-HDV
Šifra: 0001283167-
Šifra: COLIDCSE223BASIC
Šifra: 100-100000927BOX
Šifra: SNVS/1000G
Šifra: 052.700.248
Sveukupno: 640,14 €4.823,12 Kn
Sveukupno s popustom: 576.02 € 4340,81 Kn
Prije puno vremena sam sve pratio i kupovao svaki Bug i bio u toku koliko toliko sada sam amater a ko ne i gore :) Za koji dućan su ove šife i koliko je dobar ovaj "setup" za duže staze, stigle su me godine pa mi se neda ulagati svake 2-3 godine )
Ako želiš PC na duže staze uzmi onda 32 gige ram-a i kvalitetnije napajanje sa puno dužim jamstvom
Šifra: 100-100000927BOX
Šifra: COLIDCSE223BASIC
Šifra: B450M_GAMING
Šifra: COR-CMK32GX4M2E32C16
Šifra: SNVS/1000G
Šifra: COR-CP-9020132-EU
Sveukupno na rate: 5.107,89 Kn
Sveukupno s popustom za keš: 4.597,10 Kn
Besplatna dostava
Ako budeš uzimao ovaj kombo samo im napomeni da ti provjere koji je BIOS na ploči pa ako je stariji koji ne podržava 5xxx seriju da ti flashaju zadnji BIOS
evo uzeo sam danas
ryzen 5 5600
kingston renegade 2x8gb ddr4 3200mhz
asus strix b550-a gaming
Pozdrav svima,
kratko pitanje, što bi savjetovali kao nadogradnju procesora? Ryzen 5 3600 mi se čini kao najoptimalniji izbor, ali volio bih čuti stručnije mišljenje.
Lp.
Pozdrav svima,
kratko pitanje, što bi savjetovali kao nadogradnju procesora? Ryzen 5 3600 mi se čini kao najoptimalniji izbor, ali volio bih čuti stručnije mišljenje.
Lp.
R5 5600 (bez X)
Pozdrav svima,
Lp.
Ako ti se da zezat s mailboxde, imaš na Mindfactory-u Ryzen 5 5600 za 150€.
Oba procesora neće bottleneckati tvoju RTX 2060, al ako budeš slučajno planirao nadogradnju na 30-40 seriju, 5600 će te bolje poslužiti za tih 200kn više.
Pozdrav, imam slučaj gdje pokušavam nešto iskombinirati iz šupljeg u prazno...
Ukratko konfa je:
i5 2500k
2x4gb ram 1333mhz
msi b75ma e33
ssd nekakav
gtx 660ti
Radim foto i video obradu, za nekih 6. mjesci imam u planu uzimati novo računalo, do tada bi htio ovo upgradeati ali opet da što manje novca potrošim kako bi to imalo smisla
Procesor je gotovo uvijek na 100% zakucan a i SSD isto tako, grafa se ne koristi i okej mi je za igre koje igram.
Mislio sam uzeti:
i7 3770 - 300kn
2x8gb ram 1600mhz - 400kn
pcie na m.2 adapter - 100kn
m.2 ssd 240gb - 280kn
Prodati 2500k i 2x4gb ram za cca. 350kn
Dakle ulaganje od oko 700kn
Je li bi sa time dobio osjetno bolje računalo, ili ne?
Ima i opcija da uzmem:
Matična ploča ASRock AB350M-HDV
Ryzen 5 1600x, 6c/12t 3,6GHz base, 4,0GHz turbo
16GB DDR4 Kingston (2x8GB kit), 2400MHz
Hynix SSD 512GB nvme
za 1600kn
No na papiru razlika između 1600x i 3770 je jako mala u single core, i ako bi uzeo ryzen konfu morao bi barem godinu i pol koristiti
Što bi vi napravili, imate li kakav savjet?
Da sa i7 bi dobio osjetno bolje performanse ali ulaganje nema smisla ukoliko za par mjesecu kupujes Novi PC.
Pozdrav
Moze li mi netko objasniti proceduru flash biosa na asrock b450m pro4 f
Pogledo sam na yt i koliko sam shvatio samo skinem verziju biosa koji mi treba za određeni procesor i prebacim na usb te updejtam bios.
Imam ryzen 1600 af i planiro sam upgrade na ryzen 3600 ( nedavno sam uzeo rx 6600xt i imam blagi bottleneck sa 1600 af)
Eh sad me zanima jel ce meni radit ovaj 1600 af kad updejtam novu verziju biosa ili moram odmah kupiti ryzen 3600 i ubacit ga odmah nakon updejta biosa?
Skines najnoviju verziju i snimis. I to je to. Kasnije ubacujes procesor koji god želiš.
Skines najnoviju verziju i snimis. I to je to. Kasnije ubacujes procesor koji god želiš.
Citao sam negdje da kad instaliram novi bios da ovaj trenutni procesor nece radit,nego samo onaj cpu za kojeg je namjenjen taj bios.
