Bilo je ovdje: https://www.uzishop.hr/amd-ati-gpu/8506-xfx-radeon-rx-480-4gb.html Mozes si naruciti, ali je preporuka da cekas nereferentne modele koji ce biti nesto skuplji, ali itekako isplativi.
Savjeti o nadogradnji računala
- poruka: 24.773
- |
- čitano: 4.230.111
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Bilo je ovdje: https://www.uzishop.hr/amd-ati-gpu/8506-xfx-radeon-rx-480-4gb.html Mozes si naruciti, ali je preporuka da cekas nereferentne modele koji ce biti nesto skuplji, ali itekako isplativi.
Hvala ti, jedno pitanje, kako mogu provjeriti trenutnu potrošnju u W?
Pogledas u HWinfo64 ili nekom drugom programu potrosnju.
Nitro verzija 480 ima 8pin tak da kod te i slicnih AIB verzija nebi trebalo biti apsolutno nikakvog problema koji je ionako prenapuhan.
Momci, dosta vremena nisam updejtao komp i vise niti ne pratim kao ranije sto je na trzistu pa mi treba vas savjet.
Htio bi se vratiti malo PC gejmanju pa sam razmisljao o kupnji nove graficke i nadogradnji RAMa. Preporuke? Dali je napajanje dovoljno jako za recimo crossfire jos jednu HD 5770 da stavim ili bolje nova?
Radi se o racunalo pod Moj PC
Iskreno na tvome bih mjestu gledao kupiti kompletno novo računalo. Ako ćeš forsirati upgrade nikako crossfire jer ta grafička dosta loše scale-a u crossfireu, radije nova grafa, preporučam GTX 750ti, išta jače od toga i cpu će je bottleneckat, svakako je veliki upgrade naspram HD 5770. Napajanje će biti dovoljno
Pozz ekipa,
imam i5-2500K 3.3GHz procesor, 8GB RAM i GTX 560 Ti grafu. Planiram kupiti GTX 970. Hoće biti osjetno povećanje FPS-a u igrama ili ću morati mijenjati i CPU?
imam i5-2500K 3.3GHz procesor, 8GB RAM i GTX 560 Ti grafu. Planiram kupiti GTX 970. Hoće biti osjetno povećanje FPS-a u igrama ili ću morati mijenjati i CPU?
Osjetiti ćeš ogromno i nema potrebe za mijenjanjem procesora (može on i jače grafe).
Samo, pored RX 480 i uskoro dolazeće GTX 1060 jedna GTX 970 baš i nema smisla.
Pozz ekipa,
Digneš li cpu na baren 4.4GHz dobro će on gurat tu grafu a i imaćeš osjetan napredak u odnosu na staru.
![poslano s mobilnog telefona](/forum/slike/frommobile.png)
Pozdrav Putn1k
Da biti će ogroman upgrade, a CPU ti neće bottleneckat grafu, svakako ga overclockaj :)
Svakako preporučam da kupiš RX 480 umjesto GTX 970 ili pričekaš još 7 dana da iziđe GTX 1060 usporedi je sa RX 480 pa koja bude bolja uzmi tu
Ok onda, pričekal bum još par dana pa se onda odlučim koju kupiti. Hvala na savjetima :)
Prije koji tjedan sam pitao za savjet za ventilator, da ga promjenim na hladnjaku.
Komp je puno tiši, stavio sam i MX4 pastu, temperature koji stupanj manje.... ALI su oko 60 stupnjeva, a AMD ne preporuča preko 62. Taj podatak sam sad našao.
Izgleda da sam upravo bacio stotinjak kuna.
Kućište je nočna mora što se tiče hlađenja i cable managementa.
Hladnjak baš mora stajati lijevo-desno zbog ovih kopčica dolje. Nit nema mjesta "pokupiti zrak", a i ovo kaj mu dođe je s vruće grafičke :(
Pretpostavljam da imam dvije solucije:
1) novo kućište,
2) vodeno hlađenje (120mm)
Koliko vidim u kućištu imaš samo jedan ventilator i to ovaj front, uz to napajanje je na vrhu? Iss što je to, kućište od prije 10 godina? Daj 300tinjak kuna na pošteno kućište i tjt, nikakvo vodeno hlađenje, i 3 ventilatora barem stavi u kućište novo, taj vrući zrak nema gdje izaći i ostaje u kućištu.
