Ok, hvala na odgovorima, jos samo koje napajanje da kupim za tu graficku?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Moze preporuka za graficku koja je dobra a da pase na trenutnu maticnu da je do 900kn cijena.
Nova, AMD Radeon R7 260X 2GB. Koji proizvođač - nebitno.
Pogledaj na njuskali radeon r9 270, imas i jednu ovdje na bugu link
Nije loše, smao valja napomenuti da mu je procesor daleko od iskorištavanja takve kartice.
Imao bi usko grlo (od strane procesora) pa mu neke igre ne bi radile ništa bolje nego s nekom osjetno slabijom karticom.
Zato mislim da je u njegovom slučaju bolje dati 900 kuna za novo a slabije nego za polovno a jače.
Ok, hvala na odgovorima, jos samo koje napajanje da kupim za tu graficku?
Fortron Hyper 500W
Corsair CX 430W
Fortron Hexa 500W
XFX Core 450W
Seasonic 430W
Fortron Hexa 400W
...
Da li bih mogao na svoju matičnu staviti neku R9 karticu? Pitam zbog PCI-E slota? Da li i se to uopče isplati?
Možeš ti stavit ali uz ploču i CPU ti je botlneck pa nekako nema smisla kupit grafu koja ti vrijedi više nego kompletno računalo. Trebao bi mjenjat platformu komplet.
Možeš ti stavit ali uz ploču i CPU ti je botlneck pa nekako nema smisla kupit grafu koja ti vrijedi više nego kompletno računalo. Trebao bi mjenjat platformu komplet.
Hvala na odgovoru. To sam si i mislio. :( Znaći konfa mi je više manje na maksimumu i vrijeme je za novu...
Hvala na odgovoru. To sam si i mislio. :( Znaći konfa mi je više manje na maksimumu i vrijeme je za novu...
Upravo tako

Pozdrav. Sastavio sam si jednu konfiguraciju koju bi nabavio u skorije vrijeme, tamo do 4 mjeseca, ali vjerojatno komponentu po komponentu ovisno o financijama. Sad me zanima jel sve kompatibilno i na sto sve moram paziti i slicno pa eto...
1x Intel i5-4670K 3.4 GHz. 1849 kn.
1x Asrock Z97 Anniversary, socket 1150. 689 kn.
1x Kingston HyperX Fury, 2x4 GB DDR3, CL10, 1866 MHz. 637 kn.
1x MSI R9 270X Gaming 2GB 1435 kn
1x Toshiba 1TB 7200 rpm DT01ACA100. 418 kn.
1x LC-CC-95 100 kn.
1x Kuciste Codegen Briza 63 http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16811182568 - IMAM
1x Napajanje Chieftec Smart Series GPS-500A8. http://www.chieftec.eu/en/psus/smart-series/gps-500a8.html - IMAM
1x Opticki pogon Pioneer DVR-112DBK DVD+RW/-RW http://www.pioneer.eu/eur/products/archive/DVR-112DBK/page.html - IMAM
1x HDD Seagate ST3320620AS, 320GB, SATA300. http://disctech.com/Seagate-320GB-SATA-Hard-Drive - IMAM
Za pocetak procesor. Htio bih ga OC-ati na 4.0 GHz (max je 4.5 - 4.6 koliko sam citao) znaci ne bih isao u neki maximum. Jel LC-CC-95 dovoljno dobar da hladi to, jel matična moze drzat to (trebala bi, al svejedno, nije zgoreg pitat) i jel napajanje dosta (takoder bi trebalo biti...)?
Maticna. Koliko sam vidio dosta se preporucuje po temama za sklapanje konfi, sto mislite o njoj?
Memorija. Iako proc podrzava 1333/1600 MHz kako kazu intelove stranice, moze se podesit na 1866 MHz u biosu, zar ne?
Graficka. Postoji ova sa 2GB, a postoji takoder MSI-jeva sa 4GB, u potpunosti isti model za 1700 kuna. Se isplati dodati 300 kuna za extra 2 GB? Znam da je memorija najvise za rezu i ako se koristi vise ekrana, a ja igram na 1920 x 1080, na jednom ekranu dok je drugi tu samo za glazbu, neki video ako gledam usporedno kad igram, pa u biti ne koristim oba monitora za gaming?
