Savjeti o nadogradnji računala izdvojena tema

poruka: 25.162
|
čitano: 4.545.301
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
7 godina
neaktivan
Savjeti o nadogradnji računala

Pozdrav. Do sad sam vas povremeno citao ali doslo vrijeme da se i napise nesto. Tj. trebam pomoc. Imam pc star 8-10 godina( ne sjecam se vise kad sam ga kupio). Prije par godina sam promijenio graficku,memoriju i napajanje i po mom misljenju graficka i napajanje su dovoljno dobri za nadogradnju a za memoriju nisam siguran. Eventualno bi i kuciste moglo ostati.                                       Moj komp:                                                                                                                                                                                           CPU:IntelCoreduoE6550                                                                                                                                                                                                                                                                                             MBO: Gigabyte P35C-DS3R                                                                                                                                                                                                                                                             RAM: G.SKILL F3-10666CL9D 4GB                                                                                                                                                                                                                                                 HDD: SEAGATE ST332062OAS                                                                                                                                                                                                                                                         VGA: NVIDIA GeForce Gigabite windforce oc edition  2048mb DDR5 GTX 750 Ti                                                                                                                                                                        Napajanje: XFX TS Series 450W                                                                                                                                                                                                                                                       Monitor: Philips 200WS8FB, 20" LCD, WIDESCREEN 800:1                                                                                                                                                                                                                 Znaci prvenstveno me zanima procesor i maticna koji ce odgovarati uz ovu graficku i napajanje. Ako se mora mjenjat RAM onda i to. Evo molio bih vas da mi sastavite kutiju sa procesorom i maticnom,novi HDD,mozda neki manji ssd za OS. Treba mi dosta USB-a, Spajam se na net preko WI-FI a. Komp se koristi uglavnom za multimediju,gledanje filmova preko Kodia(ne treba mi veci monitor jer sam spojen na TV od 82 cm). Tu i tamo se odigra neka igra ali i nisam bas neki gamer. Novci su uvjek problem pa budite njezni :-)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

A koliki ti je budžet?

Twitter: @191x7
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

To je stara konfiguracija tako da ako se ide na novo jedino mozes grafu, napajanje i diskove prebaciti. Ovo sta si naveo mozes komotno i sa ovom konfiguracijom, mozda jedino neki xeon ubaciti na plocu za bolje perfomanse. 

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
neaktivan
Re: Savjeti o nadogradnji računala
191x7 kaže...

A koliki ti je budžet?

Nemam bas neki strogo odredjen budzet. Gledao bih da ne uzimam neki procesor koji je prejak za ovu graficku da ne bacam pare bez veze.

17 godina

Ha gle, ja bih ti savjetovao jednu od ove dvije kombinacije:

- Ryzen 3 1200 + B350 ploča tipa Asrock B350 Pro4 + 8GB DDR4 na 2666 MHz + neki SSD od 120-256GB. To izađe oko 3000 Kn.

- Intel i3 8100 + Z370 ploča najjeftinija + 8GB DDR4 2400MHz + SSD kao gore - također oko 3000, možda malo više

- Intel Pentium G4560 (2 jezgre 4 niti) + B250 ploča + 8GB DDR4 + SSD - dođe oko 2500.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Onda uzmi samo neki xeon sa ebaya ( 20$) i to je to, neki e5450 bi ti bio super izbor i cooler za cpu lc cc 120( cca 170kn). ssd kingston a400 380kn i hdd p300 330kn

Znaci ukupna nadogradnja cca 1020-1050kn 

Moj PC  
1 1 hvala 0
17 godina

Ne slušaj ove za Xeona, za socket 775 mora se prepravljati da paše socket 771 Xeon jer u to vrijeme nisu koristili isti socket.

7 godina
neaktivan
Patrick_cro kaže...

To je stara konfiguracija tako da ako se ide na novo jedino mozes grafu, napajanje i diskove prebaciti. Ovo sta si naveo mozes komotno i sa ovom konfiguracijom, mozda jedino neki xeon ubaciti na plocu za bolje perfomanse.                                                                                                                                                                                                                                  Ova konfa mi je ok radila dok sam bio na Win 7 ali od kad sam na Win 10 stalno imam probleme sa driverima,blue screenovima i sa kratkotrajnim zamracivanjima ekrana uz poruku display driver is stopped responded and has successfully recovered. To me izludjuje a mislim da se to dogadja zbog problema sa driverima,odnosno mislim da mi se to dogadja zbog starih procesora pa ne znam dali bih to rijesio xeonom?