![poslano s mobilnog telefona](/forum/slike/frommobile.png)
Koliko vidim u kućištu imaš samo jedan ventilator i to ovaj front, uz to napajanje je na vrhu? Iss što je to, kućište od prije 10 godina? Daj 300tinjak kuna na pošteno kućište i tjt, nikakvo vodeno hlađenje, i 3 ventilatora barem stavi u kućište novo, taj vrući zrak nema gdje izaći i ostaje u kućištu.
Da, tako negdje, desetak godina. Najstarija komponenta :D
Verzija ovoga:
http://www.pcekspert.com/clanak/chieftec-dragon-black-medium-tower-dx-01b-d-u/
S 120mm ventilatorom iza. Naprijed ima nekakav mali ventilator, mislim da oko 80mm.
Hvala, upravo ću pokušati.
Danas je barem ogroman odabir kucista. Od najjeftinijih, ako te ne interesiraju ventilatori s gornje strane imas Bitfenix Nova. Zatim najpreporucljiviji ikad Zalman Z3 Plus kojeg slijedi Zalman R1. Nakon toga rang u kojem ima svega i svacega, a nist posebnog po meni. I onda od 500-700kn od jeftinijih prema skupljima: Sharkoon DG7000, NZXT S340, Phanteks P400 i P400S, Fractal Define S, Antec P9 ili P100 itd. Eto, ako se mozda odlucis za novo kuciste :)
poz trebam preporuku oko nadogradnje...
pentium 4 dual core 3ghz
nvidia 7300gs 512mb
2gb ddr ram
znam da bi trebalo staviti bar jos 2 gb ram-a, ali ne znam koju graficku uzeti da moze pokretati neke starije i novije igre na low/med postavkama a da procesor nije bottleneck...grafa nek bude cim jeftinija jer mi se ne isplati ulagati u staru kantu
Jednostavno prestaro da bi išta dobio, osim bačenog novca.
Pokloni nekome, ili prodaj za 100 kn.
Prodaj meni PS3 za 700KN, i skupi još 1000 kuna za nekakvu priču o računalo s kojim bi se igrao, donekle. :D
Dobar dan,radin nadogradnju pc konfiguracije.Konfiguracija pise pod moj PC.Bice 2 kartice Nvidia 1080 + Nvidia GTX 980Ti u kucistu.Zanima me preporuka za kuciste.Zelin vece kuciste od ovoga koje sad iman iz razloga da mogu rezervari za vodu stat unutar kucista.Postojeci sistem vodenog ladenja koji sad iman ce ostat za procesor uz dodatak da cu kupit novi sistem vodenog ladenja za graficke kartice.Triba mi kuciste u koje ce stat ovaj radijator normalno bez modifikacija na kucistu:
http://www.xs-pc.com/radiators-rx-series/rx480-quad-fan-radiator-v2
Triba mi da se moze instalirat s prednje strane(5.25") citac memorijskih kartica,blu-ray snimac,3 x kontroleri za ventilatore.
Mogu kuciste platit najvise 3500 kn.Ako ovakvo kuciste kosta vise onda cu jos malo nadoplatit i kupit,ali kazen ako moze do 3500 kn.
Isto mi jos triba preporuka koji tocno model uzet od Nvidia GTX 1080,jer kako cu graficke spajat na vodeno ladenje je li meni uopce potriba uzimat nereferentne modele?Po tome mi je dovoljan Founders Edition?
Dobar dan,radin nadogradnju pc konfiguracije.Konfiguracija pise pod moj PC.Bice 2 kartice Nvidia 1080 + Nvidia GTX 980Ti u kucistu.Zanima me preporuka za kuciste.Zelin vece kuciste od ovoga koje sad iman iz razloga da mogu rezervari za vodu stat unutar kucista.Postojeci sistem vodenog ladenja koji sad iman ce ostat za procesor uz dodatak da cu kupit novi sistem vodenog ladenja za graficke kartice.Triba mi kuciste u koje ce stat ovaj radijator normalno bez modifikacija na kucistu:
http://www.xs-pc.com/radiators-rx-series/rx480-quad-fan-radiator-v2
Triba mi da se moze instalirat s prednje strane(5.25") citac memorijskih kartica,blu-ray snimac,3 x kontroleri za ventilatore.
Mogu kuciste platit najvise 3500 kn.Ako ovakvo kuciste kosta vise onda cu jos malo nadoplatit i kupit,ali kazen ako moze do 3500 kn.
Isto mi jos triba preporuka koji tocno model uzet od Nvidia GTX 1080,jer kako cu graficke spajat na vodeno ladenje je li meni uopce potriba uzimat nereferentne modele?Po tome mi je dovoljan Founders Edition?
Šta se tice kucista ThermalTake Core W100 Super-Tower Window Kit schwarz
Šta se tice grafi, uzmi MSI GeForce GTX1080 Founders Edition 8.0 GB Enthusiast graphics card ako ih stavljas pod vodu biti ce bolji izbor zbog manjeg ASIC-a.
Fala na odgovoru,tako cu kupit.
Sacekaj malo, kuciste kosta 377 eura, to je super puno za kuciste. Sacekaj jos neciji komentar !!!
Btw. sta ti znaci "3 x kontroleri za ventilatore"?? Od svega 100 eura idu kucista sa predinstaliranim PWM hubom koji kontroliraju 6-8 ventova i to sa straznje strane kucista da ne zauzimaju mjesta sprijeda, tako da je tebi prakticki potreban samo 1x 5.25" za Blue Ray, eventualno 2x, ako bi uzeo jedan 5.25" samo za citac memorijskih kartica skupa sa sitnicama koje dodju uz to.
Ti fakat ne pratis situaciju, jel ti stavio link od radijatora od 480mm? jel uz to ima 3 grafe koje namjerava sve bacit pod vodu(zasad samo gtx 980ti, ali uzima 2 x gtx 1080), uz to treba vece kuciste od ovoga koje ima sada tako da sve moze ljepo srediti unutar njega.
Ovo kuciste je jos i prilicno jeftino po koliko se inace takva kucista prodaju, a nudi milijardu opcija i podrsku za sve zivo i nezivo naspram konkurencije.
Dobro je smiri se, sad sam vidio. Neka nudi sve zivo, mozda ima nest bolje. Treba pretrazit cijeli Caseking u rangu od 150-400 eura, nije to samo tako. Zatim kucat sto ga zainteresira na idealo.de ili, ako mu se neda zajebavat neka kupi odma, njegovi novci.
Pa poanta i je da nema nista bolje u tom cjenovnom rangu, cak i ni dosta iznad toga, posto su ovo nova i unaprijeđena kucista koja su tek stigls u prodaju, za tu cijenu ide tek prastari i zastrajeli Corsair Obsidian 900D koji je daleko iispod ovog kucista. Bezveze izmisljas toplu vodu sa tim svojim treba ovo treba ono, pa sta onda ne stavis neko kuciste umjesto da tuces praznu slamu?
Tu se nema sta gledat kucista ispod 200-300 eura za takav sistem i tolke radijatore jer u masu njih nece ni stat, a FAN kontroleri su daleko bolji i jednostavniji nacin za regulaciju ventova, nego da se regulira preko ploce, plus sta nevalja na plocu ni prikapacat velik broj ventova, a pretpostavljam da ceih on imat sigurno preko 10 u kucistu.
pozdrav trebam savjet oko novih dijelova za komp , konacno sad kad imam dobar posao i pare , vrijeme je da konacno uzmem nove stvari ,trenutna konfiguracija mi je :
CPU - AMD FX 6300
Ram Patriot 8g (2x4)1866mhz
Grafa Radeon Hd 5770 1 gb ddr5
maticna Msi 970A.G43
Napajanje Corsair Cx 600
Kingston SSD 60gb (win)
160gb za igre i 320 gb za filmove i serije
Prvo sto zelim uzet nakon godisnjeg je : novi cpu hladnjak jer jos uvjek imam stock , privlaci me vode hlađenje Corsair Hydro H55 http://www.nabava.net/hladnjaci-za-komponente__470/corsair-cpu-hladnjak-vodeno-hladenje-hydro-h55-120x120mm-120x152mm-120mm__9249071 , uzeo bih si i novi ssd za igre od Kingstona 480 gb da zamjenim ovaj star i mali hdd http://www.nabava.net/cvrsti-diskovi__130/kingston-cvrsti-disk-v300-ssd-480gb-sata__5254571 , i uzeo bih si novo kuciste od fractal desing Define R5 , a malo kasnije kad se opet skupi lova novu graficku , rx480 i neki 1080p monitor sa free syncom , trenutni monitor mi je od Philips brilliance 200wp reza 1650x1080 . Sad mene zanima da li je ovo sve ok ili da uzmem nesta drugo
Ma za FX 6300 ti baš i nema smisla vodeno koje je skoro pa i skuplje od njega samoga. Uzmeš neki prostojan zračni hladnjak, neki mid-range i to je to.
Recimo LC Power Cosmo Cool LC-CC-120 ili znatno skuplji a ne puno bolji Cooler Master Hyper 212 Evo ili 212X.
Što se grafičke tiče, nju svakako trebaš jaču. Ideala za navedenu konfu bi ti bilo nešto u rangu GTX 960 4GB ili R9 380 4GB.
Eventualno R9 380X, RX480 ili nadolazeća nVidia GTX 1060. Iako, preporodio bi se i s R7 370, RX 470 ili GTX 950.
SSD ti vjerojatno ne bi škodio veći, no možda ti to ne treba biti prioritet. Recimo, meni tu logičnije zvuči nabavka nekog 1-2 TB hard diska. Ili čak 1TB hibridnog diska.
Kućište podržavam izbor, pogotovo ako se odlučiš na Blackout verziju ili pak na Define S.
A i monitor ne bi bilo loše zamijeniti ako si stvarno na 20" 1680x1050. Neki 23-24-27" 1080p bi bio minimalno preproučen, pogotovo ako ima FreeSync.
E sad, bolje bi bilo 1440p, 120 ili 144 Hz...
hvala puno na odgovoru, uzet cu taj LC-CC-120 hladnjak, samo me zanima da li na njega stane mozda jos 1 ventilator za push and pull? , od grafickig kartica sto si naveo bih uzeo rx 480 mozda od msi kad izadje , a ako treba za par god mozda jos jednu pa stavih u sli kad budem iso na vecu rezoluciju.Sto se tice hard diska, ti od velikog kapaciteta , iskreno neznam kako bih ga popunio, ono sto skinem od igara ili filmova sto pogledam odigram i brisem, tako da uvjek imam prostora, vise bih uzeo neki ssd koji je brz i pouzdan. kuciste mi super a ovaj Blackout , koliko vidim sve je isto samo su boju na nekim sitnicama promjenili kao ventilatori u ssd bracketi i malo podigli cijenu ,a od monitora bih uzeo ASUS ROG MG278Q 27'', 2560 x 1440, ili Acer monitor XF240Hbmjdp za full hd. Skoro sam zaboravio imas kakvu preporuku za tipkovnicnu s pozadinskim osvjetljenjem.
Da, taj LC podržava push-pull odnosno možeš staviti dva ventilatora - čak se uz njega i dobiju nosači za drugi ventilator. I sam imam taj hladnjak u push-pull.
Mehaničku tipkovnicu ili nešt jeftinije membransko?
Mehanicku, za gaming naravno :) sto ce tice hladnjaka, na njemu imas dva ista ventilatora stock(valjda jedan dodje u pakovanju) ili si stavljao neke druge, nesta tipa noctua ili od be be quiet, da li se dobije bolje perfomanse? ili da stavim bilo koji dodatni ventilator?