Citao sam negdje da kad instaliram novi bios da ovaj trenutni procesor nece radit,nego samo onaj cpu za kojeg je namjenjen taj bios.
imam istu tu ploču, a kad je kupljena - došla je sa (tada) najnovijim biosom gore, a za kojeg piše na Asrock stranici da ga nije preporučeno stavljati za moj procesor (2700X) i eto radi već 2 godine sve bez problema...
ako ćeš i imati problema sa starim procesorom nakon updatea, lako s novim na matičnoj staviš natrag stari bios ako ćeš koristiti opet stari procesor (iako ne vidim logiku zašto bi to radio)
Ne brini se ništa.Slobodno flashiraj matičnu,sve če radit normalno..Jedini "problem" u cijeloj priči je taj da ako uzmeš 5xxx cpu a imaš matičnu sa starijim biosom onda neče raditi-u obrnutom slučaju(tvome),radit če sve bez problema
Hvala svima na pomoći
Pozdrav ljudi!
Zamoljen sam vas pitati isplati li se nadograđivati ovu 3 godine staru konfu?
Nesto malo ulozit, da izdrzi jos godinu-dvije ili kupovati novu?
Maticna: ASUS ROG ZENITH EXTREME X399
Procesor: AMD Ryzen Threadripper 2950X WOF
Graficka: Palit GeForce RTX 2080 Ti GamingPro
RAM: G.SKILL TridentZ RGB 64GB (4 x 16GB) DDR4 3200MHz
Napajanje: Seasonic PRIME 850 W Platinum
Disk: Samsung 1TB, 970 EVO M.2 PCI Express 3.0
Za sta koristis PC ? To je Stroj i nema se tu sta mjenjat eventualno jacu grafu uzet rtx4090...
Za sta koristis PC ? To je Stroj i nema se tu sta mjenjat eventualno jacu grafu uzet rtx4090...
Kakva 4090... Taj cpu je debeli bottleneck za rtx 4090 cak i u 4K....
Ne vjerujem da mu PC sluzi za igre...
Pozdrav ljudi, nalazim se u vrlo specifičnoj situaciji pa mi treba savjet. Naime imam sad već prastaru B450-A Pro matičnu ploču koja nažalost nema niti jedan USB-C utor, a kao što je poznato danas 99% novih uređaja ima upravo taj utor za prijenos podataka ili punjenje. Promijenio sam već 3 hub-a, neke uređaje prepoznaju, neke ne ili se stalno odspajaju, a brzine i punjenje je ultra sporo. I onda korsitim laptop (koji ima USB-C utore) da prenosim podatke, pa ih uploadam na cloud i učitavam na PC i taj proces mi je počeo oduzimati dosta vremena. Zanima me je li se netko našao u slučnoj situaciji i kako je riješio? Računalo ne planiram mijenjati/nadograđivati još 2-3 godine sigurno, ali sve više razmišljam uzeti neku B550 ploču da se riješim tih muka i da podrška za USB-C bude nativna. Koji su vaši savjeti?
Pozdrav ljudi, nalazim se u vrlo specifičnoj situaciji pa mi treba savjet. Naime imam sad već prastaru B450-A Pro matičnu ploču koja nažalost nema niti jedan USB-C utor, a kao što je poznato danas 99% novih uređaja ima upravo taj utor za prijenos podataka ili punjenje. Promijenio sam već 3 hub-a, neke uređaje prepoznaju, neke ne ili se stalno odspajaju, a brzine i punjenje je ultra sporo. I onda korsitim laptop (koji ima USB-C utore) da prenosim podatke, pa ih uploadam na cloud i učitavam na PC i taj proces mi je počeo oduzimati dosta vremena. Zanima me je li se netko našao u slučnoj situaciji i kako je riješio? Računalo ne planiram mijenjati/nadograđivati još 2-3 godine sigurno, ali sve više razmišljam uzeti neku B550 ploču da se riješim tih muka i da podrška za USB-C bude nativna. Koji su vaši savjeti?
a pci-e usb-c kartica? vjerojatno jeftinija opcija od cijele nove ploče ako ne planiraš upgrade još neko vrijeme (i naravno, ako imaš free pci-e slot na trenutnoj ploči)
Ja čekam da mi brat dodje iz DE, pa ću tamo uzeti ovo preko Amazona
Kod nas je ponuda nikakva, i ono što ima je preskupo.
https://www.hgspot.hr/maticna-ploca-asus-prime-b660-plus-d4-socket-1700-ddr4-vga-hdmi-dp-atx
Šifra: 0001258710
Šifra: B450_AORUS_ELITE_V2
Šifra: pat-vs416g320k-16g
Sveukupno: 385,03 € 2.901,00 Kn
Sveukupno s popustom: 346.41 € 2610,90 Kn
Za grafičku ne znam kaj je trenutno najisplativije.