Kuciste je od starog kompa iz 2007., ali buduci da je ATX, kao i maticna trebalo bi biti kompatibilno?
Napajanje je staro godinu i pol, ali je prilicno dobro, a s obzirom da sam vidio u onim temama i7 4770k i nVidia GTX 970 sa XFX 450W trebalo bi biti ok, ne?
Opticki pogon ne koristim puno jer igre kupujem digitalno (steam/origin), treba mi jedino za kakav instalacijski CD. Bitno je ustvari samo da je kompatibilno s ostatkom, a sad nezz po cemu skuzit jel pase na maticnu?
Stari HDD, SATA je pa valjda također ide? Ili, jedna druga opcija. Da se rijesim tog HDD-a i uzmem 120 GB SSD?
I sad jos opcenito, jel sve to ide skupa? Koristio bih PC prvenstveno za gaming, osim toga za CAD programe i mozda video editing i photoshop, iako imam laptop koji ima i7 i ogroman RAM za te stvari, al je graficka slaba i iskustvo igranja nije bas nesto...
Malo poduzi post, svaka cast ako ste procitali. Ako padne i neki odgovor, sjetite me da vam platim pivu kad se sretnemo.
Pozdrav, nisam pronašao prikladniju temu pa pitam ovdje,
imam solidno računalo: HPZ600 intel xeon x5647 (dva komada), 24 GB rama, SSD 120 GB, HDD 1TB, grafička kartica, fire pro GL V7600. Koristim ga isključivo za 3D modeliranje i računalnu dinamiku fluida, zašto kad se proračunava računalna dinamika fluida procesor i RAM mi rade na 15% i ništa mi ne "šteka" ali sporo računa, zašto ne koristi procesor na 100% šta ga onda koči koja mu je slaba točka da ne propušta više podataka?
..
I sad jos opcenito, jel sve to ide skupa? Koristio bih PC prvenstveno za gaming, osim toga za CAD programe i mozda video editing i photoshop, iako imam laptop koji ima i7 i ogroman RAM za te stvari, al je graficka slaba i iskustvo igranja nije bas nesto...
..
- ideja, OC, gaming, srednji CPU/GPU + cooleri itd. .. pa sad pitanje, zašto ne kupiš jaču VGA za razliku cijene coolera i sl?
VGA-GPU direktno utječe na 90% gaminga, ostatak sistema samo ne treba biti usko grlo ili neiskorišteno (vidi dalje post).
-baci pogled na Stepanjove teme-PC.. nešto je benchao multitasking..
Pozdrav, nisam pronašao prikladniju temu pa pitam ovdje,
imam solidno računalo: HPZ600 intel xeon x5647 (dva komada), 24 GB rama, SSD 120 GB, HDD 1TB, grafička kartica, fire pro GL V7600. Koristim ga isključivo za 3D modeliranje i računalnu dinamiku fluida, zašto kad se proračunava računalna dinamika fluida procesor i RAM mi rade na 15% i ništa mi ne "šteka" ali sporo računa, zašto ne koristi procesor na 100% šta ga onda koči koja mu je slaba točka da ne propušta više podataka?
-ne znam za konkretan program (fluidi), vjerojatno neka postavka-patch.. (postoje za npr adobe-AE npr bez drži 80% s dodatkom na 100% tj ne ostavlja systemu lufta ali userima je to važnije), dok se u novijim generaciama appsa koristi GPU (tad gledaš na pogrešnom mjestu.. i naravno da tad 2xXeoni zjape prazni..). Rekao bi pogrešno zamišljen workstation tj pogrešno (prošlo) vrijeme... a pravila su nova.
-npr danas postoje dva branda za VGA, jednako i ozbiljnih kartica, Fire-Quadro, nV gazi sve s CUDA... Fire je dobra, ali ... (lako pređe u flamewarse).
Crkla mi je matična, valjda od pregrijavanja ili čega već.... Uglavnom sad bih trebao matičnu i procesor, nemam pojma kakva je situacija na tržištu. Stoga ako može preporuka koja je sad optimalna kombinacija, da nije preskupa a daje ok performanse. Intel ili AMD ? Proračun od 1000 - 1300kn. Ako može savijet koja matična i koji procesor. Hvala.