12 godina
Patrick_cro kaže...

i ne ne moras gubiti pola sata jer je lijepo u videu specificirano kada je dual channel a kada je single channel, eto 30 sec je sasvim dovoljno

ne mogu, stvarno ne mogu da ga hebeš

jednostavno nemam volje pikati po videu, tražiti gdje je što i onda još pratiti razlike

pa majku mu poljubim zar je toliko teško staviti u video rezultate na jednom mjestu kao nekakav zaključak, tako da možeš normalno vidjeti razliku na jednoj slici ili tablici

to što govoriš nisam iskusio dok sam na svom kompu testirao sc vs dc, možda i zato jer ne igram mp

a uspoređivao sam baš zbog onoga što se događalo na dječjem kompu gdje je g4560 itekako imao koristi od dual channela

EDIT: sad sam vidio da na pubg ima usporedna tablica, no razlike su na tom videu drastične u maksimalnom fps-u, ne minimalnom

također, video ne uspoređuje što se događa kad koristiš različite grafe (3gb vs 6gb vrama) i kad grafa zbog manjka vrama mora prebaciti dio toga u sistemski ram, a o tome smo od početka pričali

17 godina

Sta se mora prepravljati? Dobis cpu koji ide direktno u socket i koji je zalemljem, jedino sta moraš je ubaciti mikrocode. Ti u zadnje vrijeme samo gluposti pricas. Po tebi bolje neka uzme quada koji ce ga izaci duplo skuplje nego xeona koji ce tu platformu jos dosta dugo održati zivom.

Edit: eto ti slike cpu toliko o prepravljanju i jos ispod 20eur. 

Edit: jesi probao neku stariju verziju drivera za grafu? Mozda da i i iskljucis hibernaciju pa vidi kako ce se ponašati.

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.12.2017 21:27 (Patrick_cro).
17 godina

Koliko ja znam za 771 Xeona na 775 treba onaj neki adapter odnosno naljepnica i prema nekom videu nešto je trebalo zarezati (ne sjećam se jel na socketu ili na procu).

Moj PC  
0 1 hvala 0
7 godina
neaktivan
Patrick_cro kaže...

Sta se mora prepravljati? Dobis cpu koji ide direktno u socket i koji je zalemljem, jedino sta moraš je ubaciti mikrocode. Ti u zadnje vrijeme samo gluposti pricas. Po tebi bolje neka uzme quada koji ce ga izaci duplo skuplje nego xeona koji ce tu platformu jos dosta dugo održati zivom.

Edit: eto ti slike cpu toliko o prepravljanju i jos ispod 20eur. 

Edit: jesi probao neku stariju verziju drivera za grafu? Mozda da i i iskljucis hibernaciju pa vidi kako ce se ponašati.

Pokusavao sam sa masu starijih drivera i uvjek isto. Nisam probao iskljucit hibernaciju,to cu sad napravit. Daj mi molim te malo pojasni u vezi ovog xeona o kakvom microcodu se radi? Gdje ga moras ubaciti i kako?

17 godina
Evo ti video kako ubaciti microcode.

https://www.delidded.com/lga-771-to-775-adapter/4/

Ovdje imas detaljne instrukcije
7 godina
neaktivan
Patrick_cro kaže...
Evo ti video kako ubaciti microcode.

Ovdje imas detaljne instrukcije

sad sam vidio kad sam gledao ove tvoje linkove da ima tih quad coe procesora i sa socket 775. Zar nebi bilo bolje da pokusam nesto tako nabaviti? Pretpostavljam da onda ne bih ni trebao te microcodove i adaptere. Ima prilican broj procesora koje podrzava ova maticna i bez ikakvih dodatnih radnj

17 godina
Ima ih ali ekvivalent tom e5450 je oko 55$-60$ quad 9650, a to je svakako previse za ulozi u tako staru platformu.
11 godina
neaktivan

Evo da javim da je danas na steamu izasla finalna i optimizirana verzija igre PUBG  koju sam skinuo i da s ovom konfom ( intel pentium ( g3220 3.0 ghz , r7 250 1 gb  6gb ram) te da nemam namjeru pojacavati nista s obzirom da vrtim sve bez trzaja na 70fps  pozz!

Moj PC  
1 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Pisao sam nedavno u drugoj temi da imam probleme s R7 265, jucer sam uspio istestirati i ubaciti drugu graficku koja je radila i nije bilo zelenih crta po monitoru. Dakle, trazim novu graficku.

Trenutno imam FX6300 na GA-970A-DS3P, napajanje je Fortron Hyper 500W 80+, a monitor AOC I2481FXH.

Razmisljam o dvije varijante. Prva bi bila ici do nekog maksimuma koji ovaj procesor jos moze dati a da ne bottlenecka graficku. U tom slucaju moze novo, a moze i polovno s njuskala ili tako neceg(iz Zagreba sam) pod uvjetom da ima garanciju.

Druga bi bila uzeti neku graficku do 2500kn, jer i tako planiram u naredna 2-3 mjeseca prelazak na nesto novo buduci da mislim da se u ovo sto sada imam vise ne isplati ulagati, recite ako sam u krivu.

Sto bi bilo bolje napraviti i koje graficke gledati u tom slucaju?

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.12.2017 10:39 (introo).

0 0 hvala 0
17 godina

Ako ćeš unutar 12 mjeseci ići na novu platformu, uzmi najjaču grafičku što možeš. Za budget koji spominješ, to bi bila neka GTX 1060. Bolje s 6GB nego s 3GB (nije razlika samo u memoriji). Dobre su i RX 470/570/480/580.

Ako nećeš mijenjati proc i ostalo (ili ako ćeš mijenjati cijeli komp a ovaj ostaviti sa strane), ne vrijedi ići na jače od RX 560 odnosno GTX 1050/1050Ti.

Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina

Slobodno si uzmes Gigabyze GTX1060 3GB WF2 za 1.750kn avza razliku od tih ogomnih 600-700kn za 6GB model neki SSD od 240/250gb.

10 godina
neaktivan

Slao sam mail i kazu da taj model dolazi sredinom ili krajem prvog mjeseca. Kao alternative koje ce biti dostupne ovaj vikend nude prvu i drugu.

Nesto od ovoga sto oni nude ili nesto trece ako idem na opciju gtx 1060 sa 3gb? Vidim da u futuri ima taj model , ali je kod njih 2k kn.

0 0 hvala 0
12 godina

Zanimljivo da nude te dvije zotac za koje im piše da uopće nisu dobavljive... one ti imaju 2 godine standardne garancije + 3  godine kdo proizvođača nakon toga ako karticu registriraš u roku 28 dana od dana kupnje.

Imaš i tu giginu za 1.850kn na ekupi klik

10 godina
neaktivan

Joj da, zaboravio sam reci za ove dvije koje su predlozili da su rekli da ce biti raspolozive ovog vikenda. Vidio sam da imaju na ekupi, ali imao sam losih iskustava s njima pa mislim da cu ih ovoga puta preskociti.

Hvala vam na prijedlozima, jos cu razmisliti koji dan pa kupiti sljedeci tjedan.

0 0 hvala 0
12 godina

Prati malo na nabavi do tada, bude često i u protisu na akciji za 1.750kn

14 godina
neaktivan

Pozdrav svima, znači zanima me dali se moze spasiti staro racunalo ili treba kupiti novo. Koristio bih ga pretezito za Cities Skylines s modovima i za Battlefield serijal od 3 do 1. Planirao sam uzeti hladnjak pa oc procesor i novu grafu i ram no nisam siguran koliko je to pametno. Igrao bih na 1080p.

Trenutna konf. je:

Intel i5 2500k , nije OC

Asrock P67 Pro

Sapphire HD6950 2gb dirt3 edition

Corsair veg. Ddr3 2x2gb

XFX Core edition PRO 550w 

Colermaster 690II advance

Poruka je uređivana zadnji put sub 23.12.2017 4:51 (Underlight).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Underlight kaže...

Pozdrav svima, znači zanima me dali se moze spasiti staro racunalo ili treba kupiti novo. Koristio bih ga pretezito za Cities Skylines s modovima i za Battlefield serijal od 3 do 1. Planirao sam uzeti hladnjak pa oc procesor i novu grafu i ram no nisam siguran koliko je to pametno. Igrao bih na 1080p.

Trenutna konf. je:

Intel i5 2500k , nije OC

Asrock P67 Pro

Sapphire HD6950 2gb dirt3 edition

Corsair veg. Ddr3 2x2gb

XFX Core edition PRO 550w 

Colermaster 690II advance

Uzmes cooler lc-120 klokas proc,uzmes 8-16gb ddr3,i 1060 3/6gb. 

14 godina
neaktivan

Onda bih uzeo sto bolju gtx 1060 do 3000kn, lc 120mm i ram neki od 8 gb single. Pitanje samo, koja je najbolja izvedba gtx 1060 do 3000 kn i koji ram je oke. Trebalo bi u ducanu koji prima PBZ visa debitnu na 12 rata.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Ne isplati se davati toliko love za gtx 1060, ako vec hoces od 6gb uzmi bilo koju s dva venta, koliko vidim najjeftinija dostupna je gainward od 2400kn.
12 godina

igram na full hd od 24"

i5 2500

ddr3 16gb

gtx 760 2gb

ssd250gb

imam ideju prodat ovu grafičku i uzet neku 1060 sa 6gb rama...jel bi to bilo pamtno,jel bi ostatak pc bio bottleneck ....htio bih odigrati npr gta5,witchera 3,ME andromedu i takve slične igre na high detaljima 

0 0 hvala 0
17 godina
GSP kaže...

igram na full hd od 24"

i5 2500

ddr3 16gb

gtx 760 2gb

ssd250gb

imam ideju prodat ovu grafičku i uzet neku 1060 sa 6gb rama...jel bi to bilo pamtno,jel bi ostatak pc bio bottleneck ....htio bih odigrati npr gta5,witchera 3,ME andromedu i takve slične igre na high detaljima 

Ja sam stavio na još stariju kramu, Xeon X3470 (i7 870), da mogu igrat pubg. Radi ko grom, ja zadovoljan. Samo da još mogu clockat, ali imam neku lošu zatvorenu ploču.

BF3 [G] Pamark
13 godina
protjeran
Imat ces bn i to teski, no nesto bolje i isplativije od gtx 1060 3gb trenutacno nemas niti ce biti do danjeg..nemas smisla uzimati gpu s 6gb memorije i davati cca 700kn vise.lp
Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice