Savjeti o nadogradnji računala izdvojena tema

poruka: 25.162
|
čitano: 4.546.071
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: Savjeti o nadogradnji računala
Marac 87 kaže...

Prije 2 godine je otišo jedan ram, a u 3 dućana u kojima sam pitao nisu imali nego samo 4gb.

Dal bi i to bilo dobro nadograditi?

Ak pričekam oko mjesec dana mogu imati oko 2600 kn za nadogradnju ak to kaj mijenja?

6gb je danas minimalno, 8 gb optimalno, na Vašem mjestu bih pričekao onda mjesec dana jer bi se mogle ugurati bolje komponente, možda i ssd a možete i sad kupiti ono što sam predložio

12 godina
Savjeti o nadogradnji računala

uzmi odmah ovo što je hrčak predložio dok traju akcije, a kasnije lako nadogradiš ram

Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Ram i ssd cijene ce ici gore tako da najpametnije je sad uzet ssd (ionako su skupi a bit ce sve skuplji u nadolazecim kvartalima) i po mogucnosti ram... graficka ce se uvijek nac :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

To su trenutno takve cijene, nece stalno rasti nego ce s vremenom i padati... Nije prvi puta

9 godina
neaktivan
Ma znam, i ja razmisljam o ssd-u i uzet cu ga sto prije jer me paranoja uhvatila kad pogledas razliku u cijenama istih ssd-ova prije 5 mj i danas... (s tim da su u medjuvremenu izlazili novi, praksa je kad izadje novi u seriji starom cijena padne, ali se to bas nije desilo)
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Strpljenje je vrlina, sacekaj do proljeca/ljeta, i ja planiram piknut neki ssd a vjerojatno i jos 8gb ram-a cim se cijene unirmale malo. Kada sam slagao novi komp ram od 8GB je bio izmedu 300-350kn a sada ih nema ispod 400kn. Strasne su cijene zadnjih par mjeseci. Ista stvar je sa SSD-ovima, UV400 120gb se mogao naci za 320kn a sada 450kn i on je jedan od jeftinijih.

15 godina
neaktivan

Kod nas bas ne padaju cijene s izlaskom novih serija, samo nove kostaju vise a stare ostaju iste...pogledaj graficke koliko su malo pojeftinile

All that is...or was...began with a dream...
8 godina
neaktivan

Ovak za grafu sam odlučil RADEON RX 460.A sad a procesor bi uzeo ovaj  https://www.abrakadabra.com/hr-HR/Katalog-Racunala-i-periferija-Komponente/CPU-Desktop-Core-i3-4170/p/X00048S al nemam pojma jel  kompatibilan. napajanje:LC420H-12 (420W) Matična:ECS H81H3-M5 (SOCKET 0)

Im not gonna kill you Im just gonna hurt you really really bad.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
T0maGod kaže...

Ovak za grafu sam odlučil RADEON RX 460.A sad a procesor bi uzeo ovaj  https://www.abrakadabra.com/hr-HR/Katalog-Racunala-i-periferija-Komponente/CPU-Desktop-Core-i3-4170/p/X00048S al nemam pojma jel  kompatibilan. napajanje:LC420H-12 (420W) Matična:ECS H81H3-M5 (SOCKET 0)

Radije prodaj svoj ram sto imas, kupi novog pentiuma G4560 (2C/4T) i neku najjeftiniju plocu (dodje te zajedno kao ta i3) i novi keks 8GB DDR4 i dobices daleko bolju masinu. Ta i3 je precijenjena.

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
Poruka je uređivana zadnji put sub 28.1.2017 14:43 (chaselol).
9 godina
neaktivan
E ljudovi pozdrav svima
Aj pomozite
Netko kaže može netko kaže ne može i tako i tako i tako
Cpu:i5 2400 3.01ghz
Ram:4gb 1333mhz
(Trenutno gpu)- gtx 550ti
Hdd 500gb
Napajanje 460 coolermaster
Maticna-h61m2-m2 ...
E sad pitanje : planiram ubaciti gtx 970 4gb grafu a problem taj je napajanje dali je dovoljno ili ne ajmoo brzo pišite ...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kaspersky kaže...
E ljudovi pozdrav svima
Aj pomozite
Hdd 500gb
Maticna-h61m2-m2 ...
E sad pitanje : planiram ubaciti gtx 970 4gb grafu a problem taj je napajanje dali je dovoljno ili ne ajmoo brzo pišite ...

odi na ovu stranicu http://powersupplycalculator.net (ili neki drugi psu kalkulator). ubaci točno sve svoje komponente i izbacit će ti ukupnu potrošnju pa prema tome vidi jel bi trebao novo napajanje. u svakom slučaju neko kvalitetno napajanje od 550-600w će ti uvijek dobro doći.

12 godina
Kaspersky kaže...
E ljudovi pozdrav svima
Aj pomozite
Hdd 500gb
Maticna-h61m2-m2 ...

Napisi tocan model napajanje, ili slikaj pa postavi sliku. GTX970 pod max opterecenjem vuce 140-150w, dakle za nju je dovoljno kvalitetnije napajanje od 450w.

Wolverine kaže...

odi na ovu stranicu http://powersupplycalculator.net (ili neki drugi psu kalkulator). ubaci točno sve svoje komponente i izbacit će ti ukupnu potrošnju pa prema tome vidi jel bi trebao novo napajanje. u svakom slučaju neko kvalitetno napajanje od 550-600w će ti uvijek dobro doći.

Ti power supply kalkulatori su glupost, a napajanje od 550-600w je overkill za ovu konfu. To bi mu trebalo da stavlja R9 390/390X/Fury.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.1.2017 10:08 (ibme74).
13 godina
protjeran
Netrebas nis slikati pa nije da ima ms šrot napajanje😎 sandy i5 i gtx 970 ce na tom "brandiranom" napajanju raditi bez problema( nek i ima samo 300w dovoljno mu je)!lp
Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
9 godina
neaktivan
Znači gurat ce to sve sa coolermaster napajanjm koje je 460w

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Moras prvo reci tocan model napajanja da bi znali jel hoce

All that is...or was...began with a dream...
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Lp
Mene zanima par pitanja o poboljšanju laptopa za neke zahtjevnije programe:

Rabljeni procesor?

Nakon umetanja procesora mogu nastaviti sa radom ili moram nesto instalirati?

Ukoliko instaliram programe na SSD, hoće li u tom slucaju raditi brze nego na HHDu?

Je li isto ako na mjesto HDDa stavim SSD a stari HDD stavim pomocu caddya ili ako ostavim HDD na mjestu a SSD stavim pomocu caddya?

Poboljšava li RAM situaciju?

Hvala

0 0 hvala 0
12 godina

Kaspersky

Osobno ne bih stavljao GTX 970 na to napajanje jer ono što postoji od Cooler Mastera, a da je 460 W su uglavnom sve napajanja nižeg buđet ranga i na 12 V imaju deklarirano oko 320 W. Pri max opterećenju GTX 970 troši ipak 170 W i više (1 / 2 / 3 / 4 / 5), što s i5-2400 (TDP 95 W) daje potrošnju od oko 250 W na 12 V, a s HDD, ventilatorima i ostalim što zahtijeva 12 V se to penje na 270-300 W. Znači napajanje bi radilo pri visokim opterećenjima što nije preporučljivo za niti jednu buđet seriju. Dobro, pri gamingu bi potrošnja bila nešto niža, ali opet uzmi u obzir i starost napajanja koje je vjerojatno +2-3 godine.

Jedino je mala mogućnost da se radi o nekoj posebnoj CM seriji, pr. Real Power Pro 460 (RS-460-ASAA-D3), pa u tom slučaju ne bi trebao mijenjati napajanje.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.1.2017 12:31 (kiwi_91).
16 godina
neaktivan

Pozz,

dakle trebao bi savjet za što bezbolniji upgrade slijedećeg računala da u budućnosti posluži kao HTPC i za povremeni old-school gaming (starije igre, ništa prezahtjevno) te da potegne GTA V do tad (sve low, 1024x768)

Računalo:

Core i3-2100

AsRock H61M-VS MBO

2x4GB DDR3 RAM

400W MS PSU

500GB HDD & 120GB HDD

Neko old school kučište 

Sad da li se isplati uzeti kakvu grafiku sa barem 1GB VRAM i SSD do nekih 1000kn ili je samo nekakva grafika da vrti GTA V dovoljna (do 500kn). 

Ako se gleda grafička može i polovna (poželjno nvidia) al onda je max 300kn za nju.

Unaprijed hvala na odgovorima (uvijek pitam kad plaća dolazi :P )

My website: https://idzan.com.hr
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
maxi123 kaže...

Lp
Mene zanima par pitanja o poboljšanju laptopa za neke zahtjevnije programe:
Rabljeni procesor?
Nakon umetanja procesora mogu nastaviti sa radom ili moram nesto instalirati?
Ukoliko instaliram programe na SSD, hoće li u tom slucaju raditi brze nego na HHDu?
Je li isto ako na mjesto HDDa stavim SSD a stari HDD stavim pomocu caddya ili ako ostavim HDD na mjestu a SSD stavim pomocu caddya?
Poboljšava li RAM situaciju?
Hvala

Provjeri prvo dal se može mijenjati procesor na tom laptopu. Vjerojatno ne :)

A ugradnjom SSDa i još RAM-a bi doslovno dobio drugo računalo!