Da li mi je pametno stavljati GTX 970 na moj FX 8120 4GHz.
Pozdrav,evo mislim se uzeti komp,a imam sastavljen tj. sastavio sam u ADM-a,pa cu evo u prilogu poslati link od konfiguracije,pa vas molim da komentirate ako nesto ne valja i malo me savjetujete oko graficke(razmisljam se oko ove i Asus R9 270x),i mozes li se jeftinije proci od ove cijene dole. Na cemu bi mogao ustedjeti?? Kakav je procesor,je li dovoljno snazan i trebam li jace napajanje za to sve?? Budzet mi je oko 5500kn...
P.S. novi sam korisnik,pa ako sam stavio post na krivo mjesto recite! Hvala
Osobno bi nadoplatio jedino jos 100kn vise za WD Black-a! inace mozes proci jos dosta jeftinije no i dobit ces opcenito "losije" komponente s opet "opcenito" manje garancije!( kaj se tice ddr rama tu mozes uzeti i cak bilo koje za 100kn manje), ram je skoro pa nebitna stavka koje imas!
..
..
- ideja, OC, gaming, srednji CPU/GPU + cooleri itd. .. pa sad pitanje, zašto ne kupiš jaču VGA za razliku cijene coolera i sl?
VGA-GPU direktno utječe na 90% gaminga, ostatak sistema samo ne treba biti usko grlo ili neiskorišteno (vidi dalje post).
-baci pogled na Stepanjove teme-PC.. nešto je benchao multitasking...
Bile su mi opcije slabiji i5 3570k ili i5 4670. Ali i jedno i drugo je razlika u cijeni sa 4670K mizerna (nekih 100 kuna). Tako da za 100 kuna vise dobijem bolji OC procesor ili u drugom slucaju dobijem isti procesor samo otkljucan...
Cooler mi svakako treba jer planiram OC-at, kao sto sam rekao, a stock cooler mu je jedva dosta da drzi temperaturu kad je proc na tvornickim postavkama (Haswell se voli zagrijat).
Oko GPU-a se i najvise vrtim. Crysis 3 koja je (jedna od) najzahtjevnija igra trenutno sa ovom R9 270x ide i do 60 FPS-a na very high 1080p
. Zato mi ne treba jaca, a ovu uvijek mogu zamijeniti u buducnosti. Opcija je R9 280x za 1200 kuna, ali na Njuskalu sto moze biti cista kocka... A i govore ljudi da se gaming grafe kupuju po principu FPS/$ tj. koliko FPS-a dobijes po dolaru kojeg si dao za grafu, a takve medium gaming grafe imaju najbolji omjer ulozenog i dobivenog. Nema smisla kupovati GTX 970 ili 290x za dodatnih soma kuna jer s ovom i tako mogu postici 60 FPS-a na najzahtjevnijoj igri, a monitor mi je 60 Hz i sve preko 60 FPS se nece ni iskoristiti. Razlika bi se vidjela tek na 3 monitor setupu ili na vecoj rezoluciji.
Budzet mi je oko 5000 kuna. Zato i zelim iskoristiti sto vise dijelova starog kompa koji nemaju utjecaj na performanse da mogu uzet cim jace nove stvari koje imaju utjecaja.
Uglavnom mi je donja granica ovakva:
i5 procesor ili AMD ekvivalent, iako sam uvijek bio na Intelu pa mi je i5 prioritet.
8GB RAM
Gaming graficka srednjeg ranga, oko 1500 kuna max.
1 TB HDD
Maticna koja je sposobna drzati ovakav OC-an procesor i koja se nece raspasti do kraja 2015...
95% sam na ovoj konfi iz gornjeg posta, jedino me zanima jel kompatibilno sve sa svime.
Crkla mi je matična, valjda od pregrijavanja ili čega već.... Uglavnom sad bih trebao matičnu i procesor, nemam pojma kakva je situacija na tržištu. Stoga ako može preporuka koja je sad optimalna kombinacija, da nije preskupa a daje ok performanse. Intel ili AMD ? Proračun od 1000 - 1300kn. Ako može savijet koja matična i koji procesor. Hvala.
Da se citiram jer sam krivo upisao, znači proračun je od 1300 - 1900kn
Koje su ti stare komponente to bi bilo pozeljno napisat da vidimo sta bi se moglo iskombinirat ovako nemogu nista.

..
95% sam na ovoj konfi iz gornjeg posta, jedino me zanima jel kompatibilno sve sa svime.
-ne slažem konfiguracije, to možeš i sam pogotovo jer imaš svoje argumente i već donešenu odluku. Tema je savjeti, ja sam svoj dao.
-enivej, mišljenje, loš kriterij.
btw 60Hz je najnevažniji kriterij. Znanje se ugl stječe na vlastitim greškama.
Pa koliko ja znam, 60 Hz refresh rate znaci da monitor moze prikazati 60 slika u sekundi, ili se varam? A ako ima 60 Hz, znaci i ako graficka daje vise od 60 FPS-a monitor to ne moze prikazati. :)
Bilo kako bilo, svakako cijenim savjet. I cijenim to sto si se potrudio citati.
EDIT: Varam se. Hz monitora i Hz u igri nije ista stvar. U principu monitor moze prikazati koliko god frameova, ali ce ako je FPS preko 120 na 60 Hz monitoru izgledati losije nego da je lockan na 60 jer ce se gubiti određeni broj frameova izmedu svakog refresha monitora... nemam pojma, uglavnom to sam sad uspio izguglati. Pisu da je zbog toga najbolje drzati FPS i refresh rate na istoj razini, pa ustvari i ima neceg u ovom sto sam gore napisao. Anyway, my bad.
Koje su ti stare komponente to bi bilo pozeljno napisat da vidimo sta bi se moglo iskombinirat ovako nemogu nista.
Radeon r9 270 , 8gb ddr3 ram, 2xhdd 300gb.... Nešto sam čitao o ovoj opciji - Matična ploča GIGABYTE GA-970A-DS3P + AMD FX X8 8320 ? Što mislite o tome, cijena je oko 1850kn ? Ili neka druga kombinacija.
.. to sam sad uspio izguglati. ..
-internet je izvor svega, informacija ali i pogrešnih tumačenja. Sama info je često dezinformacija kad se pogrešno tumači.
-zato kao konkretan primjer postoji link na Stjepanj-ov bench.. usporedi njegovu konfiguraciju i vidi kako radi. Npr njegova MBO je jeftikaner, ali radi. Pošto svaka komponenta može biti od 300-2000kn (glavne), ti trebaš odlučiti kako to rasporediti. Ako pitaš trgovca njegov odgovor će biti drugačiji, ako pitaš gamera, programera itd. opet drugačiji. + na kraju sve to treba dobro podesiti, jer i najjači mogu dati loše rezultate ili razočarati. SW je stvar podešavanja, podjednako bitno kao i HW.
Koja od navedenih grafičkih kartica je best buy- do oko 500kn polovna.
EDIT: Ciljao sam HD 6850 pošto se kreće oko 450kn i najviše se trenutno prodaju na njuškalu.
9 | HD 7770 |
---|---|
3 | HD 6850 |
2 | HD 5850/5870 |
0 | GTX 460 |
0 | GTX 560 |
4 | GTX 650 |
ihush Hvala na odgovoru, Znači tvoj savjet je da uzmem bolju grafičku, neki savjet? da je do 150€, i na šta bi trebao obratiti pozornost pri kupovini možda GPU (takt procesora na grafičkoj)?
ihush Hvala na odgovoru, Znači tvoj savjet je da uzmem bolju grafičku, neki savjet? da je do 150€, i na šta bi trebao obratiti pozornost pri kupovini možda GPU (takt procesora na grafičkoj)?
- clock/takt je sporedan za CPU/GPU najvažnija stvar je sirova snaga i generacija tj mogućnosti koje podržava HW npr teselacija ili verzija directXa, CUDA.. npr nova igra kao FC4 traži dx11 i ne radi na staijim generacijama dok je snaga (i clock) tek drugi kriterij.
- cijena zapravo pokazuje snagu, kad se 'pravilno' poslože (ali može neki stari model biti skuplji..). Imaš okvirnu cijenu i tako možeš odabrati, npr brand je teoretski nevažan ali ipak postoje razlike u izvedbi (i kvaliteti, hlađenje-buka..). Problem je kad postaviš cijenu kao kriterij... npr 1.000kn, znači platio bi VGA npr 999kn ali ne onu za 1.001kn mada je možda dvostruko boja? To je greška, tj uzmi ono što želiš/trebaš ono što će raditi jer inače je i 500kn bačen novac. Naravno novac ograničava ali (početni postovi) možeš drugačije rasporediti. To ovisi o trenutnoj ponudi, npr sukoro će doći gtx960 (kasnije 950).. u kategoriji tvoje cijene je trenutno gtx750.. i sad kupiti/čekati.. ? To moraš sam odlučiti.
- imaš dvije opcije, ATI-nVidia. CUDA ima prednosti i oduvijek je nV u istoj klasi malo skuplja. Ja bi uzeo nV.. stvar izbora ili konkretnog posla kojeg treba obaviti ta VGA. Ako je nešto s CUDA tad jedino nV.
- u svakoj trgovini otvori cjenik i soriraj po cijeni.. ako odabereš neki model, ubaci u nabavu i vidi cijene. Često se za istu stvar može proći jeftinije.. ili uzeti jači model.. na kraju ćeš vjerojatno kupiti sve na jednom mjestu, pa zato pazi na ukupnu cijenu, jer ništa ne znači uštedjeti na vga ako platiš na drugoj (identičnoj) komponenti razliku.
.. tako da je takt najgori kriterij, tj zašto bi ti platio tvornički OC (osim kao kvalitetnija kartica) jer to možeš i sam for free. Samo iste (identične-ista serija) mogu biti jače na višem taktu, ostale se ne mogu uspoređivati pa je besmisleno.
-slično, ne treba kriterij biti količina VRAMa npr 1-2-4GB nego snaga-kategorija. Količina je bitna samo kad je VGA dovoljno jaka, proizvođači stave i na slabe npr 620 npr 4GB i to zato jer se dobro prodaje.. inače beskorisno kao veliki tovarni prostor šlepera na fićeku koji ga ne može vuči. Tek kad imaš snagu to može biti iskorišteno, dok j ekoličina na osnovnom modelu dovoljna. (izuzetak nor ACAD i sl. ali tebi je primarno gaming-performanse). Tek ako se nudi ista VGA s više VRAMa možeš odabrat ali pripaziti, prije je to znalo biti sporije jer su ugrađivali sporiji RAM ili veća potrošnja, zagrijavanje, trajnost.. itd.
Koja od navedenih grafičkih kartica je best buy- do oko 500kn polovna.
EDIT: Ciljao sam HD 6850 pošto se kreće oko 450kn i najviše se trenutno prodaju na njuškalu.
GTX 560, neznam zasto toliko navalili na hd7770?? 560 je dvostruko jaca, vise trosi ali ako imas bolje napajanje 560 je bolja opcija.
http://www.hwcompare.com/11885/geforce-gtx-560-vs-radeon-hd-7770/

Nije "dvostruko"(vi sve ozbiljno shvacate), ali je brza od hd7770 iako je "starudija". Pogledaj benchmarkove obije kartice pa ces vidjeti...

Sto hoces da kupim obije kartice pa testiram sam, tebi je sve smece zato jer je staro ocito??
http://gpuboss.com/gpus/Radeon-HD-7770-vs-GeForce-GTX-560
Better passmark score 3,546 vs 2,154 Around 65% better passmark score Higher memory bandwidth 133.1 GB/s vs 72 GB/s Around 85% higher memory bandwidth More render output processors 32 vs 16 Twice as many render output processors Wider memory bus 256 bit vs 128 bit 2x wider memory bus
Tako je to kad covjek samo gleda brojke na papiru a nema pojma o nicemu...kani se preporuka!lp

Tako je to kad covjek samo gleda brojke na papiru a nema pojma o nicemu...kani se preporuka!lp
XD, tako je brojke su zanista i benchmarks su nista. Ti meni dokazi da je hd7770 bolja od gtx560? Da vidim ja to cudo.
skoro zaboravio:
P.S.! LP