Nema više zastajkivanja, sve se pokreće 2-10 pa brže pa i samo računalo, manji programi ostaju u memoriji pa se instantno pojave pri ponovnom pokretanju ili alt-tabanju :)

Naravno, ako sve to ne koči stari i slab procesor.

Battlelog: [G] CyberDemonVZ
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.1.2017 12:45 (CyberDemonVZ).
9 godina
neaktivan
Pa na napajanju mi piše
"Coolermaster" RS-460-PACAP-13
Hoce to bit ok?

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Provjerio sam i da se zamijeniti i odabrao sam procesor i zanima me da li se isplati kupiti rabljenog jer je novi peterostruko skuplji.

14 godina

Koji imaš, koji želiš kupiti?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
maxi123 kaže...

Provjerio sam i da se zamijeniti i odabrao sam procesor i zanima me da li se isplati kupiti rabljenog jer je novi peterostruko skuplji.

Napiši za početak točan model laptopa i model trenutnog procesora.

Želite zaraditi dok kupujete preko interneta? Registrirajte se. http://bit.ly/mcashback
12 godina

Kaspersky

Osobno bih uzeo novo napajanje.

To je navodno AcBel Polytech platforma (imaju dobrih platformi uglavnom u OEM primjeni (Apple iMac...)) s pasivnim PFC-om (stara platforma, niska učinkovitost) koja iako izgleda uredno i iznenađujuće dobro za buđet seriju (zavidno dobar filterski dio s MOV-om i NTC-om), ima kondenzatore ne toliko dobre kvalitete (Elite, LTec), a i na recenziji kod slabije varijante pri višim opterećenjima vrijednost oscilacija napona prelazi današnju ATX granicu (120 mV) na 12 V, a bojim se da i ova jača varijanta ima slične rezultate. Zapravo, rezultati regulacije napona bi bili dobri da nisu oscilacije loše.

Još jedna mana je što ćeš najvjerojatnije morati koristiti molex na 6+2 pin PCI-E adapter što opet nije preporučljivo koristiti ni na boljim napajanjima, a posebno na buđet serijama.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.1.2017 13:33 (kiwi_91).
9 godina
neaktivan
XXX-Man kaže...
maxi123 kaže...

Napiši za početak točan model laptopa i model trenutnog procesora.

Laptop je Lenovo B590 20206 i procesor  Intel(R) Celeron(R) CPU B830 @ 1.80GHz, 1800 Mhz, broj jezgri 2, broj logičkih procesora 2

a planiram kupiti  Intel® Core™ i5-3230M Processor
(3M Cache, up to 3.20 GHz) rPGA

9 godina
neaktivan
CyberDemonVZ kaže...

Laptop je Lenovo B590 20206 i procesor  Intel(R) Celeron(R) CPU B830 @ 1.80GHz, 1800 Mhz, broj jezgri 2, broj logičkih procesora 2

14 godina
maxi123 kaže...
CyberDemonVZ kaže...

Duplo više jezgri, duplo veća frekvencija za poslovne aplikacije? O, da :D

Nego, koliko će te koštati RAM + SSD + i5? Da ne bi bilo da prodajom ovog + ista lova možeš dobiti novi bolji :)

9 godina
neaktivan
CyberDemonVZ kaže...
maxi123 kaže...
CyberDemonVZ kaže...

Duplo više jezgri, duplo veća frekvencija za poslovne aplikacije? O, da :D

Nego, koliko će te koštati RAM + SSD + i5? Da ne bi bilo da prodajom ovog + ista lova možeš dobiti novi bolji :)

Sve zajedno oko 900-1000 kn

14 godina

Za 900kn možeš dobiti novi procesor, još memorije i SSD?? :D

Uzimaj odma!

Ja sam samo za graf. karticu dao preko 3000kn, i to samo za igranje :D

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.1.2017 14:09 (CyberDemonVZ).
9 godina
neaktivan
CyberDemonVZ kaže...

Za 900kn možeš dobiti novi procesor, još memorije i SSD?? :D

Uzimaj odma!

Ja sam samo za graf. karticu dao preko 3000kn, i to samo za igranje :D

SSD bi uzeo cca 500kn 240GB Transcend a +procesor(rabljeni), 4gb rama(rabljeno) i cadddy adapter je oko 500kn

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice